17-11-2017 20-11-2018

Коментари

масово се къпят с включени бойлери. освен това българските жени са технически неграмотни ,не знаят елементарни неща за ток и т.н.

Бойлера къде е бил сглобяван, в кой завод?

A Вие знаете ли, че всички бойлерни ключове са направени така, че да включват и изключват и фазовия НО И НУЛЕВИЯ проводник! където е занулен корпуса! И какво става, когато нулевата секция на "ключа" вземе че започне да прекъсва и искри, досещаме се всички нали? Така са 90% от ключовете на пазара. Решението - НУЛАТА ДИРЕКТНО без никакви ключове. Фазата само през ключа и то паралелно през двете секции!

Всички бойлери са с директно зануляване, а не през ключа.

Голая киска хочет ласки - www.BG17.club

не се отваря

Неизправен бойлер, неизправна Ел. Инсталация, малшанс. Жалко за момчето и майка му! Мир на душите им.

Когато спрем да каним разни самозвани майстори да ни правят ремонти тогава това няма да се случи ! Трябва да осъзнаем , че тока е добър слуга, но лош приятел и всеки да бъде обучен или да се обучи как се реагира ако някой попадне под напрежение ! Първото и най-важно нещо е да спреш тока , а не да се хвърляш през глава да го спасяваш ! Ако не може да спреш захранването поне не се опитвай да правиш нищо с голи ръце ! Дори дървото е изолатор който може да помогне при отделяне на попаднал човек под напрежение !

Ало! Супер експерта, на село само инженери и специалисти електротехници се разхождат! Или смяташ, че ще докарат някой от София да ги обслужва? Държавата не носи отговорност за нищо, а хората са оставени да оправят сами за всичко! Лека им пръст и мир на душите им! Бедните!

А какво стана с шахтата убиец на Фандъкова, както винаги всичко се покри. Няма такава държава !

Няма такава държава, но пък "Има такъв народ"!

Няма такава държава, но Има Тъп Народ!

Влизат да се къпят с телефона,вкючват да зареждат и белята става за секунди.

Е какво му е лошото да зареждаш телефони да се бръснеш в банята или да си сушиш косата. Във всички хотели е стандарт. Зад контакта има един развързващ трансформатор. 1:1 Към контакта няма даже изведена трета жица за земя. На такъв контакт няма и ДТЗ

Не е 100% гаранция но все пак спирайте бойлера като влизате да се къпете.

Слагайте ДТЗ (Дефектнотокова Защита) на ВСЕКИ кръг, в който може да е включен уред, който има/може да има допир с вода (бойлер, пералня, сушилня и т.н.) и въобще такъв който може да “пробие” и създаде утечка (стара печка, радиатор с ел. нагревател и т.н.). Може да се слага и в двужични (стари) инсталации без “реална” земя. Пак е МНОГО по-добре от нищо. 50-на лв. са хубавите ДТЗ и има такива, които могат да се включват директно в контакта, ако няма друг (лесен, евтин) вариант за прекарване на 3-жичен кабел от ДТЗто в таблото до уредите и съответните им контакти. Искрени, дълбоки съболезнования към близките на загиналите. Ужасна трагедия.

ДТЗ на двупроводна линия . Туй е като кола на газ или ракия първак от селски казан.

Образовайсе малко за да разбереш, че това е възможно.

нулевия проводник на една верига потенциалът на прекъснатата нула в консуматора става равен на фазовия проводник. В ДТЗ се ползва трети заземен, независим от нулевия проводник именно по тази причина. Никой не отрича защитното зануляване, но при прекъсване на нулевия проводник може да се получи офазяване особено при включен консуматор. Друг проблем е, че нулевият проводник може да има по-висок потенциал от безопасния, ако не е спазено изискването да е заземен съгласно изискванията и потенциалът да е по-висок примерно от 12 V. Къпете се на видимо изключен от мрежата бойлер!

то на ДТЗ трета линия по принцип не му трябва. Фазата и нулата са навити противопосочно на магнитопровод и магнитните им полета се уравновесяват. Ако има утечка то и магнитните им полета не се уравновесяват и създават магнитно поле, което се лови от трета намотка, вързана към променливотоково реле. Когато се появи утечка релето се задейства и постоянни магнити го държат в задействано състояние. И изключва напрежението. Нормално фазата и нулата след релето се превключват към заземление или нула ама в 99 процента от случаите е напълно достатъчно да се оставят да висят.

Пешо туй важи при когато по жиците има две фази както е в USA и Англия. В Европата ти трябва трета жица за тази ДТЗ няма как да получиш диференциална разлика в нулевия проводник защото той е заземен. Карай дизел на газ ще се получи ама ефекта е съмнителен има много недостаъци. Ако ДТЗ дефектира ще се държи като дефектирал бойлер или готварска печка. Няма земя има фаза на метален кожух. Мъртъв си ако си мокър.

На диференциално токова защита да викаш дефектно токова издава незнание какво всъщност прави.

Гадаем в момента. А е толкова елементарно. Очевино е къща, очевидно без "земя". Ясно е че е имало пробив фаза -нула през тяло на човек проводник.

Ами в блоковете земя няма има 0 ама никой не е измрял. Обаче масово съм виждал да включват щепсъл шуко с две жици в контакт с незнайно как е вързан в стенат и той. демек и тука не късно да стане.

Преди много години в Люлин в блок 13 етажен имах над 100 Волта между нулата и металната тръба на водата....

Имам си аз един въпрос, понеже много инженер, много нещо. По стандарт, електропроводимостта на водата не трябва да надвишава 2000 µS/сm. Във въпроса се пита, ако тръбата е пластмасова (а не метална) и няма как докосването на металните части, като кран/батерия да има пренесено друго електричество освен само през питейната вода, то колко милиампера ще преминат и достигнат човешкото тяло? Втори въпрос - с повишена трудност: кое е по-безопасно - да имате метални тръби от бойлера или полипропиленови? Екстра точки, ако отговора включва и малко математика, т.е. точни сметки ;)

А бе ти да не си бягал от часовете в този електортехникум. Веригата минава от корпуса на бойлера "маркуча" на слушалката който е метален, ръка, тяло и под. Водата е сапунена, демек основа, човека е потен демек има соли. И да няма вода пак 240V ще те треснат защото планетата Земя има много голям капацитет. Единствения начин да не те тресне е всички токове на утечка да бъдат шунтирани. Демек една жица от корпуса на бойлера до пода. Тая жица е или замно или нула.

Понеже е трудно, да питам още нещо понеже се настоява за прословутото заземяване: - ако човек или дете бръкне с два пръста в нула и фаза, коя точно защита ще се включи?! И как точно заземяването ще помогне? И да, ДТЗ също няма да помогне. И да, "заземяването" също никаква работа няма да свърши. Колко уреди в днешно време имат метални корпуси? Масово са пластмаса и има толкова много начини да стане беля и нула шанс да ти помогне заземяването :)

А бе я разкажи как се бърка с два пръста в бойлер

Малко допълнително, спекулативна информация: - въпросното село е в беден край, къщата най-вероятно е стара и е изпълнявана с метални тръби, без ДТЗ със сигурност, тъй като това е сравнително ново изискване (законодателство в България от 21ви век) и има от онези, старите, кръгли бушони. - класически бойлер, примерно 100л, свързан с тръба до душа, без вградени слушалки и т.н. Помощ от приятел: - някой с подръчен мегаомметър?

"- класически бойлер, примерно 100л, свързан с тръба до душа, без вградени слушалки и т.н." Ами не. Не е точно така. В стари апартаменти от средата на 60-те години на 20 век, много често металните тръби се махат почти до коляното към стената и оттам до бойлера си вървят тези новите меки връзки. Нали сега всичко трябва да е меко вече? :) Та и в старите сгради при смяна на бойлера с нов се слагат новите маркучи.

Ами о времето на Бай Тодор нямаше ДТЗ и никой не умираше защото бушони имаше на едната жица, а другата беше завита за металните части на кой да е уред в къщи. А сега си представи ДТЗ да се претовари и да разкачи само нулата и фазата да остане на корпус. Ще ми си мечтаеш, че нямаш заземяване или читава нула на корпуса . ДТЗ е измислена за двуфазни инсталации като такива в Англия и USA за България с нашето БДС не е най-удачния вариант защото се изключва и нулата. Затуй ти трябва трети проводник. А ходи да търсиш в селата трети проводник.

Преди 30+ години такива екстри като полипропиленови тръби или меки връзки нямаше, всичко се правеше с едни муфи и метални връзки. Малко вероятно е въпросната къща по описанието на мястото (село около Джебел) да е изпълнена със съвременни материали.

Да ама понеже тръбите бяха яки бойлерите събаряха стени и асансьорни шахти щото клапаните бяха задръстени с варовик.

Още малко спекулации: Беден край, младо семейство искащо да живее по-човешки, прави ремонт, купува нова техника, водопроводът се изпълнява с полипропиленови тръби, много вероятно досега чешмата е била външна ( понеже правим предположения ). ДИФЕРЕНЦИАЛНОтокова защита не се свързва поради незнание или подценяване на опасността. И някой горе разсъждаваше за проводимостта на водата - даже на дестилираната е достатъчна за за да протече достатъчен ток, ако е с нещо минерализирана става още по-проводима.

Много си умен ама и аз ще ти задам една гатанка за един случай с мен, който за малко не ме уби: не ползвам бойлер защото съм на ТЕЦ; таблото ми е с автоматични бушони; преди мен жената се къпа 30 минути; след като излезе влязох аз; някъде на 15-Та минута, след като жената вече излезе някъде навън, както си държах слушалката с едната ръка започна яко да ме тресе, опитах да отскубна ръката си от слушалката, но не можах, вратата на банята не можа да се отвори, започна да ме мята като риба на сухо, изпопадаха стойки за сапуни, за четки за зъби, шкафът над мивката... накрая ме свали на земята и когато мислех че вече умирам всичко изведнъж спря. Лежах си на мокрите плочки на пода и не смеех да мръдна в очакване да започне тресенето отново..Оказах се, че в борбата съм натиснал крана на душбатерията и водата е спряла, но откъде дойде токът??? В банята имам бойлер, но както казах не го ползвам следователно не беше включен; имам контакт и крушки на шкафа над мивката, но те нямат никакъв контакт с душа нито с течащата вода от него... Откъде тогава дойде този ток и как би ми помогнало вашето ДТЗ след като нито бушона се изключи нито имам идея откъде дойде тока?! Покъсно се усъмних в контакта за пералнята, който и на стената на тръбите за мивката и душа, но от другата страна, където е кухнята. Корозията по металната тръба е перфорираха метала и водата е сълзяха до фазата на контакта итн Въпросът с повишена трудност е: коя е причината за протичането на напрежение по слушалката и водата с която се поливах.

Нямаш ДТЗ, тя се справя точно с ток на утечка. От малък ток един обикновен прекъсвач няма сработи - той се активира само при ток на късо съединение (примерно над 16А ако бушона ви е толкова за дадения кръг). Слушалката ви вероятно е метална. Водата(влагата) през стената е силно замърсена (соли), с висока проводимост. Ако беше чиста, дейонизирана то проводимостта и нула, и не би протекъл през нея никакъв ток. С други думи: сложете ДТЗ, сменете проводниците (може би изолацията е отишла, особено ако включвате по-мощни уреди - тествайте с мегаомметър), направете адекватна хидроизолация на банята. Метални тръби не ползвайте ;)

Тоя с ДТЗ-то пак се филмира. А и на 10 кръга да сложиш ДТЗ-та пак ще те тресне ако бойлера на комшията има утечка щото не е заземен. Заземи си металните консуматори ве кавал.

Заземяване винаги се свързва където и когато може. Това се прави дори когато инсталацията е много стара и има само "0". Тогава бойлера се свързва към "0", като няма заземяване. Никой не спори за нуждата му и се съмнявам, че някой си я спестява. Колегата отгоре с ДТЗ говори за това, че няма бойлер, а ТЕЦ. И понеже много се шашкат за проточните бойлери да видим какви марки основно се продават на пазара - Bosch, Siemens, Stiebel и т.н.т, все германски, много популярни и там компромиси с качеството не се правят. Вътре, зад пластмасовия капак стои водосъдържателя, изработен от мед и заварен меден проводник, който се свързва към земята. Съответно две различни защити биха се включили едновременно - при ток на късо съединиение така и дефектнотоковата защита. Все една от двете ще сработи и опасността да те хване тока докато се къпеш, поради протичане на ток по водата е нула. По формулата за изчисляване на ток който протича през паралелни съпротивления, при което едното е проводник от порядъка на 6е+7, а другия проводник е питейна вода (при тръбите от полипропилен), означава че ще протече изключително малък ток, който може и да не го усетите изобщо, какво остава да ви убие. Като ток по-голям от 15 до 30мА няма как да протече (а дори и такъв няма да протече през вас при адекватно заземяване).

то е достатъчна и една лезия по кожата и токът става доста доста по опасен.

Щото много сложно да си купите един фазомер за 1 лв. и с него да измерите на коя жица не свети и да я завиете на корпуса на бойлера.

В мануала пише да се вика техник. Ама що да викаме, като бойлера го взехме от еМаг с безплатна доставка и безлихвен кредит.

Може да има няква жица, дето не свети, а тя пък да не води към никъде. Просто си виси там няква жица, ама от другата й страна няма никой. И ти проверяваш, не свети, да ама тя не е нито заземена нито занулена. Просто едно изолирано парче проводник.

Ако жицата не ходи до никъде и бойлера няма да светне. Тогава да си вземат една жица и да си я забият първо я земята после в корпуса на бойлера. А първи са по гледане на клипчета ХХХL ами има и клипчета за заземяване на всичко. По времето на бай Тодор имаше цяло движение Направи си сам. Сега ко само цигари пушат и нищо не знаят.

Жалко за хората. Нелепо. Най-лошото е, че ако нагревателя пробие не е сигурно, че бушона ще падне. Поне при нормалните двупроводни мрежи в България е така. Единственото спасение е ДТЗ. А това е свързано с инвестиции, които не всеки дом може да си позволи. Както и нов бойлер, когато стария е на края на ресурса си! Тъжно.

Добре заземен бойлер не иска инвестиции. Те щото преди години всички бяха с ДТЗ.

дори и да пробие, ако корпуса е занулен (за 2проводна инсталация) това би трябвало да е достатъчно, защото тока търси най-прекият път с най-малко съпротивление

Ама ти какво против имаш заземяването? То си е класика. Всичко друго си е гевезелъци които я сработят я не . Пък от де да ти го вземем този трети проводник.

Двупроводна мрежа с ДТЗ ми звучи като БМВ понеже е с перманентно задно задвижване да му сложим шофьор дето все не случва на кола и да гледаме как ще се пребие.

220 и 380 волта са ниско напрежение 10 и 20 КИЛО волта са средно напрежение 100, 200 и 400 КИЛО волта са ВИСОКО напрежение

По принцип по стандартите всичко над 1000V е високо напрежение. Това средно напрежение е навлезло в речта, но не е по стандарт (IEC, EU).

Ела пипни ниското напрежение в контакта и пак се прави на остроумен. Да не си завършл ВМЕИ Ленин?

Технически НЕГРАМОТНИТЕ хора не би трябвало да пишат в тези теми! Точно те правят груби грешки при свързването на ел. уредите, което води и до много смъртни случаи. Може би и бойлерът на пострадалото семейство е свързан от "ерудити' като теб.

Тази информация не е написана от мен. А от друг потребител. Аз само коментирам минуса.

Егати опърничавите хора! Кой е сложил минус на тази полезна и вярна информация?

На тъпотии слагам по два минуса.

Тази информация не е написана от мен. А от друг потребител. Аз само коментирам минуса.

220 Волта е много ниско напрежение. Аз съм технически грамотен - с 2 висши, едно средно и 3 основни. Бойлерите ги свързвам по схемите за ниско напрежение. Ако пише ВИСОКО - опъвам кабел до Козлодуй.

А що дебата е за ниско и високо напрежение, а не за безопасно такова в мокра среда.

Забелязал съм, че масово, хората се къпят при включени бойлери, което е голяма грешка. Някой намекна за съвременните PVC водопроводни тръби и това е така. Дори хотели, заведения за хранене и пр. тези електроуреди, са постоянно включени. Всеки се опира до това, кой и как е свързал бойлера. Да, но вътре, няма как да видиш какво става. По един начин реагира изолационният материал при студана вода и по- друг начин, при топла. Сега масово се използват кабели със силиконова изолация. Точно въпросният силикон, при висока влажност и температура, от изолатор, става проводник. Да ни е жив и здрав новият стандарт на живот.

Не само се къпят, ами и поливат бойлера, щото им е под душа. Беднотията - жива мъка.

Българската нация нация техническа. Тази година полупроводници догодина целипроводници. Българските бойлери по надеждни от електрически стол.

Защо не е сработила дефектнотоковата защита или автоматичния прекъсвач за късосъединение? Или може би не е имал такъв? Един бойлер когато се развали (а и няма вечни уреди) си изисква работеща защита.

Изисква една жица, нарича се земя. ДТЗ е екстра.

Ако бойлера и инсталацията на къщата са били заземени и бушоните не са с тел, дори и без дефектотокова защита смъртен случай при пробив на нагревателя е невъзможен. Българина не вика електротехници, той е много "умен" връзва двете жици нагревателя грее, ама заземяване ама други защити..... После се бие в гърдите и казва след глътка ракия: Аз един бойлер ли не мога да оправя?! Моля се бащата който е бил на път, да не е бил човека "оправил" бойлера, че ще му тежат на съвестта до края на живота му.

Ако бабата на Niki беше мъжка щеше да има дръжка.

По спомен изискване за ДТЗ има от 2007, а повечето домове нямат такава и вероятно още са със старите табла и бушони. Бих заложил, че това е стара къща и никой не му е хрумнало дори, че може да възникне подобен проблем. Има и други хипотези - сами са купили и монтирали бойлера. По-лошия вариант е да са викнали електротехник и той да си е спестил всякакво напрежение да обясни нуждата на ново табло, подходящи проводници и ДТЗ. Хората често не се замислят дори, дали имат подходящи по сечение проводници и дали могат да свържат дадения консуматор.

Хората трябва да знаят, че проточните бойлери имат в пъти по-голяма мощност от класическия тип с резервоар. И това силно натоварва проводниците. Сетне да не се чудят, ако се запалят и стане пожар. За тези бойлери трябва да има специални подсилени проводници, които издържат на по-големите ампераж и мощност.

He 2007, а 2004.

Трагедия голяма. Ама като знам, как по селата и малките градчета се правят ел. инсталациитя, цяло чудо е, че имаме толкова малко такива новини. Има съвременни средства за защита, т. нар. ДТЗ (дефектно токова защита), които пазят от такива аварии. Едно ДТЗ, обаче, струва 30 лева отгоре на таблото и предпазителите, освен това, инсталацията трябва да е 3 проводна (нула, фаза и земя, TN-S по EU класификацията), а това допълнително оскъпява системата. Та хората масово се отказват от тези защити, защото им вдига цената на къща с около 300-400 лева. И се стига до тук. При пострадал от ток, ПЪРВАТА РАБОТА е да спреш напрежението, т.е. Да свалиш бушона. Щото иначе, и спасителят го отнася. Ама тази женица няма как да го е знаела... жалко за хората...

С ДТЗ очевидно е много по-добре, но ако бойлерът се изключваше от табло отвън, нямаше нужда дори от ДТЗ. Когато в банята не тече ток, това е винаги най-безопасното. По изключение, осветлението на подходящо високо място и направено по безопасен начин.

Ще се сетите вие за поцинкованите метални водопроводи. Може да е малко по скъпо ама колко ли струва човешкия живот.

Ще се сетите вие, за предпазителите в таблата. Малко е по скъпо, ама колко струва един човешки живот.

"Цялото село изпрати днес майката и сина в последния им път." какво работи селото, а педал -цензурата?

Инсталирайте си дефектно токова защита или на английски RCD protection ....ако нямате инсталирайте си....ще спаси живота Ви...

Инсталирахме си. След няколко месеца, реотана на бойлера направи късо и тока спря. Сменихме бойлера. Няма жертви.

НЕ РАЗЧИТАЙТЕ НА ТАКИВА ЗАЛЪГАЛКИ!!! Ако тази защита се повреди нещо, отивате директно на среща със свети Петра и Христос, чието възкресение празнувахме наскоро. Е, вие не сте Иисус и няма как да възкръснете след като ви убие тока!

Ако е голяма дума. За какво да си слагам защита, щом можела да се повреди. Ми ти що си слагаш колана в колата, като може един ден да се скъса? Много просто парче си.

Простия и тъпия си ти. Хиляда пъти е по-добре в банята да не тече ел. ток. Отколкото да разчиташ на техническата изправност на някаква джаджа. Залагаш живота си, а разчиташ на някакви жички да те спасят. Абсолютно сбъркана логика. Все едно да влизаш лятото в морето с надуваем пояс и да смяташ ,че си гарантиран от удавяне. Белата веднъж става.

Кофти! Съболезнования!

Затова, преди да вляза в банята изключвам бойлера, съответно като изляза го включвам. Така няма да се тревожа изправни ли са защитите.

кофтито е, че може и по водопроводът да дойде от комшията...няма 100% защита. а в случая - безхаберието на хората,занимаващи се с монтаж е причината за проблема... ако са обърнали фаза и нула - защитите дори да ги е имало - вече не са ефективни... има неща, които не всеки дето знае какво е отверка може да пуска да работят...

Водопроводът е закопан в земата, а къщите не са толкова близо - ако се офази неговата тръба, ще направи верига със земята и неговия бушон трябва да падне.

Много е наивно и самонадеяно е да се осланяте на водопровода и бушона.

"Много е наивно и самонадеяно е да се осланяте на водопровода и бушона." Мога да ти гарантирам, че ако бойлера в комшийската къща, му пробие нагревателя и офази тръбата, до мен нищо няма да стигне ;) Говоря за селки къщи, а на за апартаменти.. Ако примерно си в кухнята и докато пипаш кранът на чешмата бойлерът "пробие", то за да те удари ток в този момент, трябва или да си стъпил бос на голата земя (невъзможно) или с другата ръка да си хванал нещо заземено. Но ако са изправни бушоните, трябва веднага да прекъсне "ситуацията". Поражението въргу тялото от токов удар зависи колко дълго си сизложен на протичащият ток.... То и в блоковете с апаратамените в крайна сметка водопроводът отива в земята. Не стават така лесно тия бели "от комшиите" както си ги мислите и се плашите, то ако беше така досега да са измряли повече отколкото от ковид-а.

Много си проз селски, ако е протекъл бойлерът, и това няма да те спаси

Имам дългогодишен опит с всякакви бойлери, включително протекли... а и съм "на ти" с тоците (по образование), та недей много да ръсиш акъл...

Най сигурно си е да не се къпеш.

Магистър по ЕТМЕ съм. Микроелектроника най общо. Приятели са ми са сърдили, че отакзвам да им пипам вътрешната инсталация. Теоретично е елементарно. И дефектно-токова защита да им сложа, и допълнителен кабел да опъна ако липсва, но това не е моята практика. И отговорност.

Тъпи фесове, прост народ..

Nyamam dumi za teb be izrod.Direktno s lopatata po glavata,tova zaslujavash.

Не е техническа неизправност, а некомпетентно свързване или както му викат на село връзване.Да търсят тоя дето е вързал бойлера

ПРАВИЛО НОМЕР ЕДНО В ЕЛЕКТРОТЕХНИКАТА е, че в мокри помещения не се слагат контакти и не се вкарва електричество! Бойлерът се изключва задължително отвън, от бойлерното табло, което е монтирано в коридора до банята Не одобрявам новите "проточни" бойлери. Не може да се къпеш, в това време на милиметри от течащата вода да тече ел.ток, който загрява водата и да бъдеш спокоен за безопасността си. И КАКВИ СА ТЕЗИ ГЛУПОСТИ И НЕГРАМОТНИ ПИСАНИЯ НА АВТОРИТЕ НА СТАТИЯТА? ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ ИМА САМО В ТРАФОПОСТОВЕТЕ! ЗА КАКВО ВИСОКО НАПРЕЖЕНИЕ ПИШЕТЕ В ЕДИН ОБИКНОВЕН ДОМ. КЪДЕТО Е 220 ИЛИ 380 ВОЛТА ЗА ТРИФАЗНИТЕ УРЕДИ! ДРАСКАТЕ АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ, ЯВНО СТЕ ИМАЛИ МНОГО ДВОЙКИ ПО ФИЗИКА В ДАСКАЛОТО.

В трафопостовете има средно напрежение, а не високо.

Има трафове 20 кв/380 волта. 20 кв е високо вече.

Знам! Това го знам много добре. Условно го нарекох високо. Защото е хиляди пъти по-високо от обикновените 220 Волта. 220 Волта е ОПАСНО НАПРЕЖЕНИЕ, но не е високо напрежение, както са писали авторите на статията. Да, в трафопостовете се води за средно. При новите 20 000 Волта, по-старите с 10 000 или някъде там. Високо се води това на далекопроводите. Със 110 000 Волта влиза в градовете по металните стълбове и отива към подстанциите. От тях излиза средно към трафопостовете. А преносните далекопроводи са на 220 000, 400 000 и в някои страни 750 000 Волта.

Не е хиляди пъти, а по малко от 100

Като разделиш 220 000 волта или 400 000 волта на 220 (ниското) колко пъти се получава, а? МАЙ "ГРЕШКАТА" Я ВЯРНА, А?

Доста глупости си написал....а я кажи как ще загрееш водата с ток ....в целия свят проточните бойлери работят на тоя принцип...но има едно НО ...винаги се инсталира RCD защита: An RCD, or residual current device, is a life-saving device which is designed to prevent you from getting a fatal electric shock if you touch something live, such as a bare wire. ... RCDs offer a level of personal protection that ordinary fuses and circuit-breakers cannot provide. елементарно Watson плащаш едни 40-50лв и си защитен от токов удар.

Глупостите си ги написал ти. Това, че някои фирми ПЕЧЕЛЯТ ОТ ТЕЗИ ПРОТОЧНИ БОЙЙЛЕРИ НЕ ГИ ПРАВИ БЕЗОПАСНИ. Самият техен принцип на работа е в пълно противоречие със стандартите за безопасност. Айде няма нужда да се разправяме. ИЗПОЛЗВАШ ПРОТОЧЕН БОЙЛЕР НА СВОЙ РИСК. Отгоре на всичко никъде не е писано, че тоя бойлер е проточен. В банята не трябва да има ел.ток!!! Който не може да бъде спиран отвън!!! А ЗА ПРОТОЧНИТЕ, ВРЕДНИ СА И ЗА ВАШАТА ЕЛ ИНСТАЛАЦИЯ. ИМАТ МОЩНОСТ 5-7 КИЛОВАТА. КОЕТО МОЖЕ БУКВАЛНО ДА ЗАПАЛИ И ИЗПЕПЕЛИ ВАШИТЕ СТАРИ ЕЛ. ИНСТАЛАЦИИ. ИЗЧИСЛЕНИ ЗА 2-3 КИЛОВАТА МОЩНОСТ НА КЛАСИЧЕСКИЯ ТИП БОЙЛЕРИ.

Има и на газ проточни бойлери .

Това правило е много, ама много остаряло.

Това,че бизнесът с проточни бойлери измисля нови удобни за него правила, не значи че новите "правила" дават на някого по-голяма безопасност и сигурност. Новите "правила" заменили "остарелите" просто пълнят джобовете на някои хора. Ако им пълнеше джобовете когато ти бръкнеш в контакта с голи ръце, тези фирми щяха да измислят колко е полезно и безопасно да бъркаш в контакта. И как обратното са "остарели правила".

Ако беше така, всички японци и корейци щяха да са измрели досега от електрическите дъски за тоалетни чиннии и джакузитата.

Бил ли си в Япония и сигурен ли си, че тези дъски и джакузита работят точно с 220-230 Волта, а не да кажем с 24 или 36? Металорежещите машини в заводите навремето имаха солидно заземяване с метални шини и заземители. Може би са имали и зануляване, но напрежението минаваше през понижаващ трансформатор. И се слагаха крушки за 24 или 36 Волта. И много модули на машините работеха с това понижено напрежение. ТА БЕЗ ДА СИ БИЛ В ЯПОНИЯ И ЛИЧНО ДА СИ КУПУВАЛ И ИЗПОЛЗВАЛ такива седалки и джакузита не се опитвай да ни убеждаваш. Щото става като една баба казала на друга баба, тя пък на внука си как било в Япония. ОТДЕЛНО, ЧЕ НИЕ СМЕ ДАЛЕЧ, ДАЛЕЧ ОТ ЯПОНИЯ В ТЕХНИКАТА И ДИСЦИПЛИНАТА НА НАСЕЛЕНИЕТО, В СПАЗВАНЕТО НА ВИСОКИ ТЕХНИЧЕСКИ СТАНДАРТИ. МОЖЕ ЛИ У НАС ДА ИМА ВЛАКОВЕ С 500 КМ В ЧАС?

Много Ви е развинтена фантазията относно Япония и Корея. SAMSUNG SBD-KAB935S 220 V / 60 Hz / 1470 W TOSHIBA SCS-T160 100 V / 50Hz/60Hz / 662 W Къде видяхте 24 или 36 волта?

За да бъде задоволено любопитството Ви напълно: Да, бил съм в Корея и съм тръцкал на много такива дъски. Загрява задника, за да не ти е студено зимно време, измива и подсушава. Зад тоалетната чиния има водоустойчив контакт 220 V в който се включва кабела, който стърчи от седалката. Контактът е захранен през ДТЗ, разбира се. Има също и извод с тръба, откъдето се захранва със студена вода.

Ужасна трагедия. При такива случаи мисля, че първо се изключва бойлера и най-добре бушоните. Може да се пробва да се помогне на пострадалия само с бърз силен удар или ритник, ама най-добре бушоните и чак тогава се оказва помощ на пострадалия. Все си мисля, че още от училище трябва да има уроци по първа помощ и при поведение в различни ситуации вкл. катастрофи, при земетресения - това задължително. И деца и възрастни не знаят какво да правят. Всяко семейство трябва да има сак за спешен случай с вода, батерии, пакетирана храна, документи. Да ни пази Бог, че хората въобще не сме подготвени за никакви ситуации.

Какви документи и личните карти ли да си държат в този сак.

жената е била в стрес и е реагирала по импулс, освен това тя е нямало как да знае, че е от ток, нали? Все пак човек в банята може много неща да му се случат - да падне, да получи сърдечен удар и тн. Бог да прости хората.

Нямат хората пари за нова техника и кърпят старата, докато ги убие. Хич не страдам за разните каролевци, които се чудят на какво да се наденат, но за тези невинни и страдащи хора душата ми се къса.

за инсталация няма, ама за смартофон има

Трябва ли да ни информирате за всяка лична трагедия??? Знам, че лошите новини продават, ама сега като няма как да го изсмучете от Ковид-а, търсите под вола теле. Добра новина не сте публикували от незнам-си-колко време.

Трябва да те информират, защото трябва да се запиташ "А корпусът на моя бойлер има ли заземление ?", "А какво е състоянието на електроуредите и инсталацията в моя дом ?" Може и още някой и друг въпрос да си зададеш, и ако нямаш увереност, да потърсиш квалифицирана помощ, да речем.

Резултатът от дерибейството на банкянския ГЪЗ е ... няма добри новини. Башибозук!

Ахам, банкянският ти гъз отиде, че монтира бойлера на почерненото семейство? Така ли? Ръсиш простотии на килограм и това е дори подигравка със загиналите хорица.

Точно така е. Всяка една лоша новна от всяко едно село не трябва да се съобщава в национална медия, така е.

И друг път съм писал под подобни статии - всякакви "жичкаджии" се упражняват да " връзват бойлер към тока", и от това умират хора. Със сигурност бойлерът не е занулен (или заземен, но едва ли къщата има трета линия за ДТЗ). Ако беше вързан по правилата, дори и да настъпи пробив в казана, имаше шанс човекът да усети "боцкане" и да се дръпне навреме. Навремето ВиК тръбите бяха метални, и евентуални пробиви отиваха в земята. При сегашните пластмасови ВиК инсталации това няма как да стане, и при некадърно изпълнение - следва смърт при пробив на нагревател (най-често това става малко след изтичане на гаранцията) Мир на душите на загиналите.

Ма тя скъпа тази ДТЗ. Цели 20лв. струва, а заземителен кол да биеш заради такава екстра, направо не си струва.

Бойлерът трябва да се изключва отвън, от табло. Не да се къпеш, а бойлерът спрян от неговия ключ и да остава под напрежение.

Бързо стават белите. Бог да ги прости.

Не е бил занулен бойлера.

Ако имаше дефектно токова защита, дори и да не беше заземен, нямаше да има проблем, но то в градовете по някога не слагат, та камоли в селата...

В селата само зануляването невинаги решава проблема. Проводниците минават по бетонните сълбове, на открито. Рядко са под земята в кабел. В някои случаи може нулевия проводник да се скъса и всичко занулено с него евентуално да попадне под напрежение, ако точно в този момент има някакъв пробив в изолацията на уред. Или пък някаква утечка, тоест непълен пробив на изолацията.

Голям преход направихме.В основата на случая вероятно е беднотията.

Бащата не е избягал от хубаво гурбетчия. В странта на мутрата толкоз.

" но най-вероятната причина за трагедията е техническа неизправност в бойлера." По скоро пишман електротехник!

Бойко е виновен, тука съм хванала 2-3 свидетели от енргото, как Бойко ги е рекетирал и вместо цели проводници са слагали полупороводници (както се беше изразил един техен виш учител на временто)

Именно при любимият ти Бог настъпи най-голямото разделение на обществото по доходи.

тая дума "виш" банкянска ли е , че я няма в книжовния език, но на вас еднокнижните е простено

Мда явно БКП-то напразно са си давали парите на времетето за тебе: виш Значение на думата виш -а, -е и -о, мн. -и, прил. Нар.-поет. Висок; вишен. — Така така виЖ се сега каква си тъпа путка.

колкото и да се опитваш да прикриеш неграмотността си, не се получава, защото в този контекст пък словосъчетанието няма никакъв смисъл само по себе си. Но да не изпадаме в лексикални и граматически подробности , защото знам , че ви заболява главата. големи разбирачи, не са си научили собствения език , ама иначе с претенции. Онзи велик стожер на мисълта Влади Горанов беше писал в официален документ фармацеФтични отпадъци, когато го караха да пише доклад, какви отпадъци са горили гербиджа.

Висш се пише како Мая

Това вече е ужас! Дано почиват в мир!

Лошо, лека им пръст! В случая според мен става въпрос за 'художествена самодейност' свързана с нещо изключително опасно като бойлер. Нещо е направено съвсем не както трябва, но по селата така или иначе нямат специалисти и се доверяват на самоуки такива или на собствените си 'знания и умения'.