Аналоговата телевизия оцеля за още 2 г.

Правителството преразгледа плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно разпръскване, който предвиждаше до края на 2012 година да се извърши цифровизацията в България.

Обратно в новината

Коментари - Аналоговата телевизия оцеля за още 2 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ха,ха,ха...... Вие да не си помислихте, че ще Ви излъчват цифровия сигнал безплатно? Пак ще трябва да плащате, както досега на кабеларките, но малко по-малко. Иначе защо ще са тези конкурси, тия фирми и прочее. По-добре престанете да чакате влак, дето не идва.

Dir-a я си проверете източниците, в Чехия също излъчването е изцяло цифрово от година вече

"Създава се работна група с участието на заинтересованите министерства, Съвета за електронни медии, БНР и БНТ, която ще подготви нов план за цифровизацията. Тя ще има срок до 31 януари, за да подготви новия план, в който ДА Е записано, че не по-късно от 1 януари 2015 г. трябва да бъде извършена цифровизацията." Такааа, определени са вече "заинтересовани" министертва. И какво точно ЩЕ бъде записано в "новия" план. А т.н. "държава" нямала пари? Абе, джанъм, в този бананова "република" за телевизии, концесии върху язовири и плажове и прочее, вкл. честоти наддават частни фирми, май? Какво общо има държавата (освен да смуче приходи от лицензи и т.н.)? Айде сега да бръкнем в Агенцията по вписвания и да видим кои са собствениците на кабеларките (може би "случайни" хорицааа...и не/свързаните с тях лица, и дали това не е серия от сорта "Империята (на жицата/кабеларката) отвръща на удара"... и още как? Хващам бас на по бира, че това няма да го дискутират по сУтрешните блокове - поне не в насоченост какво губи от това т.н. българско население и кой ще спечели от забавянето... с векове по измерението на цифровите технологии. Купувай, народе аналагави телевизори на килограм по 100 лв/парчето още (поне) 5 години??? Останалата част от пост-а съм я автоцензурирал, защото се споменават роднински връзки по майчина и...до девето коляно линия. Наздравеее!

Не мога да разбера имате телевизия какво ревете ми ако Дянков я спре по добре ли ще е.Кой каза ,че трябва де се върви напред.,аз съм благодарен нали гледам Б.Б. и съм благодарен на ГРОБ

изглежда пак доказаха че във България няма бъдеще

"Досега само 5 страни от ЕС са преминали към дигитално излъчване - Германия, Люксембург, Финландия, Швеция и Холандия" Глупости, в Испания се излъчва само дигитална телевизия от 01.01.2010.

Дори Tele5 прави тестови 3d излъчвания.Ама що да не заблуждават хората.

А баба Пена дали си купува такъв от 1500лв? Която има 200лв пенсия или въобще не гледа телевизия?

всяка вече Боку и Цецу - пък и цифрови - нее м ерси а пък аок Фидоската се покаже малиии ми телето ще се пръсне )))хи хи

Че к'во им пречи и двата стандарта (аналоговия и цифровия) да съществуват паралелно? Нали на мястото на 1 аналогов канал "влизат" 7-8 дигитални (или 2-3 HD) и готово! Който когато може и какъвто телевизор има - тогава да преминава от едното на другото. Иначе баба ми на село само сет-топ-боксове ще тръгне да програмира.... хакер пръв е тя!

Ще се използват същите честоти За Варна 9 канал за Бургас 7 и т.н. Но сигнала е компресиран и ще се писнат 4 програми с нормална рзолюция ИЛИ 2 продрами HD. Не виждам кой ще го ползва при положение че има кабеларки или сателитни доставчици Много шум за нищо

Е идеята им е да имаш свобода. Като ти писне от неуважителното държане, характерно за българските кабеларки, когато си подписал срочен договор, винаги може да теглиш една на всички.

Хм, тъкмо ще имам повод да си изхвърля телевизора и да не купувам друг. И без това телевизията вече е пълна боза и няма нищо за гледане. Тъпня след тъпня и между тях изказванията на ББ и ЦЦ.

Хахахаха! Най-точно казано! За какво ми е цифрова телевизия за да гледам новините по БНТ или БТВ ли? Там така са удобно тиражирани, че само властта да има думата и само те да са прави. В белите държави цифровата телевизия е да гледаш филми и шоута! А не Новини, Панорами, Барометри, Шоута на Слави от 20 години и други знайни и незнайни политически предавания.

Преди време хората живеещи в блока решихме няколко входа да съберем пари и да си сложим сателитна антена с всичките му там допълнителни приставка за да гледаме без да сме абонати на някоя кабеларка.Започнахме да издирваме чрез интернет фирма,която да изпълни поръчката.Познайте какво се случи ? Такива няма .Частни лица,които намерихме и имат техническа грамотност отказаха,защото не искали НЕПРИЯТНОСТИ !!

Браво! Когато Бок-о говори, и фактите мълчат! А фактите са следните: По силата на европейските директиви България е длъжна до 31 декември 2012 г. да покрие цялата територия с цифрово излъчване и да спре аналоговото. Сега да обясня защо се налага отлагането. Комисионната от врътките по цифровизацията я взеха от БСП/ДПС. Това дразни техните другари от ГРОБ, затова сега ще има нови врътки, за да може и те да приберат някакви комисионни (рушвети по нашенски). Допълнително ще се приемат парични благодарности от кабелните оператори. През 2013 г. когато ЕС изпляска една глоба на България (която ще я платим ние, обикновените хора), боко тиквата и другите гробари ще са избягали вече и ще пекат задници по островите и няма да им дреме какво става с това животно цифровизацията. Това са фактите и обясненията, всичко друго е гробарски хумор за вярващи чалгари.

Що лъжете хората бе, от 2 години на новите телевизори не им трябва сеттоп бокс, защото имат МПЕГ4 тунер. Плюс това не само това страните които излъчват дигитално има го и в Чехия, Хърватска и Гърция

Що не идеш в някоя верига да видиш колко телевизора имат вграден MPEG-4 тунер, пък тогава да пишеш? Йдно мйекащо момченце в голяма търговска верига пък ми обясняваше почти толкова уверено като тебе, че щом пишило DVB, значи "новите" тиливизори хващали всичко! Даже на примоция продават MPEG-2 STB приставки.

Нещастници.Това май се прави за защита на кабеларките.И голяма грижа ги е налегнала как хората ще си намерят декодери.

цит.:В Съобщение на Европейската комисия COM(2005)204 и Резолюция на Европейския парламент от 16.11.2005 г., относно ускоряването на прехода към наземно цифрово радиоразпръскване, се препоръчва държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) да осъществят до началото на 2012 г. окончателното спиране на наземната аналогова телевизия. ...Въвеждането на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България е в изпълнение на ангажиментите на Република България като държава-член на ЕС и в съответствие със Заключителните актове на Регионалната конференция по радиосъобщения RRC-06 на Международния съюз по далекосъобщения (МСД) и за планиране на наземното цифрово радиоразпръскване и редица директиви, решения, препоръки, съобщения, заключения, резолюции и други документи на ЕС и МСД. кр. цит. Остава да преразгледат и "безплатния обяд", който беше предвиден. Всъщност до 2015-та и следващото отлагане ще си го плащаме прескъпо на кабеларките....

пак някои продажник е.... майката на бедните българи , няма нещо което да е направено т раз в дадения срок,няма такова, върнете всичко и сложете в ред телевизията сега , всичко е готово знаем защо не сега, а чак и 15г. Защо бе другари

Кабелните оператори са улучили десятката.Ще има още 5 години гушене.Познайте кой още е спечелил?

Пушенето го отложи БГ народа,представен от пушачитедепутати,еврозоната и шенген се приемат с гласуване на страните членки на ЕС,а не зависят от волята на България,а магистралите и АЕЦ,не са отложени,строят сеедните,а другото се строи с многомного пари!Първо трябва да се осигурят!Коментара ти е некоректен!

Шенген трябваше да влезем ма 31.12.2010 обаче нашите подадоха молба да не става преди март 2011, защото нямали техническа готовност. Демек пушели са в рзботно време затова, В резултат минаваме поетапно в Шенген ако франция не ни спъне. от юли -летищата, пт септември -сухоземните гранизи и на нова година 2012 морската границя.

Виждам как ще се справяме пак сами. Ако българите разчитаха на българското правителство за развитие на областта на интернет щяхме още да сме в камената ера. Добре че бяха интернет операторите и добре, че политиците тогава бяха заети повече да крадат, отколкото да "регулират" иначе интернет щеше да бъде още на аналогови модеми с единствен доставчик БТК. Сега гледам повечето добри интернет оператори са пуснали телевизия през интеренет. Тя също е цифрова. И за нея трябва "сет топ бокс", но той се предоставя от повечето доставчици безплатно. Така че май пак ще се цифровизираме, но по трудния начин, защото политиците ни нямат нито усет, нито преспектива. Ако имаха щяха да знаят, че технологиите дърпат една държава напред! В някои държави, т.н. развити, е съвсем естествено филмовите канали да са FULL HD.

tomazow

""Голям разбирач"" си , а това , че цифровата тел и интернет са по-добри е пълна пропаганда ! Аз съм на кабел и нета и телевизията , телевизията като качество на картината ми е много по добра(телевизора ми е добър) от приятел който е с цифрова , човека видя и се увери , даже ми разправя , че при буря му става картината на снежинки , нета също ми е на кабел и за 19лв на месец ми дават 35 мегабита ! За твое сведение в момента цифровия интернет е бавен и скъп ! А когато се задължи ме да е цифрово всичко - ОЛЕ МАЛЕ , ще ни дерат здраво !!! Ето това е страната ни , ПОДЛОГИ И ЛОБИТА !!!!! А и ""разбирачи""

като гледам зора ти да постнеш едно мнение, ти май наистина си на АНАЛОГОВ интернет, защото "в момента цифровия интернет е бавен и скъп !" БИИ РАЗБИРАЧИТЕ, те прачат на просвещението

Би ли обяснил какво е това животно "аналогов интернет"?

Хехехехех. Леле, друже, сигурно мадамите в махалата кимат с отворена уста на твоите разкази, ама тук има и инеженери! Приятел, знаеш ли каква е разликата между цифров и аналогов сигнал? Само за информация "нета" ВИНАГИ е бил цифров, дори през кабелите за аналогов телефон!!! Има ли дискретизация през АЦП/ЦАП, значи се обработва цифров сигнал, но се пренася аналогов. Всички модеми имат АЦП/ЦАП още от ерата когато са създадени! Ролята на модемът дали кабелен (по телефонен кабел, по коаксиален кабел, ускана двойка и т.н.), дали безжичен е да предаде цифров сигнал по аналогова преносна среда! Защото предаването директно на цифров сигнал не е рентабилно. Съвсем друг стои въпросът с оптичния пренос, където преносът може да е изцяло цифров, но защото там средата го позволява без недостъци. Специално за телевизията - този ефект, че цифровата телевизия може да е по-лоша от качествено предадена аналогова телевизия на аналогов приемник, е не е защото имаш добър приемник, а защото избраните схеми за дискредитиране и компресия/декомпресия са предназначени предимно за цифрови приемници и при аналоговите сигналът се обръща в аналогов със съответните компромиси. Но определено няма как, каквато и да е аналогова телевизия, на аналогов тв, да е по-добра от т.н. "full HD". Просто технологията е много по-напред!

Надали някой си спомня, но цифровизацията на наземната ТВ в БГ трябваше да се извърши до ....2006 г.! След това се отложи за 2010 г. Сега - до 2015 г. ДЕРЗАЙТЕ НЕКАДЪРНИЦИ!!!

Брей голямо лоби имат тия кабелни оператори, бая парички са дали по предназначение, за да могат да ни цицат още пет години. А алчните ГЕРБери пак ще ни се оправдаят с лошото наследство от тройната коалиция и, че те са виновни за отлагането.

При това бързо развитие на техниката защо въобще не я спрат? През 2015 може вече да е възможно ние да се телепортираме в студията на телевизиите. Ех, как ми се иска да скокна при наследничките на сегашните синоптички, макар че и днешните след 5 години няма да са за изхвърляне. Аре, чао, че много се размечтах, а е и грехота - все пак Деси Банова е бременна. Да не я плашим мацката.

И аз искам, и аз искам да скокна с теб, даже и да попадна при оная с дръпнатите очи дето скоро се омъжи.

Това отлагане е в полза единствено на кабелните оператори и цифровите със сателитно предаване. Защото по нормативни документи са планувани 6 мултиплекса, като всеки мултиплекс може да излъчва 8 SD канали и 3 HD или общо 48 SD и 18 HD канала. Мисля, че това е по-добре от "първа и втора програма". :) И да кажат нашите мили и умни управници, колко глоби ще платим за това отлагане.

Кво има да се чудите, закона е направен и работи за кабелните оператори, ще пият сиромашка кръв още 2 години и по-вече...

ми че то през 2015 чичката Ху кой знае вече кви работи ще прави)))))

ее аз за какво го взех тоз новия телевизор???

За да гледаш БНТ, Шоуто на Слави или Биг Брадър във формат 4:3, моно, черно/бяло :-)

"ТЕ" знаят "ТЕ" могат "ТОЙ" е всичко!!!!)))))

Това преля чашата! Не ги е срам....

Е трябва хляб да се даде и на новият цифров оператор на Виваком...

Информацията ви е доста стара.В Испания от 1-ви април преминаха на цифрова!Имат към 30 програми.

За кога отлагат? 22ри век е утре. Хората имат вече 3Д телевизии, ние в родината на отлагащите нямаме цифрова.

Вий техника имате -модерна, голяма! С какво ли не вашият свят е прочут! Но нямате! Нашите хора вий нямате - свободните хора на свободния труд! Те това според мен обяснява всичко! Завъдят ли се свободни хора на свободния труд някъде - отпиши го!

Рекламната баница на БТВ и Нова се запази. Паричките на кабеларките също. Обикновения потребител да духа супата...

Кратко ; Точно ; Ясно . Браво !

и какво точно е ясно? нали всички "цифрови" телевизии са поделения на същите фирми дето държат Нова и БТВ?

Плюс "баницата" на вносителите на черна техника, които ще си продадат старите аналогови телевизори и тези без MPEG-4 декодер (за което са са ДЛЪЖНИ да уведомяват клиентите... някой да е чувал за санкциониран такъв търговец?

Да си чул приказката, че от бедните се печели не от богатите? Това е доказан факт! Навремето една част от държавите забогатели от бедните, като са им превръщали хората в роби. Сега системата е друга. В съвременният свят фирмите примамват хората с разни похвати. Ето в бедните държави са на мода игрите със смс-и, пирамиди и всякакви други подвеждания. Например игрите със смс-и в България - пусни смс за 2,40лв за да спечелиш 10000лв. Всеки, който трудно крепи бюджета си вика - ако изпратя максимум 10 СМС-а са 24лв, но мога да спечеля 10000лв и така да си реша финансовите проблеми. Затова в България ще е най-скъпо всичко. Просто такава е системата. Това в богата държава няма да мине. Но в бедните всичко става, което дава надежда за по-добро.

Пурво не се учудвам отложихме еврозоната, Шенген, пушенето, магистралите, АЕЦ. Второ при цифровизацият програмите, които ще се гледат не са толкова много. По един канал могат да се псскат 4 профрами с нормална резолюция и 2 с HD. Колкото до онова кутийче дето превръща всеки аналогов приемник в цифров цената му на световния пазар е колкото една MP3 дето я ръгаме в запалката на автомобила.

е хайде сега - говореше се, че ще има около 15 канала, това сравнено със сегашните 3, на места 4 си е доста голямо увеличение.

Напиши "Задачи и приоритети произтичащи от въвеждането на плана за DVB-T " после чети чети и пак чети

Бъш те така е!! Те хубавите тунери са захванали да ги продават без пари, а пък на това щото е цифрово тунер му не трябва ;-) Щото в с Горно Нанадолнище сигналът ще е прекрасен и ще се мине с ония евтините! Ама пък така хората лесно ще могат да си свялат проекти за гоблени, от ония на квадратчетата. И вече нема да шият "Тайната вечеря" , а "На Кафе с Гала".

уби ме..хахахахахах ох

До: възмутен А тук в България даже като питаш в магазина за DVB-T те гледат все едно ги питаш за резервни частси за телескопа Хъбъл! А иначе: мога само да кажа честито на печелившите! Само че защо ги е срам да кажат какви глоби трябва да платим оттук нататък и да обяснят защо тези глоби ще излязат по-евтини отколкото ако вече бяхме въвели цифровизацията!!!

Нашите мултиплекси ще "избягат" от DVB-T стандарта, set-top-чето си е далавера и няма да го пропуснат! Ама за какво ли е целия пънеж, като и по селата хората са на кабел или сателит... баш ефирна цифрова телевизия ни е дерт

моля-моля - има магазини където знаят какво е DVB-T

И какво е?

Още едно доказателство, че не можем да свършим нищо като хората!

Измисли се нещо, от което се очаква да дойдатмного пари /отнарода естествено/ ---- Обаче народът като не го приеме, под някакъв предлог въпросната идея или отпадне,или бива видоизненена ----- Не беше ли същото и с версията за новите топломери, които уж задължително трябваше да сменим

Е някои ще трябва да ги сменят, защото батерията им не могала да се подменя. Според мен след като за този факт, че батерията не може да се заменя, не са предупредени собствениците, закупили уреда, то подмяната трябва да е за сметка на тариката, който умишлено не е информирал хората за това.

"...За да гледат ефирни цифрови програми със стария телевизор собствениците трябва да се снабдят със специално устройство, наречено сет топ бокс...." - Ама разбира се. В най-богатата държава като България собствениците трябва да се снабдят. Докато в бедните държави като Франция или Великобритания например, при първите тези устройства се продаваха субсидирани от правитеслтвото на много ниска цена. А при вторите просто бяха безплатни. Но там и ГСМ апаратите са безплатни като сключиш договор.

Айде сега,за 40 лева се възмущаваш. Колко по-ниска да бъде цената на просто DVB-T???

Какво ще кажеш за 5 евро, колкото е във Франция, например? Или твоята заплата е 4 пъти по-голяма от тази на средния французин ли? То заради мислене като твоето ще сме най-бедни в ЕС! Колко му едно ГСМ-че за 500 или 1000лв ама ако сключиш 2 годишен договор за макс тарифа, нали? Като в Англия за същото ГСМ-че плащат - "free", т.е. нищо!

за франция и англия не знам, но явно са по-богати от германия, щом раздавали безплатни DVB-T приемници както казваш... в германия няма такова нещо, всеки си го купува, като наи-достъпните са около 30 евро

Това не е вярно. Ако си чужденец - да, ще си го платиш, но за местните не е така. Лично аз, въпреки че не съм германец, когато се свързвах с DSL интернет ми дадоха DVB-T приемник безплатно . Примерът с Германия е най-лошият възможен, защото Германия е точно държавата с най-много цифрови стандарти в Европа! Там се гледа цифрова телевизия, още от времето, когато се изстреля първата цифрова Астра! В Германия в момента ползват дори DVB-H Версия 3 (цифрова телевизия за мобилни устройства/телефони).