За рекордните $110,5 милиона продадоха творба на US художник

Картина на американския художник Жан-Мишел Баския беше продадена вчера на търг в Ню Йорк за рекордните 110,5 милиона долара, съобщиха Франс прес и БТА.

Обратно в новината

Коментари - За рекордните $110,5 милиона продадоха творба на US художник | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Разгледайте картината добре, не ме интересува кой се е упражнявал на свръх доза върху нея !! За мен купувача е също на свръх (не доза, а малоумие) !! Каква е тая вманиаченост у свръхбогатите - обяснете ми - не разбирам !! Това, което виждам не е изкуство (поне за мен) !!

си заслужава единствено изразът "поне за мен":-)

Да, прав си !! Гениите и лудите са само на една крачка разстояние - предполагам, че съм на доста крачки извън този предел :-)) !!

Пабло Пикасо погледнал през прозореца си в една прекрасна майска утрин. Навън- синьо небе, птички, деца и майки се разхождат, цъфнали цветя. Пикасо, отвратен- "Е.б...си кича!!"

papion

Тоя японец не си е спечелил с честен труд парите за да ги даде за това "чудо".

Може би е видял някакво послание.При малко по голямо въображение.Отворена уста, иска да погълне света.Отгоре плоска-като при животните ,над нея сграда на 3 етажа.,прилича на правителствена.Отдолу знаме с кръст,част от религиозно знаме,но е в долната част на главата,значи ,религията ,хуманноста не са приоритет.По средата на челото ,духовно око,но в него кръпка.Духовното липсва.

точно в това е смисълът на авангардното изкуство-всеки да открива в него своята истина....не,че съм негов привърженик....:-)

Погледнах "картината" и единственото послание, което предизвика в мен беше: "Мили Боже!"

Аз съм художник но признавам,че това може да го нарисува и някое дете. Счита се,че децата не се осъзнават като творци, ама чисто технически това може да мине и за детска рисунка.

Наркоманска цапаница! И тъй като наркоманът умрял, сега продължават да го друсат...за мангизи!

е казвал и Баския-искам да рисувам като дете...

Посланието??? И к'во е посланието на нещастния наркоман към света? Можеше да нарисува и розов слон, в зависимост от делириума... В болниците това главно рисуват алкохолиците и наркоманите - слонове и мишки!

На тази картина само японец може да си удари една "тъпанарка". Те са ненадминати по аниме сексуалните извращения.

на Едвард Мунк "Викът" се продаде през 2012 г. за 120 млн. долара.... Не считам, че разбирам от модерна живопис, но "Викът" ми направи страхотно впечатление...Та тази, дето я коментираме тук-главно лаици-има много общо с нея и по-точно с посланието й...Вижте я...ако ви интересува...

Лаик ( нерегистриран ) 19.05.2017 09:54 Посланието??? И к'во е посланието на нещастния наркоман към света? Можеше да нарисува и розов слон, в зависимост от делириума... В болниците това главно рисуват алкохолиците и наркоманите - слонове и мишки!

Яяяя! А това за 110,5 мил. долара трябва да е "Ревът"?!

Колко актуално звучи Гьобелс днес - "Като чуя за култура се хващам за кобура" :) Гадното е, че истински талантливите са изтласкани на заден план от нарочените за гении перковци, тарикати и послушковци.

Не знам какво и колко е изпил художника преди да ндраска това нещо. Но този който е купил картината явно е бил доста нашмъркан с коктейл от дрога.

Ефраим Кишон по повод картините на Пкасо: "Той е можел да рисува прекрасно, но е решил да ни се подиграва".... Все едно-на мен картината ми харесва-като я видях и си спомних Вапцаров-Животът е озъбено,свирепо куче" В картината "кучето" е и "свирепо усмихнато"....

много хубава аналогия, благодаря, но понеже ценя и Вапцаров: Живот без маска и без грим озъбено, свирепо куче.

Аз бих дал точно 10лв.

Аз

Ти па щото си велик художник... Я си виж творбите!

Всеки ден се убеждавам,че нищо не разбирам от изкуство! Нищо! Явно за да си успешен художник в съвремието ни. Трябва да си или луд или наркоман, но в никакъв случай нормален. Спирам да си мечтая да съм велик художник. Не отговраям на изискванията.

Харсва ми!....за 5 лева.

Много е... макс 2 лв.

5лв. 2 лв и за какво?! Да си окача това "нещо" вкъщи ли!! Да ме помислят за откачен!!!

Аз

Бизнесмените съхраняват богатството си като го инвестират в нещо, което запазва стойността си във времето. Основната причина тези неща да запазват стойността си е тяхната рядкост или направо уникалност - редки метали, редки камъни, редки документи, уникална простотия...

с кух пари (милиони хартийки, които се печатат на поразия, наречени долари) са платили за куха творба без стойност. Танту за кукуригу. Светът се изчанчи и ще загине от тази дивотия.

с всяка дума, написана от рускиня.

Имах спор с любители на авангардни инсталации. Ако някой не знае, какво е това - това е купчина най различни предмети - железа парчета бетон събрани на една купчина. Изкуствовед обяснявал дълбокото значение на този инсталация. Отидох до първото кошче за боклук , сложих върху него обувки, патерица на един от посетители (помолих го) и всичко това увенчах с едно цвете. Пред група туристи обясних дълбокото значение на тази инсталация (кошче и обувки символизираха преходност на всичко материалното, патерица- всички трудносте през които минава човека в живота и цвете - символ на нов живот). Слушаха взахлас. Та - всичкия този авангардизъм мога да обясня само с липса на талант на "художника". Интересно дали Баския би могъл да нарисува свеж горски въздух , както е изобразен на картините на Шишкин или прашинки във въздуха , както на картини на Гейнсборо? Или тайнствена усмивка на Джоконда? Некадърник с психични проблеми - съжалявам ,ако засегнах някой, но това е мое мнение. А относно парите, както казват "имал - дал"

декадансът е симптом за упадък на цивилизацията. Просто си живеем във времената, наречени ЗАЛЕЗЪТ НА ЗАПАДА!

Така най-лесно се перат пари :D

"Вчерашната продажба е ново доказателство, че близо 30 години след смъртта му (на 27 г.) от свръхдоза, Баския остава култово име в съвременното изкуство, отбелязва АФП." Изфабрикуваха ни и нов КУЛТ, култ към каквото ви кажем!

Добре, че черньо се надрусал до смърт, че някои да си правят бизнес с "таланта' му! Картина било? Това му е кошмара!

Чувах, че някои японци са странно изчанчени, ама к'во ще го прави "портрета" не ми го побита главата????!!! Това само доказва, че вече всичко може да се пробута за творба за милиони и няма кой да извика "Царвт е гол!"

Страхотна картина за влакчето на ужаси.

Всичко вече могат да ни пробутат!

които се въмущава от естетиката на тая творба да си купи билет за софия да иде пред софииския университет и да види паметника на "паисии хилендарски"!

това повече от руския военен бюджет, бе!

...опитвам се да си представя следната картинка - тази картина е показана на изложба. Пред нея стои изкуствовед, който дълбокомъдрено обяснява на насъбралата се тълпа посетители, какви възвишени достойнства притежава платното : )....хора, които плащат чудовищната сума от 100 милиона долара за такъв боклук, или са висока проба сноби, или хора със съмнително минало и настояще, или и двете...на Софийския битак съм виждал подобни цапаници за по няколко лева. Може и някоя картина на тоя Баския да се появи там...ще го имам в предвид: )

няма израз "в предвид"...Изразът е "предивид"....Но по-важното е да сме изкуствоведи:-)

ами то няма и израз "предивид" , но има дума "предвид" , та стана "присмяла се кука на криво дърво"

Имал-дал! Аз не бих допуснал да ми подарят дори тази цапаница!!!

Може да се направи само един извод: Или "картината" е силно надценена, или парите, дадени за нея не струват нищо. И още един натрапващ се извод: Хората нямат АДЕКВАТНА оценка за стойността на вещите.

нещо си изнервен. това е от крантата. иди на запад да помиеш чинии. побачкаи в строителството. събери парици за опърдян от германски турчин волксваген трета ръка и може да се почувстваш като бял българин русофил. иначе все ще си черен от нерви с тая кранта!

Глупак, Ладичката ми е ЛИЧНА КОЛА. Служебните ми коли са две, едната е Фолксваген Пасат, а другата - Рено Талисман Ма наистина си много прост, явно си безработен изхвърлен от живота нещастник.

се пише с "Ф"-марката означава "народна кола" Folk=народ Wagen-кола....

идиоти с пари, художници-идиоти...

vasil

За 100 000 пъти по-малко пари -т.е. за 1 000-1 100 ще нарисувам по-хубава картина и ако покажа нейна снимка се обзалагам,че мнозина ще ме питат снимано ли е или рисувано.Да,ама,слава Богу съм жив (и не съм "име"). Давам моя картина на един и благославям:"Хайде,пък един ден внучката ти като я продаде,да си купи апартамент!"А оня отвръща:"Да,ама първо трябва да умреш!"

Че нарисувай, кой ти пречи? Да видим кой ще ти обърне внимание и кой ще ти даде не милион, ами и 2000 хиляди. Парите са дадени за името, а ти си никой. Има милиони художници на света и 99,9 % от тях умират без направят име и много пари.

vasil

Аз си ги и рисувам,във формат колкото разтворен вестник, за около 200 кинта и си свиркам.По- големи майстори с изградено име успяват и за 1-2 хиляди.Реално.И това са пари.

Хора ровят по кофите за боклук деца нямат пари за училищв или храна. Една лайн-на картина за 100 милиона........

Винаги съм си мислила, че изкуството трябва да има нещо общо с естетиката и да внушава добро, човешки положителни емоции ... Но "модерното американско изкуство", особено на дрогираните им "художници" упорито доказва обратното ... Къде ли би могъл човек да си закачи подобен "шедьовър"?! Повече ми намирисва на данъчни спекулации и далавери с излишни пари ... ама доста пари, наистина!

Прекрасна е.... Боже, боже...

Красота неземна! Добре че Леонардо Да Винчи почина преди доста време.

'"Вчерашната продажба е ново доказателство, че близо 30 години след смъртта му (на 27 г.) от свръхдоза, Баския остава култово име в съвременното изкуство, отбелязва АФП." Вчерашната продажба е доказателство единствено за това,че се напечатаха огромно количество пари без покритие, и само фактът, че те са се събрали в една избрана група от хора не е довел все още до световна хиперинфлация. А пък въпросните тези хора се чудят какво да ги правят и тук на помощ им идват хитри еврейски "изкуствоведчета" .

НЕ ЗНАЕШ КОЛКО СИ ПРАВ - ЗА ПАРИТЕ БЕЗ ПОКРИТИЕ:)) ГУГЪЛ All the Money in the World GRAPHIC DEMONOCRACY INFO

Прав съм, но не съм съвсем точен, защото терминът "печатам" е остарял! Голямата част те дори не ги печатат вече, а просто ги генерират. Така "печатането" е още по-лесно и съвсем безплатно.

Прилича на мацаница от някое шимпанзе или слонски хобот. А може би със същия успех от някой завършил нашта академия. Тия верно са луди! Изперкал свят. Но ние с вас да си гледаме заплатите, щата и пенсиите....

ЧЕРЕПЧЕТО Е НА ОБЕЗЯНА БЕН ЛАДЕН , А ОЧИЧКИТЕ НА БЕЗУМНАТА КИЛЪРИ :)) .. АМЕРИКАНСКА КУЛТУРА :))

Намирисва на данъчна измама...