С питки от мълчана вода се почита Св. Екатерина

Днес православната църква чества деня на Света Екатерина.

Обратно в новината

Коментари - С питки от мълчана вода се почита Св. Екатерина | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

след като се прекръсти до три пъти... ми ако го стори 4 пъти грях ли е?

В православието има много ритали, но нека да ги възприемаме правилно. Много хора се вълнуват само от ритуала - бъркат, месят, търкат, чупят, поливат, кусат, мълчат и какво ли още не... Много по-важно е знаем житието на светеца, да се интересуваме от неговата философия, морал, ценностна система. А в ритуала да търсим някаква по-фина символика. Няма нужда всичко да се изпълнява толкова буквално и примитивно.

колко суеверие само. ефекта от висенето по кръстопътища е силно съмнителен спрямо шарката и бяса. незнам дали не са го пробвали и срещу туберкулоза, астма и рак, но предполагам, че работи по същия начин.

пазисе да не те хване някоя от тез болести,че тогава ще те питам?

като ме хване някоя от тия болести отивам на кръстовището и ще те чакам да ме питаш ;)

според мен описаните ритуали са се изпълнявали от много, ама МНОГО прости хора. Не мога да си представя всички майки и баби по кръстопътищата с питки в ръце, как броят четен - нечетен минувач. Велка простотия! Обаче, както са ни емнали с вечно подновяваната здравна реформа, скоро ще ни накарат да разчитаме само на древните заклинания, че и нови да измислим.

Да е живо и здраво името Екатерина! Честито на всички с това хубаво име! Другото го оставете

Айде стига сте смесвали християнството с езичеството и християнските светци с някакви малоумни селски магии - мълчани води, питки и баене по кръстопъти.

Христианството почива почти изцяло точно на езичиски обичаи, символи и практики.

Християнството почива изцяло върху човешката глупост и невежество.

Това с питката и ритуала - не е ли езичество?

Предполагам нямате представа за какво пишете, но няма такова понятие или термим - "бивш цар". Има бивш редактор, но царете и мъртви си носят титлите! В ранните векове няма и абдикирали владетели, защото за по-сигурно са ги убивали;-)))