Строим най-големия тунел на Балканите в жп участъка Елин Пелин-Вакарел (снимки)

За всичките 20 километра от този проект са нужни 5000 специалисти по тунелите, които ще работят на две смени и дори денонощно по нов австрийски метод

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Комитова? Къде спиш? Бързо тичай да провериш там договорите и авансите, да се спира веднага! Ше ми строят тука некви тунели ама ха.

Тунел под Петрохан жп. също е нужен!

Абе, то май можело да се строи и без ГЕРБ? Да не е некаква фейк новина? Само Буци съзидава, другите са хаос.

Объркал си се. Комитова е по магистралите, не по жп-то.

Щото тоя проект сега последната седмица го решиха? Това от години се подготвя

Не знам дали е най-големият, но със сигурност е най-скъпият...

7 км тунел - 500 милиона лева. Браво! Без пари!

Новият директор на БДЖ къде дреме тогава, моментално да разпореди проверка всичко да се спира до изясняване на случая кой на кого колко да даде

Стига с тези шопи . Всичко отива само за тях .

цял авомобилен завод, със се роботизираното оборудване може да се построи...

Големи експерти тука по всичко се навъдихте. От такива философи трябваше да чакаме за магистрала до морето и Южната дъга има нема 40 години.

Споко. Ще го започнат от двете страни едновременно, ще се разминат по средата и накрая ще имаме два тунела за същите пари.

SU-152

Лятото на 2021г... България... Тълпата си иска мъртви стереотипи и приложна утопия и си гласува за тях...

циганите комфортно, освен че безплатно...

С Бога, напред!

И къде щеше да продадеш продукцията? В момента има надкапацитети в цял свят заради Китай

SU-152

Не може................повечето ша извърчат по нечии джепчета.......

Сега решиха къде ще е първоначалната дупка. От там се започва и дано планината ни търпи.

Kenn1111

Нещо или аз съм тъп или.....Че то си има ЖП линия по тази отсечка що ще правят нова?Ако старата има проблеми няма ли да е по изгодно нея да модернизират?А и толкова турски фирми учасници в това нещо намирисва на......обръчи и клякания пред Ефенди Ер

Да се чете някой краде проекта който може да е поне 3 пъти по евтин, ама карай наши ора ще го праат !!!

"Срокът за изпълнение само на този тунел е уникален –повече от 3 години" Невероятно проста жена, изумен съм.

Абе какъв жп участък, бе, хората тунел под Шипка чакат, пък те?!?!....

И какъв беше резултатът от чакането? Сега пътуваш по вълни още 400 км преди морето - да свикваш с вълнението! :)

На Въглищата и насипните товари не им дреме дали се движат със 120 а на хората 160 няма да им е достатъчно. Защо не тунел под Шипка... или да довършите горната магистрала.

Са по разпити в полицията тия дни.

както магистрала Тракия е отворен за Турция , а за морето се ремонтира, така и ЖП-то ще е за Турция, а морето за морето ще се ремонтира.

"Подобно съоръжение не е строено у нас от 50-те години на XX век" Строено е края на 80-те до средата на 90-те години. Една тръба за двойна жп линия при с. Климаш на линията Карнобат-Варна и си остана недовършен, въпреки че повече от 2/3 бе направено. Освен, че се съкращаваше разстоянието се избягваше много голям наклон на трасето, което за тежките товарни влакове е важно. Закопаха се огромни средства.

Абсолютно ненужен корупционен проект. Увеличението на скоростта след реализацията е до 160 от 120 км в час. Нула визия за бъдещето. Но пък от тунелите се усвояват доста пари. Излишен половин милиард лева, а ще е повече с анексите. И парите отиват в Турция, без ефект за БГ икономика. Поинтересувайте се как обезщетиха хората за парцелите им в района - по 100лв на декар, справка решение на МС. И всичко това за максимална печалба. И кое сме ние, дето строим? Не ние, ТЕ строят, ние плащаме.

България няма икономика.

Изпълнител на проекта е "Джен-Дуй жп Елин Пелин"... Интересно...?!

А се смеехме на Боко, че чупил бутилки и режел ленти по села и паланки! Тия се изтупали 50 човека делегация за старта на един ремонт, все едно ще изстрелваме двама българи - мъж и жена и един представител на северна македония в космуса!!!

Яд ме е, че не резнах аз лентата. Обаче днес трябваше да обяснявам в полицията за някои айдушки действия от моя страна.

Праисторически влакове в нов тунел. Ех, кога ще почнат от БДЖ да си подреждат задачите приоритетно.

Съществуващит емагистрали в момента са в посока Запад -\Изток и се явяват част от военната инфраструктура на НАТО,тази също

Много ми беше важен тоя тунел от както си купих влак.

И под Петрохан чака и при Троян също

Изпълнител на тунела бяха Войските на Министерството на транспорта, преобразувани в "Транспортно строителство и възстановяване" ЕАД, с принципал Министерството на транспорта, което съществува и в момента и би трябвало тунелната техника (тунелна фреза и др.) да е консервирана. Възниква естествено въпроса: "Защо ще се строи от чужди (турски) фирми?

този от еверна македония да не е джендър?

ето къде ще е банката КВКДНБанк ... ха ха ха ... Банка Куче Влачи Камион Диря Няма .

tonk11

Това правителсто е направо бомба. Я колко бързо подготвиха всичко и почват тунела. За няма и 2 месеца. Щото това не може да е предишните - те нали само аванси даваха.

Да, всеки може да краде от БГ, че и от чужденците. Кой каза, че само ГЕРБ могат да крадат.

Колко пари?!...Тези още не са започнали, а вече готови за ревизия от следващите.

Без Баце не може нищо да се строи.

Вакарел остава с ограничено жп обслужване след реализацията на проекта. Отклонението, което е направено предполага поне двойно редуциране пътническите влакове.

Странно защо сърбите строят железници с китайците. Построиха и газопровода и магистталата с месеци по рано от нас без да са в НАТО и ЕС. Значи у нас нещо смърди, при това яко...

PEYTSCH

Кога ойде на власт, кога проект направи и работата сатртира ??? Предшественик няма ли ? Инъче лошо няма, ако не се срещнат копачките в насрещното...Е ще имаме 4 тунела...

Си кола и пътувай по скапаните пътища.

А долу на Железница пък за 700-800мил. само тунел правят. За нищо не стават! бойчето галактиката ще асфалтира. Даже метро до Атина е направил, ама не спечели изборите и няма го отворят сега..

Жалка, смешна и ТЪПА история. За какво е този тунел?! А, да! Ние, понеже не сме от най-културните народи в света, камо ли в Европа, и не притежаваме особен афинитет към природата, трябва да може да се придвижваме бързо и скоростно от точка до точка. А естетическите стойности и услуги, които предоставя природата, кучета ги яли! К'во пък толкова - планини като планини, села като села. За к'во ми е да гледам банални гледки от прозореца на влака! МенЕ ми е важно да стигнеМ бързо до Горно Уйно. Пука ми за природата и нейните красоти. И второ: Този тунел за кого го правят?! Вие по влакове в България возили ли сте се?! За ихтиманските "бразилци" ли ще конструират това СВРЪХ МОДЕРНО СЪОРЪЖЕНИЕ?! Вие в български влак влизали ли сте?! 50% от контингента във влаковете са раджастанци, агуптяни и от нашенските бразилци... Нов тунел! Що за ТЪПОТИЯ!

Нали Баце ремонтира някакви вагони,на цената на нови