В Копривщица ще се строи, но във възрожденски стил

Новият устройствен план на Копривщица не предвижда забрана за строителството, но въвежда изискване новите сгради да се вписват в архитектурния облик на града.

Обратно в новината

Коментари - В Копривщица ще се строи, но във възрожденски стил | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

идете на Несебър.. да видите какъв бизнес е. Запазено всичко... всеки стои на входа на параклисите и иска пари да се доближиш до господа. Северната част пълна с ресторанти със РУСКИ собственици предлагащи 100грама калмари за 17 лева. А бабите със старите къщи само ги чакат да се гътнат за да направят магазин от къщата и. И това е по морето. А на май*а си у.... кой ще отиде там да налива пари дори. Несебър има хилядолетна история... Копривщица няма и 300 години и то факти известни само за нас българите. Помнете историята си, но не пускайте корени в нея. Има достатъчно примери за изгубени цивилизации дето не са искали да се променят.

"Помнете историята си, но не пускайте корени в нея. Има достатъчно примери за изгубени цивилизации дето не са искали да се променят.". поне един пример? aз бих дал за пример толерастната антицивилизация на анархо-либерастите.

Египет Месопотамия Римската империя Руската империя 2/3 от страните в Африка които още се кланят на боговете си вместо да развиват цивилизация А ти типо помиярче ... само толерасти и там подобни несъществуващи думи си мислиш. Не е лесно да си тъпак. Признавам ти усилията.

Ако искаме да остане нещо от архитектурни и културни бисери като Копривщица, Котел, Жеравна, Ковачевица и много други, трябва да има строги правила и санкции за "любителите" на архитектурни импровизации. Колкото по-малко се месят политиците в теми от които не разбират - толкова по-добре.

Кой ще оценява архитектурните планове на евентуалните нови сгради? Ако не е сериозна комисия от архитекти, значи нищо не е постигнато от обществения натиск.

Не разбрах - във възрожденски стил или в мутровъзрожденски? Щото има сериозна разлика...

Който иска мазано строителство, без нормални улици, без нормални тротоари, и без никакви паркоместа да заповяда например у Варна. Гаражите се дават под наем за магазини или квартири, а подземните паркинги са за сгъваеми автомобили. Моята кола е 4.50 и ако влезе в повечето от тях няма излизане. Следва смях. Хахахахахаха. Няма лошо Копривщица (пише се с Щ, а не с ШТ - аман от неграмотни разбирачи) да остане автентична ама то ще е един син стиропор, едни измислени дограми и тем подобни пунтировки. Ум да ти зайде. Кич на квадрат. Нещо като македонските паметници у Скопие ще стане. Няма как. Грешки на растежа - хахахахаха.

Добре, че хората вдигнаха медиен шум, та четирибуквената партия-майка се разпореди до съветниците си, иначе все си беше станало мазало.

И Копривштица ще се напълни с руснаци.

първи клас да те научат за разликата между Щ и ШТ

Ако пак съветниците от герб ще решават що е то "възрожденски стил" - жална и майка на Копривщица ! Продадохме си държавата на мутрите !

ако пък на такива като тебе, решават съвсем я втасахме.

pompai

Браво ,така и трябва.

- въвежда изискване новите сгради да се вписват в архитектурния облик на града. - Редактор Таня Тодорова Правиш ли разлика между твоето заглавие и всъщност истинската, точна информация ?! Да ти cepa на журналистиката малоумна..

Явно Копривщица е обречена да изчезне, както и цяла България. Кой е този глупак който ще инвестира в никому неизвестно място с огромни ограничения. Само ако пере пари!!!!

Правилно

Ама много сте ми интересни. Първо: Копривщица не е никому неизвестно място. Второ: туристите, които посещават Копривщица я избират изключително заради атмосферата и облика на самото място. Големи хотели от желязо и бетон има навсякъде, места с облика на Копривщица се броят на пръсти. Така че всеки, който може да вижда поне малко по-далече от носа си ще разбере, че съобразявайки се с възприетия възрожденски стил всъщност помага и на самият себе си. А за прането на пари, колкото е по-голям хотелът, толкова повече пари биха могли да се изперат през него, нали така, Горски! Питам и отговор не искам....

Прав сте. За ме лично проблемът е кой ще решава какво се вписва и какво не в общия облик. Така лесно могат да поникнат като гъби едни евтини и кичозни копия на възрожденски стил, че завинаги ще затрие Копривщица като дестинация.

Да не си роднина с плевнелиев ,само той може да изговори толкова кретении и да си вярва

И кой ще доплати за това изискване? Ако имаш имот и искаш да строиш на него, значи ли че трябва да се съобразяваш със сульо и пульо. И да плащаш тройна цена за строежа си за да ги кефи тях?

Щом имота е в Копривщица си длъжен да се съобразяваш с изискванията, за да се запази архитектурният облик на града ! Откъде на къде цяла България ще се съобразява с вкуса на сульо и пульо, дето има нива и иска да строи грозен блок в нея, за да си купи после "БеЕнВе" и да обикаля чалгаджийниците с него ?

чакай малко бе.... аз по-малки права ли имам от тебе щом имам (не че имам) наследствен имот в този град??? Защо трябва моя строеж да излиза 3х по-скъп от твоя? Или ти просто сакаш Вуте да е зле... щото имал имот, па твоя го продаде и изпи парите?

Вкусът ти е в стил цигански барок - -съдейки по изписаните от теб глупости не си излизала махалата освен до магистралата

не... стила ми е ренесеансова. но явно ти си знаеш само цигански барок които си измисли. Глупостта прозира при тебе. Аз зададох напълно смислен въпрос, които ти дори не успя да прочетеш от злоба.

Да - трябва. Това е архитектурен резерват и като искаш да имаш имот там трябва да се съобразяваш. Хората посещават Копривщица не заради къшите на такива като теб а заради тези, построени преди 200+ години и даващи облика и атмосферата на града. И малко допълнителна информация за хората пишещи в този форум: В Гватемала, която болшинството хора в България смятат за страна от т.нат "Трети свят" имат много по-строги правила за техните архитектурни резервати. В Антигуа Гватемала (бившата столица на испанските колонии в Америка) се строи само по начина по който се е стояло преди 400 години и със съшите материали - кирпичени тухли и дърво. Няма бетон, няма itong тухли. И затова това място е едно от най-посещаваните от туристи и даже едно от предпочитаните места за пенсиониране на американците и канадците. Не е заради бетонни хотели, солариуми, басейни и т.н.

айде пак старата песен на нов глас. Като имам наследствен имот - какво ти дължа на тебе? А Гуатемала не е на-добрия пример за хора които живеят добре. Кое място е НАЙ-ПОСЕЩАВАНО от туристи. Хай да сравним Гуатемала с Ямайка, Френската ревиера, Монако... що се правиш на идиот все едно не знаеш от какво се печелят пари. ДА ... за хотелиерите им е добре моята къща да изглежда като останалите, ама 5 лева няма да дадат за това. За това и ако беше чел внимателно - щом държавата или хората искат нещо - то трябва да си платят за него, А НЕ АЗ ДА ПЛАЩАМ. Така че ако искат фасада у стар стил - да си платят и ще я направя. Но никой не може да ми каже че трябва да си правя къщата прахостнически и да трябва да плащам 10х повече ток за отопление от останалите хора. ДА живея в коптор от тор.. .защото от това са стените... аре много лесно взехте да давате акъл как другите да си оправляват бащините имоти... а вие остъклявате всяка тераса кой както си иска в блока.

В Копривщица ще се строи е достатъчно да си представим какво ще се нацвъка там

Дано да е така.Почти всеки уикенд сме там. Много ни харесва.