Стоян Сталев: Едва ли в заводите на "Мерцедес" в Истанбул се говори на немски език

Бившият външен министър посочи, че инвеститорите предпочитат да имат работна ръка, която знае техния език, но темата е чувствителна

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

и фесовете още дъ-ъ-ъ-ългичко ще си поседят извън ЕС - за да се научат на обноски. Най-вече да се извиняват, когато сгафят, и да благодарят, когато си има направил "евалла"!

Във всички заводи в чужди държави официалният език е този, който е на държавата от където е фирмата. За мениджмънта това е принцип. На по—ниски ниво мога да си комуникират на местния език.

В немска фирма, с претенциите на международна, официалният език е английски. Немскичт е силно желателен. А някои от немските меринджеи дори сричат на български, особено тези, които се ожениха за българки...

ako e predpostavka za seriozen problem da se mahat . . . takiva vajnosti da si gi navrat otzad no ne i v Bulgaria . samochustvie imali ....N A V A N

Работата е ясна! Да подхващаме турския.....

които сме гледали "Под игото", "Капитан Петко Войвода" и "Пътят към София" почти го знаем... Освен това има и достатъчно останали турцизми в българския.

И в Германия в заводите (не само на Мерцедес) не се говори вече немски език :)))

Като не се извиняват вън! Тия дискриминации в заводите по шуменско и кърджалийско, веднага глоби за дискриминация! Големите "инвеститори" турската лира от 1,3лв преди 10-15год. сега е колко 25ст смешници? Те са се хванали да си спасяват капиталите чрез нас, защото гърците не ги понасят, пък и нагли. Вън и да не се връща тоя с тия изказвания, да ходи да прави бизнес другаде, тук няма място! В Унгария има закон всички чуждоезични компании да имат вътрешно фирмена кореспонденция на унгарски! Тук също трябва да стане така!

Как смятате - дали българите в чужбина, работещи къде ли не, говорят на български с работодателите си ?! Щом си в друга държава предимството е ЕЗИКЪТ И КОМУНИКАЦИЯТА ДА СА НА НЕЙНИЯ ЕЗИК !! В много от случаите се ползва английски !! Другите езици са въпрос на потребност и задължение към нас - самите...Искам от опит да ви кажа, че комуникацията възниква първо в мозъка ни на нашия РОДЕН ЕЗИК и след това я трансформираш като някакъв друг език. Затова нищо не може да се сравни с родния ти език. Българчетата, родени в чужбина, веднаж научили езика на държавата в която са родени, по-трудно усвояват българския език въпреки, че родителите им са българи...

Какво ли ще ми се случи, ако отворя фирма в Англия/Германия/Испания/Иалия.... и поставя условие - работниците задължително да знаят или да трябва да учат български???? Колко ли време ще отнеме на тамошните служби да ми разкажат играта?

Службите ще си го преместят от едния крачол в другия и твоята компания ако не наемеш работници емигранти от БГ в рамките на няколко месеца ще е история.

Турският инвеститор не трябва да създава основания за дискриминация на работната ръка" - хаиде сега проверки от съответните служби по тази линия. Да видим какво ще излезе. Крайно време е и да се въведе изискване поне 50 процента от управленските екипи на тези инвеститори да са от Български специалисти. Масива практика е в турските фирми менифжърските позиции да са заети от турци.

До преди да отворя моя фирма съм работил основно в английски и немски фирми, мениджмънта на всички са си били или немци или англичани или белгийци. Направо да забраним на всички чужди фирми да си отварят тука клонове и да решим проблема с дискриминацията в мениджмънта, какво лошо на балканите да направим една Северна Корея, след като вече има Северна Македония

хората се надпреварват да учат технологии. В България - турски и да работят с техника, която след 10 години няма да съществува. Добър поглед към бъдещето. Добре, че много деца и младежи гледат навън, към технологиите. Поне своето бъдеще да осигурят.

В думите на този посланник има един скрит смисъл. Хора които не са от СИ България едва ли го долавят. Обяснявам. Турция отвори много фабрики в Шуменско, търговищко. Големи фабрики. Бойко им благодари за инвестициите. В тези фабрики преднамерено, тенденциозно и провокативно не се приемат на работа българи. Ако се приемат - са на дъното. Така се създава дискриминация и условия за високомерие от една част на населението на тези градове към друга част- незнаещата турски. И мощен лост за това са инвестициите от Турция. Посланникът само нагло каза това,което отдавна е факт.

Еми това си е скрита пропаганда на турския език. Сиреч ако искате нашите пари учете турски. Не е ок това.

Тъпия националист точно така мисли, ти инвеститор си намерил пък не си доволен. Никой никого не задължава да учи каквото и да е, но ако си направиш труда да научиш езика на който говори шефа ти, с друго око ще се гледа към теб и повече доверие ще ти се има

Добре, че не се е засилила международна корпорация с управителен съвет от китаец, финландец и унгарец, че ще видим зор с езиците. Не бих искал да бъда груб, защото имам уважение към всички, но се надявам да няма и глухонеми сред тях ...

До скобата - ти се моли китайците да не вземат да инвестират тука, че тогава гледай какво робство ще бъде тука

@one, ами и сега е робство, само че преди беше полит-икономическо, сега само икономическо и докато младите имат избор как да се развиват, да учат, да се образоват и бързо да бягат на запад, за да печелят добре и да са най-големият инвеститор в страната България, то старите нямат такъв избор и чакат или на младите или на старата госпожа с косата ... бе робство ти казвам, те и другите го казват, но някои не искат да чуят ... щото строят капитализма с корупционни методики. ;)

България има министерство на външните работи но няма външна политика за разлика от Турция. Б.Борисов си въобразява че като се мазни с прегръдки и целувки на тоя и оня включително ердоган прави политика. Но толкова му е акъла.....

Крайно време е на турския посланик да се връчи нота!

Ей, няма такава държава, няма толкова долен елит, като българския! На кой не се опитаха да продадат държавата и народа на кой не ни пробутваха като добитък! Ако зная езици, това си е за моя лична полза и предимство, а не да съм полезна на някакви инвеститори и пишман-бизнесмени и така трябва да мисли всеки свободен и достоен човек! И ако в България трябва да не остане и един инвеститор, а само свободни и достойни хора, то нека да е така. Природата не ни е създала, за да сме полезни на капитала и ни е дала всичко, за да сме на този свят и без инвеститори, свободни и щастливи, полезни за целия свят.

вреден е ,никакви ползи от него ,дори и хляб не дава !

Препоръчвам в парламента да се гласува декларация за арменския и български ГЕНОЦИД. Пък нека после да гледаме реакциите на приятелите турци...

годишните еврофондове изядени от някакви гербери, на ганьо му се налага да учи турски ,за да не мре от глад ,а от ганьовщина .така изглеждат нещата за тези ,които не искат да освободят доброволно територията .

То в заводите на Мерцедес в Германия не се говори на немски език, та камо ли в Турция. Направо да го натирят тоя самозабравил се посланик, та следващите да имат едно на ум.

Сталев, спомни си чии интереси трябва да защитаваш, чии национални интереси, а в тях са и език, култура и история. Ибрикчия, ти като дипломатическо лице е трябвало да знаеш език, бидейки в Анкара защото си преди всичко разузнавач като дипломат. Бизнесмените от съседна Турция обикновено идват с преводачи, но изказването на турския наглец, че инвестициите и размера им биха зависели от масовостта на турскоговорящите е пряка намеса във вътрешната политика. Сопнете се веднъж поне бе, продажници смотани. Събудете се от дълбок сън и покажете, че сте българи бе, лоботомити мръсни.

Богати българи ни изгониха с ГЕНОЦИД. А сега Турция им виновна. Турция има силна икономика, разширява си ВЛИЯНИЕТО, нормално.

Видя се колко е силна икономиката на Турция. Ако не бяха стотиците милиарди, които САЩ им наливаха последните 40+ години заради военни бази и ядрено оръжие, тия щяха да са като останалите араби, но без петрол, т.е. бедни пущиняци. Не е и като англичаните да не ги цивилизоваха през 18 и 19 век, доколкото е възможно да бъдат цивилизовани тия.

силна икономика през последните години? Изпадат жестоко. И искат да се спасят поглеждайки към нови земи.

Кой зачита крадци?Тези в България наричащи се управляващи са си чиста проба престъпници и това всеки го знае. Обидини,а не са обидени като крадат и обезлюдиха България.

Аз си тръгнах по времето на Виденов...70 дм заплата висшист Та проблем

като изгонихте инвеститори, които искат нормален пазар(като във всяка друга европейска държава) на енергоизточници и постоянство в законите и наредбите ,ще останат такива които не езика им ,ами и ...други неща ще си искат. Гладния народ ви благодари!

Богати българи ни изгониха с ГЕНОЦИД. А сега Турция им виновна. Турция има силна икономика, разширява си ВЛИЯНИЕТО, нормално.

Нещо напоследък много започнаха да им стават малките грешчиците...... То като от нямаш компетентни кадри, а кадрите са само лоялни и по-зле ще става.

Проблемът е, че немците безусловно и само като си гледат печалбите построиха огромни и модерни заводи на султана, а той ги нарича нацисти и не им цепи басма. Създадоха на турците едно самочувствие, което те сега демонстрират и завладяват икономически, че и културно, Балканите. Не може така- в България чушки и домати вече няма и нямат и един завод за коли или нещо по- технологично, а на Босфора вече правят собствен изтребител... Това е политика, в която най- цинично Северния отива при Южния поток, а нас ни залъгват с приказки и чакаме шенеген и еврото...

За заводите на Мерцедес в Истанбул не мога да се произнеса, но в заводите на Мерцедес в Зинделфинген край Щутгарт се говори доста турски :)

Сталев не е съвсем прав относно езика. Според нашата конституция няма постановка за езика, че се гарантира като "свобода". Напротив - изрично се казва, че официалният език е българският, същевременно се дава свобода хората да изучават "майчиният си език", каквото и да означава това.

Коментар за една турска лира.

Точно такава дискриминация има в източна Бг. Българи въобще не се наемат. Обезлюдяват се от бг християни, отиват в други градове където вогат да намерят работа. И така се пълнят тези населени места само с мюсюлмани. Защо ли?

Толкова ни са прозорливи правителствата от има нема 30-тина години.

Не се правете на ударени властващите защото във всяка чужда инвестиция искат поне 50% да говорят техния език работещите там. Нямате нищо против да се говори на английски немски френски защото са техни инвестиции ама тука вдигате врява до небето за турския на турски инвеститор който вие сте допуснали в България.

Ей, Места е, още ли не си в затъ?

Незнам защо се хващате да намирате кусури на другите а не си гледате собственото блато.. Като искате инвеститори с които се хвалите би следвало ПРЕДИ инвестицията да се изчистили всички въпроси а не след това да се правите на ударени..

Много по-рано от онова време, когато германският император Карл V говореше, че по немски той беседва само със своите коне, а германските дворяни и образовани хора пишеха само по латински и се стесняваха от немската реч, във „варварска" България Светите братя Кирил и Методий създадоха и разпространиха древнобългарската писменост. Българският народ с всички сили и с всичкото си упорство се бореше против чуждото иго. Затова аз протестирам против нападките върху българския народ. Аз нямам основание да се срамувам, че съм българин, аз се гордея, че съм син на българската работническа класа.

Посланикът си позволява подобни провокации, защото ББ го позволява. Вече стана практика турските власти да се изказват по различни въпроси, които са чувствителни за нас. И нарочно показват, че не зачитат българския премиер.

Посланика само повтаря разговора дето е водил боко със собственика където не му е противоречал защото е нямало медии ама сега се прави на много ''ядосан'' че станало обществено достояние как се е съгласил с казаното от инвеститора.

Напълно сигурен съм, че в немските заводи в Германия се говори турски, защото ми го каза българин, едва издържал там 6 месеца. Съгласен съм и с коментара на М: как се докарахме до там, че турците да отварят заводи в България? Повечето турски фирми с голям капацитет всъщност работят за немския пазар, т.е. инвестициите за немско ще минават през Турция. Това с какво е по-различно от Турски поток, където газ от Русия ще минава първо през Турция? България губи директни търговски отношения и печалби от големите сили и на Изток и на Запад, благодарение на алчинте дървени политици и дипломати! Прави са турците да ни смятат за агубени, а българските политици за умряло куче.

Те хората на запад вече добре познават бай Ганьо и Андрешко

И какво общо има с това, че иска да се изучава ТУРСКИ В УЧИЛИЩЕ? Къде слага турския наравно с английския?

Той не иска това. Това си го съчиниха преводачката и най-вече Борисов за малко предизборна врява.

И ние вярваме че не е казал това ... но по-добре да си го отзоват обратно. Ай сиктир

Тук не става въпрос за вяра. Има видео от изказването навсякъде, който се интересува може да чуе.

Аз пък съм 200% сигурен, че мениджмънта в Германия на Мерцедес изисква поне за отговорните лица да владеят немски и/или английски във заводите им навсякъде по света! Та в заводите на Мерцедес в Турция голям процент от служителите знаят английски или немски. Дори съм сигурен, че в заводите на Тойота във Великобритания и Турция има хора говорещи японски!

И от къде идва тази сигурност? В заводите на Тойота във Великобритания се говори само на английски - там хората учат, дори и чистачите.

Абе, тези югоизточните комшии, кога ще се покръстят? Стига са се правили на ощипани.

Аз работя в немска фирма, където колегите говорещи немски са на почит, дори и да не разбират нищо от работата. Работил съм и с италиански фирми, и при тях е същото. Така че не мисля, че посланикът е казал нещо нередно. Такава е реалността, колкото и да ни е неприятно. Който плаща, той поръчва музиката. Важният въпрос е имаме ли нужда от турски инвестиции в България и как се докарахме до там, че цял свят да строи заводи в Турция, заради евтината работна ръка, а турците да го правят в България!

Радвай се, че все пак има такива които искат да инвестират в БГ, даже и турци да са. По важното е да израстнат хора с мениджърски/управленски умения в тези фирми от български произход, че след време точно тези хора може да докарат тука големи компании от Гермнания, Англия и др.

а в заводите на мерцедес във Виетнам на какъв език говорят?

АМА В ГЕРМАНИЯ ТУРЦИТЕ ГОВОРЯТ НЕМСКИ В ЗАВОДИТЕ НА=МЕРЦЕДЕС....

Но са в Германия.

Да,и у нас ще говорят БЪЛГАРСКИ

като бивша турска колония трбява да слушкаме

като бивша турска колония ни дължат милиарди в репарации...

То на обществени места в самата Германия се говори преобладаващо турски,тоя за немските заводи в Турция се хванал.

Това правило важи ,но за инвеститори ,които инвестират в собствената си страна.Турчинът-гастарбайтер като отиде в Дойчланд с цялата рода/барабар с дюшеци, креватни пружини и т.н, натоварени на таратайките и ако не е катастрофирал в БГ/ като влезе в немската земя ,започва да шпреха като истински ариец.Като дойде турчин-инвеститор в БГ даже сам трябва да учи български.Ако българин отиде в Турция да работи , тогава е ясно-ще учи турски.Ама дошъл някакъв си турчин на Запад /вкл. и в България/и иска някой да му говори на турски.Сори , комшу или както казват в Анадола - ЙОК !

Не "ЙОК" ,а....ВЪЗГЕЧ МУ.... Амуджите, дори на известният ,общоприет по цял Свят ,пътен знак "STOP"-със своята си специфична форма и червен цвят ...са написали .....D U R....

Абе, каквото и да си говорим, заптиите са коварни. Спомням си ги едно време как гонеха хайдути по селските кълдъръми: "Дур, дур! Сус, керата!"...

Г-н Сталев каза и друго- турският посланик не е казал "ЗАДЪЛЖИТЕЛНО" изучаване на търски език. Това го каза г-н Борисов пред медиите.Е, г-н Борисов, кой създава и разпространява фалшиви новини в България-ВИЕ.Молим, подайте си оставката, така де замалко да ни вкарате във война с Турция

МУЙКО БОРИСОВ ИЗГОНИ ЛИ ВЕЧЕ ТУРСКИЯ ПОСЛАНИК? ДРУГОТО Е ЧЕСАНЕ НА ЕЗИЦИ.

Правителството на НДСВ подари земя на турска компания за да построи завода "Шишеджам", в който се говори само на турски език. Нищо ново под слънцето българско.