Стена от 119 човешки черепа, включително и на деца, бе открита в Мексико

Експертите предполагат, че това съоръжение е било издигнато в Тенотчитлан, столицата на Ацтекската империя

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

еййй неграмотна работа. Тези в ДИРа нямат ли главен редактор... и той ли е неграмотен или с ниска обща култура... едно име правилно не могат да изпишат, че го объркат и в самото заглавие...

Защо си мисля, че се пише Теночтитлан? Да не забравяме, че това за жертвоприношенията е предположение.

Си неграмотни Това е едно от изискванията да са дирници Иначе предположение не е Това си е характерно за културите от централна Америка. Има и барелефи и писмени паметници В Андите са били по скромни но пак има

Стената на Тръмп ...

В Ниш са повече

бяхте написали, че са жертви на нарко картелите нямаше да сгрешите

Като са ги видели какви са диваци испанците затова са ги изтребили.

Те ацтеките затова падат толкова лесно: 1. Не са били единен народ, имало е междуплеменни войни, водещи след себе си споменатите жертвоприношения. 2. Испанците днесли със себе си и едрата шарка, убила хиляди нямащи имунинет срещу нея индианци. 3. Испанците са имали известно технологично предимство- огнестрлено оръжие, биели се в строй, плюс южно америкиканките индианци дотогава не са виждали кон. Казват, че Монтесума при вида на отрязаната конска глава, която бил заповядъл да му донесът, бил припаднал от ужас. 4. Религиозни и други причини-има теория, че преди испанците вигингите били имали контакт с ацтеките. Последните смятали испанците за наследници на вигинките, които в очите на индиавците били със статут на бели богове. По вемето на Кортес е имало слънчево затъмнеие и единия от вулкааните край въпросния град изригва, което се приело като наказание за греховете на ацтеките. Самият Монтесума го изкарват някакъв глуапам и малудушен владетел, който опсипал Кортес с богатства-злато, платове и др, с цел испанците да се задоволят и да се махнат, но постигнал точно обратния ефект. Някакви въпроси

А в днешно време ...откриват и десетки трупове в Северно Мексико...избити от мафията.

Който се интересува от темата, да прочете "Дъщерята на монтесума" от Хенри хагард. Романът е увликатерлен и со посочени дсички причини, довели до падането на ацтеките

Пунта мара са били ацтеките. И войните им са били слаба ракия. По-скоро са приличали на дуели, в които плененият е бил принасян в жертва. Рядко са се убивали директно. После що испанците са ги прегазили толкова лесно.

Да не забравяме индианските съюзници на испанците ;)

Филмът АПОКАЛИПТО.

За ацтеките човешките жертвоприношения са били неотменни като пиенето на вода и ходенето по нужда. Предполагам, че са компенсирали това бясно самоизбиване с висока раждаемост.

и двете.

Тези са били шанаджии от клана " Хуарес".....

Два от трите черепа на снимката са на жени. Какви врагове биха били, не знам, Децата също!...

Жените раждат нови врагове, а децата порастват воини!

И в Европа са избивяли жени и деца при обсади, не се притеснявай.

Защо да са врагове? Идеята на жертвоприношенията е била съвсем различна, нещо като колянето на животно за курбан или празник. Вместо животни те са се коляли взаимно.

Защото няма как да устиска народ, който коли себе си. Набирането на кандидати за жертвоприношение си е било цяла индустрия - освен че са завземали територии, основната цел е била да гепят други индианци, които после да кормят. Поради естеството на войните им, повечето им оръжия не са били толкова смъртоносни, колкото зашеметяващи и раняващи, за да прибират "матрял". Затова и в първите векове от пристигането испанците са имали нелоши военни успехи, щото тактиката на ацтеки, маи и т.н. е била близък бой за пленници. После испанците се поукротяват, на се оказва, че без да знаят са докарали най-мощното си оръжие - биологичното. Затова когато интересът към Америка за преселение са засилва след 17-ти век, новопристигналите не намират нищо общо с това, което конкистадорите са описвали. Амазонка е дива река, а два века преди това е била по-земеделска и облагородена и от Нил, и от Ефрат и от Дунав.

какъв е извода? Ацтеките са били варвари и са убили 500-600 човека. Затова белите цивилизатори и са избили всички ацтеки - няколко милиона.

Стига си говорил глупости, бе! Как се избиват милиони и то с тогавашните смешни средства - аркебузи, арбалети и саби?! станало е неизбежното, без значение какви са били намеренията на гнусните испанци - ацтеките са били чистофайници и са нямали селскостопански животни освен малко лами и морски свинчета. Голяма част от тях са били обречени при контакта с гнусните европейци, които са спяли в обора със животните, за да се топлят и поради това постепенно във времето са се сработили със зоонозите и повечето са станали устойчиви на тях. Така както с търговията от Китай идва и чумата, 10 пъти по-зле става с индианците. Въпреки това, индианците пак са си там - виж от Калифорния до Аржентина на какво мязат масово - антропологически са си същите както и преди испанците. За капак, най-многочисленият мегаполис в света са намира на мястото на Теночтитлан, така че явно са устискали.

с вируси

Военните престъпници избиват 100ци, серийните убийци - 10ки, криминалните престъпници - 10на, но само героите могат да затриват по цели цивилизации. Статистика.

От 10 000 армия на Кортес при завладяването на Теночтитлан имаш ли идея колко са били белите и колко съюзницте им индианци ?

Испанците (белите) са били около 500, а останалите са били местни индианци, решили да благодарят на ацтеките, че векове наред са ги принасяли в жертва!

Някои все питат, къде били индианците! Ето ви снимка на индианци.

това зверство е сравнимо с баташкото клане, пол пот и комунистическите изверзи след 9ти септември

Нищо общо няма. Едното е било междуселска свада. Другото е било изтребване на политическите неудобни. Това е било държавна религия - докато тече кръвта, слънцето ще свети. Нищо по-различно от болшевизма, наистина!

Сравнимо е и със стотици случаи на обсади в Европа. Айде стига ревахте сякаш такива неща не са ставали и в т.нар. Западен свят

Стотици случаи на човешки жертвоприношения при обсади в Европа ? :)