Срокът за заплащане на таксите в блока влиза в закон, при забавяне глоба

Това е едно от предложенията на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

С такива закони нищо не става , всичко зависи от хората защото винаги има някой тарикат който иска да преметне другите, за него всичко е далавера , този тарикат ще спира на паркинга сякаш е на баща му , ще пълни стълбището с боклуци , ще хвърля боклуци от терасата но когато трябва да се прави някакъв ремонт той е против защото това било далавера!

Добре е да се регламентира плащането на таксите. То и сега има възможности за това. Но като казвате "глоби", трябва да се каже кой ще събира глобите. Те следва да се внасят в касата на Етажната собственост. А желанието на управляващите да "намажат" е НЕЗАКОННО!

Kato vzema edna sopa

ЗЗадължително да се регланентира Общото събрание за многофамилните блокове. При тях никога не може да се осигури изискуемото присъствие по ЗУЕС. В крайна сметка се оказва че една и съща групичка от няколко души взема решенията . Предлагам да се използват имейлите, чрез които може да се задават проблемите, въпроси, мнения и да се оформи дневния ред, Всеки собственик и живущ може да поставя проблемите и да свежда информацията до всички. Има възможност всеки да се консултира, да оформя мнението си и решенията, при това по най добрия начин в удобно за него време; след което го свежда до всички и до домоуправителя. Така без да се събират, домоуправителят има възможност да получи карт бланш да организира дейностите в най-голяма степен необходими за всички , да оформи дневния ред и да получи писмено по имейла съгласието на по-голямата част собственици и живущи т.е. да се узакони съгласието подадено чрез имейла. Много малко са хората, които нямат имейли. Облекчават се ангажиментите на всички в блока, по-лесно се вземат решения и се приобщават най-много от живущите.

Домоуправител трябва много добре да познава законите.Имейлите не могат да заменят Общото събрание,а неприсъствието на съсобствениците не е пречка за вземане на решения ,които ,ако засягат интересите на неприсъстващите по указани от Закона казуси по които Общото събрание няма право да взема решение,тези казуси съответно могат да се обжалват съдебно в срок при произнасяне на Общото събрание неправомерно по тях.Ръководството на една макар и слабо населена сграда дистанционно чрез имейли не може да замени личното изявление на присъстващ или неприсъстващ съсобственик,още повече,че има различни съсобственици по естеството на владеене на сградните части,както и владеенето на земята върху която е построена сградата-по закон владеещите и земята имат повече права ,включващи и правото на вето върху решения за промени по сградата или вътре в сградата построена в парцела на който някои са собственици,а други не са.Има още много конкретика по въпроса и не може така елементарно да се прилагат нови способи за комуникация,защото те биха донесли своите негативи при евентуален съдебен спор. Вещното право е сложна материя и необразован ,неопитен човек може лесно да се обърка,четейки само буквата на закона и следвайки стремежа си да наложи своите си интереси,а това би могло да му принесе големи разноски надминаващи първоначалните му представи.Йес!Даа...Да!

В тази шибана държава, освен данъци, такси, глоби, винетки, застраховки, сметки, няма ли поне малко човещина? Изродихме се и гледаме как да бъркаме по дълбоко в джоба на ближните. Самозванци, аматьори, мутри, разбойници се пишат политици и гласуват и налагат угодни на тях закони..

Този педераст Миланов си търси боя със свещ, ане аланколу що си не завреш главата в задника на топло?

Живота в многофамилна жилищна сграда е многообразен .Безброй са казусите,колкото живущи,толкова проблеми-на собственост,на съсобственост,на млади, на стари ,на престарели и на пеленачета,на приходящи частни ученици на живущ в сградата учител,на наематели-добросъвестни и недобросъвестни на хора обичащи домашни любимци-котки,кучета,змии,маймунки,костенурки и най-невероятни животинки и хора смятащи ги за леко чалнати -всичко това,както и много други неща закона не може да обхване и предвиди.Затова от позицията на човек, чийто родител е бил домоуправител,който и аз съм изпълнявал тези функции повече от тридесет години без заплащане.Имал съм много работа с всякакви "майстори","фирми"-обещаващи звезди от небето,но след тях вали дъжд и там,където никога не е прокапвало,дори са идвали и са започвали да боядиват общите коридори,стълбища без да питат никого и всеки си мисли,че домоуправителят ги е" пазарил".Затова смятам,че това със закон не става,а с пример и възпитание на хората,на живущите как да пазят интересите на собствеността си,как с общо съгласие да се правят необходимите ремонти,колко да се отлагат,колко да се изчакват нямащите пари-между другото тези,които нямат най-стриктно се издължават след време,но плащат. Предлаганото не е решение на проблемите,защото може да е в интерес на външни за сградата хора,дори притежаващи собственост в същата сграда,но неживеещи там-например при стара сграда подобни собственици живеещи на друг адрес,имат интерес да се събаря и да се строи нова сграда,без да отчитат интереса на останалите собственици,които по-най различни причини парични,възрастови,просто в момента не им е първа грижа нов строеж,не съвпада с плановете им за образование на децата им,което струва пари или други човешки,но и с право на собственици причини.Затова,който живее в съсобственост трябва да бъде готов и на жертви,когато въжделенията му не отговарят на останалите интереси.Точно тези проблеми строителните фирми вече се опитват да използват,там,където ги има,а където ги няма ги създават с подобни ненужни и вредни за собствениците асоциации-посредници,които се намесват в чужда частна собственос от позициите на някаква си асоциация с "невинното"намерение да дават непоискана помощ.Не им се поддавайте-те ще накърнят границите на вашата собственост и единствената им цел е да спечелят на наш гръб печелившо препитание,което ние не им го дължим.Йес!Даа...Да! Йес!Даа...Да!

Ограбиха милиарди от тази клета държавица, Па сега ще глобяват мизерно живеещи хора с по 200-400 лева пенсии! Как не ви е срам! Наистина за кокошка няма прошка, за милион няма закон!

Поне глобата да е полза на етажната собственост, а не за държавата. ама пусти глоби голяма салдост са им на бюрократите. Директни премиии вземат за наложени глоби. :-(

Защо една неправителствена браншова? асоциация се намесва в отношения породени от частна собственост за плащания за частна собственост и иска да вкара в отношенията между частни собственици бюрократичните отношения на държавата .Нима държавата е решила своите проблеми? Малко ли са делата от обжалвани глоби спечелени от глобявания. Тази,така наречена асоциация е именно инструмент на строителната мафия-виж,кой се е загрижил за гражданите-те обаче имат нужда от друг вид загриженост,а именно държавата в лицето на всеки управляващ да изкорени корупцията,която в една многофамилна сграда е нищожна или почти не съществува.Там собствениците страдат от отношенията си с държавните и общински власти,а не се нуждаят от далавераджии,загрижени за бъдещето на строително-ремонтни фирми и вероятно на издръжка от тях .Частната собственост трябва да бъде наистина неприкосновена и действително защитавана от Закона за собствеността,а Законът за етажна собственост може да бъде само основа за вазимоотношенията между съсобственици,а не налагащ санкции ,които да влошават и без това създадените проблемни отношения между живущите.Да имало видео наблюдение за регистриране на престъпленията,а къде остават задълженията на общинска полиция,полицията и др. за превантивно осуетяване на престъпните замисли на престъпния контингент-залавянето му с доказателства за намеренията му за извършване на кражби или нерегламентирани уговорки с фирми или заплащания-това може да го свърши един престъпен домоуправител,може да се свърши и от организирана престъпна група от трима регламентирани отговорници-в момента на избирането им те може да са чисти,но при възникване на парична нужда бързо могат да бъдат изкушени ,особено от по-големи солидни суми да извършат пряка кражба или да уредят закъсваща строителна фирмичка с ремонтче на етажната собственост за няколко и до десетки хиляди лева,оформящи далавера с изрядни документи.Там,където корупцията е в цялата държава виждаме,как настъпва вече и в домовете на хората.Нашите домове не са вече нашата крепост благодарение на подобни недорасли "РЕФОРМАТОРИ".Йес!Даа...Да!

Понякога единствения начин да се спрат кражбите в етажната собственост е да не плащаш сметките, защото със събраните пари се злоупотребява. Това ако се приеме се узаконява още един грабеж. Да се докаже колко осъдени има за събрани и изхарчени пари от УС. Няма, а защо да глобяват лошите съседи. Само от нашия вход касиераът отмъкна над 1000 лв. Познавам и други подобни на него от други входове. По някога собственик не желае да плаща таксата за ремонт, защото се злоупотребява със събраните пари, просто се крадат от касиера или домоуправителя. С тези промени не се защитава собственика, а управителния съвет. В нашия вход си си смениха отходните тръби с част от общите пари без да се иска разрешение от Общото събрание и до сега отричат, и защо да давам пари за ремонт като ги крадат

Интересно,а кож да плати ремонта и съответно вашата част!!!????

Има си начин,но той не минава напреки на волята на друг съсобственик.КОЙ си ти,че да решаваш вместо него. Аз платих ремонта на покрива над апартаментите ,като чакам и досега да ми се върнат вложените средства.Само един съсобственик се издължи,другите все нямат пари.Същевременно правят вътрешни ремонт на жилищата си.И аз ги разбирам,но за ремонта общите части срок няма.Случвало ми се е и след две години да се издължат.Моето преимущество е,че ремонта законово е неотлагаем -тече в жилището ми иначе щях да чакам да направим общо събрание и да решим да употребим всеки според идеалното число на общите си части солидна сума-само,че моите материални загуби и тревоги щяха да са по-големи от подобно протакане,затова предпочитам да имат да ми дават,отколкото да стоя и да ми тече от тавана.Това е нещо,което закона не може да обхване.Аз живея с тези хора повече от 60г. в тази сграда и сигурно ще умра в нея,но не искам чрез съд,съдия-изпълнител или друг принудителен начин да си разавалям човешките отношения с другите.Пари се губят и се печелят,но здраве и уважение не се връща,както е било! Не мога да уважавам хората,които предлагат или поддържат тези лобиращи нечии интереси предложения.Йес! Даа...Да!

Плащането на база брой живущи е неприложимо - колко са живущите на практика трудно се проследява и доказва. Масово се пишат един а живеят повече, за регистрациите на друг адрес да не говорим. Трябва да се плаща както данъците според притежаваната собственост

Говори се за подържане на входа и припадащата се част около блока - чистене, боядисване - такива неща. Не може в един апартамент да живеят 5 души, да цапат за 10, но да плащат според жилищната площ, а собственик живеещ сам да плаща и за тях само защото жилищната му площ евентуално е по-голяма. В случая, задължително издръжката на входа и около сградата е на брой живущи.

Земята под блока не ни принадлежи. Циганите на Чистота да чистят така, както са чистили при Бай Тошо, а не да се скатават. Главная мафиоти на Чистота само трупа пречките с милиони, любовници, извънбрачни чавета, луксозни лимузини и мисли да занесе това всичко на онзи свят в дробовете си. Ама иде Видовден за всичките мошеници и алчни сьщества

Представи си, че един притежава 40 апартамента, а в другите 7, живеят 35 човека!" Какво правим тогава????....................Този с 40 ап., ще дава само 5 лева ли?

Усещате ли студът и дългата ръка на диктатурата на Бойко Борисов. Идеята е да му е гадно на всеки и да бъде глобяван за всичко. Глобите обаче, се лапват от държавата. Бойко иска всеки един българин да бъде разпорен финансово. Да не мислите, че глобите за движение по пътищата са за ваша сигурност - не, пари за апартаменти. Да не смятате, че смяната на касовите апарати, лични карти, номера на коли, винетки, зелени, сини зони са за ваше добро - не те крадат пари. Изродите от Герб вече над 7 години вкарват в бюджета глобите на гражданите. Някой попита : ама ако гражданите станат много съвестни глобите ще намалеят и няма да има приход - В залата Менда Стоянова с Горанов просто се изсмяха. Не помните , нали ? Напишете - глобите като част от Бюджета на Република България........ Иначе апартаментите поевтиняха за членовете на Герб .....

Най-важно е за една диктатура да създава страх. Страх, че си паркирал неправилно. Страх, че си пропуснал да платиш. Страх, че не си пуснал едикойси документ на време. Страх, че ще ти направят данъчна проверка. Страх, че ще ти проверят колата. Страх, да се оплачеш, че са ти откраднали нещо. Страх да пребиеш крадеца. Страх да разказваш вицове за властта. Страх, страх = Бойко Борисов

А защо няма глоби към робовладелците за забавяне на заплатите,от които зависи плащането на всякакви сметки и такси?!?!?!?

Всъщност глоби за работодателите има, само трябва да си прочетеш договора. В него има фиксирана дата за изплащане на трудовото възнаграждение и при неспазване се подава сигнал в Инспекцията по труда.

Какво значи не искат да плащат? Има закон за етажната собственост, има решения на общото събрание, има съд! Какво още искате? Да дойдат Бойко Борисов и Корнелия Нинова да ви решават междусъседските отношения? Аман от неграмотници!

ти вярно си тараба, я се опитай да осъдиш!

Събирането на таксите в блока може да става чрез съществуващото законодателство. Но трябва да се узакоми начинът на сибираге, разходване и отчитане на събраните средства. Примерно, в нашия блок се събират пари без разписки, правят се разходи, съгласно мнението на 1-2 лица, не се представят разходни дпкументи.

Тия неса наред . Като не платиш глоба ами ако нямаш тоя месец как ще платиш и глобата като нямаш да платиш са месеца Кой ще определя колко е глобата койй ще следи дали се плаща или не Ами ако си плащаш редовно и помагаш за облагородяване на блока ще има ли поощрение .

А какъв е срока за завършване с Акт 16 на незаконните блокове и за кого и в какъв срок ще се плащат глобите за виновните за това лица.Въпросът се отнася за голяма част от новото строителство в Република България и не може повече да бъде заобикалян.Защото ако трябва да се притиска някой с глоби , ето една идея за това.Освен това строителите са доста платежоспособни да плащат глоби.

Айде ако обичате мутрите у лево ! Тези паразити са се впили в собствеността на хората с държавна помощ чрез законовото недомислие "етажна собственост". Най-доброто което могат да направят е да изчезнат. ТКЗС-тата бяха отречени, това не се е променило.

Подкрепям закона. Цецка и Веждичката не искат да плащат за чистачка в моя асансьор.

А какви са санкциите за домоуправител, който не спазва закона, с подставени лица си определя да взима ежемесечно минималната заплата и основната му грижа е да събира пари за нея? Има и такива домоуправители.

Питай Иво Хинов

?!?!?

При нас пенсионерите не искат да плащат. Знаят им устите, а иначе държавата трябвало да плаща за ремонти. Така било навремето. Научени сме, че ние не трябва да плащаме, всички са ни длъжни, а ние можем да намираме кусури и да злословим.

Крайно време е да влезе в закон? Толкова трудно се събират пари от съкооператорите. Има хора от които не можеш да вземеш пари за поддръжка на асансьор и чистачка, а за ремонти не искат и да чуят! Единствените, които плащат са пенсионерите. От работещите трудно се взимат пари.

Не е до пенсионер и до възраст, а по-скоро до манталитет.