Коментари - Спасителна акция на деца завърши с трагично загинали в морето край Синеморец | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Има два подхода към живота: 1) разумен/предпазлив и 2) безразсъден/непукистки При първия обикновено човек не е интересен, защото не може да се похвали с кой знае какви преживявания, но пък има ПОВЕЧЕ преживявания, защото обикновено живее по-дълго. При втория купонът е на макс, но обикновено твърде кратък. До голяма степен на втория тип хора дължим човешките завоевания. Друг е въпросът дали завоеванието е непременно нещо добро, като завоюването на Америка за индианците или пък на джунглата за целия свят. Освен това завоеванията винаги са свързани с противоборство и риск, а не рядко с осакатяване и смърт. Такива са правилата. Така че не се впечатлявам много от такива "трагедии". Всичко е логично и правилно - 16 годишни "деца" оставени на произвола и прищевките си от родителите, защото "вече са мъже", панически, нелепи и неумели опити за спасяване в последния момент... два трупа. Всичко е в реда на нещата. Някой по-долу беше писал по-добре двама отколкото четирима удавени. За кого е по-добре не знам. За мен няма значение.

KЪпал съм се много пъти там.. чудно ми е това 'влезли да го извадят' - на колко метра влизат тези деца, че и сами ?! Специално на Синеморец на Липите, на Листи, на Велека става дълбоко много рязко и никога не бива да се оставя само дете, независимо на колко години е.

"само дете, независимо на колко години е" Прав си, някои са с манталитет на деца форевър. А иначе си мисля, че в случая не е важна възрастта, а умението да плуваш достатъчно добре.

Щом се къпеш на неохраняем плаж следователно при инцидент е опционално да те спасяват. Аз така мисля. Поемаш си риска и се забавляваш без да се притесняваш защото вече си го поел. За децата рискът поемат родителите. Дали е неправилно- всеки сам си носи кръста.

Баща и син. Каква трагедия! Остават завинаги заедно.Бог да ги прости.

Даа. Естественият отбор е действал с едно поколение по-късно. Горката майка на детето.

Морето не се подценява. Дави се този,който не го е страх от водата. Мир на праха им!

Преди 6 години това се случи, сега се повтаря ... Плажът стана лесно достъпен, идват хора, които не осъзнават риска и не уважават морето. Когато е бурно, е опасно, иначе е чудесно място. Тази година имаше джетове, идващи от Бутамята, които правеха каскади на плажа, във водната зона, която е за плуване. Няма ограничения, няма правила, добре, че не стана инцидент... Полицията казва - ние не сме отговорни, търсете гранична полияция, те също бягат от отговорност. Крайно време е да почнем да пазим това, което има и да помним ...

Нямам нищо общо с полицията, но какво ти е виновна полицията? Работата на властите и стопаните е да сигнализират за опасностите, но всеки е свободен и е длъжен сам да се пази. Или искаш свръх регулация, да влизаш във водата организирано и след свирка. Що за стадно мислене? Явно има и групи, които искат да изкарат пари от охрана, а някои ги обслужват.

Изобщо не е виновна полицията. Бях днес там. Морето дърпа, има червен флаг постоянно и няма спасители там. Хората реагираха адски бързо и дойдоха с джетове. Просто хората са неразумни

Как защо бе? Защото са глупаци като вас. Тук се вайкате, а правите идиотщини през ден. Кой от вас на плажа е направил забележка на безотговорен родител? Никой. Ами да, ще ядете бой. Булгаристан е държава на простаците. За съжаление вече и цяла Европа.

Аз правя редовно забележка (засега не са ме набили), но това не помага . Трябва да възпитаме децата си, но няма как да превъзпитаме всички с...ни..

Сега разбрах, че са на 16 години. Това променя нещата. Ще коментирам само писачите на тия "хубави" новини. Непрекъснато ни пробутват новини за младежи и девойки на 16-18 г като деца. Ти имат глави, зная повече от нас дъртите, не са деца.

Признавам, че е почти офтопик, обаче: Престанете да изпозвате тоя тъпизъм "не/охраняем"! Почти всичко на тази земя е охраняЕМО, но далеч не всичко е охраняВАНО! На друг език няма да направите тоя гаф, защо го правите на родния си?!

на 6 кифтета и 4 бири трудна е спасителната акция...

Гърция от удавяне миналата година ням а нито една жертва тази досега има 1... в булгаристан за седмица 3

При нас морето е Черно, при тях Бяло!

Не е Бяло. Егейско е! Бялото е на север...

По-добре двама отколкото 4 удавени

Реките и моретата казват- Не ме е страх от тези които идват и млизат в мен, тях мога да взема когато си искам. Страх ме е от тези които не влизат в мен- тях не мога да взема. Това е поговорка която възрастните българи казваха и вероятно е вярна. Съболезнование на близките. Макар да съм златна медалистка на България по гребане никога не подценявам силата на водата.

ЧАК ПЪК ..ЗЛАТНА..ТО БИВА ДА ЛЪЖЕШ ...АМА ТИ ПРЕКАЛЯВАШ....ПРЕДПОЛАГАМ ЗЛАТЕН ОЛИМПИЙСКИ ....РУМЯНА НЕЙКОВА .?????

По-добре у дома на село жив, отколкото на море -удавен

Ох, ужасно тъжно. Хора, внимавайте! И аз обича неохраняеми диви места, но не влизам във водата ако не стигам дъното или ако е дори и малко бурна, защото не съм добър плувец. Какво правят тия деца там сами. Голям човек да е - негова отговорност, но деца. Ами контролирайте ги някак. Ужасно е да четеш подобни новини :(

И КАТО ХОДИШ НА ДИВИ МЕСТА ...КЪДЕ КЕНЗАШ ..НА ПОЛЯНКАТА ААААА????? И ПОСЛЕ КОЙ ПОЧИСТВА ...

На земята, що? Изкопава си дупка, вътре си слага и хартийките, ако ползва такива, и после си я зарива. На село котки нямате ли, да ви научат как се ходи то тоалетната? ... Друг е въпросът, че такива, които влизат в морето само докато усещат дъното, нямат работа във водата. Удавниците като тях не влизат в дълбокото нарочно, а защото не са забелязали невинна промяна в дълбочината или някоя смешна вълничка.

Още съм жив защото спазвам принципа ПРОБЛЕМА СЪС СПАСЯВАНЕ НА ДАВЕЩИТЕ СЕ НА САМИТЕ ДАВЕЩИ СЕ. И така дядо ви си хапва млякото за мезе на мастичката под сянката на смокинята, а вие се търкаляйте на пясъка и гълтайте мръсната морска вода.

Защо отиват/се водят деца на неохраняем плаж!?!?

Защото родителите им са поели когато са ги създали да ги пазят. На млади години бях на море с две малки чужди деца. Аз бях чичо Стьопа. Отгоре им във вода доколенете и въпреки това едното падна във водата. На 6 години бяха. За врата и на врата. Всичко стана игра. То не се усети да се уплаши.

Деца на 16 не са деца. "Журналята" имат мозък на 6 годишни. Те също са деца.

Поклон пред смелостта на тези мъже! Съболезнования и сили на семействата на загиналите- скърбим!

....СКЪРБИШ ...ВЯРВАШ ЛИ СИ ....

ТОЛКОВА СКРЪБ ...ЛЪХА ОТ ЛИЦЕМЕРИЕТО ТИ.

ей, Али монтаната риза - ти си едно мръсно дръгливо куче, преяло със свинска мас.

Ако ще влизаш да вадиш някой вземи надуваем дюшек , пояс и плавниците !!! Мъртвото вълнение е силно и коварно взима ти акъла ! И като почнеш да реагираш първосигнално ти свършат силите и те отнася навътре . Затова ако знаеш ,че има мъртво вълнение - не влизай и извикай другите да излизат и да не влизат . Ако си във водата и те повлече плувай успоредно на брега да излезеш от течението и излез на брега .

Сещаш ли се какво ще стане с дюшек на прибой над метър... Акъл тръгнал да дава :)

Не е само до мъртво течение, водата в морето понякога придобива енергия която е смъртоносна, блъска те вълната падаш и повече не ставаш, бил съм свидетел 5-6 удавени през 15-тина минути. Ако и аз не бях преживял нещо подобно нямаше да повярвам.

Много правилно казано. Блъска те - падаш. Но има много лесно решение - просто не се опитвай да стоиш в прибоя или да се бориш в вълните. Плуваш си, и вълната по никакъв начин няма да те събори или блъсне. Всъщност, при дълбочина примерно два метра, как става това "падане", ще разкажеш ли?

На Синеморец са се издавили стотици това място е прокълнато !

Не е прокълнато а опасно

Искренни съболезнования към роднините на загиналите......... преди 10 дни се върнах от Синеморец, посещавах плаж липите и от собствен опит мога да кажа, че точно там течения са доста силни. Бивш спортист съм, мога да кажа, че плувам повече от добре и определено точно на плаж липите морето не е за подценяване....... за 10 дни се нагледах колко безрасъдно хората си оставяха децата в водата въпреки, този плаж е неохраняем. Със огромно съжаление признавам, че хората изобщо не се съобразяват със елементарни неща свързани с тяхната лична безопастност, същото е и с движението по пътищата............

Какъв спорт и колко време плуваш в морето, като ти е приятно, без драми?

Марш гнидо миризлива!!!

Отговарям - без да влизам в подробности - спорт изключително свързан с водата. Под бивш спортист разбирай човек, който е завършил спортно училище, изкарал спортна школа в казармата, национален отбор и тн и тн, човек който е физически подготвен по добре от 99.9% от младежите посещаващи фитнес. Плувал съм в море, езера, басейни и общо взето на почти навсякъде, където може да се плува, без значение дори и че е било месец март. Колкото и да ти звучи невероятно! Приятен ден

Нещо не се връзва в думите ти. Каква е връзката между твоите способности и тези на неподготвените къпещи се и оценката, дали морето там е за подценяване? Морето никъде не е за подценяване, а за теб не би трябвало да е проблем. Самонадеяността или по-скоро липсата на самооценка и разум не са за подценяване. И там на морето, и другаде. Оставете морето на мира, не то е виновно за проблемите.

Кажете моля, като бяхте там толкова дълго, не забелязахте ли , че течението започва от средата на плажа и завършва в края, ако човек го познава и размисли малко на какво се дължи и се остави да го носи ще изплува точно на края на плажа. Ама то термини мъртво вълнение, бездънни ями, влачи*(на долу), разбирам ги хората как се панират от страх и не могат адекватно да реагират. Иска се обяснение и разбиране на течението, което апропо се дължи на разлика на дълбочините на морето около плажа, не влачи никога на много далече! И няма никога повече да се случват такива трагедии. Преживяла съм го и от опит помня как се борих срещу течението (нищо не може да се направи!) просто се оставих и ме изхвърли на другия край на плажа.

И да им обясняваш, ... та те дори не могат да плуват, и въпреки това влизат във водата. Ама иначе "усещали дъното под краката си"

ВМЕСТО 2 ЗАГИНАЛИ - СЯ СА 3-МА! НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ГЕРОИ

Прекаляваш вече. Спри алкохола малко де! Всеки баща би се хвърлил да спаси сина си!!! АМА ВСЕКИ!!! Ти вероятно си изключение!

Ааа,за него няма да е "изключение" ...даже и деца да му се "водят" ...надали са ...негови...

Този няма деца. Той е гнусен мастурбатор, който по цял ден кисне по форумите.

МИ чи тъй де. Като са си отишли две, ще си направите нови две.... Нещастник!!!

Добре де.. пълно е с плажове, знае е се, че този е опасен - защо трябва да ходят там? Особено с деца.. най-добре да го затворят напълно. Какво толкова търсят на този див и 'спокоен' плаж не мога да разбера..

Що за мислене? Не да го затворят , а да се поставят табели.

Спрете се, хора - баща и син са...

Много, много тъжно... :(

Рева и не мога да спра!

Сигурна съм, че не ревеш... И се пише смрадливо - от смрад идва...

Дядото

Риви, Пипи, риви, такъв няма да намериш...

Колко още трябват, за да разберат хората, че е много опасен този плаж?

???!!!

Хора са били !

да стреляш по крадци цигани е едно. да се радваш, че са се издаваили -> друго. аз съм ЗА първото, но второто е ... гнус.

Спорът е основан на отколешно противопоставяне между хората с дух на герои и прагматичните и търсещи спокойствие и стабилност хора. Могат да се намерят аргументи и в двете посоки. И все пак, замислете се каква би била България, например ако нямаше герои, готови да се жертват за чуждото благо?

Хората с "дух на герои" реализират този дух върху "прагматичните и търсещи спокойствие и стабилност хора".

Не съм съгласен. В случая са го "реализирали" върху дете, което са спасили. На плаж Липите има паметник на още двама загинали спасители на деца.

Пропускаш деленето на умни и разсъдливи хора с дух на герои и безмозъчни такива, както и прагматични умни и прагматични празноглави. Всъщност си пропуснал по-важната характеристика.

Нищо не съм пропуснал. Говоря за геройство, не за безрасъдство, които визираш ти. Границата е тънка, действително, особено в очите на по-смирените.

Рдителите на децата трябва да се подведат под отговорност. Заради тях няколко човешки живота нелепо са си заминали. Непростимо е.

поне едно Бог да ги прости загиналите...

При загинало дете каква по тежка отговорност да носят?

То май и родителите са се удавили.

Аз като съпруга не одобрявам постъпката. Представям си, ако моят мъж загине спасявайки някого било то и деца. Всеки да си носи отговорността, родителите би трябвало да платят цената, не и невинни хора. Сега ще има повече почернени семейства и със сигурност деца оставени сираци. Но моето мнение няма голямо значение, защото в такъв момент и моят мъж би се хвърлил, в крайна сметка това е най- човешкото и това отличава едни човек от друг. Да почиват в мир загиналите.

+++

Що за ПРОСТОТИЯ ? Как може...като съпруга, не одобрявала..А като майка ?

След като хубавите плажове се раздадоха на мутрите където ти искат такси паркинг такси преминаване, тук не може да лежиш това е в нашия район или трябва да наемеш чадър или нещо друго за да си тук, хората търсят неохраняеми плажове далеч от тормоза на мутрите и резултатът е налице - лични трагедии

Ами,като си на неохраняем плаж,кьорав ли си да видиш,че не е за влизане в морето ?

на хубавите охраняеми не можеш да влезеш.. от охраната. или стоиш отстрани до скалите - където има най-опасни течения. други въпроси от кръджалийско има ли?

Няма истински човек по света, който не е склонен да помогне на дете. Смелостта на българския мъж, колкото и да ни се втълпява, че сме аборигенски народ, си остава легендарна и доказана през вековете. Тъжно е когато млад човек си отиде, защото е искал да направи добро на друг, особено дете и светла му памет на човека, защото е оставил близки които ще тъжат за него. Но тук трябва да се кажат няколко неща, които трябва да чуят онези дебилните в парламента. А това е, че в нашата държава си цари беззаконие - както е и по нашите плажове. Не може всеки да си прави каквото иска в тази държава. На неохраняеми плажове не трябва да се разрешава плажуване. Ако плажа е охраняем, да се даде власт на спасителите да забраняват влизането в моерето при лошо време законово. Да не можеш да му противоречиш, защото иначе да те изпраща в панделата и да плащаш глоба, както е по западните държави. Държавата да си влезе в ролята на собственик на плажовете, а не да ги пуска на концесии, да ги вземат някакви мутри, на които им е важно да си продават чадъри, шезлонги и цаца, но не и сигурността на плажуващите.

В Гърция всички плажове са охраняеми

Подготовката ми и част от работата ми е спясяване. Съвсем на практика. Ако има застрашено дете и не може да бъде спасено, не се спасява. Веднага се търси сигурен друг начин да му се помогне, но до намирането на такъв (след минута или час - няма значение), не се предприема нищо. Резултатът от такава подготовка е, че жертвите сред подготвените спасители падащи се за спасен са няколко порядъка (два или три) по-малко от тези сред такива ентусиазирани и неоценяващи риска "герои".

Нямате ли умения на спасител - не се правете на такъв!

Нямаш ли мозък в кухата глава, не се прави на умен. Тичкай в лоич при джуди Гюрсен

Да спасиш се иска и малко ум.

Този плаж преди ми беше любим, но е много опасен. Да почнат да го охраняват най-после. Всяка година там се давят хора. Бог да ги прости.. Хвала на героите, които рискуват живота си, за да спасяват.

Добре де, сега погледнах времето. Значи там в момента е слънце 28°, какво е това море, течение, вълнение! Тука май е замесен и алкохола!

По обед времето е вълни 0,4 - 0,5 м от изток, вятър североизток слаб 3 - 4 м/с, видимост отлична, слънце. Времето на плажа на Лас Палмас е вълни 1,1 - 1,2 м (обемът вода и енергията им е степен от височината - четири или осем пъти повече при двойна височина), вятър 5 м/с. В момента има стотици във водата вкл. в разбиващите се вълни на дълбочина над 2 м. Дали ще има жертви, а? Плажът е Las Palmas Cofital, има онлайн камери и прогнози и се вижда всичко.

На доста години съм и познавам много добре южното черноморие. На Липите ходят точно, защото няма спаситело. Някога девствен плаж, но с много тежко море от гледна точка на опастност. Сега на входа от север те посреща една купчина отадъци между хастите, за да седнеш първо си разчистваш периметъра, но е ВЕЛИКО! Или поне така си чувал. И най-вече няма спасители да ти свиркат. Ама всяка година се давят хора на Липите.

Мъртвото течение е опасно само ако се бориш срещу него. Плуваш няколко метра настрани да излезеш от него и си готов.

Тука в сайта си винаги готов...и Ниагара мой набориш

Това от Липите може да те закара направо в Турция!

На 20 години съм. Едно от нещата, които успях да науча от покойния ми баща е, че се дави този, който може да плува, а не този който не може. Съболезнования, трагедията е жестока. В такъв момент наистина не искам да критикувам, или пък да поучавам някого, на децата трябва по-добре да им бъде обяснено какво може да донесе бурното море.

Дави се този, който отива да плува където не може.

Който аи мисли че плува, ако не моцеш да извъртиш 100 метра кроул не можеш да плуваш....Бог да прости хората

Дали? А бруст? А който може да извърти 250 м кроул за 5-10 минути и да търси да излиза, и онзи който може да плува 3 часа бруст без да се задъха?

просто не влиза - голяма логика имал баща ти

Тази твоя бащина мъдрост изобщо не е вярна. Погледни статистиката на последните удавяния - всичко става на метри от брега заради дънни ями и мъртво вълнение. И все се давят неумеещи да плуват, плувец така няма да се удави. Добрите плувци си знаят възможностите и не се паникьосват. Давят се само, ако нещо друго се случи - инфаркт, спазъм, удар в нещо... За съжаление удавени ще има до тогава, докато българите масово не могат да плуват. И за съжакление се давят и на метри от брега на плиткото, може би защото морето ни е по-опасно. Аз в момента съм на море в Гърция - километри плаж и никакви спасители, пък никой не се дави, защо ли?

Вместо 2 трупа, сега имаме опасения за 3

Днес има бриз и мъртво вълнение няма.

Сега се разбра и за другото детенце и вторият спасител......за съжаление и те са си отишли от този свят. Лека им пръст и бог да ги прости! Много ми страда душата........

Може ли някой запознат да обясни как едно течение е опасно, където почти по цялото крайбрежи е достатъчно да стоиш на 10 м от брега и скалите, ако ги има, и няма други опасности?

Бях на плаж Липите миналата седмица. Детенце с пояс беше завлечено от течението, докато родителите му го бяха оставили само да си играе на пясъка, там където се разбиват вълните. За щастие успяха да го извадят, докато все още беше близо. Основната опасност е небрежност от страна на близките на тези деца.

И? Нещо пречеше ли му да си стои в пояса, докато беше "завлечено"?

Питането е за морето, не за игри на пясъка. Кое в морето пречеше на детето да плува където си иска и да излезе от водата, където си избере? Неумението му да плува, може би? За това морето ли е виновно?

Ако даваха плажовете на концесия срещу по-ниски такси и да разрешат на концесионерите да събират входни такси, това нямаше да се случи. Всички плажове щяха да са на концесионери, а от входните такси щяхме да имаме достатъчно средства за спасители и да няма неохраняеми плажове, но тръгнали да се заяждат за цените на чадърите и шезлонгите, за заведения, ами нали трябва да се избие инвестицията, бе аланкоолу!

Не знаеш не разбираш не си виждал плажа

Постъпката му я определям като безотговорна!

Не си прав! Спасил е едното дете и е помислил, че и другото ще успее! Имал е шанс, но за съжаление не е успял. Ако беше спасил и второто дете.....пак ли така щеше да мислиш!

Просто кофти преценка. Жалко за удавените.

Децата са останали,без родителски надзор.Вероятно,са от циганите.Те правят каквото си искат и когато поискат.Жалко, много жалко,за загиналия мъж.

Там цигани няма. Няма ни джилезу, ни каруца може да стигне лесно.

Да бе, все някой друг е виновен...

На нешето море е най- добре и не е демоде Хахахха

Тва спасеното са прибере в дома и утре деня и живота продължава...а в семейството на "героя"...ко ва интересува вас

ако не можеш да плуваш, никого не можеш да спасиш и шансът да се удавиш е почти 100%!

децата или е имало спасител на плажа. Мъртво течение не вълнение...поредната безумна статия

Това да знаеш че шанса ти да оцелееш след като не си добър плувец е малък и въпреки това да спасяваш деца не е геройство а подвиг

И глупост.

А какво е да се подготвиш добре - да спортуваш, да учиш, да мислиш - и когато се наложи да спасиш дете и ти е лесно, просто да го направиш? Без опасност за спасяващия.

Това е просто дълг!

Aха, значи, някой разумен и отделив време за собственото си и на другите благо и здраве, е задължен, ей така, просто, а нялюхан с бира селянин, хукнал към сигурна смърт без да се замисли и минутка, е герой? Ами... да мрат така мислещите, това ги чака. Не заслужават усилията...

Идете го обяснете на децата , жена му, родителите, братя/сестри...че се е удавил заради две деца без родителски контрол де се къпят на неохраняем плаж Големи сте хуманисти...ама виждате само едната болка

Ся ко стана...семейство, деца остави Много смела постъпка, няма що

Заряза свойте си деца, заради...