Кой живееше добре в НРБ

Десетки хиляди левове за дрехи; нови вили и автомобили, прислуги: висшата номенклатура на комунистическия режим се е радвала на безброй привилегии.

Обратно в новината

Коментари - Кой живееше добре в НРБ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Та говорим за 15 членове на политбюро и 100 на ЦК, 30 окръжни секретари. Колко са в момента милионерите в България - хиляди. Единици в обществото, заграбили и окрали държавата и хората, които са им изработили богатството. И как в България си харчат парите милионерите ? За инвестиции - НЕ. По производителност на труда сме последни в Европа. Но по скъпи возила по улиците надминаваме една Италия.

александърандреевци живееха най- добре и пак му намериха цаката и пак живеят най- добре

Не знам кога средната заплата е била над 500 лв., но през 70-те и 80-те години майка ми като лекар получаваше около 180 лв., а баща ми като инженер - към 200 лв. Минималната заплата беше 80 лв. Признавам и че тогава здравеопазването и образованието бяха напълно безплатни, учебниците също. Билетът за градски транспорт струваше 4 ст., а после беше сериозно повишен на 6 ст.:) Хлябът струваше май около 20 ст., а билет за кино - 25 ст. Така че 70 000 лв. в онези времена бяха нещо невъобразимо за обикновените и некрадящи хора. Един мой приятел се хвали, че като общ работник в Центр. хали получавал 400 лв. (колкото двама лекари) и крадял стоки за още 800, с което си живеел царски. Поради което иска социализмът да се върне. За да може да краде отново.

Сега се краде в пъти повече.

И кой краде сега - ПАК комунистите или техните производни и наследници! Нали си гласуваха тая "демокрация" същите от ЦК на БКП! Да не е някой работник от времето на соца да е станал премиер досега - все производни на маститите комуняги и номенклатурчици! То демокрация с червени боклуци за управници НЕ СТАВА!

КГБ винаги е било начело на кражбите и преди, и сега. Сега държат монопола на всички енергийни доставки и ни разказват играта. Крадат дори и от еврофондовете чрез фирмите на Доган и подставеното му лице Пеевски.

един твой приятел бил крадял- е бре фолклор... кажи за майка ти и баща ти- нали не са крадели, възпитаха те, образование ти дадоха и здрав израсна....

Мисълта ми е, че това са аргументите в защита на соца на един типичен негов горещ фен. Този стройопределено не ми хареса. На родителите ми - поклон и лека им пръст.

ЖИВЕЕХА ЧАСТ ОТ ГЕРБ И РОДИТЕЛИТЕ НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ В ГЕРБ.

те са били бедняци в сравнение с капиталистическата олигархия и политияеския й слугинаж..

да, сегашните управници са агънца- не крадат, не лъжат, грижат се за унищожаване на армията, разбиха полицията, премахнаха морала като понятие и поведение, имат тлъсти сметки в чуждестранни банки, обещават и не изпълняват и въобще са загрижени държавата ни да я няма на картата,народа също да го няма и те да бъдат сами на борда на потъналия кораб, срам господа, аркадаши и другари /ГАД/, срам и позор,такъв упадък не сме имали и през време на война

Дойче веле не са спирали пропагандата от времето на соца. Хубавото е сега, че хората разбраха , че са били лъгани от тия пропагаднатори и вече не им вярват.

Тодор Живков е най-големия политик на България от турско робство до сега. А 45те години социализъм бяха златните години от живота на българския народ. Колкото и да не им е приятно на капиталистическите експлоататори фактите са си факти.

Нелепо е да се коментира КОГА се е крало по-нагло, по-безскрупулно и по-мащабно - дали през периода 1944- 1989 или сега 1989-20.. г. Защо да крадат в първия период когато просто си го пожелаваха и то ставаше тяхно??!! Престъпната наглост, бандитизъм и грабежи на камунистите обаче се развихри през втория период. Тогава с всякакви похвати в т.ч. и криминални, юридически и ченгеларски комунистическата номенклатура, нейните наследници и следовници обсебиха народно, държавно, общинско, частно и всякакво най-вече недвижимо имущество! Специализираха се и в кражбата и манипулиране на изборни резултати, покупка на гласове, депутати, партии, институции и заграбване и създаване на медии, тиражиращи определени вредни внушения, автори на задкулисието и модела КОЙ!! КОЙ ще ме каже дали римските патриции или камунистите от 1944 до сега са живели по-добре?????????????????????????????

И DW ,и "Гласът на Америка" и "Свободна Европа", Радио "Люксенбург" и др. Много често ги слушах. ЕДНОВРЕМЕННО! Не се чудете! Всичките ги заглушаваха, така че не се получава какафония....Заглушат едно, тръгва друго. Ако по едното се "загуби" Вл. Костов, то се включва Узунов, а ако не е той или тя, то поне са Дийп Пърпъл! Искате ли подробности? Приемниците бяха важни. Нямам идея защо, те си имат собствен характер. "Класическият руско-латвийски ВЕФ" ловеше Гласът на Америка, понякога с качеството на "Радио София" Също толкова руската "Селена" не хващаше и грам от "The Voice of America", но със "Свободна Европа" бе на ти... Нищо не получаваше музиката, освен едно немско лампово радио, наследство от дядо...Но по него ..Там. таам там, там трдъд Там..., което сега превеждате, като "Дыыыым над водою и пламя в небеса". Беше време за вярване. Вярвахме. Вярвахме, че "нещо не е наред". Вярвахме, че "идеята е добра", но е пълно е с "предатели на идеята" После повярвахме, че идеята е предателска, а приятели и радия са се объркали, та говорят небивалици.... Сега не слушаме радио, дори в колата.

Сега живее добре независимият регулатор, който повишава шоково цените. А, да не забравяме че и сега и тогава, тези дето пишат антибългарски позиви в DW живеят добре.

А за магазини Зора Милушев дали е писал там в тези книжки?

Да, ама тогава бяха една шепа, а сега са много начело с комунистите от ГЕРБ!

А защо сега не живеем добре, нали лустрираме куманягите и кдс-арите?

5 трола правят copy-paste на едни и същи глупости за "хубавия соц." ден след ден. Като беше толкова хубав, защо едновременно цяла източна европа, барабар с останките на СССР-то в комплект го зарязаха бе? И защо никой не иска пак да го въвежда този соц? Като толкова ви харесва - аре бегом във Венецуела и Северна Корея - там соц-а процъфтява. Не мога да разбера к'ъф го търсите още в гадната капиталистическа България?!?

са комунисти, а ти си едно джудже.

Кой БРИКС бре палячо, тоя дето не можа да си учреди и банка ли бре смешник!!! Ха-ха-ха, тъпи червени чутури, знаете само да храдете, поради което соца се срина до основи с гръм и трясък, ха-ха-ха!

Щото ни си е родина. И трябва да се погрижим за нея, наш дълг е. Трябва да почуистим дома си от всякакви боклуци, които ос..ха дома ни и се опитват да го разпродадат. И в собствения ни дом да ни направите случи на чужди господари с лъжи и измами. Мошенце, на големи тарикатчета се правите? Май няма да ви огрее. И не само, че няма да ви огрее, а направо жега яка ще ви стегне.

Ами ние мислим за родината и народа си, не сме капиталистически крадци и убийци.

То само с мислене не става, че патката дето само мислила се удавила! Трябва да се РАБОТИ - това, което комунистите НЕ МОГАТ, те само лапат, като паразити, та затова им загина строя :)

на Тодор Живков и мога да кажа, че всички живехме спокойно и добре. Който не е съгласен да ми каже, колко пъти след 1989 год. възрастните му родители са ходили на почивка... Да, да на отдих...

Не само родителите ми не са ходили на почивка. И аз не съм ходила, последните 10 години.

В НРБ живееха добре родителите на всичките наши управници след 1989 година! Справка - погледнете техните биографии (Плевнелиев, Л. Павлова и т.н.)

Според стандартите на живот за онова време около 5-6 000 000 човеци от всички етноси в НРБ. По ми е интересно сега колко милиона в България живеят щастливо и достойно? Да,комунизма умря,ама и демокрацията жива да я оплачеш!:)))

никога не го е имало. Комунизмът предстои.

Смърт на комунизъма

На тези, дето плачат по НРБ - не ми говорете само за чушки и домати.. Защо убиваха на границата всеки, който бягаше от хубавия цоциализъм? Защо не ни пускаха да пътуваме извън НРБ-то? Защо децата на ЦК-то учеха в западни университети? Защо хората искаха стоките на гнилия капитализъм? Защо тук човек чакаше за апартамент или руска кола 10 и повече години (да му дойде редът?!?!?) Смешни сте с вашите чушки и домати - и сега, всеки който иска хубави селски зеленчуци може да си ги купи направо от селото.

ХУЙ СПЛЕСКАН?Ти някога ходил ли си на село и знайш ли от коя страна се хваща мотиката.Половината от българските села умряха.А тогава във всяко село имаше училище,читалище и беше пълно с млади хора,които имаха достойна работа и заплата!! Нещастник!!

от вашето село... от вашето.

За да не те убиват няма да минаваш границата нелегално , а ще спазваш законите на НРБ. Проблема с убиването по границите си е на всеки тъпанар тръгнал нелегално да ги преминава.

Не те ли е срам като ги пишеш тези простотии ??????????

ВСИЧКИ

ДИР-е, докога ще виси тук този тъп материал? Да не би да се плаща почасово?

Докато я прочетат всички мурзилки. Колкото трябва

Ало,Дир!Още ли я мандахерцате тази провокативна статия?Ами скрийте я и изчакайте и последният живял през това време да се пренесе в отвъдното и тогава пак я пуснете!Тогава няма да има кой да опонира на DW и всичко ще е по мед и масло!

Да питам сега всички тъгуващи по комунизма, ако от утре ви кажат, че с парите, които получавате срещу честния си труд от утре можете да купувате само български и руски стоки как ще се почувствате?

Ха Ха Ха Това ли ти проблема. Заменям всичката храна от великият Запад за комунистческите три вида сирене три вида кашкавл . 5 вида салми итнн....

Значи да те светна. Нормалните хора имат и други потребности ,освен ядене и пиене. Като телевизори, компютри и автомобили. Ама на вас ви е все едно, нали?

Да ама да върнат стандарта за хубаво българско мляко,сирене,кашкавал,БЪЛГАРСКИТЕ сортове домати и краставици,плодовете ни,които сигурно не си вкусвал!

Дойче Дивеле да формулира какво означава да "живееш добре"?

Абе колко години търсеха да намерят парите и имането на Тодор Живков. намериха ли нещо НЕ.... Тодор Живков бог да го прости беше един скромен човек и неговата епоха за съжаление ще остане в историята като последният ЗЛАТЕН ВЕК НА БЪЛГАРИЯ. Чувствам се до известна степен виновен за това че едно време му се смеехме. Бай Тошо си беше добър ръководите л. Това историята все повече и повече ще доказва особено сравнявайки го с днешните боклуци назначени от Западни посолства

Писваше ми от почивки през лятото, сигурно защото бях с родителите си. 15дни море, 15 дни -планина, 15 дни -лагер.. Уфф . Баща ми - специалист със средно образование, непартиен член. Майка ми- също. Изучиха две деца висшисти, макар и по време на демокрацията, но преди да падне нивото на образованието.

Кой сега държи резиденциите на бай Тошо? Новите демократи. Кой краде от пътищата и всичката инфраструктура, построена по негово време? Пак те.

Кой живее в момента добре 1. Олигархията която сключи сделка със САЩ и ЗЕ да провежда политика на геноцид към Българският народ. Олигарсите живеят в непрестъпни плата с охрана камери итн.... Коли за милиони. Тази хора не излизат дори на улицата те са от палтаите в специални заведения ит.... 2. Егоистите и престъпниците също живеят добре. Кпитализам е направен за тях. 3. Псевдо умните интелигентите си мисля че живеят добре но напротив те живеят по-добре финансово от преди но предвид че -Живеят в отровено общество с -Лошо образование -Лошо здравеопазване -Голяма престъпност - Огромен стрес Като направят рекалкулация ще се окаже че въпреки парите си и повечето болкуци които имат релано живеят по-зле Всички други 80% живеят По-ЗЛЕ

Знам само ,че ТКЗС-то на село имаше почивни станции на морето и Рибарица!

Да не би сега да е по-различно? Къде са децата на управляващите?

Ако до 20-тата си година не си бил социалист, значи не си имал сърце. Ако след 40-тата си година продължаваш да бъдеш социалист, значи няма ум. Отново не е моя тази мисъл, на Уинстън Чърчил е.

Ето и друг цитат от любимия Чърчил: "За да падне България трябва да падне само София.Тя трябва да бъде изравнена със земята и в развалините и да се засеят картофи."

Не виждам смисъл в този цитат. Темата е за социализъм и комунизъм като философии и реализация на обществено управление. Да цитирате Чърчил по друга тема е все едно да твърдите че веждите са част от задника.

Е големи напъни да промиете мозъците на младите -ей, драскачо платен - няма да ти минат номерата. Хайде пак да ти го кажем ясно: Всички живеехме добре при социализма, не само комунистическата номенклатура. А да ти кажем кой живее добре след социалзима - само мафията и евро-атлантическата номенклатура. Тази номенклатура уж се "избира" "демократично", а всъщност едни и същи мутри ни се натрисат от 27 години насам. Не искаме повече България да е мафиотска и евро-атлантически ограбвана държава. И ако не сме съгласни, ще ни обявите един диктатор и ще ни размажете като Ирак, Афганистан, Сирия, Либия, Латинско-американските дръжави, нали?! Такива драскачи като тебе подхранват световния съвременен фашизъм дето се вихри от Запад и стана по-опасен дори от Хитлеристка Германия през 1939-1945 година.

Всеки може да отиде в сегашната музикална гимназия на улица Оборище и с очите си да види в какъв апартамент е живял Живков. Може да посети и жилището му в квартал Бояна. Не препоръчвам да ги сравнява с жилищата на днешните провинциални демократчета, защото охраната бие.

Иди, иди! Иди и виж, огледай хубаво! Иди не само там: Иди в Бояна, иди в Евксиноград, виж яхтата на Тодор Живков, ако вече не се е разпаднала, че щяха да я продават на търг. Виж, виж, хубавичко виж и спри да мътиш мозъците на младите деца сега като им обясняваш как е имало "равенство и справедливост". Ти лично, каква яхта караше, я ми кажи като си толкова отворен? А? Що млъкна бе???

Абе соросидче Иди да видиш как живеят капиталистическите олигарси-метресите на западните посолства. Нито Бояна нито Евксиноград са били на бай Тошо . Те бяха държавни и Бай Тошо ги ползваше като държавен глава. Кой ползва сега Бояна и Евксиноград а. Престъпните евросоросоиди депутати.

Хайде пак - а ти лично каква яхта караш сега? Стига си ръсил тъпи въпроси, нямат връзка с писаното в статията.

Яхти и огромни апартаменти може и да нямаше за всички, но имаше образование, здравеопазване, храна, почивки за повечето хора, а днес - граждани с по две виси образования, опит, възпитание са принудени да слугуват за жълти стотинки на тъпи и необразовани мутри, крали та се невидели. И още, онези СОЦ РЪКОВОДИТЕЛИ имаха известна свян, напълно непозната за все повече и повече сегашни власт- и париимащи.

40г управляваше човекът, на каруца ли да се вози? И всичко това не е било негово!

Социализмът - добър, лош - въпрос на гледна точка. Разликата със сега е, че тогава имаше функионираща държава - образование, медицински услуги, работа, план за развитие - къде какви предприятия да се направят, какви техникуми, специалности в университети да се развиват... Сега има десетки висши чиновници, които крадат държавата и всичко работи на самотек. Няма никаква визия за развитието на държавата. Всичко е на принципа на пожара - където се запали, там се гаси - последен пример, тунела, в който падна лампата и уби човек и веднага след това беше оправен (въпреки че е имало десетки сигнали).

Всъщност колонката На фокус трябва да се нарича Статия от DW. DW могат спокойно да пестят хонорари и да пускат празни статии дори и без заглавие. Либералните апологети ще ги аплодират без значение от съдържанието. Нормалните, мислещи хора от своя страна няма да си губят времето да четат обидно глупава пропаганда. Win-win ситуация :)

Целият български народ живееше добре! Имаше безплатно и качествено образование, имаше безплатно и качествено здравеопазване, имаше добре развита икономика, имаше наука на световно ниво, имаше добро правосъдие, НЯМАШЕ висока и неразкриваема престъпност, имаше възможности за развитие на хора от всички слоеве, циганите работеха и бяха грамотни, имахме армия и суверенна държава, нямаше демографска криза, нямаше наркомани, нямаше, бездомници и просяци по улиците ... А сега какво има??? Илюзорна демокрация, манипулируеми медии, престъпници навсякъде, бетонирани плажове, изсечени гори, дебеловрати олигарси и население вътрешно и емигрирало от държавата си ...

"имаше възможности за развитие на хора от всички слоеве" Я ми кажи, кой директор познаваш на фабрика, на завод, на научен институт, който да не е член на БКП? Поименно, колега, поименно? Чакам отговори...

Че то и работници имаше много, които бяха членове на БКП, не са били само директорите. Също така имаше на високи длъжности и такива, които не бяха членове на БКП, от рода на главен енергетик на завода със заплата 700лв, а директора вземаше 800лв. Е, директора взе за една нова година 20000лв, но и за работниците имаше премиални, които никак не бяха малки, сравнено с тогавашните цени на стоки и услуги. Да, имаше разлика в начина на живот на висшите кадри и този на обикновените хора, също както не можеше да се сравни обикновен ученически лагер с този на олимпийските надежди, но всичко беше държавно, за всеки имаше покрив над главата, храна на масата и отопление на смешни цени. Не е имало бездомни хора и кучета, имаше работа за всички- като не му отърва на някой в един завод и напускаше, защото в поне десет други имаше свободни работни места, а сега човек търпи всякакви издевателства само заради едната заплата, която стига колкото да плати сметките, а в много случаи и за това не стига.

Имаше и такива и всички бяха образовани и грамотни и много от тях бяха ценени и на Запад.

Млад инженер почваше с 155 лева заплата. Дори по официалния курс 0.89 бяха 174 долара, по неофициалния 50 долара. Сега под 400 долара заплата дори и в провинцията за инженер няма. Повече изводи са излишни и приказки от сорта за 7 стотинки ток и 25 стотинки бензин пак не компенсират уравниловката на заплатите, най-малкото защото имаше жителство и не можеш толкова просто да си търсиш работа на друго място.

ти си просто един тъпънар, за да ми правиш тези доларови приравнявания. Сравнявай покупвателната способност, образование и здравеопазване - не кой колко долара получавал - тука валутата е лева, не долари.

Ами човекът правилно ти сравнява в долари. Щото в лева не можеше да си купиш нищичко!!! Ти сега какво? Сериозно ли искаш да ти изброя какво НЕ МОЖЕШЕ ДА СИ КУПИШ С ЛЕВОВЕ? Ами добре тогава. С левове: 1) Не можеше да си купиш уиски "Балантайнс""; 2) Не можеше да си купиш шоколад "Тоблерон"; 3) Не можеше да си купиш бира "Хайнекен" (всъщност не можеше никаква бира да си купиш, освен една в зелено или кафяво шише без никакъв етикет, но иначе наречена "светло пиво") 4) Не можеше да си купиш видео касетофон 5) Не можеше да си купиш кола. Никаква кола, нито Мерцедес, нито Рено, нито Пежо, нито Ситроен, нито Тойота, нито Сузуки, нито никаква истинска кола. Можеше да си купиш само Москвич. Москвичът обаче не е кола, Москвичът е начин на мислене. За Лада или Жигула трябваше да се чака ред. Която пък на свой ред е по лиценз на италианския Фиат. И още хиляди неща, които ги имаше само в КОРЕКОМ, но иначе във всеки друг обикновен магазин от западните капиталистически страни, тук ние с българските левчета НЕ МОЖЕХМЕ ДА СИ КУПИМ. Ето - нали искаше да ти отговорим. Ето, на. И недейте да лъжете младите хора така безочливо! Гаден беше комунизма!

М да. Млад инженер Баща ми 180 лв заплата - ведомствен апратамен 11лв наем -Ток вода смешни пари -4-5 лв макс - Транспорт смешен -Карта за море 25 лв за 14 дни във ведомствени станции. -Храната няма да казвам Млад инженр с тази плата можеше да храни семейство Храни семейство със 700лв. Само наемът ще ти е половината ако не повече от заплатата. Гади-и престъпни капиталистически

Дядо ми работеше в ТКЗС-то, купи два апартамента. Благодарение на него живеехме в собствено жилище. И сега живеем в жилищата, купени през гадния комунизъм. Дори го бяха изгонили от партията, но човекът до последно гласуваше за тях. Ние с баща ми, все му наливахме акъл, ама май ще се окаже, че е бил прав.

Млад инженер започваше със стартова заплата 180лв, след като е завършил безплатно образованието си във ВМЕИ, където е живял в общежитие с парно, ток, вода- всичко под 20лв месечно и учебниците си е купувал за стотинки. Когато започваше работа от завода му дават апартамент, срещу сключен договор да остане на работа 10г. Апартаментите, които се даваха от заводите и общините, всеки можеше впоследствие да си закупи- апартамент с хол спалня и кухня беше по 6000лв. Същите сега се търгуват по 50 000лв в провинцията, а заплатите са пак 200-300лв, говорим за провинцията, макар че и в столицата масово бачкат за 400-500лв, малко са тези с високите заплати.

Тези мизерници са по-жалки и от Работническо дело навремето.

Тъпотия

Mного манипулативна статия! Посочете ми една държава в която висшето държавно ръководство не живее добре?

Е, ти разваляш седянката с такъв уточняващ въпрос. Мен по ме вълнува, защо не уплътняваха Москвичите така, че да не може котка да влиза и излиза свободно. Но пък имаха манивели, а сега Тойота няма манивела.

Абе,афторе,ти от някакъв наръчник ли ги преписваш тия статии,наръчник на антикомуниста!Четеш ли коментарите за да си оцениш драсканиците!Аз живеех по-добре и по-спокойно!

Всички живеехме като бели хора. Сега сме просто бедняци и роби.

Я ми кажи ти сега, ама честно, без да хитруваш, кога си ходел на Златните пясъци? Белите хора ходеха на Златните пясъци. Ние, пролетариите, ходехме по работническите станции, къмпингите и бунгалата.

Явно си от лъжльовците на $оро$ още с жълто около устата! Щото белите хора знаят, че и на Златните да отидат, на Слънчев бряг и навсякъде другаде има освен хотели - работнически станции, къмпинги и бунгала, при това на първа линия (хоелите - отзад)! Не като сега - бетон, наркотици, алкохол и боклуци като теб насвякъде!

а сега никъде не ходиш

мамка ти проста я прочети кои е средна класа в развитите държави, това са хора с много високи доходи, стига сте лъгали

простите и агресивните, то и сега е така