София възстановява сгради, паметници на културата, по парижки модел

Предстои проектът на програмата да бъде качен на сайта на Столичната община за обществено обсъждане в рамките на един месец

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Средствата за УСВОЯВАНЕ по Еврофонд ли са или са от парите на българския данъкоплатец?

Не се накраде, свиньо!

а улиците може ли по немски модел да ги възстановят?

Ако възстановяването е както по Графа, май е по-добре сградите да си останат в автентичния си вид. Ех, Графа! Няма такова безобразие! Питам: Каква е работата на надзорната/контролната фирма? Те не трябва ли по време на извършваната работа да контролират и ако нещата не се случват , както трябва да спират и да се започва отново! Няма такова нещо! Поне 2/3 от наредените прочки/павета трябва да се прередята! Кога? За чия сметка, г-жо Фандъкова?

Исскам г-жа Десислава Иванчева за кмет на София

Да пиша и моята сграда за културна ценност, за да получа пари по програмата. Колко ли далавераджии ще си реконструират съборетините по тази програма.

Добре, че все пак се сетиха, макар и късно, когато красиви къщи вече ги няма. Преди години бях в Париж и живях точно в кв. Маре. Възхищавах се на стари, добре запазени сгради, които Общината беше откупила, реставрирала и ги поддържа. Превърнати са в музеи и много хора ги посещават. Тогава писах за тях, но никой не обърна внимание. Но по-добре късно, отколкото никога.

Държавата/властта няма мозъчният потенциал да възстановява такива сгради. Най-доброто, което тя може, е да санира сгради некачествено - и като материали, и като работна ръка, за да може да лапа високи комисионни. Тъжно, но факт.

Явно парижкият модел е да газим в локви, да няма тротоари,да няма пътища и градинки,с какви очи ни гледат кметовете не знам…………………………………….

Истинското име на града е СРЕДЕЦ. За благозвучие, неговите граждани са се наричали Серди, вместо Средци... Името Средец по късно преминава в Сердица, както при думите среда – сердце. Изписано на латиница Сердица става Serdica, а по-късно е „побългарено” на СердиКа. В латинския език, C пред е-звук или и-звук се чете не като к, ами като ц. Във Витошката грамота на цар Иван Шишман от края на 14 век, областта и жителите се наричат и Средечки. В науката филологията се обяснява добре как се променя мястото на гласните и от СРЕДА се получава СЕРДА. София е обявена за столица на 3 април 1879 година от Учредителното събрание по предложение на проф. Марин Дринов, като стар български град, отдалечен от турската граница и средищно разположен в българските земи според тогавашното разбиране.През 1879 година се разгаря и спор за името, като жителите на града създават комитет от известни личности, който се застъпва за възстановяване на историческото име СРЕДЕЦ. НАДДЕЛЯВА ОБАЧЕ СТАНОВИЩЕТО НА РУСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, т. е. на руския губернатор Алабин И НОВАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ …..СЕ НАРИЧА ОФИЦИАЛНО с гръцкото име СОФИЯ. Явно името СРЕДЕЦ не е влизало в руските планове за ТРИБУТАРНОТО княжество България.

Скромна и възпитана жена.

Той самоковският фъндък една улица и градинка неможе да оправи вече година, та...

Соприсе бе фандък че повече отвръщаваш отколкото някой да ти вярва.. То и Графа по някакъв чужд модел го ''правехте'' ама такова чудо в чужда държава не съм видял....

Ако ще го правим по европейски(парижки) модел, то в такъв случай можем да приемем, че средната стойност на проектното решение е между 5% до 8% от общата стойност на обекта. Ако кажем едни скромни 10 000лв. за проект (все пак искаме поне 30 къщи да посъживим) това прави 115 000лв. за изпълнение на строителните дейности. Ако собствениците на тези сгради разполагаха с такива средства съм почти сигурен, че биха подобрили състоянието им без допълнителен натиск, все пак никой не иска да живее в съборетина.

Маре е старичт ,вре,ски квартал в Париж. Схемата за пране успещно ще е предадена на роднините в наше село. Ихааа. Мазал тов за братята и близките кръгове зидари :-)

По Парижки модел или по Самоковски модел? Давайте да залагаме.

Нищо не възстановява. Осигурява само проект, а помощ за финансиране на изпълнението - НЕ. Така "възстановяването" на сградите ще си остане само на хартия. Няма да видим скоро сградите възстановени.

Но парите по програмата ще бъдат усвоени.

Трябва да внимаваме да не ги откраднат- и сградите и парите!