Обвиниха монтьори от ЧЕЗ за убито от ток 10-годишно момче

Окръжната прокуратура в Благоевград повдигна обвиняние срещу двама ел. монтьори в „ЧЕЗ Разпределение България“ за смъртта на 10-годишния Ангел Капсъзов.

Обратно в новината

Коментари - Обвиниха монтьори от ЧЕЗ за убито от ток 10-годишно момче | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Супер новина!!! Най-сетне някой е обвинен персонално за мърлявщина, довела до трагедия. Ако искаме да живеем в бяла държава, трябва да се държим като бели хора - всеки да си върши неговата работа с подобаващата отговорност, особено ако могат да пострадат хора. Крайно време е да се отървем от този цигански манталитет - ама шефа ме накара така да направя. Да, ама ти го правиш, не шефа ти. Той те склонява към престъпна небрежност, но ти я извършваш. Подписът е твоя!!! Откажи му!!! По тази същата логика може да те прати да убиеш конкурента - ще го направиш ли? Това, да се оправдаваш с началството за такива неща е същото като "Ами, бате, краднем щот чаветата гладни".

Не си прав в частта за шефа. Шефът отговаря за нещата, които кара работниците да вършат. Хубавците не са си свършили работата и са виновни. Но шефът им също е виновен, а и ЧЕЗ са виновни. Прекият им началник създал ли е организация на работата, която да гарантира качеството на извършваните дейности (т.е. има ли процедури за контрол на качеството)? Неговият началник създал ли е организация на работата, с която да знае какво се случва надолу в йерархията?

Капсъзов ... помак е бил, нали?

това си е миене на ръцете. от дет и да го погледнеш. някога се ползваха кабели с хартиена изолация. после модифицираха първо с гума после с хартия. ако имате жилище строено преди 80 и не сте си подменяли кабелите - просто погледнете. в момента гумата е на прах и само хартията горе долу ви пази от запалване... после почнаха да се ползват пластмасови покрития... само дето на слънце те изгарят за година 2. в общи линии само там където са поставяли "френските" кабели има изолация. вместо да псувате тия 2мата - не че не може и да са виновни- по добре нека да се направи една проверка - колко пъти е правена проверка с констатация подмяна на кабели за последните 20 години. и колко пъти е сменена. и да не се взимат в превит онези масови ваденета на електромерите по стълбовете. работя с кабели. всеки ден попадам на поне 2-3 за подмяна. когато съобщавам да ги вкарат в графика или ми отказват или ме питат а кой ще плаща тая подмяна - нали клиентите имат"услугата"... от 10 опита я одобрят 1 я не. и то обикновено трябва да съм искал подмяна поне 4-5 пъти за точно това трасе в последната година... едно на ръка че попадам на места дето уж е подменен, ма баш тогава изникнала спешна авария, или валяло или бог знае какво и отново попадам в изходна позиция - искам да се подмени нещо дето по документи вече е ново...

В цяла България се работи по този начин. контрола е нулев, тези, които трябва да направят някаква профилактика, предпочитат да се преструват че я правят, щото ги мързи и предпочитат да дремят на работа. Чака се нещото съвсем да се скапе. Така е като почнеш от ел мрежата, бензиностанциите, парното, асансьорите. На практика всичко, което изисква някаква периодична поддръжка. И причината не е липса на пари а МЪРЗЕЛ и безотговорност.Защото ви мързи, защото предпочитате да висите във фейса, вместо да работите и е най лесно да се мрънка, че видиш ли малко ви плащали. Другия проблем е тоталната некадърност на техниците, за което са виновни фирмите. Назначили са ги за елтехници щото са крали жица. Ако е крал бензин е техник в бензиностанция. Е това е с некадърни мързеливци и фирми с некадърни мениджъри, които от алност са готови на всякакви икономии сме до там. Все още нещата се крепят заради добрата изработка от преди 20 г и заради грамотните хора на по 40-50-60 г. които не са избягали навреме от БГ. Като се пенсионират и работата трябва да се върши от неграмотните и некадърни мързеливци, които сега са на по 20-25 г. се сещате сами какво ще стане. Жална им майка на живите!

Pesh0

И какво са виновни еладжийте ? Ако са писали при огледа , да се подменят всички кабели , дали ЧЕЗ , нямаше да ги изхвърли от работа и на другия ден , други да оглеждат ?

Работата е там, че въобще не са направили огледа а са написали протокола, докато са си пили кафето.

Какво ли? Ти сам си написал какво са виновни - не са написали , че кабелите са за подмяна и човек е загинал. Ако са ги видели и от страх за работните си местенца са си затворили очите, значи сега трябва да полежат в затвора и следващия път да избират между уволнение и затвор. Ако не са ги поглеждали, но са написали, че са в изправност, трябва да лежат в затвора, та следващия път да си вършат работата съвестно. Сега вече наясно ли си каква е вината на еладжиЙте (както неграмотно си го написал ти)?

Pesh0

A ЧЕС са невинни , така ли ? Не трябва ли , да отнесат няколко милиона глоба . А работниците да бъдат дисциплинарно уволнени.

Дано децата на всички мързеливи говеда от ЧЕЗ дружеството да изгорят като тази невинна душица Ангел!!!

a ostarqlite i nestopanisvani dobre trafopostove skoro sjte zapochnat da "garmqt"....

Сега разбрахте ли защо ползвах дълго време ника "Смърт за ЧЕЗ"? Забележете фашистката жестокост, която се е случила по вина на ЧЕЗ!!! Детето е починало на оградата, докато токът е продължавал да го тресе и мускулите му са го стискали конвулсивно за стълба! Детенцето е било под напрежение часове наред, докато накрая тялото му се е деструктурирало, мускулите му да се разложили от електролизата и трупчето най-накрая е паднало на земята........или докато някой е изключил тока.

обвинявате както се чете ел. монтьорите, е Вие не сте учили и колкото тях. Какво е вашето ниво и тяхното ниво. Много е лесно да вземаш хиляди и да обвиняваш мизерниците. Ако така Ви е добре, значи много сте се О Я Л И

Аз си получавам "хилядите" срещу работата, която АЗ върша. Да работят като мен, да получават и те. Като не ти стигат парите - работи! С лежане и мрънкане не става.

от ЧЕЗ сте много нахални. Как да не е Ваша вината. Тези двамата да не са частни работници. Ако е тяхно енергото разбирам, но при това положение вината е Ваша. Тези "кабели" не са на 2 или 20 дни. Със сигурност тези мъже са на работа от скоро, а не откогато Вие отговаряте за ...................... Много трябва да си помислят неправомерните решения на съда, срещу какво обвиняват "тези" а не ОНЕЗИ.

"Кабелът е бил скъсан, поради остаряла, а на места и липсваща изолация, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение" Очевиден факт е, че или в държавното обвинение работят крайни малумници или журналягите си съчиняват небивалици... Кабела не го държи изолацията. Изолацията е да не те хване ток, а не за механична якост.

Обвиниха монтьори от ЧЕЗ за убито от ток 10-годишно момче Веднага се сещам за една епиграма на Радой Ралин- сгреши ли стругаря сам отговаря, сгрешат ли отговорни другари отговарят всички стругари.

Напълно съм съгласен. Прекият им началник създал ли е организация на работата, която да гарантира качеството на извършваните дейности (т.е. има ли процедури за контрол на качеството)? Двамата хубавци не са си свършили работата, това е ясно, но защо не е имало контрол как си вършат работата?

Много жалко за детенцето.Но така се работи навсякъде в Бг.Немърливо ,безотговорно от всички институции , власти ,органи и от всички нас.Трябва сами да ИЗИСКВАМЕ контрол като общество. Не е далече времето когато ще започнат да падат аснсьори,и дори цели блокове защто им е изтекла гаранцията.Трябва да внимаваме!

От обвинявям, та станало "обвинЯние", при това повдигното ? И мангалите не говорят така, нищо че не са ходили на училище ! Спаска Литрова, редакторка, на, спортните новини по разни ТиВи.

Е най-накрая да видя прокуратурата да си свърши работа. Обикновено излизат с "без основание"... А, тази от ЧЕЗ за "това е едно много страшно съчетание на ситуации и на неща" е права - съчетанието безхаберие и хора е страшно.

sawo

Трябва и самите ЧЕЗ да бъдат съдени, защото не подготвят професионално кадрите си и не само, а толерират поведението им, като избягват вина.

Сега разбрахте ли защо ползвах дълго време ника "Смърт за ЧЕЗ"? Прав сте, "тази от ЧЕЗ" наистина е от ЧЕЗ, но заплатата и я плащат и от ЧЕЗ и от ДКЕВР!

Това който го е написал никога не е виждал такъв кабел.Във всеки такъв кабел има и носещо въже.Кабелите не се крепят на изолацията , а на въжето.Ако бяха написали , че се е скъсало или липсва носещото въже вече е нещо друго.Изолацията служи да за изолира проводници , а не за да ги крепи да не се скъсат.Аман от неграмотни хора в тази държава.

Успокой се малко и ти... Ако си спомняш снимката, която дадоха тогава и по телевизиите, бе изпълнение с рекордоман... никакъв кабел! Макар,че понятието кабел е нещо много общо!

Айде пак чистачката виновна ! А защо изобщо особено по училища няма една подземна връзка ами е с висящи кабели ??? Тая селяния само в БГ я има в Европа ! Да не говорим че шефчетата на тия двамата хитряги са 10-пъти по-виновни, защото неможе да не са знаели !!!

Прав си..

Някаква провокация ще е. Нали ЧЕЗ инвестираха милиарди, нали смениха цялата остаряла инфраструктура, останала от комунистическо време с нова, модерна, по европейските стандарти ? Сигурен съм, защото заради този разход, който направиха, на 4-5 пъти се наложи да се увеличава цената на тока.

Да дааа... Смениха те... Смениха старите кабели от стълбовете, които бяха медни, с кабели от алуминии! Разликата в цената сещате ли се каква е? И в чий джоб отиде?

Да, смениха се и електромерите с електронни и несертифицирани манипулируеми такива. Някой да е правил одит на софтуера им? Някой да е виждал сертификат на фърмуера им?

Освен че Чез на са контролирали съоръженията си собственикът/изпълнителят на спортното съоръжение не си е свършил работата. Оградата е трябвало да бъде заземена/занулена точно с цел предпазаване от една такава нормална аварийна ситуация!

Абе всезнайковци! ЧЕЗ е юридическо лице. Като такова може да носи само гражданска отговорност. Родителите на детето трябва да заведат дело срещу ЧЕЗ за обезщетение. Ще ги осъдят като стой та гледай. Това не е работа на прокуратурата. Работата на последната е да преследва престъпления. Престъплението винаги се извършва от физическо лице. У нас наказателната отговорност е лична. Следователно престъплението е извършено точно от тези двама мърлячи, които не са си свършили работата. А какви са им взаимоотношенията с началниците им те си знаят. Така че работата е ясна. Техниците в пандиза, а ЧЕЗ на съд за обезщетение.

На мене нещо не ми се връзва, обикновено по стълбове се слагат неизолирани проводници, т.е. въздуха е изолацията. Напоследък има и кабели по стълбове, които са на места, където се краде (изолацията предотвратява кражбата). Каквото искам да кажа е, че лоша изолация не може да е причина кабел да се скъса, изолацията не поддържа кабела механично, а изолира. Причините за скъсване на кабел (или проводник) може да са много, но във всеки случай лоша изолация не е една от тях.

ЧЕЗ си прибират парите и не правят никакви или твърде малко инвестиции. Целта е разбира се да спечелят повече пари. И съвсем логично - това е резултата. Накрая 2 монтьора излизат виновни. До кога ще си мълчим и ще си траем???

Да ви кажа в какво се състои обхода извършван по селата. Отиват техниците с буса. Паркират го някъде, където не минават хора. Дремнат за 2 часа. След това с попълнен протокол за свършена работа се прибират. А това, че клоните на дърветата вече са се наклонили над проводниците няма никакво значение. Така се върши работата в България.

Тези двамата хубавци само са написали протокола без да са огледали нищо. Даже може и да не саходили там. Така де, защо да си губят времето. Като се повреди ще го оправят

humfry

И кой може да е виновен за немарливо неподдържана инфраструктура, собственост на ЧЕЗ, ако не самите ЧЕЗ?

Окръжната прокуратура да не би да е адвокат на ЧЕЗ? Трагедия е смъртта на детенцето. Адвокатите на семейството трябва да разсипят с дела и обещетения ЧЕЗ. А ЧЕЗ да си направи вътрешно разследване и да обвини в прокуратурата евентуалните лоши техници. Защото техника изпълнява задачите на местният си шеф. Техника не може да накара насила шефът си и респективно ЧЕЗ да се сменят проводниците. Няма такъв луд, който сам да си вади пари от джоба Обаче би трябвало да има строга Държавна инспекция по приети държавни регулации, където държавни служители да инспектират дейността на ЧЕЗ, водите, частно и промишлено ...че и държавно строителство. И при установяване при инспекция на нарушения, на фирмата да се издънват банковите сметки от глоби...за да не се посмява да се допускат нарушения. Техниците Пешо и Киро не са отговорни...че не са ги контролирали навреме и се е стигнало до смърт. Трябва да падне електропровод, скъса дига на водоем, пропадне настилка на магистрала и т.н. довеждащи до нечия смърт или осакатяване...за да се съдят барабите бачкащи за няколко стотин лева? И с тях Пилатовците Понтийски да си измият ръцете?

заради немарливост при подбора на кадри и упражняване на ефективен контрол в/у тяхната работа. Какви монтьори, какви 5 лева? ЧЕЗ да плаща и след това да наказва или съди работниците. Кадърен адвокат им трябва на монтьорите - той знае!

Освен тия двамата, най-виновни са чистачката и портиерът!

humfry

"Дни след смъртта на 10-годишния Ангел, тогавашният председател на ДКЕВР Евгения Харитонова обяви, че енергодружеството ЧЕЗ не е виновно за случилото се. Тогава тя обясни, че "това е едно много страшно съчетание на ситуации и на неща"." А докато го казваше това, подаваше ли се нещо от джоба? Между другото, не е ли по-правило да се каже електротехници, а не ел. монтьори. За първи път чувам за ел. монтьори.

Дейността се извършва от фирмата "ЧЕЗ Разпределение България" и тя носи отговорност, затова че не контролира как работниците и си изпълняват задълженията! Това дали някой бил некадърен, немарлив или друг го е накарал да направи нарушение на правилата за извършване на дейността не е главният проблем. Общината и т.н. има сключен договор за доставка и разпределение на електроенергия с "ЧЕЗ", а не с бай Спиро и др. наемни работници...Прокуратурата е време да започне да си върши работата!

Крайно време е в тази държава всеки да започне да носи отговорност за действията си! Без значение кой точно - ЧЕЗ, ВиК, АПИ, сервизи, майстори, лекари, полиция и тн. и тн.......Ако вършиш нещо - направи го като хората! Не само да се отбива номера и да се усвояват пари!

Така е, докато няма лична отговорност и неизбежни наказания, няма да има оправия. Сега какво, никой не ти обръща внимание, като крайна мярка съдиш държавата, тя плаща пак от твоя джоб и всичко се върти в порочен кърг.

За съжаление, дори и след подобна трагедия,едва ли ще почнат да си вършат работата отговорно. Колко техници са понесли отговорност за гръмналите газови бутилки,например. Малко хора си дават сметка,че подобна мърлявщина ,при изпълнение на задълженията,може да отнеме човешки живот

така е в чалгария, виновни са монтьорите, не началниците, коитоне са сменили проводниците, не дкевр, които не са осигурили пари за да се сменя тотално скапаната електромрежа в България, а монтьорите, които не докладвали на началника, щото той е щял да ги сръфа, че му докладват за нещо, което го има при 95% от съоръженията и те няма как да бъдат подменени.

В нормална държава тази компания щеше да бъде осъдена да заплати милиони, но тук ако не от ток, тогава на пешеходна пътека или от дрога... - се тая!

Веднъж и прокуратурата да си свърши работата като хората. Дано на този случай да се даде гласност, а тези двамата да ги осъдят ефективно на пандиз. Да видим дали после ще има техник, който да изпълни нареждане и да вписва като годни съоръжения с повишена опасност.

Спокойно, ще има! Или подписваш празен лист...

Къде прочете за прокуратурата? Или можеме да сме сигурни в неината ефективност само когато на някого му се свети маслото?

Ne dopuska6 li ,4e moje da im e naredeno da pi6at,4e vsi4ko e nared.