Почина кинорежисьорът Иванка Гръбчева

На 66 години почина кинорежисьорът Иванка Гръбчева. Сред най-известните й филми са "Войната на таралежите", "Карнавалът", "Жребият", "13-тата годеница на принца", "Една калория нежност", "Изпити по никое време" и много други.

Обратно в новината

Коментари - Почина кинорежисьорът Иванка Гръбчева | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Поклон! Лека й пръст! Помня един неин филм, малко позабравен, но прекрасен - "Фильо и Макензен"...

Филма "Войната на таралежите" е уникален, в него група деца се противопоставят на дебелия мазен комунистически номенклатурчик, който с крадени пари си купува Фордче и си построява полулегален гараж. Или както казваше сина му Маиди ин Конг Конг... велик филм. Тоест тази екранизация показва двойните стандарти в комунистическото общество. Мир на праха и.

онзи съвсем не беше комунистически номеклатурцик, а онова което комунистите по онова време оличаваха- еснаф който няма омунистически морал.

...понеже прочетох доста от коментарите, ща започна от това, че съм с твърди антикомунистически убеждения! Да, родителите на Иванка Гръбчева са били червени терористи и нищо не ги оневинява. Но с ръка на сърцето мога да кажа, че нейните детски филми са най-добрите, които съм гледала! По нищо не отстъпват на "Синьо лято", да речем /любим филм на моето поколение - на 33 години съм/. И до днес обичам да ги гледам и мисля, че има дълбок общочовешки смисъл и морал в тях. ...това, което мога да кажа е - Поклон пред Вас, госпожо Гръбчева и Ви благодаря за изкуството, което създадохте за нас - фактът, че 30-40 години по-късно още е актуално, означава, че е наистина стойностно. Благодаря!

Леле, каква жлъч струи от нечии коментари! Толкова промити мозъци, които да делят света на комунисти/социалисти и "добри"! Хора, които забравят, че Ботев е проповядвал социалистически идеи, Гео Милев също, Елин Пелин също! Вие отписвате историята на България преди 1989 година. В същност, може би е добре да започнете летоброенето с раждането на Борисов... или Цветанов, можете да изберете! Филмите на Гръбчева предизвикват носталгия у хората, които са имали спокойно и щастливо детство. Тези, които нямат понятие какво е това, могат да плюят колкото им душа иска.

е жестоко нещо- тя нищо не забравя и нищо не прощава. Тя нама да забраби че майка й е била хладнокръсна убийца, нито че пкойната е била режисьорка и делата й като човек.

Веселинке, много активно политиканстваш в БЪЛГАРСКИ форум пишейки от НЕКЪВ ОСТРОВ! Оти не си гледаш дечурлята и службицата и не ни оставиш ние, дето сме тук, дето децата ни са тук, дето ВСЕ ОЩЕ ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ ТУК, да си пишем и коментираме? Аман от псевдо-демократи! Разни полуграмотни тръгнали да коментират жена, на чийто талант и на чийто принос за България не могат да стъпят на върха на миглата й!

Стига сте коментирали кои били майка й и баща й. Никой не избира родителите си. Тя какво е трябвало да направи - да избяга в Африка и да започне от 0?! Много ми е интересно - ако майка ви и баща ви бяха някои известни и/или богати, с връзки, възможности и позиции...нима нямаше да се възпозлвате от помощта на родителите си?! И хайде моля без излише псевдо морал.

В грешка сте! Човек може да приеме или да не приеме нечия помощ. Да се възползват могат само наглеците. И го правеха през ония години. Главно за сметка на други хора, с по-обикновен произход, но не по-малко талантливи от тях...

А как обикновените хора ще разберат дали някой е изпозлвал помощта на родителите/роднините си или не?! На бас, че каквото и да прави човек с известни родители, то репликите винаги ще са "Добре, че беше баща й, майка й, дадо й и т.н."

България губи един талантлив човек. Бог да я прости. Поклон!

Поклон!!! Талантлив и велик човек, създаде най добрите филми и остави следа....

Лека й пръст! Това безспорно едни от най-хубавите БГ филми на всички времена.

Поклон!Жалки хора с нищожно малки душици!Щом за тази гениална жена се намериха плюещи,политически недорасли драскачи,надежда за оцеляване на този народ наистина няма!Нещастници!Кога ще се научите да уважавате талантите и личностите на нацията?

А майка й и баща й дали са уважавали великите умове на нацията, или директно са ги разстрелвали?

Ми питай ги!

Поклон пред светлата й памет!

Сега накарах 22 г. си дъщеря да погледа по БНТ 15-та минути от "Изпити по никое време" и да си каже мнението. Отговорът й беше - Бащи ми с тези ли бози са ви пилили мозъците?!!! Защо тия филми не ги пуснат по кината за да видите колко хора ще идат да ги гледат? То и сега има бози, ама социалистически вкиснали бози никой не иска!

След време твоята дъщеря ще покаже на нейните дъщеря/син филмите, които е гледала като дете и ти гарантирам, че реакцията от внуците ти ще бъде същата - "Ква е тази боза?!". Просто времената се менят, също и вкусовете, мирогледът, похватите в киното, посланията във филмите и каквото още се сетиш.

Нещо не ми се вързва - тя на 20 години, вече се е дипломирала като режисьор, в Германия, ГДР-то, де. Пък аз на 20 години още бях в казармата и чак след това станах студент. Иначе за талантите...

Как беше ? - Напред към сияйните върхове на социализЪма и комунизЪма другарки и другари и после "Поемаме вината само с мезета".

не е много, от к'во се е гътнала?

От преяждане.

Идиотите в нашата мила родина се множат със скоростта на размногаване на зайците!

Хоро спрете или замълчете , или просто нищо не пишете!Отиде си голямата Иванка Гръбчева!Бог да я прости!С какво я превъзхождате Вие господа черногледци,да не би да сте я изпреварили с нещо ? Срамота !!!

мир на душата й ......... ! Респект и уважение! Ако само имахме още няколко такива талантливи хора като нея в киното.......! А сега на противниците й - приятно гледане на стъклен дом, столичани и други подобни супер филми /с извинение/

"В името на народа" по книгата на майка й

Надявам се,че нашите политици четат тези коментари и искам да ги попитам какво е разбрала жената от пенсията си?Цял живот да работиш и накрая да не ти остане време да се порадваш и на пенсионерски живот.В цял свят хората като станат пенсионери преоткриват света,ходят на пътешествия а нашите пенсионери за къде са?

няма скандална дума,която да посочите,че е на Гръбчеви.нито можете да посочите случай те да са се домогвали до облагите на властта - може да са вложили себе си за власт на народа,но не са я ползвали.а плъзналите сега ползватели на идеята нямат време да отдадат заслужена почит на Иванка Гръбчева-редят постове.замълчете с мир пред смърта на един скромен и талантлив творец на българския филм с човешко лице - без политика и без омраза!

Боби

Много уважавам и баба Митка и Иванка, но да пишеш, че не са се домогвали до облагите на власта... за Иванка не мога да кажа, ама Митка Гъбчева... Лично аз имам много спомени от Иванка и баба Митка и те са само добри Въпреки, че може би си прав, тя не се домогваше, тя просто си извоюваше привилегиите. Само ще спомена, че тя не говореше и не молеше никоя, тя просто вдигаше телефона и почваше да вика и нарежда. Не го казвам с укор, напротив, възхищавам и се. Когато беше във вихъра си за нас тогава деца баба Митка беше страшилище, направо изтръпвахме от нея, като и чуехме гласа, а покрай апартамента и минавахме на пръсти и колкото се може по-бързо :)). Но затова пък не е имало случай, да речем асансьор да не работи или пък нещо по входа да не е наред, направо вдигаше всички във въздуха, докато не се поправи всичко. А когато откраднаха колата на баща ми, само след няколко нейни обаждания, автомобила се намери за по-малко от 24 часа. Така че това за привилегиите на властта не е точно така, но пък не трябва да забравяме, че тя е от много малкото хора, която е влизала при Тодор Живков без дори да чука на вратата му. Кой не би се възползвал от подобно положение. Само не ми казвайте, че ще се намери такъв сред пишещите тук. Така че в заключение мога само да напиша: Поклон пред паметта и на Иванка Гръбчева и на майка и Баба Митка. Лека им пръст!!! А който не е всъстояние да преодолее омразата си, най-добре просто да замълчи!!!

без "гръбчето" на родителите комунисти-терористи, иванка едва ли щеше да завърши и основно образовани.с цинична откровенност маика и, червената терористка митка гръбчева се хвалеше как е убила българския генерал луков. червена отврат

Добре го е убила. Колко живота е затрил фашиста мръсен!

Генерал Луков е убит от Виолета Якова,ама като не четете що се изказвате неподготвени.

Добрата е,че си отиват.Лошото е,че ни съсипаха живота.

Дадохме я , защото бяхме ПОБЕДЕНА СТРАНА и щото бяхме СЪЮЗНИК НА ТВОЯ ПРИЯТЕЛ ХИТЛЕРЧО, гадино тъпа!

Аз пък се гордея, че съм съм внук на ятак на партизаните ! Поклон пред Гръбчева !

Аз пък мисля, че ти си виновен за нещастията на народа ни през последните 20 години. И понеже искам вимето на народа, и децата ми да учат в Кеймбридж по привилегия, а може и паметник да ми вдигнат - Б-а-а-а-м, пред очите на семейството ти! Вимето на народа !

да учат и без пари там. Там хората искат мозъци и инвестират в тях.

Чета коментариите и се чудя, къде е христианското чувство на любовта и съчуствието? Вместо да се напише "Бог да прости Иванка, талантлива режисьорка, радвала ни с филмите си, обиждаме един друг, наричаме се "гнидо" и т.н. Какво общо има това с комунизма или капитализма, това е просто пълна липсва на възпитание и благоприличие пред лицето на смъртта.

Бог да я прости. Като е толкова велика, може ли някой да каже дали някой от филмите и е продаден на някой телевизия в страната или извън нея? Това е единствения критерий за величие. Местните червени клакьори ги знаем. Коментари извън това не приемам, тъпо е.

Просто критериите са други. "Листопад" и тому подобни сериали са на мода, те се купуват.

Простак ,който чува само звъна на парите.ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТА НА ИВАНКА ГРЪБЧЕВА!

Да, продавани са. А ти първо провери.

Пълни глупости Филмите й са обиколили много фестивали. Не можеш да сръвяваш киноразпространението сега и отпреди 20 години. Като си толкова отворен кажи, кога за последно си си купил оригинално видео или гледаш само каквото пусне БТВ-ти?

Тъп си ти, посерко!

Вместо да повтаряш като папагал, вземи прочети малко история и да вникнеш какъв е бил изобщо замисълът. Едно са го мислили тогава - Балканска федерация, ама друго е излязло. Ама кой да чете? Само чалга в тази държава вече :(

замисъла - пъклен, като другите ви

Явно червените и пред смъртта не забравят същността си - просташко грабителска. За тях всички останали са фашисти. Добре е че си отиват. Времето е по-силно от тях за да живеят децата ни в свободен свят,не в диктатура на "пролетарията" т.е на малумника-тъпак.

ало простака си ти същия кат на ментора ти тоалетната мутра Бойко

до 123: много си нещастен след като те задоволява тази свобода за децата ти, но си заслужава да живеете и ти децата ти в тази ГНИЛОЧ.

Ей, "Син на партизанин", гнидо тунеядска, предателска и мързелива, такива като тебе научиха народа да лентяйства и унищожиха успешно най-ценното у него - пословичното трудолюбие и предприемчивост. Защото "в името на народа" селбските ти роднини-горяни крадяха кашкавал, нападаха мандри, и все в името на този окаян народ го възседнаха, дори без да имат образование или квалификация и днес са...първи "бизнесмени" и "юпита". Даой ви само да избивате и разчиствате - в това сте ненадминати, за което дори Антон Страшимиров написа "И клаха народа си както турчин не го е клал". Просто се опиянявате в пролетарски интернационализъм, като ви замирише на кръв и трошене на кости. Но трябва да сте живи и здрави да видите края си - какво по-голямо наказание да те отритнат макар и награбил се с пари?!...Маеждувременно чети, тикво, Радой Ралин как ви го заби, и мисли за Трайчо Костов. Пази, Боже, сляпо да прогледа, и, пази, Боже, слабо от победа!

Ей, гнидо фашистка. Такива като теб доведоха живота ни до тук. Докато честните и почтени хора извиваха гръб по бригади, построиха Димитровград, ж.п. линии, язовири и заводи, разораха цялата българска земя и я засяха, та нямаше квадратен метър пустееща земя, такива като теб кръшкаха и саботираха работата. Измет!

А ти чети Алеко Константинов и си спомни за Гео Милев, Христо Ясенов, Никола Вапцаров, Ястребинчетата и много други, преди да си изливаш злобата.

Антон Страшимиров пише "И клаха народа си така както турчин не го е клал" в романа си "Хоро" в който описва погромите на фашистите над участниците в първото антифашистко въстание в света - Септемвриййското въстание. Описва как фашистките изверги принуждават майките да играят кърваво хоро покрай труповете на закланите си деца. Всичко това става в монтанско, селата Гушанци, Лопушна и Сърбица. Точно такива изверги след това ликвидира Митка Гръбчева и бойните и другари.

Антифашистко въстание :))))) Съветският агент алкохолика Г. Димитров и още няколко родоотстъпници организират шепа лумпени с надеждата да присъединят България към комунистическата империя на злото.

Митка Гръбчева и другарите и рискуваха живота си за да няма гладни бедни и проституиращи деца, да има безплатно образование и здравеопазване, образование и работа за всички. Единствената им грешка е, че след 9.09.1944г. не ликвидараха всички фашистки гниди и те ликвидираха построеното от народа.

Подкрепям с две ръце !

Да! Прав си! Изпуснаха А. Луканов, А. Лилов, Д. Джуров, Д. Станишев и още цяла плеяда комунистически функционери, дето свалиха правата власт!, А, забравих и О. Дойнов!

Българската злоба няма респект даже и от смъртта. Филмите й ми харесват - никакви лични политически пристрастия.

БОГ ДА Я ПРОСТИ! ТАЕЗИ ЖЕНА БЕШЕ ОТЛИЧЕН РЕЖИСЬОР И ТАЛАНТЛИВ КИНЕМАТОГРАФИСТ. СЪЗДАДЕ ЧУДЕСНИ ФИЛМИ В КОИТО НЕ СЕ ГОВОРЕШЕ ЗА ПРИВИЛЕГИИ, СЕ ПОКАЗВАШЕ ИСТИНСКОТО ЛИЦЕ НА ДЕТСТВОТО ПО ТОВА ВРЕМЕ. ТОГАВА ВСЯКО ДЕТЕ ОТ ПЪРВИ ДА ДВАНАДЕСЕТИ КЛАС ХОДЕШЕ САМО, БЕЗ ПРИДРУЖИТЕЛ НА УЧИЛИЩЕ И МОЖЕШЕ СПОКОЙНО ДА ИГРАЕ В КВАРТАЛАНАТА ГРАДИНКА БЕЗ РОДИТЕЛИТЕ МУ ДА ГИ Е СТРАХ ЧЕ ЩЕ ГО ОТКРАДНАТА ЗА ОРГАНИ!

Бог да я прости. За съжаление филмите и за деца бяха пълна БОЗА, която нямаше нищо общо с моето и на децата без никакви привилегии детство. Лошо е, че тези филми ще създават лъжлива представа за тогавашния живот.

като теб винаги живеят зле!

За да могат такива като тебе да живеят добре. Затова ви е мъчно на вас, а не за Гръбчева.

Май вас фашистите доста ви е страх от тази представа,която старите филми показват,защото са истина,и когато моето дете ги гледа ме пита доста неудобни въпроси...

Филмите й са прекрасни, хоказват детския светоглед и невинни души. Ако искаш да виниш някого за детството си, вини родителите си. Явно проблемът ти е от там.

Митка Гръбчева като нелегална и член на бойна група ликвидира фашиста полковник Атанас Пантев а като партизанка ликвидира и друг отявлен фашист, генерал Стефанов. Лельо Митке, мир на прахът ти и вчна ти памет. Ванче, лека ти пръст и спи спокойно вечният си сън.

Като ликвидирала "фашистите", каква му беше ползата на българския народ? Че дойде на власт баща ти, национален предател? Че ядохте до посиране на гърба на народа? Голямата грешка е, че не бяхте ликвидирани вие.

Да не ти е мъчно за газовите камери на Хитлер ? И правенето на сапун от хора ? Я иди го напиши това в някой форум в Израел,пък виж какво ще ти се случи до половин час...

изобщо не е бил отявлен фашист. Патриот и истински български офицер. Сражавал се е във всички боеве през 1912-1913 г., включително при Чаталджа и е проявявал храброст наистина, а не като другарката Гръбчева, която го е застреляла на 12.09.1944 г.!!!!! Смъртната му присъда е издадена на 02.04.1945 г. Дъщеря му я е обжалвала през 1997 г., но жалбата й е оставена "без уважение", както и делото на баща й, защото и до ден днешен ни управляват същите комунисти, те ни правят и филмите и ни казват кого да уважаваме и кого да презираме "и така да края на света".

Мир душите на болшевишките терористи никога няма да намерят. Всички са в Пъкъла и са осъдени на вечни мъки.

Израснали сме с нейните филми, класика !!! А сега какви филми правим, някакви два три профанизирани, опростачени боклукчийски филма и това е. Срам !

Човек трябва да е доста надолу с критериите си за да смята филмите на Иванка Гръбчева за класика. Те бяха социалистически дъвки за социалистически деца! Бог да я прости! Но никаго не трябва да се забравя, че беше и дъщеря на комунистическата терористка и убийца Митка Гръбчева!

Да, класика са чичка комплексиран а ти си се объркал тук не е тоалетната на Бойко да си избиваш комплексите.

Айде-е-е, още един милиционер почна да раздава званието "класик". Какъв Бойко те е уплашил бе, ходи пикай на Син камък, да ти мине страха.

...уви, топи се цяло едно поколение творци, хора на изкуството, на духа, поети, художници, режисьори, актьори....те искаха да вдъхновяват хората, да ги накарат да мечтаят, те го можеха...трето и четвърто - те го правеха! а след тях.....бездуховна пустота, това е истината! Бог да я прости Иванка Гръбчева, много българи няма да я забравят. А на тези, които в този форум плюят, ще припомня думите на един друг човек на духа, живял в друго време - "О, Свещена простота" !.....

Текстовете на песните на Ивана знаят наизуст, но класиката във българското филмово изкуство им е непозната! Трагедия!

Там е работата, че не си ти, която ще определяш кое е класика и кое не.

То пък една класика...

Како Ваня, почивай в мир!

поклон!

До грачещите за червения произход на И .Гръбчева - изгледайте в тюба "комунистическия" филм "Войната на таралежите" и след това "анализирайте"!

Морков не се впрягай,тези хора не четат и затова не ги насилвай.

"В името на народа" по книгата на майка й?

През 1966 да завършиш режисура в Babelsberg не ставаше с конкурс. Колкото и да плюете милиционерската си злоба срещу инакомислещите, не всеки е длъжен да се възхищава на милиционерското изкуство от времето на социалистическия реализъм. Носталгията ви по "хубавото старо време" говори сама по себе си. За съжаление и най-силното течение не може да отмие утайката. Утайката винаги остава последна.

Ходи да си избиваш комплексираната старческа същност някъде другаде. Поклон пред Гръбчева !!!

Всяка муха без глава си въобразява, че е инакомислеща. Синът ми гледа "Войната на таралежите" с удоволствие и хич не му пука, че майката на Иванка Гръбчева е партизанка.

Това, че сина ти гледа "Войната на таралежите" с удоволствие какъв аргумент е? Той мъжът ти може да гледа "Деби издуха Далас" с не по-малко удоволствие, но това нищо не доказва.

Определено не разбирате смисъла на това, което казвам. Към Иванка Гръбчева нямам никакво отношение. Произведенията на изкуството имат своя собствена съдба, която не зависи от общественото положение и социалния произход на автора. Като гледаме Мона Лиза не ни става ясно да Винчи педераст ли е бил, или прокажен, или комунист, или наркоман. Ние гледаме Мона Лиза. Става дума за това, че ПОЛОЖИТЕЛНО Е ИМАЛО И ПО-ГОЛЕМИ ТАЛАНТИ, КОИТО ОБАЧЕ НЕ СА МОГЛИ ДА СЕ ИЗЯВЯТ, ЗАЩОТО СА НЯМАЛИ АТРИБУТИТЕ НА ТАКИВА КАТО ГРЪБЧЕВА. Е, ако някой ми каже, че това не е било така, всичко е ясно. През 1966 не можеше да се учат специалности по изкуствата ДОРИ В КУБА, защото някакъв топ културтрегер в СССР беше решил, че кубинският модерен балет е много силно повлиян от американския, а би трябвало да е повлиян от съветския, е да изпълняват до втръсване едно и също лебединное озера и да не се озъртат много, много...

Мухльо, а ти сега като нямаш пари и си мноого талантлив, как се справяш спрямо новобогаташите с връзки и без талант, но с амбиция???

Осиротяхме, oще един талант си отиде неочаквано. Поклон !

Нека да направим така: Да се присъединим към всички интелигентни, честни и почтени люде високо оценили нравствените и професионални качества на без време отишлата си Иванка Гръбчева! А към декласираните и маргинални елементи плюещи омраза да изразим нашата човешка жал, жал за техните подли, омерзени души неспособни за никакви човешки чувства! Светла памет на режисьора и човека Иванка Гръбчева!!!

Поклон !

почиваи в мир. поклон. обичам филмите и. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Kalin

Страхотен човек професионалст - голяма загуба за българското кино.Имах щастието да завършиме един университет ,да работиме и два филма.

Забравяте да добавите, че Гръбчева е продукт на социализма, дъщеря на активни комунисти. Хора с богата душевност, принципи и усет за доброто. Обект на ненавист от нашите фашисти и лумпени. Загубата на такъв човек намалява интелектуалната сила на нацията. Намалява съпротивителната ни сила против чалгаджийско-мутренската субкултура на ГЕРБ, пиянските и дрогирани изделия на занаятчиите в изкуството, блудкавите неразираеми "творби" на новите продукти на мутренско-мафиотския ни елит от селата, наводнили страната. Животът ни е обезсмислен от кохорти печалбари, извратеняци и видимо ненормални бирени юнаци, от надъхана телевизия, озлобени момета пред камерата, разни пъпеши и тъпанари, мястото на които е в оборите при говедата. жалка картинка на един неясен див капитализъм от ниска проба.

Господи и народе български. Още има червено мислещи които ръсят миазмите на едно отминало време довело народа на България до пълна безпомощност. Не те ли срам да се гавриш с паметта на един отишъл си човек. Фашисти активни комунисти...това е болест.

нищожество дърто земи млъкни

Само една друга жена беше по-сърдита Митка Гръбчева. Нея съм я виждал да вади пистолет за студено кафе. Размаха го така, във въздуха един Валтер! Дали заради кафето беше, или за да сплаши един човек, с който нещо не беше съгласна не знам. Но бай Тошо имаше голям респект от нея и беше извадил една шега, с която сам се забавляваше плашеше с Митка. Казваше По-добре да извикаме Митка, отколкото Мирчо (Спасов)!

Простака винаги си остава такъв.Не смесваите политиката с кончината на жената.За нас тя си остава Човек,за разлика от ВАС.

Браво пич, достойно го каза!

Бог да я прости, светла й памет! Страхотни са филмите с които израснахме!!!!!!

Искам нещо повече да науча за нея, но няма. Биографията е съвсем лаконична!

Просто изгледайте няколко филма, които тя е режисирала! Невербалното говори най-силно!

а аз си мислех, че няма българин, които да не е гледал филма воината на таралежите.