Над 50% от здравеопазването е в сивия сектор

Сивият сектор в здравеопазването е близък до нивата на нерегламентираната икономика в браншове като строителството и туризма - над 50 процента.

Обратно в новината

Коментари - Над 50% от здравеопазването е в сивия сектор | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Значи, аз имам малко по-различно мнение по темата. Категорично и напълно мога да се съглася с една от схемите за корупция: Плащането на пари в плик. Всъщност то дори не е в плик, просто са пари от един джоб в друг. Задължително при всяко плащане трябва да има поне касова бележка, да не говорим за фактура. За избора на екип не съм съгласен, защото аз познавах екипа който ми беше необходим в един конкретен случай. За нищо на света не бих се доверил на случайността да се падне какъв да е екип!!! Другите екстри - като ВИП стаи са регламентирани по ценоразпис, тоест издават ти всички финансови документи за услугата. Не виждам къде е сивата икономика при положение че дават фактури и фискални бонове. Но тук не се споменава за други "здравни" услуги: Разните там хомеопати, ирисови диагностики, китайска медицина, билколечители, иглотерапевти и т.н. Не смятам че дейността на всички тях е незаконна, но финансовия контрол при тях е много хлабав, ако изобщо го има.

Да, освен това всеки да има право само на един апартамент и на една кола. В цялото общество, не само за лекарите. И всички да са с еднакви заплати! Хайде стига комунизъм, а?

Испания. Проблем със сърцето - няма проблем, ще ви прегледа специалист. Веднага ще ви запишем час за след два месеца и половина. Много благодаря, но тук си ми е по-добре!

Ами, като не ти харесва, свободен си да отидеш на доктор, например в Англия. Освен, че месечната ти здравна вноска не е под 200 лири, първо чакаш около 2 седмици за GP-то си, а след това още около 2 месеца за специалист. Може да отидеш, разбира се и директно на специалист "на частно", където само като кажеш "Good morning" вече си олекнал с 200 лири.

И средната заплата не е 650 лева......тук сигурно не чакаш ако искаш направление ако ли пък не отиваш да си платиш 100 лева за добро утро при нашите "високи" доходи.

ВИЖТЕ КАКВА ДЪРЖАВА И КАКЪВ НАРОД СМЕ НИТО БТВ НИТО НОВА ПОДЕМАТ БОЛНАТА ТЕМА С ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА.БРАВО НА БАРЕКОВ ПРОДЪЛЖАВАЙ НИКИ БОРБАТА СИГУРЕН СЪМ ЧЕ МИЛИОНИ БЪЛГАРИ СА ЗАД ТЕБ.УСПЕХ!

prav e komentara za "jipitata" Nagrabili po 1200choveka, niamat chas da se zapishesh i gubish po 4-6 chasa na "opashka" da ti izpishatNapravete kato v polagashtite se jivotopoddarjashti lekarstva. Ne ti davat napravlenie za spetzialist' zashtoto gi "globiavali " ako ti davat napravleniia chesto, makarche imash razlichni zaboliavaniia. Da napraviat zdreveop. kato v Canada .

смятам,че лекарите работещи в сивия сектор са 40% от действащите лекари в България, това им позволява действащият закон,не е ли редно всички лекари,които искат да работят в частният сектор да нямат право на работа в държавни здравни институции,нима в такъв случай не се прелива държавното в частното, за българите е нормално да открадеш от държавата и да го вземеш в частната си фирма ,липсва съзнание на повечето лекари, финансовият интерес надделява над всичко,ако се прекрати тази порочна практика резултатите ще дойдат

ние се занимаваме с опазването ви... здравето си зависи от вас. Ако вие се справяте със здравето, колкото ние с опазването, то тогава и здравеопазването ще е добро! Аре на работа!

Ужаас! Страшна корупция тресе здравеопазването. Пълно разлагане на държавата!

И при татовия социализъм държавата с мъка сдържаше сивите си плъшоци, които и тогава я крадяха, разбиваха, унищожаваха. Това племе на природени крадци и деградирали, корумпирани полуграмотници и с ниска обща култура и днес третира страната си като чужда, завоювана територия. Днес видях разбита кабинката за телефон на улицата ни. Само един враг, един злостен вредител може да троши и съсипва имуществото на народа си. А такива има дори в Народното събрание. Това е пяната на обществото - гнусна, враждебна ни и вредна. Време е за правителство от експерти за спасение на нацията. България загива.

Ниските заплати и пенсии в България принуждават хората да бъдат корупирани и да работят в сивия сектор.

И как, по каква схема може да се корумпира един пенсионер със 136 лв. пенсия ?

Това се знае отдавна , но никой нищо не предприема . Тръгнете по кабинетите на лекари и стоматолози и вижте за какво става въпрос . Пациентите си траят , защото са зависими . В болниците пък вървят пликчетата .

Че то в България има ли здравеопазване?

Няма ли да пишат скоро, че повече от половината образование е сиво ! Колко пари дават родителите за частни уроци ! И колко даскали крият тези доходи ? Изобщо живеем в сива държава със сиви хора !

Че е сиво, сиво е, но тази новина е тип промиване на мозъци. Отново да се обърне гневът ни към здравеопазването и да забравим, че нямаме какво да работим и да ядем.

От зъболекар някой да е получил касова бележка ? Нека Дянков направи необлагаеми здравните разходи на гражданите, или поне някаква разумна част от тях, както е в нормалните държави!

И като получиш бележка, какво от това? Като купуваш сирене и кашкавал с касова бележка, какво мислиш , че купуваш? -боклуци. С алкохола не си ли задаваш въпросите защо магазини издаващи винаги касови бележки предлагат и фалшив алкохол,,и алкохол с фалшив бандерол? Как става мушенгията? Явно си бил скоро на зъболекар, пали свещи!

За мен най-сбърканата част от здравеопазването са тъй наречените"джипита".Там се източват огромни средства от З.К.,а полза-никаква!Нека тия "джипита" да се поизучат малко за специалисти,щото в момента и една мед. сестра може (а и им върши)да ги замести!

А, ти случайно да знаеш, че повечето от тези ДжиПи-та са специалисти (кой по педиатрия, кой по вътрешни болести, очни или дерматология), които по времето на Иван Костов (за когото и аз гласувах, признавам си), бяха принудени да станат ДжиПи-та, защото ги съкратиха от болниците, а отделено правителството обяви две нулеви години без специализации, за да принуди и новозавършващите лекари тогава, да станат и те ДжиПи-та и да няма специалисти.

Ами аз какво казвам-ний тоя филм"специалисти по всичко" сме го гледали вече! А и всеки може да прецени като го боли корема на какъв доктор да иде,а не да мине през иглени уши за направление!

докога личните лекари ще крадат нап да им въраже касовите апарти и с нап защото ни кой от тях не издава калова бележка за 2.70 при преглед

Е,и като ги свърже какво,ще се биеш с личния си да ти чукне касов бон ли?

Българското правителство много добре знае как трябва да бъде "излекувано" здравеопазването, защото те са хората, които са запознати със здравеопазването на цял свят. Така му изнася на правителството и корумпираната част от населението на страната. Това е начин да се въртят далаверите. Коментарът е излишен.

Най-лошота е, че си прав!

Проблемът не е в сивото , защото сивото 10-15% от печалбата печалба. Става и 20-30% , ако се пресметнат определени икономически субекти с най-висок отчисляемост. Кой може да докаже , че по-малко от 50% от парите на здравна каса отиват директно в мафията? - Никой. Всичко източват здравната каса, без да предлагат някаква медицинска услуга. ТЯ възпита у докторите мошеничество и циганията в пациентите. Кой може да каже,че 70% от зъболекарската част не се източва директно? А кой може да каже , че по-малко от 90 % от съответните зъболекарски манипулации не са на аматьорско ниво?

избор на лекар или екип; издаване на документи с невярно съдържание; снабдяване с направления за лекари специалисти; дарения под различни форми; Може ли някой в министерството на здравеопазването да каже в коя нормална държава е регламентирана някоя от горепосочените дейности?! Понятия като "избор на екип" и "недостиг на направления" са първите, които трябва да се изкоренят от родната система на здравеопазване.

В здравеопазването са се намърдали генерали от номенклатурното поколениее. Инвестирали са яко чрез кукли и бушони. Те все оше рпедставляват реална власт, защото са вързани с организираната престъпност, както и с военните, ясно. Бойко в момента ги цеди, за да олекнат. Източва им от неформалната власт, която имат. И да иска (а той иска), не може просто ей-така да ги махне, защото ще си направим гражданска война или просто ще го олучат от далеко с няколко грама. Това е истиината, за това не може да се промени всичко изведнъж. В случая са виновни лумпените, които продължават да крепят с 'демократичен' глас тази върхушка и да й осигуряват платформа. Гелдай в Правец какъв възторг цари, като се празнува годишнина на бай Тошо, и не питай нататък. Това Перник, това Димитровград и много селца.

"Половината от здравеопазването е сиво".....останалото - черно!

prav e komentara za "jipitata" Nagrabili po 1200choveka, niamat chas da se zapishesh i gubish po 4-6 chasa na "opashka" da ti izpishatNapravete kato v polagashtite se jivotopoddarjashti lekarstva. Ne ti davat napravlenie za spetzialist' zashtoto gi "globiavali " ako ti davat napravleniia chesto, makarche imash razlichni zaboliavaniia. Da napraviat zdreveop. kato v Canada .