17-11-2017 20-11-2018

Коментари

е името на нов вид тоалетна хартия, с която ЦИК могат да си избършат гъзовете, а машините да си ги заврат яко анално.

Има ли стартирана процедура по закона за обществените поръчки за тези електронни машини за гласуване ? Изразходването на обществени средства Трябва да е прозрачно и законосъобразно! Публикувано ли е в държавен вестник и кога? Пак се правят сделки под масата, А уж предните били такива само?

Нема лошо. Който не може да не гласува. Щом е неук или се прави на неук, къде е тръгнал да определя кой да управлява държавата. Тоя електорат нали тегли пари от банкомати. Е това е по-просто. Стига ми обяснявате, че машините са само за интелектуалното ниво на мозъчните хирурзи. Виж на Еднокнижника Тиквоний май ще се наложи да се съберете всички тролове на които плаща Та белким успеете да му обясните как се гласува с машина, че без неговия глас туковиж ГЕБР се капичне, малее, малее що стана.

Тия машини са голям трън отзад на ГЕРБаджиите. 1. Нещо цената май се размина със сметките на СИЕЛА. Сега ново двайсе, много работа бе много зор !!!! 2. Как ще гласуват с тези пусти машини циганите за ГЕРБ, е те това е големия проблем.

Проблем е и за електората и на ДПС,ВМРО,БСП.

Нема лошо. Който не може да не гласува. Щом е неук или се прави на неук, къде е тръгнал да определя кой да управлява държавата. Тоя електорат нали тегли пари от банкомати. Е това е по-просто. Стига ми обяснявате, че машините са само за интелектуалното ниво на мозъчните хирурзи. Виж на Еднокнижника Тиквоний май ще се наложи да се съберете всички тролове на които плаща Та белким успеете да му обясните как се гласува с машина, че без неговия глас туковиж ГЕБР се капичне, малее, малее що стана.

Като не знаят как Може би за Манолова ще гласуват

Че 10 % от машините ще дадат отказ по технически причини,плюс 10% поради грешка в софтуера,плюс 5% грешка по други причини/като спиране на ток,неправилно боравене,съхранение,транспортиране/Общо 25% гарантирани откази.На 11000 машини ,2750ще дадат някакъв отказ или проблем,по 10 000 неустойка,това прави 27.5 милиона лева неустойка.Коя фирма ще се навие да работи при такава неустойка?

Те ти булка специалист по надеждност на електроника, завършил я в Англия, я в САЩ или Япония. Гений мамин, недорасъл. Моля не пишете глупости, защото разсмивате хората, които малко от малко разбират от надеждност.

абе теглете им шута бе... кой работи за без пари? В началото искахте 14 млн. Вече стигнахте до 12,5 млн... а Славчо и Главчо ни обясняваха как за 3 млн щели да ги направят изборите.

"Може накрая да се окаже, че трябва да платим десетки хиляди неустойка", коментира той. Ако сте некадърни и не си вършите работата качествено, ще плащате. Някой плати ли за ВАШАТА грешка в Търново, заради която машините не бяха използвани при миналите избори? Не, нали, защото обслужвахте Бойко, които си направи уйдурмата с печатните бюлетини там. Явно не сте разбрали още, че Бойко вече е политически труп и никой и нищо не може да го реанимира, колкото и да се надявате на това, че да замаже кражбите.

Най-добре е едни милиони с договор без неустойка. Ако не можете не се захващайте. Предполагам има и други. 15 милиона които искахте няма кой да ви ги даде. Баце раздаваше едни милиарди всеки ден но него го няма вече.

Представи си,че за обслужването вземат 300000 лева,но има проблеми по два три на секция за целия ден и те ще требва да платят повече пари за неустойка,която е 10 000 лева и накрая не само ,че нищо няма да вземат,ами ще трябва и да връщат на държавата.Абе ,че ще има ядове с тези машини е ясно,така е когато се разчита само на една техника без резервен вариант.Само да не се стигне до касиране на изборите поради отказали машини,че тогава,отиваме на нови избори.

Правителството да вземе Решение,където има откази на машини и са се струпали много хора,да се гласува поне за времето на отказа с хартиена бюлетина,като резервен вариант.Иначе нищо чудно да се стигне до следващи избори,където ще похарчим още милиони и за тях.

Сделката стана Искам го за вчера!

Слушах го човека сутринта. И като каза че трябват 100000 за флаш памети, изпаднах в дълбок размисъл за колко глупави ни има.

ами не е далеч от истината цената. при 11 000 машини, във всяка ти трябват поне 2 ССД-та. да не казвам 5. едно с ОС, едно с бекъп на ОС. едно за данните и още две за бекъп на данните. при цена на едро от 20-на лв на бройка за една 128-ца. за една машина са необходими 100лв. 11 000 х 100лв = ето ти ги 110 000лв.

Я си приберете машините и да се приключва с този цирк! Нали и без това не са ви платени!?!? Чалгаджиите да гласуват с бобени зърна.

Какъв този зор за тези машини. Нали протестните партии обявиха още преди седмица, че са сигурни, че ще имат точно 121 депутата. За какво са ни тези глупости, да обявяват резултатите и да се приключва тази мъка. На предните избори с по 3-4 стаички и машина имаше опашки по секциите по 50 човека чакаха отпреде сега само с 1 машинка ще е голям купона. Стига ти един който реши като тези протестиращите да прави протестен вот и да гласува 1 час. Все пак те лично обявиха, че да правиш протест и гражданско неподчинение е законно и никъде не регламентирано максимално време за гласуване. 5 човека могат да блокират една секция цял ден никой да не успее да гласува.

А пък ако някой реши да създава проблеми, съвсем ня могат се оправи. Достатъчно е да завреш една хартийка в четеца на картата и ще трябва да разглобят машината, че да я изчистят.

Пълни тъпотии... Какво значи да правиш протестен вот? В секцията? Че то досега по твойта логика не можеше ли да се направи? Някой взима бюлетината, зависва в тъмната стаичка и не излиза оттам!?! Това е саботаж и органите на реда трябва веднага да го закопчаят! Ако някой се друсне пред машината и не прави нищо, на втората минутя тя изключва и кой ял - ял! Ставаш и изчезваш! Ще протестираш навън! Не можеш да лишаваш другите от право на глас! Много ви бОли г.за, че ще има машини на тоя вот! Ама това е - свиквайте! Край с маалата!

Защо трябва да има посредник (частна фирма) в този конкретен случай ? Към ЦИК се създава структура за поддръжка и обслужване с минимален брой хора, а за изборите се наемат допълнително, както се прави с комисиите.

Ами тогава ще стане както с Автомагистрали. ЦИК ще имат 20 човека и ще наемат 2000.

Трябва да имаш цяла Армия от добре обучени специалисти по подръжката.От къде ще ги вземеш и кога ще ги обучиш за това кратко време.Мислил ли си ,за това?

Айде стига с тази сиела чисти саботьори.

Да бяха почнали преговорите преди 2 месеца. Стана Мъж го искам, сега го искам

Чакай сега! Нали договорът не е подписан- защо ще го харизва на друг като той не е негов!? Като не е подписан, значи няма и как да загуби защото няма задължения за изпълненение. Или хем иска да яде от меда, хем да не върши работа.

Сделката стана Искам го за вчера!

Наистина няма значение кой стои зад Сиела Норма (варианта никой да не стои също не може да бъде изключен). Но защо по дяволите си го набихте това машинно гласуване зорлем. От тук нататък тези машини трябва да се разнасят напред назад да се ремонтират да се препрограмират ... за поколения напред. Немците, Американците Руснаците ... всички без Венецуела го нямат този проблем. Венецуела поне току що спечели няколко милиона от България.

Като доживеем 80% да излязат да гласуват и от бюлетините не повече от 1% да бъдат невалидни - ей тогава можем да върнем хартиената бюлетина. Ама нека не ни лишават от възможността да гласуваме с машина - много лесно и удобно е!

8 200 000 машини + 4 300 000 поддръжка = 12 500 000 и тъй като в статията не се споменава, че цените са без ДДС, какво излиза? Кефи ме как елементарно ни шметнаха, разделиха поддръжката от машините и наивниците се вързаха. Да не говорим колко се изписа, че машините може да ги намериш за по 200 долара парчето! Пичове, разберете, яко ви лъжат, а вие им се радвате.

15.625 милиона лева ... цената на Сиела Норма от 16 милиона с ДДС ли беше?

Не, не е била с ДДС. Никъде не се ползват цени с ДДС, освен пи крайно потребителски продукти.

Тези от служебното правителство, Да се бяха сетили още при встъпването в длъжност, да започнат преговори. Занимават се с глупости, а сега бързали ..

Вие Сиела, Защо им се връзвате? Тези от служебното са от скоро, за малко, и скоро ще си ходят. Само още месец! Излезте в отпуск, и като се върнете няма да ги има! Ще има законно избрано, демократично правителство, А не калинките на Радев!

Едни други си бяха взели отпуск до септември.

Разбирам го човека.Навремето разсипаха една много печаливша софтуерна компания с обвиненя че печелела само тя държавни поръчки а ако питате мене истината е че на никоя софтуерна компания не й се занимава с държавата. Това е бизнес в който за заети над 40000 ИТ, защо според вас няма кандидати за разработчици на този софтуер ? Еми ако влезеш в такава поръчка и нещо се издъни, край с фирмата ти. А ако се издъни ще обвинят само тебе разбира се , а не например 'Безумните изисквания' или "задклавиатурното устройство".

Сиела Норма ли препрограмира устройствата ... уж зорлем го подписват този договор но реално с софтуера, който имат могат да решат изборите както намерят за добре. Нещо прекалено публичен тоя цирк ... фокусника маха с кърпичката винаги с ръката в която няма монета.

Като ги знам Управата на Сиела, та се сещам колко вяра може да им се има

Сиела сигурно си мислеха че до безкрай могат да изнудват ЦИК. Машините изпуснаха, сега се опитват да извиват ръцете за малкото, което успяха да докопат. Струва ми се, че бъдещето им с ЦИК е доста несигурно. И Веско да престане с тези хленчещи номера колко бил на загуба...

Нещо не мога да разбера за какво се оплакват. Никой не ги ръчка да подписват. Като не им излизат сметките значи няма да има сделка и точка.

Ами хората ги е страх от новата власт! С такива злобари като президента и Рашков не се знае какво могат да направят.

Яяяя, каква стана тя. Нови машини за 8 млн, а тоя тарикат искаше 14 млн. лв. Сега пък се притеснявал от грешки. Ями няма да правите грешки бе тарикате. Цяло Велико Търново гръмнаха изборите заради грешки. Ако искате да мините машинното гласуване пак, нарочно ще имате грешки. Тоя дали осъзнава, че тоя път няма да има прошка?!?!

Ще стане като притерите за държавната администрация едно време - имат принтери, нямат хартия за тях ;) За 8 млн. получаваме тухли. Останалите 6 млн. са това да функционират.

Той искаше 14 милиона не само за машините, а и за обслужването. А сега тези 8 са само за машини. Ти защо не се кандидатираш, човекът е готов да ти отстъпи договора.

точно така - машини и обслужване сега прави 12300000, а не 15000000. И Веско пак твърдеше, че щяло да бъде на загуба.

обслужването е без пари на фона на поисканото преди. Но... най-големият страх е от грешки. Какви грешки? Ами например объркани бюлетини, преференции, такива ми ти работи, дето после цяла област спира с машинното и пак се почват врътките с ръчното броене. Елементарно е, все пак това е софтуер, да въведеш данните вътре правилно, а не да си като БГ футболист на симфоничен концерт. Най-вероятно го е страх, щото има и друга поръчка, и сега се чуди да фалира ли, или да го бият.

А нали бяха заделили цели 6.5М и нямаше да мръднат нито стотинка нагоре. Накрая дори "евтиното" решение излиза двойно.

не е лесно да си глупав. 8 милки за машини + 4.5 милки софт + 20 около 15милки. луд умора нема и накрая герб първи пак правителство няма . Ще клекнем с изути гащи на САЩ за Македония, който не е съгласен кюлчета, пликчета итн. ИТН за какво им е на баир лозе не мога да разбера?

ЦИК не ви е поставила неизпълнимите условия а празноглавците от последното НС топтан с Мунчо де .

въобще да не са хабите да разнасяте машини, да се редим на опашки и други глезотии. Направо подгответе флашките и ги носете за "броене". Резултатите ще ви ги кажат Червен Кольо и Зелен Чорап.

Имате право да преговаряте за условията си. Договора е двустранен! Двете страни трябва да стигат до решение след преговори! Консултации с юристи

Има ли стартирана процедура по закона за обществените поръчки за тези електронни машини за гласуване ? Изразходването на обществени средства Трябва да е прозрачно и законосъобразно! Публикувано ли е в държавен вестник и кога? Пак се правят сделки под масата, А уж предните били такива само?

Кой ще се навие! Цялото обслужване за 300 хиляди, а всяко нарушение 10 хиляди. Значи за 30 нарушения няма да получат нищо!

Я виж ти!! Сега кой ще поеме вината за тези безумия? Дали политическите партии, които гласуваха за този, писан на коляно в коридора, Изборен кодекс? Или Президентството, които го обнародваха за една нощ на Разпети петък? Безбожници

Ми не го подписвай. Мен като ми предлагат да изпълнявам неизгоден договор, просто не го приемам.

Ох, милите те! Ами обсъдете депутатите приели скандалния и недомислен ИК! Явно и юридическия екип на президента е за съда, щом за една нощ го обнародваха!! Вместо това, трябваше да го прочетат внимателно, да го обмислят...

* осъдете

К'во да направят? С кой орган? Да не ставаме смешни