Швейцарците казаха ”не” на по-дългия платен отпуск

Швейцарците днес отхвърлиха на референдум предложението платеният им годишен отпуск да стане шест седмици вместо сегашните четири, предадоха световните агенции.

Обратно в новината

Коментари - Швейцарците казаха ”не” на по-дългия платен отпуск | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Cadilac, напълно те подкрепям. Работя във фирма с основен контрагент фирма от Швейцария.Не знам как си уреждат държавата, но новиждаме голям зор с техните "специалисти".Елементарни неща трябва да обясняваш по сто пъти и накрая пак фал.Може би са добри в банковото дело, не знам. Мое мнение.

"Булгар булгаааааааааааар !" , казваше един наш сънародник , известен повече като Бай Ганьо . Та и ти така .

Швейцарците живеят в страна-парк. В курорт. Чист въздух, красоти, висок стандарт на живот, умни ръководители, дисциплина, висока култура. Нямат просяци, нито цигани. Отпуските са им 4 седмици. В края на финансовата година им се раздават премии, с които освен построени нови къщи, ходят и по тропика на войажи. А не им крадат парите разни натрапени уж американски министри, които ,за да си плащят ипотеките в Щатите и да дебелеят за сметка на данъкоплатците, крадат и с гъза си. Съдебната им система пази законите и е безкопромисна, а не крайно дясна и креслива. Когато си при тях, както аз през 60-те години на ХХ век, България оттам, октъм Алпите, ти се струва мрачна, прашна, блудкава и зле организирана, тъпо политизирана и настроена против собствените си граждани. България е пълен антипод на гражданската, цивилизована, спретната и рационална Швейцария, водена от цивилни гарги,а не а от милиционерски бабаити и провинциални мутри.

А зададе ли си въпроса, защо живеят в страна-парк? И не си ли ти САМОизлъгал се и САМОограбил се, а не "излъган и ограбен"??? Защото тук, ако напрвим референдум за отпуските, такива "излъгани" и "ограбени", като тебе, ще си гласуват сигурно 10 седмици платен отпуск. Пример - Гърция. Там също са все едни такива "излъгани" и "ограбени". Готови са да окрадат целия свят, само и само да не заслабнат дебелите им задници.

Вижда се, че явно не си стъпвал в Швейцария щом говориш за скука. Това е истинска държава с истински правила. Ако си свикнал да се забавляваш само в някоя чалготека до 4:00, да превърташ юнашки гумите на голфа след това и да караш с отворени прозорци посред нощ озвучавайки улиците с дебилното парче, което най те кефи, то Швейцария определено не е за теб.

Ха-ха, а бай ганьо със сигурност би си поискал ОЩЕ ОТПУСКА - НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА, ДЪРЖАВАТА НА БЕЗКРАЙНИТЕ ПРАЗНИЦИ И "НИЩОНЕПРАВЕНЕТО"! Впрочем икономическото ни положение на НА НАЙ-БЕДНИТЕ В ЕВРОПА ГО ДОКАЗВА!

4 седмици отпуск са точно 20 работни дни. Освен това в Швейцария няма такава простотия като "отработване" на слети празници. 67% от швейцарците искат да бачкат, а 90% от българите - да почиват. Това е основната разлика.

Да ,това е швейцарската демокрация. Тя е демокрацията на европейската социалната държава- на обществена взаимопомощ и мислене в името интересите на цялото общество, а не само за своите джобни или лични интереси.

Гези швейцарци са изключително глупави. Ако си въобразяват, че възход на икономиката, или на каквото и да било, се осигурява с безмисленото им стоене с часове на работните им места, просто не са в час. Не слушайте глупостите на бизнеса и тем подобни. Ако зависеше от тях, сега все още щяхме да работим по 14-15 часа и целят ни живот да отива.в идиотско робство. Кой казва, че робството не съществува. Само, че сега уж е платено.

Пълни глупости на балкански субект. Швейцарците стоят на работните си място, но и работят ЕФЕКТИВНО. Ефективност може да се постигне само с ПРОИЗВОДСТВА -т.е производителен тип икономика. Швейцарците я имат, защото имат мисленето на европейската социална държава, чрез специална политика на подпомагане на средната си класа( малкия и среден бизнес) да създават силно производителна икономика.

Подкрепям.

Швейцария се е набалбукала със залто през Втората световна война - с хитра политика. Сега много добре заят как да го харчат и как да не го изхарчат просто така, а да го множат. Разликата с например предишното правителство е, че БСП си умираше да изхарчи готови пари, за да спечели благоволението на най-големите глупаци в странта ни. Е, явно и българинът поумнява. Иначе тази година щеше да има или дефолт (държавен банкрут), или щяхме да теглим още заеми, докато не сме си платили предните. Помнете Жа Виденов и си правете сметката, че Станипев направи съшото, но в период, когато покрай влизанетто в ЕС имаше инвестиции. Ако не бешее това влизане в ЕС, подготвено от Костов и Симеон, щеше да е още по-ясно защо сега Бойко все повтаря какви са ги вършили БСП. Ами те са ги вършили като най-крадливите и най-харчиливите лумпени. Истината си е истина и не трябва да ни омръзва, а да я помним. Швейцарците как си пазят парите и искат да си работят като хора! Ето това е разум, а не да раздадеш и пооткраднеш, пък после пак ще се кадидатираме. Разликата е от земята до небето! ГЕРБ сега правят държава.

Ал

Ех да беше прав...

Оевидно не рабираш от швейцарски часовници и от швейцарско съзнание. Пробутали са ти часовник -китайски фалшификат. Имай предвид, че сума известни немски марки купуват швейцарско задвижване за часовниците си! По въпорса за 'овчарското съзнание': явно нямаш преосмислени приоритети и се смяташ за голям умник, ако можеш да свършиш нещо бързо и през глава. Швейцарецът е консерва и изгражда правила, които работят с десетилетия. И ги спазва. И умно планира, и има неповторимо ноу-хау. Стабилен и грижовен гражданин е, следи зоорко спазването на най-важните правиила в слоциума си. Тези най-важни правила ти изобщо не ги сгряваш и за това смяташ, че щом не се занимават с твоите глупости, са прости. А те през това време планират успех, докато ти осмисляш нещо дребно. И постигат успех, докато ти постигаш нещо дребно.

абе тези журналисти май пак нещо ни мятат.

Скука? Да, наистина чалгата в Швейцария не върви изобщо...

първо да ти кажа,че българина почива цяла година,той пръста си не мръдва да работи,и вашите дни може да са 20,но работни и се почава цял календарен месец,а в другите страни пак е толкова-30 календарни или 28,което пак е същото,стига сте гледали вчуждото канче кой колко почива,защо веднъж не видите кой колко работи,че от вас по-мързеливи по света няма

Да бе, сигурно. Те в "другите страни" работниците си взимат отпуската събота и неделя, защото са тъпаци и затова са им дадени 28 дни. Пълни глупости! А това, че ти не работиш на работното си място не означава, че трябва да поставяш всички хора под общ знаменател (в случая твия). Относно трудолюбието - я намери австриец на работа в петък след, да видим колко работят пък те!

Защо изобщо се обясняваш на разни болни мозъци?!

Тоя е свикнал да върти плочата, пусната му отгоре и да не работи и си мисли, че всички са така. Няма смисъл да му обясняваш.

е,за това няма да стигнете не само швейцарците,ами и албанците,що за расисти сте да смятате всички останали народи за по-долни,по-глупави от вас,ужас,я се погледнете и ако можехте да се погледнете отсрани да сте се гръмнали до сега,жалки утрепки,живеещи на чужд гръб

Болен мозък! Как пустата ти омраза не те е разяла досега?

личи си, че не си никакъв кадилак,а малко трабантче...

Не съм виждал швейцарец през живота си, нито съм ходил там. Ама все си мисля, че не може този стандарт да се поддържа от глупави хора.

интересно, а у нас ако ти е стандартна заплатата и болен пак ходиш на работа, за да можеш да си платиш тока с парите от болнични за твоя сметка, преди като не правехме графици си взимахме отпуски, а сега и това не може. Освен това умишлено поддържат стреса, така сме работили по-добре, да ама не, просто мрем по-млади, е пак печелят де, не ни плащат 130 лв. пенсия, та голяма грижа пада тук

ходи болен на работа,те здрави не ходят,само се водят някъде на работа и ако се вяснат 3-4 дни в месеца работодателите са щастливи и не могат и да гъкнат,защото така всичко е докаранао в тая държава,че работника има само права,а работотдателя като поп плаща безбожно високите заплати,много сте нагли

Глупости.

Vandov

Освен израза - точен като швейцарски часовник, трябва да се включи и - умен като швейцарски гражданин!