Беджене – селото от шестима жители (снимки)

Димитър, Ганка, Ангел, Величка, Христо и баба Донка. Това са единствените постоянни жители на някога кипящото от живот село Беджене.

Обратно в новината

Коментари - Беджене – селото от шестима жители (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Майка ми е родена там.В детството си прекарвах там ваканциите.Това са годините от 1974_1982г,.Селото и тогава не беше многолюдно.Нямаше млади хора.Една кръчма ,един смесен магазин, който кметицата отваряше само вечер,след 17 ч .Училището беше полуразрушено.,една фурна за хляб с купони ,която работеше също следобед. Като почина дядо ми 1985г,след две години отидохме,от къщата бяха останали само каменните стъпала.Само с природа не се живее,трябват и живи хора. Не вярвам,че може са има живот там.

Ех Шърли Шърли нека ти налетят 5-6 тъмносини мангусти,Тунис ще ти се види като Едем!!!!!!!!!!!!!!!!!

someone

реда в западна европа е много хубаво нещо, но понякога балканските гени се обаждат и ти идва да направиш нещо просташко и баи ганйовско - но такива импулси трябва да се подтискат.

Ако плътността на населението на България е някъде към 150-170 човека на квадратен километър, такава е плътността на Франция и Италия,то тогава населението на България ще е някъде към 16-18 милиона.Ако бавно и постъпенно се случват климатични промени , то тогава ще започне миграция от неподходящи за живеене райони към страни с подходящ климат.Например субсахарска Африка се разширява ,но недай боже да хукнат насам.В Индия населението се увеличава с невиждани темпове, същото се отнася за Бангладеш ,където средната надморска височина на държавата е няколко метра , а населението е 200милиона /на Бангладеш/,а площта е колкото България и половина.Средна плътност над 1100 човека на квадратен километър , а сега си представете , че територията намалее на половин,плътността ще стане двойно по-голяма, а тук се ширим по 68 човека /м2.Представете си , че дойдат само 20 милиона ,а.Те са първи братовчеди на "ромеите",само където са по-работливи.Така ,че да идват холандци, датчани, англичани.Те имат опит за справяне с туземното население и начини да ги накарат да работят.Ще стане голям купон

Няма незасято милиметърче в Германия. Не е причината в това че са по работливи от нашенци, но нищо не се прави на ръка, всичко е механизирано до последно.

Е то и тука беше така. И какво стана?

много добре осъзнават какъв рай е наоколо им ... Също така твърде добре осъзнават дето тоя рай не е техен, а на държавните служители от които зависят ималите нещастието да попаднат в която и да е част на страната... Османлиите за 700 години не успяха да унищожат българския ген ... корумпираната безакълна администрация от всички партийни мафийки обаче го стори само за 70 годинки ... !!!!! Да знаеше султанът щеше още тогава да ни даде възможност съвсем сами да се "управляваме" .... !!!

Докъде ни докараха изроди като плевнелиев,но Господ забавя,но не забравя!

Помни го и ти...!

Какви глупости злоради гадини пишете!!! Като ви е толкова мила България, що не идете там да живеете, ами само пишете по сайтовете изродски коментари, а дори един домат не посадите сами... Много е лесно да се пише, а какво сте направили за българското село, питам?! Дървени гадни философи! Отврат и неграмотност, отличителна черта, а най-деструктивната МЪРЗЕЛИ, МЪРЗАЛИ И ПАК МЪРЗЕЛИ! Дай им ракия, да пушат, и да мизерстват от мързела... Престанете да пишете глупости и гадории, нямате срам!!!

Радвам се, че идват англичани, руснаци ... и това определено е по-добре, отколкото да се заселват китайци, виетнамци ... Но за изявленията им, че не знаем какво притежаваме - ГРЕШАТ! Ние не бягаме от природата, а от начина на живот. Не е нормално да работиш за да си плащаш сметките, или да ти кажат накрая на месеца - няма пари ... ето ти аванс ... после ще платим ... да не говорим, че има хора, които не са получавали заплати по 5-6 месеца. Затова бягат българите. За всички пенсионери - чужденци/англичани, гърци, руснаци .../ тук е чудесно. Имаме си хубав климат, чудна природа, море ... , но защо не дойдоха преди 30 години, когато можеха да работят за да видят как се живее с 100-200 лв. на месец?

Така е, чужденците с техните пенсии могат да живеят прекрасно у нас - с над 1000 лв. на месец се чувстват не като пенсионери, а като летовници. А ние, българите ... с нашите заплати и пенсии ... нито в България добре, нито в чужбина може да отидем да живеем.

изкарваш, колкото си си поискала моме. ако ти стиска, поискай си повече.

Тая англичанка не знае ли, че в България има римляни с по 10 присъди, дето чакат само англичанки да им паднат?

По-добре празно село отколкото пълно с мангали.

Taka e, kogato darzavata stotici pati prekopava Vitoska, no ne investora nito lev za infrastrukturata na ostanalite si selista.

викаш, на онези шестимата да им направи магистрала!

живял съм в Холандия. Изключително интелигентен и трудлюбив народ. Там почти всички знаят добре три езика - холандски, немски и англииски. И там те отвоюват земя от морето. Няма да ги погълне - бъди рахат. Само ако се случи някакво екстремно затопляне, но в близките стотици векове не е възможно. Като теория - да.

И България може да стане като Холандия. Само временно да дойдат малко холандски съдии. Другото ще се нареди само.

че той холандския е нещо средно между немски и английски. Все едно ние да кажем, че разбираме македонски и сръбски, т.е 3 езика :)

мислиш че България ще се циганизира като се заселят циганята по празните села. Ами-и - ти да си видял да се труди циганин на село? То българпите отдавна не искат да рабонян земята. Е

Ми демокрация е, от села полза няма

Аз не мога да видя място за паника.На всички , или ночти на всички е ясно ,че България в този си вид ше изчезне , но съм сигурен , че няма и да се циганизира във вида , който се очаква.Мога да кажа , че в Холандия има плътност на население някъде към 570душе/м2,Англия са към 290душе/м2 и ако продължи глобалното затопляне в много от страните ще бъдат потопени под вода значителни части и тези хора трябва да отидат да живеят на друго място.България предлага такива условия и е сравнително рядко населена, с подходящи климатични и почвени условия.По този начин и местното население ще бъде интегрирано и ще му бъде намерена работа и условия за препитание, най-вече като обслужващ и помощен персонал.

Моите искренни почитания към жителите на това изумително красиво място . И един Българин да остане , пак е нещо . Древният дух е несломим . Хленчещите плюнки да си хващат пътя ;))) Знам , че един прекрасен ден / и то скоро / , селото ще живне . Енергия е това , светла .... П.С. Само през миналия месец двама мои приятели се върнаха от чужбина и си закупиха земя и къща . Единият в Тетевенския Балкан , другият в Родопа планина . Със здраве :)))

Не мислех, че има надежда, но се връщат хората - познавам двама братя, които гледат няколкостотин крави, обработват си земята, купуват техника ... Преди това с години са работили в София по строежите, но видели, че няма перспектива и се върнали... Стават в 4-5 сутринта, цял ден е робски труд, изкупните цени са мизерни - знаете колко мошеници има по веригата, но не се отказват засега. Поклон пред такива хора и дано да стават повече. Не всеки го може. Някои за няма две поколения "забравиха" как изглежда мотиката...

Каквото е наречено ще стане - за Добро :) Купувам си мед от познат , който си взе къща в Странджа . 12 г. беше архитект в Германия . Медът е елексир , а Жорката е мега щастлив :))) Със здраве !

someone

такива села стават само за вила, един млад човек, които иска да създава семеиство не виждам какво ще прави в такова село, освен ако не е решил да пътува всеки ден с кола до работата си извън селото, но малко хора искат да живеят така.

Щом ще пътува всеки ден, ще създаде две работни места за охрана докато отсъства от дома. Особености на българската действителност.

someone

по принцип може и така да се живее, но малко млади хора ги влече такъв живот. трябва да държиш поне 2 големи кучета в двора за охрана, поне един пистолет. отделно трябва добре платена работа за да купуваш бензин за колата всеки ден. иначе се радваш на красива природа наоколо.

То бива носталгия, то бива чудо. Инфраструктурата в градът (дори скапана и занемарена) предлага такива условия, които привличат населението към големите градове. Селата умират, в което няма нищо неестествено, стига с тая драма.

Което идва да покаже само колко ти е IQ-то...

Можеше да си седи в България и да реве в хора колко зле се живее в тази държава.

Днес хората имат свободата да избират къде да живеят, колкото и да е трудно на някои да проумеят това.

Свободата на тези хора е тясно свързана с парите.

след като хората не живеят с оковите на жителството?

Това не е единственото такова село. Те пак са щастливци, че нямат мангаля. Първо населват опразнените къщи после почват да горят дюшемето после вратите ако намерят пазар продават керемидите и тухлите . Ако искате може да Ви изпратя снимки на какво приличат сега такива опустушени села

Тази новина е достойна за самосъжаление. Един от многото показатели как се стопяваме като нация. И как бг селата отдавна са безлюдни, порутени, тревясали и без къщи. Там където има живот е или от цигани или от шепа българи. Минавал съм и през села където живеят турци. Донре са населени, хубави къщи ит.н. защо бе хора защо така стана. Всичко се преобърна в тази допреди десетилетия цъфтяща държава

защо?

На турците им дават пари разни чужди фондове - иначе как с 500 лева заплата и натуралното стопанство ще вдигат и обзавеждат големи къщи?

Самата истина е, че българите сме си мързелив народ!!! На никой не му се живее на село, камо ли пък да се занимава със селскостопанска или друга работа, свързана със селото. Всеки се бута в големите градове и гледа да препечелва от каквото намери - я дребен "алъш-вериш", я с някоя измама, я с някоя далаверка ... Много рядко с честен труд някой да постигне нещо в тази скапано и прогнило бивше османско и постсоциалистическо държавно формирование, наречено България. Жалко за хубавата природа на тази страна! ... След време и малките градчета ще започнат да запустяват, още по-след време и големите градове ще "деградират" и естествения ход на ниската раждаемост и висока смъртност ще обезлюди и големите градове ... И по-точно няма да ги обезлюди, а ще бъдат заселени от съсвем други етноси ... Явно по-перспективни от нас българите. Защото ние сме си такива - НЯМА КОЙ да ни промени, вече е късно за промени!!! Малко са хубавите неща в тази мръсна, циганизирана, полуразрушена, ориенталска държавица......... Що ли още се ХАБЯ да пиша, ами не изчезвам от тук, докато съм още млад .........

Явно никога не сте живял в чужбина, за да пишете подобни тъпизми. Това е характерно за всички хора, не само за българина... Излезте за малко от затвора, в който живеете и ще си промените мирогледа много.

Може и да не съм живял в чужбина, но съм обиколил десетки държави в Европа и Азия!!! Било е напълно достатъчно да си изградя що-годе обективно мнение за народопсихологията на българина. Ние сме с ориенталско-турско-арабски манталитет!!! Нищо, че се НАПЪВАМЕ да се европеизираме и да изглеждаме по-културни и хентелигенти.........Достатъчно е да си погледнеш дома, квартала и хората, с които живееш, и сам ще се убедиш, че не си нищо повече от един БАЙ ГАНьО, драги възрастни господине!!!!!!!!!

Това е съвременното евробъдеще. Във всяка една европейска страна това е днешния пейзаж. Обезлюдени малки градчета, претъпкани големи градове. Хора борещи се със зъби и нокти да оцелеят. В западните държави е пълно с тълпи просяци за соц. помощи. При нас поне идват заблудени англичани и московчанки.

Обезлюдяването е започнало от времето на соцминалото. От момента в който на хората са им взели земите.

Обезлюдяването не е само в България. Германските, френските и пр. провинциални градчета и селца не са по-различна гледка от нашите.

За да кипи от живот едно място, трябва да привлича хората по някакъв начин. Заради изродената соц система, едно време хората не можеха да мърдат от родните си места заради наложеното им "жителство" и минираната граница. Живееха си по родните места и работеха на полето. След като това село не е привлекателно, разбира се че ще изпадне в историята. Видно е на никой не му пука за това. А и защо ли!

Комунистите унищожиха българското село! Народът е казал - където е минал комунист, трева не никне! Господ да пази България от комунисти и русофили!

Та я кажи каква жертва на комунизма, че да ни просветлиш? Преврат ли готвеше и те хванаха, или бръкна в касата на ТКЗСто и в милицията яде боя?

Хайде пак комунистите! Защо не се организираха на места да си обработват земята и да не стоят безработни? И за това ли са виновни комунистите? Че куцо, кьораво и сакато гледа да дойде в София! Вървете си на село бе, че и без това София е хубав град само нощем, лятото и при празници когато цялото село се изнася по родните си места!

Най-големия грях на комунистите е , че скъсаха връзката на българина със земята - това е. Там където не е била национализирана, хората се съвзеха много по-бързо и икономиките се стабилизираха. Питали го навремето "другарите" бай Пешо: Абе, защо царевицата в ТКЗС-то е 20 см, а тая тука у твойо двор е метър и половина, а..? И той: Е, па то щото само х*й расте у чужди ръце - е, те затова е. На баща ми чичо му е починал веднага след като са му взели воловете и нивите (от мъка) - а сега яжте си вносните домати и се питайте защо не са вкусни и кой е виновен за това.

Планът на сащ и запада за обезлюдяване на България и заселването и с чужденци които купуват нашите къщи и земя за жълти стотинки продължава. На никого не му е нужна богата България затова ни унищожиха земеделието и производството и започнаха да вкарват боклуците си тук.

за всеки некадърник е виновна Световната конспирация. С какво си толкова важен, че някой на другия край на света ще крои дългосрочни планове против тебе? Нама си какво да прави, та за тебе се е замислил.

На калпава ракета космоса и пречи....

космосЪТ

тъжно, за съжаление Беждане не е единственото опустяло село в България. Лек ден.

Явно не му е там мястото.

България е райско място ,но без изкукалите бастуни на мая сърбежната,читаците на доганя и лепиларите на сидераста!Докато доктор Бойко не изреже този тумор от корен,селата ще пустеят!

Малко странно това че нямало път? Има, 2 пътя до селото, един с асвалт, напукан стар но го има. Втория асвалт почти няма, но пък и двата пътя са къси, има няма по 300метра, това е все едно махала отдалечена малко от съседните села. Или има съвпадение на имена някакво та се бъркам... Причината за обезлюдяването вероятно е че няма работа, селото е малко, вероятно и земя няма, а и да имаше, то пак няма нужда от хора, съвременната механизация пррави излишни повечето от хората на село.

"... За родената в Южен Лондон Шърли Беджене е най-красивото място на света ..." Да я питам тогава какво прави в Южен Лондон, а не си е в Беджене. Всъщност нещата са безкрайно елементарни. Едно място за да бъде населявано, то трябва да предлага основно 3 неща: - добри климатични и други подходящи условия за живот. - наличие на условия за поминък и препитание, включително и естествени, като гори с дивеч, река или езеро с риба, земеделски земи, развита търговия, бизнес, занаятчийство. - наличие на достатъчно други заселили се хора и от двата пола в подходяща за създаване на потомство възраст. Куца ли някое от тези условия и на мястото не му е писано далго да бъде селище.

Не ни пробутвай изтъркани теории.Виж на практика какво става.Скъсва ми се гъза от работа и то на няколко места и пак сме в киреча.Сега ще ми развиваш и друга теория.Аман от теоретици.

не трябва ли да си бг гражданин, за да си купиш земя в бг?

Рай за лилавите! Но за съжаление - там няма от кого и какво да плячкосват...

1. Може би защото до китното село никога не е направен асфалтов път. борисов да се задеиства! 2. Aнгличанката хубаво ни хвали, ама дано не и се случи случка като на неината сънародничка!

Да бе. Веднага ще почне да асфалтира. Парите ще ги изкара от данъците на шестте бабички от селото. Ти знаеш ли колко струва 10 квадрата асфалт? Всички села като това в най скоро време ще последват съдбата му. За 10 къщи държавата няма повече да изгражда и поддържа инфраструктура. Пък такива колиби не са ни нужни. Трябва да имаме големи села с инфраструктура, медицински центрове, магазини, читалища, църкви, училища и детски градини. Близко до градовете където са работните места.Само там могат да дойдат да живеят млади хора.

В Тубата: "Това е България! (с дрон)" Да се гордеем, че сме булгари! Великолепно е, вижте го.

Keyboard error: булгари=българи (трябваше да си изрежа ноктите днес ;-)

Тя точно така е хубава - да я гледаш от високо.. Ама слезеш ли долу, да си е*е майката е всичко: мангали, мръсотия, бедни и прости хора, навсякъде гащи вафли сергии лафки недоизрязани железа стърчат от земята клошари препълнени контейнери джипове мутри и гълтачки покрай тях..

В центъра на София, ако не гледаш в краката си ще се пребиеш. Една с една плочка не е равна. Толкова ли е трудно да се свърши една работа като хората и след това да се ПОДДЪРЖА?

Живея в дванайсет етажен блок. На тия от първите три етажа въобще не им пука че асансьора не работи. На тия от последните три етажа им е през оная работа че входа не се заключва и клошарите пикаят на междуетажната площадка между първия и втория етаж. На хората до осмия етаж въобще не пречи че покрива тече, а тия от там нагоре се подхилват като минават през партера и усещат аромата на запушената канализация. В блока има 65 апартамента и в тях живеят и работници, и чиновници, двама лекари и един полицай. Имаме и няколко дребни бизнесмени. С някакво приближение можем да приемем че сме една малка извадка на българското общество. В тая връзка си мисля че България ще се оправи тогава когато комшията от първия етаж се вълнува от течащия покрив точно толкова колкото тоя от дванайстия, а оня от дванайстия пръв се обади на ВиК фирмата за запушената канализация в мазето. А дано, ама надали.

Ето го и сайта на автора: otnebeto com Насладете се!

Светлин Маринов, българин е и много иновативен!!!

Англичанката е права - българите не осъзнават какво имат и по тази причина не го ценят. Осъзнават само какво нямат и точно това ценят.

Два мангала стигат, по на 12-13 (разнополови) и селото ще се обезлюди, но ще нарастне откъм цигани, ще им плащаме после помощите. Е така ще решим демографския проблем в България. P.S. Така мисли и Сталинка за незаконните изселници ;-(((

тези девици англииската и руската дано не ги надушат мангалите

Някъкво село се обезлюдило,то в брадска Америка град Детроит ,се обезлюдява и на някой пука ли му за това?

Да, обаче всеки, който е бил в Детройт поне един път знае как са нещата там. Аз в то град видях една цъфтяща икономика, много млади и надъхани специалисти, кипящи от ентусиазъм и инициатива. Тук няма нищо от това!

кипи от "мързеливи", и миризливи етноси, дето чакат за помощи, подобно на нашите симпатяги - производството го изнесе пак един уродлив и властимащ етнос в девета глуха и сега гледа сеир

Явно 9 смели българи не разбират какво е ирония.

По-добре подобни новини, отколкото постоянно поднасяните ни кървища, гръцки драми и подобни простотии

Не разбирам какво сте се разревали за някакво си селце, което едва ли някога е давало нещо за българската икономика. Казвате, имало 681 жители. Е, от тях е имало поне 20 с университетско образование по икономика или нещо подобно. Защо не са се хванали да развият потенциала на селото, докато е имало такъв? Защо не са се хванали да правят някакво производство, банково дело, научни изследвания ако щете? Взимат един голям кредит от БНБ, започват да развиват някакви икономика от която да има възвръщаемост и така и за тях има печалба и готово. Така никой няма да бяга от селото, всички ще са си там. Заемът, който са теглили ще се изплати за 15-20 години и ако го бяха направили през 1995г. сега щяха да празнуват последната вноска. Но не, те са решили, че ще седят само по къщите си и ще се оплакват от това как държавата нищо не им дава. Еми, пазарна икономика е, никой нищо не ти дава, ако ти не даваш от себе си. Мина вече времето на бай Тошо в което са се хрантутили хиляди безделници. Пише, че имало човек на около 60 години. Еми преди 20 години той е бил на 40. Тъкмо в разцвета на силите си, когато е можел наистина някакъв бизнес да завърти. Ето сега вече нещата са щели тъкмо да са в подем и е щял да има какво да остави за наследство. Е, сега няма пари за него, няма и за поколението му. Разберете, драги сънародници, само с оплакване не става. Иска се здрава работа. И ако работното ви време е 8 часа, то вие работете 12! Само така ще сте винаги напред и винаги конкурентоспособни.

Нека се изразя по-сбито: взимаш пари, инвестираш, инвестицията ти прави пари прим, които са повече от началните ти пари и така въртиш това колело колкото си искаш пъти. Да, но от парите до парите прим има здрава работа.

Не виждам какво сложно има в тази теория, пише я във всеки учебник по икономика, даже в и българските!

Sm3hurk0

OK !... Вземи пари от банка, но ако ти дадът ! За кредит те прекарват през иглени уши... То не са удостоверения, справки от нап, мап,кат..... После искат и гаранти или имот за ипотека. За последните искат удостоверения за тежести и една камара документи, които се чакат по.... не помна вече. Трябват и банкови сметки на дружеството или частното лице, за да могат да преведат парите, ако случайно са ти отпуснали кредит. Онези кредити, които ги отпускат на свои хора, сигурно минават по опростена процедура, без толкова бумащина, защото са за злоупотреба.

През 95-та в селото имало останали около 150 човека. До селото няма път. Какъв бизнес ще прави там. Не че не може, но някак смешно звучи. освен това през 95-та само нашите хора получаваха кредити, но не и обикновените хора. :-) Селата се обезлюдиха още по времето на комунизма, покрай индустраилизацията. Това е процес, който тече в цял свят. Дори обласни градове, като Търговище, Разград, Хасково са намалели почти наполовина вече. Няма как да е по-различно в селата.

Наскоро едно подобно село с около 20 къщи и практически нула жители беше продадено за около 250,000 евро. Т.е. по около 12,500 евро на къща. Купи го един американец с идеята да направи ваканционно селище. В БГ шъ го купят руснаци, за да се вкорени по-добре руската мафия.

Васил Божков си купи няколко такива села в Родопите, цели безлюдни села за по 2000 лева къщата, заедно с всички земи и гори наоколо които уреди от държавата за безпари, понеже земята не е обработваема и е последна категория..

всички разбраха че има къщи за продан. друго имате ли да ни кажете?

Има много такива села с по 2-3 жители, особено в Габровско. Обаче ако попиташ да купиш къща в безлюдното село, да има един млад човек в работна възраст да помага, веднага ти обявяват 25 000 € минимум ! Алчни тъпаци са всички от тези села, хич не ги слушай че са сами, няма ток, няма вода, много е зле. То горното е верно + това къщите са съборетини от кирпич и дъски, с външен кенеф пълен до ръба. Обаче къщи по 4-5 000 лева няма, всичко е в едро и то десетки хиляди.. И искат млади хора по селата.. ами искайте си.

Абсолютно съм съгласен. Имам опит с това и познавам хора които са живяли в чужбина и са искали да се върнат в България и да си купят къща в някое малко селце и дори да купят земя и да започнат някакъв бизнес, но винаги са се сблъсквали с едно и също. АЛЧНИ, ПРОСТИ, НАГЛИ, ДОЛНИ И НЕМЪРЛИВИ селяни с долен ориенталски манталитет. Само да разберат, че има интерес в мизерното им село и ще вдигнат десетократно цената. А това, че до селото няма път, вода дори ток, че "къщите" им са съборетини, че имотите които продават имат купища неуредици, че циганите в съседното село само чакат да напуснеш къщата за да те оберат не ги интересува. За това са обречени да изчезнат. Не ми е жал за тях!

Какво направихте сега с тази статия?!Разбивате една от малкото опорни точки на соц чугуните..За процъфтяващото село в НъРъБъ

Много села са в това положение....