Що е то "македонски език" и може ли да бъде официално признат в ЕС?

Намеси ли се политика в езикознанието, резултатите са плачевни, казва доц. Кочева пред Dir.bg

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Да тя е българска азбука вече но е създадени от елини двамата брята факт който българите удобно замълчават и се представят за много велики.щом не се призна работата на Божият свят дух ще има виниги проблеми.искаим се на повечето българи еллада да я няма и крият много факти правят фалшива история.какво право има България да претендира че беломорска част на Гърция е българска.ние имаме държава от 16 000 години а прабългарските племена населяват тази част от 1500 години.защо пиша племена защото нямате още държава.

Е, това е повече от нахално! Хайде , моля да не пишете тук! Въпреки, че претенцията "грък" ми се струва слабо вероятна, предвид добрия писмен български. Доколкото ми е известно Гърция като държава не съществува до преди 1821. А преди това историята трябва да се пренапише!

ЕС е една безумна дебилска организация, така че ще приемат македонския език, тях изобщо не ги интересува генезиса на проблема, а България , която е третирана като трето качество, просто ще бъде натисната да го признае, ще скочат разните НПО-та заедно с нашите предатели от БХК и ХОМО Илинден и герберастите ще млъкнат като на--еб-ни пенделгейзери. Македония е изтървана, този път завинаги.

Колко е жалко да се сблъскаш с "учен", който не може да излезе от тесногръдието си и предпочита да се вкопае все по-дълбоко в собствената си ограниченост, по една или друга причина. Или с няколко думи - когато езикознанието се превърне в политическа доктрина, резултатите са плачевни.

сега очаквааме да обявят за официален шопски, бански, и пущинярски /северозападно неразбираемо наречие/

нищо не се каза за българите в албания селата голо бърдо и други до дуръс -драч и те сборуват на български

Се срамите да се наречете Българи бре господа чешещи пръсти? Нима не виждате как в момента се променя и "олд" българския с тия "ню" намеси а? Какъв "македонски език" и до кога няма да наричаме нещата с истинските им имена? Македонски диалект, не език е било някога. Сега имат няква шльокавица дето нито е български нито сръбски диалекти, че те дори не си разбират какво говорят често.... Аман бре?

Хайде да ги приемат по-бързо в ЕС тези селяндури,та да си разширим границата до Охрид...

"Македонски език"... Шопско наречие с малко српска боза отгоре! :)

Има македонски език ивинаги ще има

Не няма , това е политическа диверсия спрямо България и тебе в частност, ако мислиш, че си , нещо което го няма, от 2146 години. Имало е древна държава, която е била съставена, от местно балканско население и гръцки колониалисти. За кратко става могъща държава, но като комета в небето минава и заминава. Рим унищожава тази държава с огън и меч (геноцид).

Много тъжно, че трябва да убеждаваме част от народа си на какъв език говорят! Възрожденците се обръщат в гробовете си! Вместо да работим заедно и да "издухаме" икономически и сърби и гърци, ние губим енергия да се обиждаме помежду си! Нямате идея какво означава за повецето българи Вардарска и Егейска Македония и Беломорска Тракия! Реки от кръв са проляли мн. българи от всичките български землища за тези земи! Болно ми е...

СИЛНО! ТАЗИ ЖЕНА ТРЯБВА ДА Е МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ!

И аз бих я почесал! Страхотно е в сюлинния момент да ти изплещят нещо на езика на дедо ти, дето да се попикаеш от смях! :)

Ако имаше някакви сериозни основания да се гордеем, че сме българи - можеше да имаме основания и да спорим за езика. Абсолютно безсмислен спор е това. И е много интересно как се пропуска българската доктрина за Велика България. Абсолютно същите сме като сърби и гърци - и ние имаме мегали идея - България на три морета. Та всички сме в един кюп - сърби, българи и гърци. Дребни народи с имперски амбиции. Като тия дето се мислят за Цезар или Наполеон.

че е има доста такива като теб, дето са се свили в черупката си и от нея не виждат по-далеч! Няма да е лошо да прочетеш малко история и после да си зададеш въпроса защо тя задължително трябва да се знае то политолозите! Проблема на Сърбия е че те никога не са били на 3 морета, а са били едно малко княжество което е било ВАСАЛНО на България! И дори по времето на Австро-Унгария са били пак дребни и васални! За Гърция: ми тя драги умчо кога е създадена бе душа няма и 40 години преди нашето освобождение! Сящаш ли се ние българите и България сме преки наследници на първото и второто Българско Царство, само сърбите са наследници на тяхното княжество! Сегашните гърци не са преки наследници на Византия! Много е смешно и любопитно как е правилно да ги наричаме сегашните гърци - гърци, елени или византийци? А истината е че до освобождението ни българското огнище е имало ясни граници до Одрин включително, Северна Гърция сега, Албания, сегашна Македония, Северна Добруджа и част от Молдова! Ням ада е лошо да попрочетеш история на Балканите, да си размърдаш сивото вещество между ушетата ти!!

Българската доктрина беше права! Тези земи са наши от началото на времето. Всички мръсни предатели, независимо дали са юдеоболшевики или евротолерасти съдбата трябва да е еднаква! Смърт, смърт и пак смърт! Да живее България!

Само дето дребните народи (сърби и гърци) увеличиха територии за сметка на единствения държавнотворчески народ!

ИРЛАНДСКИЯ Е ОФИЦИАЛЕН ЕЗИК В ЕС , ОБАЧЕ СЕВЕРНО-ИРЛАНДСКИЯ НЕ Е :)) ...

А неее, да признаят първо австийски, американски, австралийски и новозеландски език ! И чак тогава да мислим за македонски език !

австрийски.

Абсурд! Няма такъв език, както никога не е съществувала такава държава! Сърбите, са свършили чудовищна работа, като са успели да променят самосъзнанието на населението, на тази географски обособена територия наречена Македония! Та те дори отричат общите ни корени, мразят ни и ни наричат татари! Освен това, имат претенции дори към пиринска Македония! Как бихме могли да позволим това да се случи! Признавайки езика им, означава, че се отказваме от голяма част от историята ни, както и от територията си! Затова, не трябва да го признаваме!

Бойко вече наложи да ГОВОРИМЕ, ПИШЕМЕ И ЧЕТЕМЕ НА БАНКЯНСКИ. Защо не предложеМЕ и ние да европезираме този език.

Така е, всички селяндури в София почнаха да говорят като селяка боку, да слагат МЕ накрая на думите ! Селска му работа !

Няма такова животно!!!!!!

Истината е, че фиромите ги боли фара и ще си наричат книжовния език македонски.Те са потомци на сърбизирани българи загубили за винаги връзката с българската нация и считащи я за чужда нация.Чудно защо се занимаваме с тях и реално им се водим по свирката.Примерно няма па,метник на далеч по-успешния крум имапаметник на самуил един лош военачалникпод чиято некадърна команда сапленени и ослепени всичкитему войници и буквално се закрива българската държава.

От европа да признаят и шопски,трънски ,новоселски и др.

след като има сръбски, черногорски, хърватски и босненски що не? Номоже би щото няматакива държави и носителите са за някои от тях по 2 села. Бе правите се на ударени с мокъ рпешкир.

Ами тогава да признаят австрийски, американски, австралийски и новозеландски език !

Азбуката е призната вече

Така нареченият "македонски език" е сталинско-титовски продукт, така както и т. нар. държавица "македония" и обърканите хорица географски определени да се напъват да защитават тази безсмислена "безсмислица".

Ми то фиромите от твоите дълбокомислия ги боли патката.

Ще ги заболи, когато шиптърите решат да си отцепят едно "Косово" и от Македония. Тогава ще завият на умряло, но ще е твърде късно.

Браво!

Аз не мразя "македонците" аз просто ги съжалявам, защото не искат да видят къде са се озовали!!

СДС призна Македонска държава върху български земи. ГЕРБ призна Макеонски език върху българско наречие. Признаха и джихадисткото Косово и убийците от УЧК създадени от ЦРУ.

Така е колега.Под натиска на САЩ нашите марионтки продадоха Българските интереси на Заев.Македония излезе печеливша и отговорът го виждате в поведението й. По принцип македонците вина нямат. България е виновната страна. Една година преди Балканската война Фердинанд сключва тайно споразумение със Сърбия за подялбата на Македония.

Е хайде да не почваме с БКП/БСПЫ че те пък какво направиха за да имаме този проблем днес! За малко и Пиринска Македония да загубим!

от пет десетилетия у нас и край Вардарот една категория странни индивиди правят политически имидж, трупат дивиденти, трудов стаж и най-вече пари от т.нар. македонски въпрос.Крайно време е на тези хора да бъде забранено да се занимават с подобна проблематика и нещата много бързо ще се оправят. Що се отнася до съвременния македонски диалект, на който говорят в бившата згорепубликам заслугата за него основно е на Вениамин Миланов Тошев, който за този си титаничен труд бе номиниран през 1979 г. за академик на БАН и народен деятел на културата.

Ванче вилнее в Македония преди 1944 и много македоноидни глави е отрязал-явно са били малко!

Мизерни плазмодии, окаяни пролетарии, мазно-ингьозлийски, асоциално-посткомунделни хамелеони, прочетохте ли по-долу великолепно-неповторимия, мащабно-монументален, идейно-разгърнат, актуално-иноватив и неповротимо-езиково-шлифован коментар на Мелиха? Ако не - да го направите моменталически, за да заплодите ялово-примитите си, едноклетъчни мозъчета със семето на Историческата Истината за Македонската Величественост! Дълбок поклон, Мелиха, милиарди суперлативи за гъвкаво-проницателния ти ракурс - взе ми думите от устата - всички актуални точки и подточки, които така умело-професионално си постулирала, си кореспондират адекватно с реалната констелационно-политическа схема. Ако ми разрешите един мимолетно-секунден екскурз, бих се опитала да хиперболизирам, координирам и канализирам в едно тематично ядро, (а защо не аугментационно-сбита плоскост), анализаторския подход на г-ца Мелиха чрез една антиавторитарно-логична препратка към щадящо-умерените политически тежнения на великата г-жа Меркел като инвертирам (т.е обърна) или с други думи насоча дискусионния поток в противоположна посока , за да разясня и на най-затлачено-средновековно-ксенофобните МОНОНАГЪНАТИ мозъци една простичка истина, а именно: "Алтернативата за Македония е Заев, така както същата за Германия е Меркел, Меркел, Меркел, само Меркел и някои други елементи от югоизточната координата от европейско-азиатската геометрично-кооринационна система. Вервайте ми!

Добре написано, Лютви!

В Австрия на какъв език говорят -на авсрийски или немски :)

Какъв език е старославянския, с който вие заменихте прабългарския си език през 10 век ? Български ? Да, ама не. (Пра)Българският не е славянски, дори не е индоевропейски. Тогава какъв - моравски ? Не, не е. Панонски ? Пак не. Жокер - от родното място на Кирил и Методий е, първият град на македонците, както го е нарекъл един техен съгражданин и съвременик. Дерзайте.

Моите уважения за начина, по който пишеш на български и за това, че очевидно си интелигентен и обрзаован човек. Но в нито един от коментарите си не засягаш същността на проблема. Бягаш по периферията, отговаряйки със странични въпроси на конкретно поставени факти. Тук питаш какъв език е старославянският и казваш, че "ние" сме заменили с него "прабългарският" през 10 век. И по някакъв начин, според теб, това е довод в твоя полза. Старославянският език е старославянски език. Българският книжовен език има за основа старославянския. Не виждам как това по какъвто и да било начин доказва тезата ти. "Защо Преславската литературна школа не е на прабългарски?" Отново въпрос, на който ако знаеш отговора, няма да остави никакво място за македонски език по това време. След превеждането на богослужебните книги на български книжовен език и последвалото тяхно разпространение, всякакви дискусии и интерпретации са несъстоятелни. А ако се запиташ за колко други държави (и езици) в Европа (а и не само), Църквите в Рим и Константинопол нарушават триезичната догма и позволяват превеждането на книгите (отговорът на този въпрос е 0/нула/ ), ще си напълно наясно колко смешни изглеждат напъните за "изсмукване от пръстите" на македонски език по това време. Личното ми мнение, е че да се отрича наличието на македонски език днес, е глупаво. Има държава, в която хората наричат себе си македонци и езикът, на който говорят, наричат македонски. Как и защо, това е отделна тема. Всеки има право да се самоопределя както намери за добре. Също така, имай предвид, че много малко хора, от двете страни на границата помежду ни, са наясно в детайли с процесите след освобождението на България от турско робство, довели до днешната ситуация с нашите две държави. Това, което искам да ти кажа, съвсем приятелски, е - имате си държава, гледайте напред и си я развивайте. Имате си език, говорете си и си пишете на него, създавайте изкуство и го пазете. Няма нужда да се опитвате да го изкарвате нещо повече от това, което е. Това, че езикът Ви е произлязъл и се е отделил от българския не Ви прави по-ниско качество хора, нито някой ще Ви насилва да ставате българи заради това. Това, че самостоятелната Ви история започва през 20-ти в. също.. Мисля,ч е много от българите искат да видят Македония да се развива и да просперира. Просто спрете с глупостите за езика и историята и работете.

п.п. Допуснал съм неточност. Католическата църква не позволява превода на книгите на български. Това е и една от основните причини за официална религия да бъде прието източното православие.

Не знаеш ли на макешки те са го създали така както и техния.

Ами те и американците говорят "американски".

Американците говорят Американски английски (American English), който си има разликите с Британски английски, както и с Южноафрикански английски, в който са добавени хиляди думи, които са неразбираеми от един англичанин или американец и т.н, диалекти много. Никой от тях обаче не си го е присвоил по начина, по който македонците искат да го направят, мисля, че никой няма да има против, ако официалното му наименование бъде Македонски български. Иначе по логиката на Македония, нека направим всички диалекти на английския и българския официални езици. Нека и ние имаме официален, шопски, турлашки, северозападен български.

Море некой откъм вардаро плаче за брадвата на Ванче Михайлов- що езици ще се разфвърчат!

С тоя помочко Ванче през 1944 годиан е дошъл в Скопие по заповед на Хитлер, да се прави на бабаит, но си е счупил краката да бяга,за да не го хванат неговите съграждани , партизаните. Нема какво да коментираме повече за неговите почитатели.

Лукчо, три реда да беше прочел, нямаше да изглеждаш толкова проЗ. Три реда ама да не са писани от бЛаже. Знаеме, че слънцето е по-младо от мУкедонците, знаем за мУкедоноидната раса, знаем, че всъщност Адам не се е казвал така, а е бил Даме от Битоля, че луната свети само за вас. Но прости на нас невежите татари, о ти, любимецо на единствения, да се свети името му, бог Македон, прости, че ви откраднахме историята, езика и фолклора! Сълзи от срам напират в монголоидните ми очи...

що за въпрос, що за статия???? докато си чешаме езиците ще си го признаят като ктой та гледай... Какво прави онова с очилата което е външен министър - не знам..... Какнво прави отия с галемата тиква, пак незнам..... ХА ДА СЕ РАЗМЪРДАТ НАКРАЯ, ЧЕ ТАКА МОЖЕ И НЯКОЙ ДА КАЖЕ, ЧЕ СМЕ 16-ТА РЕПУБЛИКА И ПАК ДА СИ МЪЛЧИИМ.......

Едно време като не обръщахме внимание на макетата ни мразеха, сега като тръгнахме да им помагаме ни намразиха още повече-типично българска черта!

Ами сами доказват, че са българи, но не го разбират.

Другото което е, думата "измислен". а извинете колко от вас знаят английски говоримо? как са научили там всички изведнуъж "новия" език? Как коминтерна го е "измислил"? кога там са говорили на нещо въобще близко до книжовен български, еди език също създаден след освобождението и също доста изкуствен примерно за хората от Западна българия. "у нащо село само Я викам аз". въобще къв ви е кяра, смисъкла на живота и идипотската надежда да "върнете" сърбоманските бастуни към българската нация?

Измислен е разбира се, защото хората от Поврадарието са наричали езика си Болгарский от Долна Мизия, както са го писали книжовниците Пейчинович и Кърчовски през 19 век. Нищо свързано с гръцката Македония и македонски.

Според мен този език не трябва да бъде признаван като нов, защото той е изменен диалект на българския език. Все едно всеки диалект от различните градове да се признаят като различни езици, няма нужда.

Некои бастуни по-долу се чудят дали такъв език съществува? Ми да има близо 2 милиона носители може да е лингвистична помия но е даже и жив и се учи от 70 години вече в училищата там от малките деца. говори се по телевизия, встници, интернет портали.А да видиме има ли такъв език или нема:))))))))

Не се напъвай дядка от хОмо. Фиромски език няма няма и да има.

Е колко да нЕма, след като е признат от ООН още в 1977 година. Ама то от къде да ги знае тези работи Ганьо ?

Факт е, че нашите политици от Освобождението до сега про.раха Македония. Можем да се сърдим само на себе си. Пък сърбите как и защо влияели на Македония... Ами не, нас ще чакат да се накумим. В резултат - един език се разделя и половините му се раздалечават неимоверно, дотолкова, че сега комуникацията е затруднена, особено ако става въпрос за диалекти на бившия български диалект. Същото нещо е ставало и в Украйна, там ако знаете как е измислен езикът и как е насаждан, но ето, минават стотина години и двете половини на един народ вече говорят чрез преводач. А езиковедите могат само да се превъзнасят с точната си наука. Уви!

всъщност тъпото е, че някои хора си мислят, че ще ги ребългаризират и че там бъка от българи които само ахаа и да се покажат!Няма нито един третокласен или четвъртокласен писач на статии там който да пишпе през ден статии независимо дали за власт или за опозиция който да се е декларирал като българин! Няма! Има македонци, албанци бошняци, сърби, турци,цигани ама българин НЯМА!Наричат държавата си Македония, себе си македонци и езика си македонски кво толкова искате от тия сърбомански бастуни не мога да разбера, да ви обичат, да ви се радват, с радост да признаят, че дедите ми са се посърбили и 90 години са псували всичко българско и сега изведнъж там да се възроди една българшина, да зацъвтиу едно приятелство, една любов?абе вие да не сте малоумни? Оставете тия мърши на мира най-после кога се е чуло и видяло еничар да се отрече от исляма и да си върне башиното име?? От умрял писмо ли чакате ебати малоумните твари сте!

Кой иска да ребългаризира някакви си фиромски цървули от най-голямата дупка на Балканите? Фиромите обаче трябва да отдават за почест на българсктата си история, език и културно наследство, независимо дали го признават или не. Ако не, бой по каските. Фиромите трябва да знаят, че като не целуват ръка, ще ни целуват нещо друго.

Македонският книжовен език е език Есперанто- изкуствена смесица изградена на базата на периферен северомакедонски говор/велешко-скопски диалект/ умишлено избран от съставителите на езика за да е възможно най- отдалечен от книжовния български език, привнесен обилно със сърбизми и всевъжможни чуждици, вкл. и такива с латински произход /така например думичката "насилие" в македонския е нейзнайно защо "масакра|", което го няма в нито един друг славянски език /. В резултат от този торлю гювеч в лексикално отношение се е получило нещо за което може и да се каже, че действително се различава от съвременния книжовен български език. Но това съвсем не означава, че наистина съществува такъв език.! Достатъчно е пътувайки с кола по пътя от Крива паланка до Куманово да се отбиете в някое от крайпътните селца и да се разговорите с някой местен. И тогава ще видите как ще ги ви говори на най-обикновен кюстендилски диалект. И ще се чувствате все едно не сте оттатък границата..

Бе хубаво си се изсрал така почти научно изглежда но на тази помия говорят хората там и тва е положението.

Абе пичове вие сте наистина ненормално тъпи без да се обиждате.Признали сме държава Македония, а не Западна българия нали? Да. Признали сме националност македонци. Да. Е тогава кво се дръвчите на факта, че наричат и езика си македонски????? реално това поне от 1944 гподина вече не е естествен български диалект ами бъ;лгарски диалект написан на сръбкска пишеща машина ама дори чист книжовен български да беше ТЕ НЕ ИСКАТ ДА ГО НАРИЧАТ БЪЛГАРСКИ, НЕ ИСКАТ СЕБЕ СИ ДА НАРИЧАТ БЪЛГАРИ И ДЪРЖАВАТА СИ БЪЛГАРИЯ.НЕ ИСКАТ!!!КАКТО СЪРБИТЕ НЕ ИСКАТ ДА НАРИЧАТ ЕЗИКА СИ ХЪРВАТСКИ НИТО ХЪРВАТИТЕ- СРЪБСКИ! А ЕЗИКА ИМ Е ПРАКТИЧЕСКИ ЕДИН И СЪЩ!А ВДЕНЕТЕ НАЙ-ПОСЛЕ ЦЪРВУЛИ С ЦЪРВУЛИ!

Шиптърите ще ги оправят. Скоро, съвсем скоро езика им каквото и да си го наричат ще бъде подменен с Албански. Албанският е вече вторият официялен език в измислената им държава и пет до десет години ще се превърне в основен. Проблема ще изчезне от самосебеси ;) Ще им се иска да не се бяха се отричали от род и родина.

що е то норвежки език и защо е признат? ... защото всяка суверена държава има право да си избере кой е официалния език на нейната територия, то дори той да се явявя само някакъв диалект на друг език, както е случеа с норвешки и шведски, ... впрочем, подобна е и близоста на българския и сърбо-хърватския

Не си познал. Сърбо-хърватски език отдавна няма има си сръбски и хърватски.

Които днес са по-близки, отколкото български и македонски.

Може да са били близки, но днес ги раздалечават ежеминутно и докрая на декадата ще са по-отдалечени отколкото български и македонски.

Не си познал Не можеш да говориш на български немски или руски а да го наричаш македонски Ако искате македонски език ваше право е да си измислите

.Ние Македонците от Пиринска Македония ,от ОМО Илинден, сакаме во сите наши официални документи ( Акт за раждане, Дипломи за школо и факултет, Лична карта и Пасош, Венчалница, Трудова книшка, Свидетелство за смрт и т.н.) да пишува националност -- МАКЕДОНЕЦ / МАКЕДОНКА. Пиринскиот дел на Македония да биде демилитаризирана зона.Во Пиринска Македония да се избере Македонец за Владика и Храмовете да преминат кон МПЦ со седиште во Охрид.Да отворат врати Македонско школо , Македонски книжарници ,Читалишта и Библиотеки и во Школо да се изучува Македонската История и Култура.Во Благоевград да има Македонски Радио Телевизионен Центар ,а за Македонците кои живеат низ цела бугария да има час по бугарското национално радио и телевизия на македонски литературен язик.

То и я сум македонец ама не сакам такова нещо. И от моите роднини и познати никой не го сака това.Ти настинина ли си сигурен, че някой от Пиринския дял сериозно иска това? Според мен ти си напълно луд, каквито са и останалите от ОМО Илинден, които в цялата Благоевградска област се броят на пръстите на двете ми ръце.

Е какъв македонец си след като си против всичко македонско ? Никакъв. Менте македонец, менте българин. А дали никой не иска питай ДАНС и българскит еуправници защо тогава се страхуват от всичко това - нали никой неиска , хайде разрешето го, покажете ни че лъжем, че вие сте прави и никой не ги иска тези работи и няма кой да се интересува. Но много добре си знаете че ЛЪЖЕТЕ, затова и не позволявате нищо ! Защото освен лъжци сте и страхливци ! п.п. да ти кажа само като лъжеш не казвай "Я сум", а "яС сам", както се казва в Пиринска Македония. На Я говорат шопите, какъвто си и ти.

Имало едно магаре, много му се искало да стане кон. Всеки ден си повтаряло аз сум кон, аз сум кон решило магарето, като кон да прескочи един поток, засилило се и хоп в най дълбокото!

У сите ви документи требе да пише: "с психични отклонения, да се прибира в институция през лятото, поради риск от тотално изтрещяване"!

Понеже някакъв смешник е писал отдолу за Марко Цепенков от Прилеп, ето какво е писал той: „Силјан штркот“ од Марко Цепенков (1900). "Ако се Бугари, арно, - ќе се разберам; ами ако се Турци или Власи или Арнаути, како ќе се разбирам"? За македонци не се говори, защото Тито още не е започнал македонизацията в 1900 г.

Я обясни защо "бугарино" Цепенков казва че е трябвало да учи български ? Нали е "бугарин", какво е говорил рпеди да започне да учи български ? Цитирам "Сега бугарскьи векье знам чат-пат да пеам и да одбирам и по нещо од закон, чункьи спечалиф и едно книже, „Битописание" малечко, печатено во Филибе и од него берикьатверсън се поразкършиф и се търгнаф од едно веруанье на иконите, що беф далдисал да и гледам в църкфа и да му се молам, да дури сакаф некоа икона да ми мърдни со очи. " После може да се опиташ да обясниш защо езика, на който пише Цепенков, не е вашият български, а е идентичен с днешния македонски :) Успех.

Всички възрожденци от географската област Македония през турското робство отбелязват в книгите си, а някои и на кориците на книгите, че пишат на български език. Например Кирил Пейчинович от Тетово и Йоаким Кърчовски от Крива паланка - "Книгата е написана на език Болгарски от Долна Мизия".

Добре си го писал, Долна Мизия. Ето така се казва БЮРМ в действителност.

е па какво, всеки българин ще си пише в св-то че знае поне 2 езика, български и македонски, ше ни се вдигне много рейтинга

Прав си дори Косово имат косовски нали и още шиптарите техен дори не е Албански.

В Косово има албанци (косовари) , който говорят на чист български по-чист и от македонския, защото не употребяват сръбски думи. Тях никой не ги е закачал, как говорят може би затова са запазили езика си чист от сърбизмите. Знам го защото съм шетал там.

Тия макета се оляха ,първо пробутаха името северна Македония а нашите тулупи се съгласиха въпреки ,че и нашата пиринска част също е северна спрямо Егейска ,сега и език си измислиха ,но така ще е докато имаме безгръбначни политици.

Агенти на чужди държави по-точно казано.

Чета доц. Кочева и сравнявам министър Захариева и знаете ли до какъв извод стигам? Че Борисов, за нищо не става, дори е вреден, за Майка България! Проблема е че и БСП-то са същите глупаци с малки изключения. На свестните не им се занимава с политика, но както се вижда спешно се налага! На първо време включете лингвист в комисията гл.паци.

Не може да има дори и такава държава с такова име......това е географско понятие -демек да има добружанска държава.

Самоизмислена нация със самоизмислена история и политици по-слабоумни, дори и от нашите. Ако политиците ни са си на мястото, би трябвало да покажат среден пръст на евро-амбициите на тези неособено умни хора... че чак държава е трудно да се нарече...

Те щом гърците се съгласиха на компромис след 20 години спорове, значи са ги натиснали началниците на Боко. Планът е да се набута и Македония в ЕС и няма как ние да го осуетим, защото ще ни размахат пръст и няма да има конграчулейшънс.

PEYTSCH

На зла круша - зъл прът ! При искане на Скопие за отделен език имаме поне 5 други такива диалетни езици и следва да ги поискаме от ЕК и ЕП да бъдат признати за отделни официални езици в Европа ! А модавците да почнат да искат молдавски език, косоварите - косовски език...Заев да си плещи заешкия език...

НЕ! Македонски език няма и никога не е имало! Езизка на който говорят хората населяващи географската област Северозападна Македония е български или по-точно, диалект на българския!

Ако през средните векове и българския не е бил също мъртъв - интересно защо първата ни печатна книга Абагар е писана на латиница, Българската история на Петър Богдан също, а пък словореда на оригинала на Паисий е такъв че само професор от БАН може да го разбере в оригинал ...

PEYTSCH

До 1918 година българският език е езика на власите. След като прилапаха Трансилвания и Банат почнаха да ползват латиницата и да си измислят румънския език който и сега има 30% български думи...

Защото е печатана в Италия Раденку. По това време още няма Българска държава, за да има Печатарска машина на българица (кирилица). Колкото до Паисий той е монах а те както е известно по-това време изписват книгите , така както и преди 10 века на ръка.

Ако Сталин преди 70 години не се беше разритал с браточката Тито сега целата пиринска Македония щяха да са си български граждани македонци по произход. Старите макета от пиринско все още си пазят тескеретата на чист български език където ясно си пишеше на тях произход:македонец.

Ако процеса беше шпродължил ние влизахме в Югославия, пиринска македония отиваше към вардарска и сега щеше да има не само вардарски и егейски дебили ами и пирински.

Щеше да има Шопска и Добруджанска нация. Така че да се радваме, че тия престъпни грандомани са се разпърдели...

Там е работата, че каквото и да казват нашите политици и лингвисти, това няма да се приеме от макетата. Те си мразят България и изказвания от рода на това, че македонски език няма, само ще налетят масло в огъня на антибългарската омраза. Ние българите не можем да се разберем дали сме траки, славя, келти или местна автохтонна порода, но ще убедим македонците на какъв език говорят. Няма да стане, затова колкото по-бързо приемем болезнената истина и престанем да идеализираме Македония от гледна точка на история от преди 1000 години, толкова по добре. Иначе рискуваме да повторим ситуацията Русия-Украйна, но в умален вариант.

'славя' да се чете славяни