Ще разфасоват ли прасета в центъра на Пловдив за Коледа?

Провокация на пловдивския кмет Иван Тотев предизвика бурни дебати

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Каква провокация - то си е тапир!

Тотев всъщност руши традицията, защото така става, когато я представиш по не подходящ начин. Иначе има два варианта, за Коледа първия да си купиш развалено свинско, от чуждите вериги или прясно българско прасенце, от село. Да са живи и здрави всички труженици по селата на България. Няма по-вкусно месо, хляб и вино, от родното. Нека си припомним, как същия забрани хорото в Пловдив. Докато във Варна стана традиция да се събират млади хора пред входа на Морската градина на хоро.

Отрекохте се от традициите, а с тях сте закърмени и изхранвани хилядолетия, дедите ви да не са яли в KFC или Happy? Като ви нареже някой пастърма или луканка се изтрепвате да ядете, а сега ви е мъчно за животинката- е месото не разсте по дърветата и не се бере. Традициите създават идентичност каквато, онези тъ.анари зад океана нямат и искат никой да няма- да няма род и родина и всичко да е Макдоналдс и Дързост и красота 534567-ма серия.

А дедите ви да не би да са писали на компютър? Лявата врата е УЛЕВО.

tonk11

Спомнете си този дебат като дойде курбана и байрама на турците и отивайте в Делиормана да ги спрете! Щото там агнетата ги колят ритуално на площада и никой не им казва нищо!

Само че тук винаги е било Европа, не ни трябва турската простотия.

От традиция до традиция разлика колкото от земята до небето. Баш коленето на прасета ли ще ме кара да се годея със своята национална традиция? Айде де.

Селяни, върнете се на село щом искате да колите прасета !

Разфасовайте прасетата на центъра, вие сте ганьовци и трябва да си държите на ганьовските традиции.

tonk11

Ти си яж соята на кюфтета ка то си модерен.

Независимо дали кметът е имал намерение да организира разфасоване на прасета на плошада, или пък не, социалният експеримент даде своите резултати. Реакциите ясно показаха кой е в състояние да мисли самостоятелно. А също така измери нивото на толерантност в обществото ни. Оказва са, че именно хората, които непрекъснато защитават "различните", всъщност нямат никаква идея какво означава да зачиташ правото на останалите хора да живеят живота си, както намерят за добре. "Потрес"! Който иска да си спазва традициите, да си ги спазва, но да отиде някъде на село, още по-добре да се скрие в гората и там да си ги спазва. Да не ни се пречка пред изтънчения поглед, който може да търпи само прояви, съвместими с мейнстрийма на политическата коректност. Наистина е потресаващо!

Как тъпите ви глави ще научат традициите, ако не ви ги покаже някой? Явно в гората или на село не ти се връща, избрал си града и за нищо на света не искаш и мразиш селските традиции. Много се отрекохте от селото и народните традиции, ама от традициите произлизате или и секс не правите защото е отживяла традиция?????

А дано тая традиция се взаимства и от другите кметове и нашио кмет не две ами десет да заколи че да облажим и ние , че две недели съм само на леща.

Нека да си припомним забравените варварски и първобитни традиции. Все пак със сигурност и публичното бесене е било развлекателна програма на придворните селяни преди няколко века. Абе защо не се върнем обратно в пещерите направо, и това все пак е традиция и то с най-дългия период от порядъка на няколко десетки хиляди години.

Какво е лошото на разфасоването на прасе, ти сигурно ядеш в Макдоналдс хамбургери и си мислиш, че в тях няма месо или не е убивано животно, а месото се сади в двора на баба ти и расте по клоните на дърветата.

Между другото прасето е изключително интелигентно животно, почти колкото кучето. Може да носи вестника на собственика си и какво ли още не. А и в природата е чисто животно. Значи "прасетата" в този си вид са хората.

България е приключила като народ и държава. Гледах интервютат в сутрешния блок - жалка работа. Всички били отвратени, как могло, как такива жестокости, как.....Хора без мозък и продукти на социалният инженеринг ( има и такава професия ) . Българската култура и традиции си заминаха безвъзвратно и това е пагубно за всеки народ. Дори не става дума дали да се коля прасе в центъра или някъде си. Става въпрос за традициа и култура. Ясно е, че няма да се направи на "пъпа" на центъра но това показа колко деградирало е обществото и как е загубило културата и ценностите си.

Много точно казано! България наистина отдавна е приключила като държава!

Тъпанари.

Кметът на Пловдив се бъзика с пловдивчани с прасета? А какво остава с бъзика му, когато унищожи емблемата Каменица, за да построи брат му сгради там?

Да бе, защото откраднаха тази прекрасна бира на Пловдив?

освен министерството на Лиляна, друго няма да се разфасова

Нека бе! Тамън всички дечица да видят откъде, всъщност, идват и пържолките и кюфтенцата. Да направят своя информиран избор, така да се каже.

Искам да видя наживо човек който му вярва! Добре де, толкова ли е трудно да кажеш "ОК, изложих се, извинете."

И как успяхте да вържете свинята с Рождество Христово?

Като бях малък и коленето на прасе беше естествено и масово явление, на когато отиваш на свинска смърт и те питат накъде се отговаряше НА КОЛЕДА! И всички знаеха какво означава това. Българи сме и сме го знаели, а това, че ти не правиш връзка означава само, че НЕ СИ!!!

Тогава не е имало, какво да се яде и така са оцелявали. А сега има голям избор, защо трябва да се убиват животни?

Но всички ядем чевермета, нали? По Коледните базари в Германия и Австрия ядат наденици, в Унгария - гулаш, а при нас е селско чевермето? Дайте да се отречем от всичко. Трева за паша - бол...

Шот си тъп де , да ти поясня , едно е за изхранване , съвсем различно за спектакъл , шоу , ритуал , или там каквото е замислила затъпялата от кпажби главица Тотева.

На базарите се изхранват - ще знаеш. И едва ли някой ще коли прасе на площада... Има заведения в Боровец и Банско, пред които винаги се върти по едно прасе. Тях дали ги линчувахте?

Да, ядат хората наденици и гулаш, ама на място там ли си разфасоват мръвките и колят животни?То и раждането и секса са естесвени процеси и човещина, но приемливо ли е това да се прави публично на площада или на улицата?

Чевермето не е български специалитет и няма нищо общо с българската традиционна трапеза!

И дори е със съмнителни вкусови качества...

И да пратиш на Бацко от суджуците , не като оня от Ямбол.

Абе, тоя бил гУем празноглавец!

яж кюмюр и мълчи! гледай и клипчетата на Китодар в тубата.

Пир по време на чума с любезното съдействие на поредният самозабравил се селяндур гербаджийски.

Ама като ги разфасоваме и опечеме ще плюскате, нали!?

Интересно е колко хора щяха да ядат месо, ако трябваше, както е традицията, сами да колят, дерат, "почистват", разфасоват, тъпчат в червата му... животното.

еми най-малко 50! Лично ги познавам! И сме правили не 1 или 2 свински погребения до днес! И не си толерантен, а си гърчав веган. Колко ловци има в България?! Смяташ ли, че има ловец дето да не е участвал в изкормване на животно?!

Свинщини по Тотевски , не по свински.

Дори да допуснем ,че кметът Мамин Тотев не се оправдава чрез лъжи , какви изводи можем да си направим от избора му за експеримент?

Да припомним,че същото недоразумение заплашваше с жандармерия за разпръскване на танцуващите Български хора и ръченици на главния мегдан на Пловдив

И той се загрижил за Българските традиции ;) И то как - със суджуци и луканки ? Познато ?

Да направиш скара и почерпиш гражданите и гостите на Пловдив е едно, но да разфасоваш прасе под елхата съвсем различно, второто е абсолютно неприемливо, дори погледнато откъм традициите!Като не е наясно кмета да иде и пита хората от селата, дали си колят и разфасоват прасето под украсената елха?Това се прави някъде на двора, а под елхата децата пеят песни, рецитират се стихотворения!

kmeta se otmqta kato gerberast

Миналата събота бях "на прасе" у тъста... традиция, ама това дето сте го замислили в Пловдив е свинщина. Как пък успяхте да преекспонирате всичко от бита на българина...

И кво толкоз, не щете скара-бира, така ли?

Искаме да ядем, ама да се правим, че месото не идва от касапниците, ами се произвежда по нанотехнологии.

Имаше едни българи в Англия дето тръгнаха да колят в двора си прасе в Лондон. След сигнал веднага ги натовариха на самолет, без дори да им дадат да си вземат багажа, и обратно за България!

Ти си абсолютен лъжец! Откъде са го взели това живо прасе "в Англия"?! Да не би да са го закарали до там с бус?! И д и о т!

няма да се реализира тази идея по настояване на еврогейовете

Извратеняци всякакви. Едни са джендъри, други са кръволоци, и ги избива на жертвоприношения в 21 век.

А кои са тия, дето за против? И защо са против? Какво лошо има да заколиш прасе на Коледа? Това е вековна българска традиция, която трябва да бъде спазвана. Толкова ли се изпедерасти тоя народ вече, та и в това вижда нещо лошо?

Сбъркано е мястото, глупако!

Добрутру! Управлява ни неграмотна, проста, алчна и селска гербава паплач.

Има ли нещо общо коленето на прасета с Рождество Христово. Щото пък, ако няма, то по нашите земи има и по-древни традиции - жертви на хора.

Ако не се лъжа, нафората беше "плът Господна". Яденето й символична форма на канибализъм ли е?

Изяш хляб, спаси човек и свиня, може би? Да е посланието, в едно от значенията .

Традицията е да се коли прасе. Христос между другото са го нагласили да бъде по същото време.

Прасето в центъра на вселената на идиотите. По света и у нас.

Не,разбира се! Както и няма рождество христово!

Театрал майстор. Е това са и едните и другите.

Кмета да ги заколи и одере. Лично. На площада. С помощта на Общинския съвет.

Това е безплатна реклама за връщане на село.Това и там е истината

Кмета да беше казал ,че ще се организира безплатна скара с вино и трушийка и нямаше да има и един против ,но той за да си спести прасетата обяви ,че ще се разфасоват защото е ясно ,че вегъните ,джендърите и другите нежни души ще вдигнат олелия до небето.

Тотев , Тотев требе си малко демонстрации на китайски традиции за вас. Там не бих имал нищо против.

Колене на свинье на мегдана, тричане на кучета .... после като ви викат балкански цигани се сърдите!

старшинка, от стегнатата фуражка ти се е протрило мозъчето! колене разфасоване две различни дейности!

Що, според теб добичетата живи ли ще се разфасоват?

този успешен "социален експеримент" /цит./ идва да покаже какво диво племе сме все още, братя българЕ и сестри българкЕ ...500 години азиатско робство са това, не е шега работа- тука пукат пушкала, веят се байраци, навуща се навиват, мустаци се засукват, потури се мократ в студени води ...през 21-ви век.

И-Д-И-О-Т!!! Тъпако, погледни какви средновековни традиции се спазват и какви обреди се възпроизвеждат в любимите ти "развити демокрации", да не говорим за свръхуважаваните от теб САЩ, където от всяка плюнка и всяка кихавица се опитват да създадат традиция - идиотският Хелоуин е вероятно най-яркият пример за това! А за подбора и оцеляването на мижитурките през 500-годишното робство си прав, за съжаление - ти самият си ярко доказателство на тази теза!

а да минем и без двете, ко ше каеш? нема хелоуин, нема колене на прасенца дийл?

Ти си такъв, както наричаш другите. На Пиринеите вече се отказват от коридата. Диви примати от изостанало племе сте.

Написах "нещастен джендър си ти!" и го изтри днешното мушмороче дежурно уж за добрия тон... После добавих "носиш прашки и се гримираш. Напъват те отзад а ти ги прегръщаш и им обясняваш колко много ги обичаш..." И тук не виждам разминаване, цял парад правите с пера в дупетата и демонстрирате "любов". А после добавих, че "мен някой да се опита да ме напъне така ще му извадя двете очи!"... и е абсолютно вярно! Кое бе мишко, кое от написаното не отговаря на истината или съдаржа вулгаризми?! М? А точно в това съпоставяне се виждат разликите между нас хетересксуалните българи с деца и платените евроджендърасти, които уж се "възмущават" !

за теб джинси и анцунг няма ли, бе, чичак? що още ходиш с потури? и с цървули ли ходиш още? много ти е назаднала мъжествеността, чуек

Знае той човека що ходи с потури. Но ти, ти не знаеш приказката за джинсите... У неговите потури - ей-й-йй такива .адури! А у твояте дънки - ей-й-йййй такива мънинки! Едно време имаше мъдури в потури, сега има трънки в дънки!

Със сигуронст кмета на Пловдив ие за прибиране на 4-ти километър за празницита, а и не само! Няма моралното право заради неговото слабоумие да понасят последствията хиляди пловдивчани и гости на града!

За четвърти километър си имате ваш градоначалник,но още го траете

Вземете облечете тези на фотото и тогиз колете свинете.

Разстрелът на куче, се води убийство и те заплашват със затвор. Публичното обезглавяване и разфасоване на 2 прасета - национален ритуал! И сме тръгнали към "белият свят"....

Ние си седим тук, в България и не сме тръгнали на никъде! Борим се с живота, гледаме децата ни да израстат тук, с обич към семейството, традициите и обичаите. Да тачат и обичат всичко родно, да помнят кои са дедите им. А ти... ти върви на майната си по "белия" свят!

Селото си е село! (не като населено място, а като манталитет). Вари го, печи го - все си е село. Като искаш традиции, що изостави цървулите и магаренцето на дядо си? Всяко нещо е с времето си. А носталгията по него, не води до развитие.

Не знам кой му е дал идеята на ваш ванчо, но ходът е брилянтен. Така само с 2 лафа ванчо успя да удари в земята всички съвременни "творци" во главе с старцелюбката михаела дановска! И не му беше нужен за декор нито мавзолеят на Г.Димитров, ни то Квадрат 500! Мислех ванчо за простовато, елементарно и праволинейно човече, фокусирано изцяло и единствено в усвояването и отклоняването на публични средства. А гледай какво се оказва!? Този човек показва израстване, което трябва ако не да уважаваме поне да отбележим без да го подминаваме.

Не знам защо кметът е стъпил назад толкова бързо и лесно. Ако аз бях кмет, и аз щях да го направя това. И не съм нито необразован, нито комплексар, нито балкански субект (поне така смятам :)). Просто това е една българска традиция, която за съжаление е на изчезване. И нека въобще не се смята, че това било жестоко към животното, невъзпитателно към децата и нам си какво. Преди 25 години като дете нито в един момент не съм се радвал на смъртта на животното, нито това е възпитало в мен някакви девиации - никога това събитие е нямало такава украска. А животното цяла година се гали, чеше, говори му се, храни се, чисти се, и накрая се подхожда пак милостиво, бързо и максимално безболезнено към него. Ако някой има друго мнение, да отиде в промишлена кланница/транжорна, които са като от филм на ужасите. И така, не виждам нищо лошо в това да се запази и поддържа тази традиция, с всички нейни особености - и греяната ракия, и първите мезета, и пълненето на луканките, и варенето на бахура, и първата манджа зеле с осмянка с хубаво младо вино и т.н. Никой няма да се развали, нито е грозно, нито е жестоко, а и нека малките да разберат парчетата месо във витрината на магазина от къде идват - най-много да започнат повече да уважават и ценят храната, като знаят, че животното е загубило живота си, за да я имаме.

тва е като с цигарите- пушете цигари, щото нали не е марихуана. или- алкохолизирайте се с винце, щото нали не е спирт. дали ще го чешеш животното или няма да го чешеш- накрая му теглиш ножа, нали? тва се нарича лицемерие, брат ако смяташ, че наша традиция е лицемерието...може и да си прав, знам ли.

Човешкият вид ядем месо. Така че си е нормално да се колят прасета, кокошки, крави и пр. селскостопански видове животни...

Тези варварски кървави ритуали доказват,че още не сме дорасли за високата чест да сме част от елита на света и не сме истински приели в нас евроатлантическите ценности

Щото няма такова нещо като "евроатлантически ценности"!Подобни неща съм виждал в Словакия,Австрия и Чехия - разфасоване на прасе на площада и после на скарата.....Даже 1 седмица преди местните им изборите такова барбекю беше организирано ор месния кандидат.С разрашение на общината предполагам....

Ритуала не е около заколването на прасето. Ритуала е около събирането на близки и приятели, веселието. Във Виена, Бавария или пък Люксембург да не мислиш, че не колят прасета и кокошки ?

То беше ясно , че си прави ,,мека пишка,, с нас.

Идеята е добра!

Две, да са семейна двойка и да не тъгуват след това. Приветствам!

Друго си е 30 годишно Ирландско замразено

Няма връзка с темата, умнико малък!