Шефът на ПСС: Загиналият лекар е подценил планината, не е имал шанс

Марио Шкодрев е тръгнал твърде късно следобед по маршрут, който трае 3-4 часа

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Как ще лекува болни този лекар? Като своя собствен живот не уважава, как ще уважава живота на другите? Добре, бил здрав, прав, но при мъгла като се загуби, не знае как да се ориентира... какъв планинар е тогава? Отделно дори малко дете знае, че зимно време денят е много къс и се стъмва преди 5 часа... Имал мобилен телефон да се обади, нямал дори елементарно навигационно приложение или app за GPS тестване, което дава за секунди точното местоположение, остава да се продиктуват две цифри на своите координати по телефона и спасителите поне ще знаят от кой изходен пункт най-бързо ще го достигнат и спасят с помощта на навигационно приложение.

Надрусал се е и не знае къде е, във филма е бил и въобще не е разбрал какво става.. Напоследък по планините е пълно с комплексари, избиващи комплекси, еко-био-вегани, гейове, наркомани, бедняци-пропадняци, всякаква измет която отива на планина с тъмни очила денонощно само и само да покаже как е 'над нещата бате' , половината да не кажа повечето пушат, други директно смъркат и стават безсмъртни.. И там оcpaxa всичко, малко им беше по градовете.

планинар си найци...аз съм веган, ти си злобен кр..ен

Страхът носи и мъдрост! Жалко за младежът.

Според мен - загинал от преохлаждане в мъглата, след като е бил принуден да се върти в кръг на равно място. Това е така, при условие че не се съобщава за травма от падане. Преживявал съм хипотермичен шок и знам какъв ужас е, между другото трепериш и зъбите ти тракат както от студ, така и от страх, че животът ти се изнизва като пясък между пръстите. На никого не го пожелавам, и впрочем само такъв пхреживян опит (ако днес си жив) предпазва от лекомислие и самонадценяване в планината.

А що, обикновено мъдрите хора се учат и от опита на другите...

Новината е за гибелта на млад човек, който въпреки отличните си перспективи, е избрал да специализира много тежката и неносеща допълнителни доходи "Спешна медицина". Човек, който безвъзмездно е оказвал медицинска помощ на възрастни хора от Северозапада. С две думи - ценен и почтен човек. Голяма част от мненията са от типа "Да мре тъпака! (това от някаква незнайма ми легенда на световния алпинизъм на име Дядо, който бил тръгнал преди време за хижа Ботев, а такава хижа не съшествува), "Не е успял да намаже от медицинската мафия", "Празна кратуна" и т.н. Чел съм в чужди форуми коментари под аналогични теми за нещастие в планината - няма такива гнусни коментари. Как мислите, дали е въпрос на модераторска цензура или просто по-човечни хора живеят оттатък Калотина?

Тъпак си ти, моето момче, защото съм писал ВРЪХ Ботев, а ти дори не можеш да четеш и когато аз съм участвал в спасителни групи по Балкана, ти си бил още в мъдете на баща си. Да си беше и седял там. А тъпакът независимо какво е избрал (и изобщо не се знае дали го е избрал) още не е бил още никакъв лекар с една две години стаж, а какъв опитен планинар е вече се видя - получи си окончателната дипломна оценка. Финита!

Ако тръгна да си меря планините със всеки нафукан анонимен пенсионер в нета (който дори и до Ботев бил стигнал) язък за планините. Да сте жив и здрав, Дядо. Сигурен съм, че ще надхвърлите 100 г. Бог не вярвам да бърза с Вас, щото вероятно не му е чуждо чувството погнуса?

Житейски факт е как точно най-големите неудачници и мамини синчета най-много от всички се хвалят в какво били участвали, къде били ходели, докато другите били деца, и адски ги е страх някой да ги разбере що за фантазьорчета са, та затова ги пращат да си седели някъде другаде.

намерил това, което търсил.

голяма загуба, не съдете ,всеки може да сгреши..сега е с родителите си :(

Кви родители бе?! Откъде ви идват такива отвратителни малоумия на акъла??

мери си приказките и чети повече

Аз да си меря приказките ли?! Какво да чета, малоумия ли? Как може за умрял човек да викаш, че бил при родителите си! Откъде се въдите такива откаченяци!

Преди да се пениш и да ругаеш хората, че им идвали отвратителни малоумия на акъла, да си бе направил труда да прочетеш, че д-р Шкодрев е сирак. Бог да го прости!:(

Точно това имам предвид! Да не са го заровили в общ гроб с родителите му!

Чети повече...помага винаги.

Що, кое според теб не съм дочел? Или ти така, обичаш да повтаряш видяното от други?

Ха-ха-ха, бил с родителите си! И са кво - ядат и пият и са кефят: "Еееее, събрахме се!" Ей, много дебил на тоя свят. Няма изтребване, ако ще всеки ден по един такъв да го свалят в чувал от баира.

Природата никога не трябва да се подценява.

ОТ статията излиза,че умира след съветите на спасителите,да кажат какво точно са го посъветвали

Да не оставим нито един пациент да умре без лекарска помощ! - соц. лозунг.

"При много лоша връзка успяхме да разберем само, че е добре, че не мръзне и не е мокър. Дадохме му съвет какво да прави..." От какво е умрял тогава?

От съвета, очевидно.

От синдрома на великана - като заспи на хладно и умира.

Не се научиха великаните, че не опитен планинар, не спасител, не инструктор, господ бог да си, в късна есен, зима и ранна пролет В БАЛКАНА НЕ СЕ ХОДИ САМ! То и в друго време не е добре, щото никой не е застрахован, че няма да падне, да си счупи крак и после да го издирват цяла седмица, ама лятото по има шансове да дочакаш помощ. Зимата - НИКАКВИ. Препоръчвам на всички такива безсмъртници да отидат на връх Ботев и да видят паметника на тримата туристи умрели на сто метра от кулата, защото не са я видели в мъглата, за да разберат за какаво става дума.

Едно време (даже мисля че и на Ботев съм я чувал, но беше отдавна) имаше кабмамки по хижите и при лошо време се биеха на половин/един час.

Малкия, я ходи назидавай и давай препоръки на жена си и евентуално в гаражната кръчма, ако там те търпят, вместо да те изхвърлят с шутове.

Е, дядовото ми дебилче, малък, малък ама жив, а оня ГОЛЕМИЯ опъна петалата от простотия, нальиииии!

Не, не е от простотия. От простотия е това, че тиквеници като теб си мислят, че никой не им се смее.

Този тъжен случай потвърждава правилото винаги да има човек на когото да съобщавате маршрута по който възнамерявате да се движите. Това може да спаси живота ви! След филма който гледах /действителен случай/ се убедих във верността на това правило –„127 часа: Между живота и скалите“.

А като се изгубя и 2 часа вървя в грешна посока на кой да го съобщя, викаш...

Момиченце дядово, Балканът не е пъпа на София, та да кажеш на кое кьоше се намираш. Ти щом си тръгнал да търси помощ, значи хал хабер си нямаш къде си. Освен това, всеки чака последния момент - "аз ще се оправя", докато стъмне. А през нощтта забрави някой да те намери. Няма и да те търси. Чак като съмне на другата сутрин, а ти дотогава си опънал жартиерите от студ.

Аз на млади години така се загубих - обърках маркировката и по грешка съм тръгнал към хижа Ботев. След като 2 часа катерих, вместо отдавна да съм стигнал за където се бях засилил и след като слънцето започна да залязва след 9 - газ надолу, стиганх някакъв планински път и по него излязох около Сопот към полунощ. Разликата е, че бях потен, прашен и прегрял, защото беше насред лято. Тогава нямаше телефони и единствената ми грижа беше да не се спъна в тъмпното и да си навехна или счупя нещо. тепърва да тръгнеш час преди стъпмване зимата, показва типична нешенска самоувереност и безотговорност.

Южен склон, северен склон, една хижа, ама била друга...За 2 часа при тези условия колко километра можеш да изминеш... Дядо, във всички случаи информацията помага, дори и да не знаеш точното "кьоше".

Той тоя дървен философ си е такъв. Обожава да дава акъл и да назидава за неща, от които хал-хабер си няма, което очевидно е повечето неща в живота. Типично за тоя тип манталитети.

Цветле, маршрута е хижа "Добрила" - хижа "Амбарица". И както писаха хората (за мен е незнаен) той е един.

А кой е казал, че е носел смартфон? Има странни хора - обичат телефони с копчета.

Ама то и аз имам "телефон с копчета", но имам и голям смратфон, да не кажа фаблет. Ти като му гледаш снимката, смяташ ли, че няма профил в сураткетаба, инстаграм и още един куп такива простотии, изискващи задължително най-новия iphone, за да му се вижда логото при снимките в огледалото? Но, да допуснем, че наистина е нямабл такова нещо, има туристически гармини, които са още по-стабилни в планината. Като е тръгнал зимата преди залез сам, това е най-малкото, което е трябвало да носи. То, реално изобщо не е трябвало да тръгва, ама тези "милениъли" си мислят, че вселената се върти около тях и "на тяха такова нещо не може да се случи".

Абе да ти кажа от моя с копчетата и смартфона (с четири резервни батерии) - моят издръжа 4 дни в планината без зареждане (+още един долу в ниското, където навсякъде има обхват), а петте общо батерии на смартфона изкараха два дни и 18 часа. Нарочно го правихме експеримента (с два допълнителни резервни невключени телефона)...толкова за смартфоните в планината!

Мир на праха му. От друга страна безотговорни действия от един лекар. Как ли би постъпил с пациентите си? Би трябвало да ги учат на отговорност и самодисциплина. Липсата на родители също си е казала думата.

Ами как - по същия начин. Докато е млад - смело и смахнато. Като одъртее, няма и да те пипне - или ще ти пише рецепта по спомени, или ще те прати при колега "специалист".

когато ти е празна главата, нищо не помага

Ти си живият пример за това.

Ами не, всъщност набеденият доктор е жив... пардон, умрелият пример за това. И всички тези дето са наблъскали минуси на petrovito и ще наблъскат минуси на мен, и тези дето са те заляли с плюсове, барабар с теб, сте големите празноглавци. За умрял не се говорело лошо. Когато някой е тъп, няма значение дали е жив или умрял - той си е все тъп. Всъщност има. Най-често е умрял точно защто е бил тъп.

Така, така. "Всички" нищо не знаят, пък ти и оня тиквестия отгоре знаете най-добре.

Мир на праха му! Не търсете виновни! Ако не днес утре е щяло да се случи, след като го влече. Ако планините ни бяха урбанизирани както са Алпите щеше да има много по - голям шанс, но дали пък тогава би искал да прави преход в "дивото", само можем да гадаем!

Тъй, тъй - да урбанизираме и планините - булевърди, блокове, небостъргачи и тук-там предблокови градинки. Не мога да разбера къде се раждате такива идиоти.

Сакън, не давай такива идеи, че Цеко минев може инфаркт да получи от вълнение...

Кога най-после ще има роуминг между клетките на българските оператори за български абонати??? Абсурда е че, ако си планината в Гърция прмерно, телефона ти ще се префключва към всики възможни клетки и така ти се увеличава шанса да има връзка. Ако си в Българската планина с чужд номер пак ще се връзваш с мобилните клетки на всикичките оператори. Обаче ако си с БГ номер си оставаш на клетката на твоя оператор и ако няма сигнал си умираш. Кога най-после ще разберат, че това е абсурдна ситуация. Поне за планинските клетки да направят взаимен роуминг. ТОВА СПАСЯВА ЖИВОТИ.

Е, това чисто пазарно не виждам как ще стане. С муждите оператори договорите за роуминг са съсвсем други. Тук направят ли го това, направя да обединяват мрежите... Ама операторите са му виновни, че трябва да го триангулират с точност от стоици метри в планината, а той не може един СМС с координатите си да прати, които ще са +- десетина метра. Един вид, те го пеленговат, а той се крие като партизанин от тях, за да не го намерят. Това ни е кусурът на българите - все друг ни е виновен и все друг да мисили за нас, а ние нямаме никаква самокритичност и отговорност. Към себе си сме безотговорни, пък какво остава към другите. Тръгнал сам преди стъмване в Страта планина...

Същите договори могат да се подпишат и тука. Нищо не пречи да е оторизира клетка на чуждия оператор. Ако ти се губи покритието няма как да пратиш координати. Повярвай проблема е голям. Ходим често на групи и едните имат сигнал другите нямат. Ако изостанат не може да се свържеш, защото ту единия има, ту другия. Не пречи да имаш национален роумниг дори и да е ограничен в минути. Или пък само за планинските клетки. Възможност има ЖЕЛАНИЕ няма.

Щом е успял да проведе лош разговор, от това място е можел да пусне спокойно съобщение. Най-вероятно вече е бил дезориентира и уморен, което е пречело на трезвата мисъл. Жалко!

Бе, той както се е държал, все едно няма GPS, утре някой ще се направи на още по-голям хипстър и изобщо няма да носи телефон, за да им е гадно на мобилните оператори, дето тамат са се направили на маймуни, за да "обединят мрежите". Заради чужда бедотговорност, дай сега всички да си променят бизнес модела, а оттам и условията към клиентите си. Щом са провели някакъв що-годе разговор, SMSът, който върви директно върху MAPе щял гарантирано да мине. Имам имоти в Балкана и знам как стои въпросът с покритието. И на мен щеше да ми е по удобно 4G-то да се закача към най-близката клетка, но бизнес моделът е друг. В океана да не би да има клетки - като ходите често и губите връзка, сателитните телефони са все по-достъпни. Само че на българина му дай друг да прави инвестиции, а не той и също друг да е отговорен за него, пък той да се чуди как максимално да се забатачи и да утежни живота на останалите, тръгнали с него да се занимават...

Абсолютно си прав! Ако имаше роуминг, сега момчето щеше да си тропа по тарлъци вкъщи. Абе идиоти с идиоти, вие изобщо планина виждали ли сте?

Очевидно и ти не си виждал.

112 работи даже без карта и от заключена клавиатура

Говорих миналата година със шефа на отряда в Алба Юлия (градче в Карпатите) към румънската спасителна служба. Разполагали със собствен хеликоптер. Румънската служба разполагала с четири специализирани леки хеликоптера, закупени от Австрия с еврофондове. У нас ПСС преди 6 г. бе разформирано и за първи път в историята си, мина като служба към Червения кръст. По същото време бе видяна сметката и на Гражданска защита. Средставата за учебни акции и техника бяха силно орязани за сметка на заплатите над 3000 лв. в централата на БЧК. Планинското спасяване е доброволно - от над 600 спасители в България, само 4 са на щат (800 лв. заплата). Млади, мотивирани и отлично тренирани хора се срещат в големите градове. Отрядите в малките подбалкански градчета (включително и Банско) се състоят основно от чичаци (и аз съм на такава възраст), които яваш-яваш и полека ходят и сигнала за бедствие обикновено ги вдига от софра. ПСС няма и един собствен лек алпийски хеликоптер - при нужда може да се ползва военен, който пък не може да кацне навсякъде. В резултат на гореизброеното се стига до ситуации като тази, в която веднага не са потърсени координати на подалия сигнала, а чак на втория ден. В заключение винаги загиналият е подценил планината, нямал е опит и бла-бла сватбарски общи приказки. Тъй ще е тя нашата - на мускули и ентусиазъм. Като си знам почтеността на правителството, което бастиса службата, дори и да се закупят някога хеликоптери, ще бъдат осчетоводени като стелт изтребители последно поколение. А на бас!

Много си объркан! Планински спасител е призвание, не е като да продаваш домати на пазара! Планински спасител се става с голямо сърце, много знания и непрекъсната физическа подготовка. Това се постига само с воля и адски труд! Няма как някой да чака на държавата за да стане спасител! Или го носиш в сърцето си или не! Какъв хеликоптер щеше да вдигнат от ПСС в това време? Мъгла и вятър! Много филми гледате!

Проблемът е в организацията тип "ловна дружинка" - който не се е напил до по време на спасяването, отива с каквото има - по собствена воля и със собствена екипировка...

Планински спасител е професия, която си има длъжностна характеристика. И в нея не е включено ресторантьорството по хижите, както явно си мислите тия романтичните мозъчета, за които било "призвание".

Е това никога няма да го проумея. Един дебил ръгва из Балкана посред зима посред нощ (в 16 часа вече се стъмва), набутва се бог знае къде, опъва жартиерите и после му виновни мобилните оператори, ПСС щото нямала хеликоптери, Койчо от Койнаре, пишешщите истината като мен по форумите... САМО НЕ И ВЪПРОСНИЯТ ДЕБИЛ, който съвсем директно е ръгнал да се самоубива. Ми мрете бе тъпаци!

Е, ти да си чул българин да поеме отговорност за своя постъпка?! Винаги вината е другаде, вкл. и в международното положение. Виновни са или другите или предишните, затова сме на този хал не само като държава, но и като народ.

мери ли си днес кръвното, бе дъртак! И като си оцелял досега, дали си е струвало

Как да си го премери, като няма достатъчно акъл да борави с уреда. Не го ли виждаш какъв е загубеняк.

Вече всеки носи в джоба си едно малко чудо на техниката, което преди 30 г. беше немислимо - телефонна връзка от почти всякъде и локализация чрез спътникови маяци във всяка точка от повърхността на земята. Обаче тези неща се ползват за правене на селфита в огледалата на обществените тоалетни и за качване на тъпи мнения в сураткетаба. Като гласовата връзка е била лоша, да си беше видял координатите и да ги беше пратил с СМС - този протокол е много по-стабилен и щом е имало някакъв разговор, щял е да мине със сигурност. Да не говорим, че като тръгва по никое време през декември, можеше да си вземе и някой гармин, та хептен да знае къде е. И аз на млади годин съм се губил сам в този район, обаче беше разгарът на лятото и когато слънцето започна да залязва, тръгнах надолу и към полунощ излязох на подбалканския път встрани от Сопот. Зимата авантюри не се правят, хеле пък в този район на планината.

Eто това е разликата между миналите школата на казармата и новото поколение от пораснали деца които са гледали много филми. Когато тръгваш винаги трябва да премисляш дали си готов за всички ситуации , дали си готов да се пребориш със всичко и да оцелееш. Когато си готов тогава и 15 дни да останеш в планината е детска игра.

Спести ми това с казармата, ако може. За 18 месеца се нагледах на дебилност. На всички нива. Не бяха прости само шапкарите. От 150 човека поделение, точно двама четяха книги... И, разбира се им викаха "дървените философи". Другите ги вълнуваха жени, коли и футбол. Не, непременно в този ред.

Тия, дето искрено вярвате, че казармата учела на такива неща, сте ми ясни как "службата" ви е била една година метене на плаца и строева подготовка и после цял живот казармени истории какви "войници" сте били и как ученето на скатаване, сапунките при розичките и да разглобяваш един от най-опростените автомати в света (и една-две стрелби, ако сте имали късмет) ви направило мъже. Въобще наборниците до един сте ми адски забавни как сте изкарали половин-една година в поделението и после цял живот се надувате как сте "били в казармата".

С всичко изброено съм съгласен, освен с тезата, че АК бил много опростен. Няма такова нещо. Той е с газово бутало, а вариантите на AR15 - M16, M4 и свички деривати даже и бутало нямат, а са с директно действие върху затвора. АКто е сравнително по-безотказно заради калибъра и по-високите си допуски. Поради тази причина е и по-неточно, обаче това са обективни дадености, а не недостатък. Ако искаш да видиш нещо наистина просто като устройсво - картечните пистолети, стрелящи от отворен затвор.

Ти не бъркай "опростен" с "прост". Калашникът умишлено е проектиран да е простичък и с възможно най-малко части, което е нещо чудесно, защото позволява надеждност, евтино производство и леснота на обучение за употреба и полева поддръжка. Ето даже деца умеят да го разглобяват, както е показала практиката. Така че тия, които ми се перчат, че били разглобявали АК, са ми пределно ясни, че са разни наборничета, дето са "служели" както съм описал, ама си живеят със самочувствието, че били в казармата.

Ти къде видя да бъркам опростен с прост. Имам както цивилен АК74, така и AR15 - и двете без автоматична стрелба. Автоматичната при АКто даже е по-сложна като механизъм. Да не мислиш, че AR15/M16 се разглобява много сложно? Натискаш един щифт и алуминиевата цевна кутия се отваря нагоре, след което вадиш затвора и това е. На него даже възвратната пружина си му остава в приклада. Полевото разглобяване на АК не е нито по-сложно или просто от това на М16, а сглобяването е даже по-сложно, защото за правилното постяване на пружината и капак й трябва да се внимава да влязат в съответните улеи. Разбира се, има и излишно сложни за разглобяване пушкала, но не говорим за немския overengineering.

Тогава за какво изобщо ми спориш, бе?? За да можеш да поднесеш тия хвалби какви ловни оръжия си имал и какво си нямал и презумпцията, че не съм наясно как се разглобява серията АР-15? Много ясно, че като някой, който е боравил и с двата типа конструкции, на теб няма да ти се струва сложно разглобяването нито на едната, нито на другата! Подчертавам дебело и отново, че правя аналогия между това, че АК може и се разглобява и обслужва от деца (доказано), и ония "служили" наборничета, дето като могат да правят същото, си мислят, че това ги правело мъже!

Ей, смотаняк, казвам какви оръжия имам (за спортни цели, не за лов), за да видиш, че говоря от опит. Значи деца можели да разглобят АК, но не и М16, който даже е по-лесен. Пълни глупости - съвременните автомати са еднакво прости за обслужване и за полево разглобяване, естествено с някои незначителни изключения. АКто са разглабя лесно, не защото е опростен, както казваш ти, а защото е нормално усложнен. За такива като теб има youtube - гледай и не тиражирай легенди за АК, от типа че бил опростен, лесен, пробивал релса и прочее глупости, тиражирани от такива, които са го виждали 2 пъти в казармата или като теб,, които даже и не са го виждали наживо. Аз пък ти казвам от опит, че със затоворени очи не можеш да сглобиш АК, заради улеите, а дори и с отворени можеш да допуснеш грешка при сглобяването.

Е, те самите му конструктори и производители твърдят така, но добре, щом дървени философи като теб знаят повече от тях, сигурен съм, че ще си ревизират идеите специално в твоя чест.

Кой са "самите му конструктори"? Хуго Шмайзер ли? Дай цитат, вместо да пишеш глупости.

Никога не подценявайте екипировката. Навъдиха се много фирми, които рекламират екипировка, която издържа на -50С и воден стълб 20 000, но не пишат за колко време са тези характеристики. Много е вероятно младежа да се е предоверил на екипировката, съчетано с грешката да продължава да търси пътя, от което се е изморил и съответно измръзнал. Правилно в подобни ситуации е да се остане на място, при силен вятър да изкопаеш дупка в снега, да направиш пряспа като заслон срещу вятъра и да чакаш. При запазена батерия на телефона и наличие на резервна външна, шансът да те открият е много по-голям ако си останал в близост до маркирания маршрут.

Ветеринарна медицина?

Грешна "спасителна" операция, сами са я превърнали в "откриване на труп"

Не му пишете минуси без да сте наясно как стоят нещата. Човекът е напълно прав и ако не вярвате, проверете колко пъти изгубени и издирвани хора се прибират под носа на "спасителите" сами, и колко пъти "спасителната" служба си свършва работата спрямо това колко пъти са след дъжд качулка. Проверете същата статистика за румънските спасители, например, за да не сравнявам с по-развитите държави. И накрая за тези, които не знаят - ПСС е на държавен бюджет, а не са някакви доброволци, необучени и отишли от добро сърце да помагат, сиреч ПСС се явява поредната невършеща работа държавна структура, която иначе се изхранва от данъците ни.

Жалко за момчето. За съжаление прекалената младежка самоувереност може да бъде фатална. Дано поне си вземат поуката други луди глави. Иначе, има едно приложение BG Mountains, от което може да изпратиш СМС с координатите си в подобни случаи.

Според мен с всеки смартфон (с GPS) може да си видиш координатите и ако имаш връзка (а той за малко е имал) да ги изпратиш, без да си бил подготвен с отделно приложение. В този случай освен всичко и умората и може би паниката са оказали влияние... Жалко!

Не ходете в зимната планина със смартфон, а само със стария тип телефони с копчета. При голям студ с вятър и сложени ръкавици тъчскрийнът е на практика безполезна операция. Докато натискаш и батерията ти отива, а на практика ти нищо не можеш да избереш.

Стилус...

Мир на душата на младия мъж. Едно голяма Благодаря за спасителите, които са дали всичко от себе си! Планината е по-голяма от всички ни!

Спасителите не са дали нищо от себе си. Поредният им провал, за съжаление тоя път не е приключил с това човекът сам да се прибере под носа на "издирващите", и сега им слушаме вечния рефрен за неподценяването на планината. Разсъждаваш като някоя жена, емоционално. Иди виж по хижите на ПСС какво става, ако не ми вярваш.

в понеделник - една информация, във вторник - друга : тия хора на какъв език говорят и какви професионалисти и спасители са - оставам с впечатление, че просто не знаят какво правят всъщност? Чакат човека да загине..... зиме - в планината.

Хора за някой това е живота - планината и те си знаят, че някога, някой ден и това може да се случи. Останал е завинаги там където е бил най-щастлив.

С други думи станала е някаква грешка при спасителната акция. Не че трябва да се търсят виновни, но и без ясно анализиране на грешката не бива да мине. Можело е да спасят човека. Информацията им е била грешна.

Сефте нашата "спасителна" служба да не може да си намери задника с две ръце. Бабата, дето цяла нощ обикаляла нивата, а после се прибрала сама, оня планинар, дето го издирваха с хеликоптери, а той на другата сутрин пак сам си се прибра в хижата под носа на всичкото издирвачи, такива случаи бол, въобще нашата "спасителна" служба като намери някой, дето е още жив, е по изключение. Иначе само се правят на много изморени герои и обясняват колко стрували операциите, ама си трайкат, че ПСС получава пари от държавния бюджет точно за тази дейност и не са никакви безкористни доброволци, а хора на заплата, които имат нужда от ревизия като не успяват да си свършат работата, а не да ми обясняват колко била коварна планината. Ми вие затова сте там и взимате пари - да внимавате за хората, щото е коварна.

Един лекар,колко акъл има ?

Повече от теб, мишко!

Планината не трябва да се подценява никога. С приятели обикаляме планините от 30 години, само през есента и зимата, спим винаги на открито и без полатки, независимо какво е времето. Но ! Имаме десетилетия опит зад гърба си и винаги много внимателно и прецизно подготвяме маршрута, екипировката, комуникацията, организацията и пр. Досега, да чукам на дърво инциденти не сме имали.

Спите! На открито! Зимата! В планината! Сега дефинирайте "спим", "открито", "зима" и "планина"! Щото ако за Нова година се събирате в двора на някой в Говедарци и се напивате, може...

те преди 10 години и комуникацията им е била на ниво! с димни сигнали

С хубава екипировка спокойни можеш да спиш на Мусала на палатка януари. Може и без палатка, в дупка в снега. Ама ти си стой на дивана по-добре, не се напрягай!

Малкия, има спални чували, специално проектирани за спане на открито при арктически температури, и се продават съвсем свободно в повечето туристически магазини (макар че хич не са евтини), така че вместо да се правиш на голям разбирач, внимавай тоя кораб, дето се чудиш дали минавал, да не те прегази.

То има и едни специално проектирани животни, които живеят там. Тюлени им викат. Това не значи, че всичките с 2 ганглия трябва да се юрнем да спим там.

Тюлени няма в планината, говедо. И никой не ви кара да се юркате да спите където и да било. Отговарям на глупостите ти с удивителните от по-горе, дето се опитваш да изглеждаш много умен.

Значи,инциденти ще имате !

Мир на душата на момчето! Да попитам, ако се наложи локализация на GSM сигнал, има ли опция да се ползват клетките и на другите оператори, освен на този към когото е картата? Когато е застрашен човешки живот, колко време отнема една такава триангулация? Ако има информация, че мобилен номер XYZ, след час ще взриви бомба, то на другия ден ли операторите ще кажат къде е (бил) този апарат и сигнал, или от телевизията ще чакат да разберат къде е гръмнало? Явно в ДАНС има парии за подслушване, но за локализиране на GSM сигнали и спасяване на човешки животи няма?!?! Не разбирам от планински операции. Аз съм обикновен софтуерен инженер и правя прости математически модели за оптимизиране в пъти на човешките дейности. Явно много филми съм гледал, където по сигнала (дори и без включен GPS) на телефона се установява кой къде е. Малко повече в началото, и много по-добре на края... Утре пак ли ще се процедира така?

Ама верно много филми си гледал. В планината поради голямата видимост и липсата на сгради , обикновено една клетка покрива много голяма територия. По силата на затихване на сигнала горе долу може да се определи посоката на движение и толкова. В града е по-лесно тъй като има клетки които се припокриват и телефона избира автоматично тази с най-силен сигнал. Тогава триангулацията важи. Ако има терорист който да взриви бомба утре, не се притеснявай. От данс ще се обадят на изпълнителния директор на някой от трите телекома и ще получат нужното инфо. Има и дежурни съдии и прокурори, това да не те е грижа

Антон, благодаря за репликата. Предполагам си вещ в материята. Да попитам за антените на операторите: Те са по няколко (4бр) и са насочени в различни посоки. Има ли функционалност, да се анализира от коя антена идва по-силен и по-слаб сигнал? Може ли да се подава "ping" само през една? Двоичното търсене на лъв в пустиня, локализира на германците къде е съветската радиостанция в София през ВСВ. Има ли приложения, които като се тръгне на преход, на всеки 1 час да докладват на сървър GPS координатите на туриста? Нещо като камъчетата на Хензел и Гретел, но за 112 и за ПСС? Да не е постоянно вклочен GPS-a, за да не хаби батерията? Удачно ли е при позвъняване на 112, автоматично да се подават и GPS координатите, ако апарата има такава опция?

Телефон 112 се набира през всеки един от трите оператора, независимо при кого ти е картата. Това е видно и от факта, че дори преди да си вкараш пин-кода ти изписва Emergency call only. Това предполагам ти отговаря на въпроса- техническа възможност има, но е въпрос на организация... Ще чакаме пак от европейския съюз да ни задължат да го направим и тогава

И като се обадиш на 112 от телефон без карта какво мислиш че ще стане. Освен да кажат има спешно повикване от този номер през клетка на оператор Х, която покрива район с координати. Освен това слагайки карта в апарата, този апарат започва да функционира с дадената мрежа, кум която е вързана картата. Представиш ли си какви опции има за злоупотреба ако с една карта от оперстор Х , можеш да се закачаш и кум мрежата на оперстор У и оперстор Z. Това къде го гледате по филмите е фантастика.

ПСС имат мобилно приложение, което изпраща GPS координати в случай на нужда, не ми се е налагало да го ползвам но е вариант. Много жалко за момчето.

Телефон 112 трябва веднага да даде данни за местоположението му, какти и gps данни да бъдат изпратени от бетстващият. Хеликоптер да го спаси, след което да си търсят дебелата сума по спасяването му и да плаща цял живот. Сега какво - един екип търсил, намерили тяло, а човека тръгнал на своя глава късно след обяд в планината...

Ти ли ще пилотираш хеликоптера при бурен вятър и мъгла ?!

за това им се плаща

ааа, имал е шанс! имал е огромен шанс да доживее до 75г, ама е нямал акъл, и си е профукал шанса!!

от онези, които ще имат "шанс" да доживеят до 100, спамейки празните си "мисли" пред монитора. безличното той.

а нещо по темата имаш ли да споделиш, смо.таняко? ти сигурно си от онези дето си мислят, че цялото човечество е длъжно да се грижи за тях, и да ги вади от лай..ната в които сами се навират!

30 4овека и те мразнат и го тьрсят...да го тьрси жена му

А ти като се разболееш майка ти ли те лекува или екип лекари?!

ми лекари, ама си ги търси сам, а не те да го дирят из дръмалаците!

Ще спестя обстойно мнение за шефа на ПСС Нешев (туристически функционер от клуб "Планинец", когато младите Николай Петков и Кирил Досков от съшия клуб се стягат за Еверест 84-та, сега би трябвало да е над 70 г., да е жив и здрав). Но несериозно в 2018 г. звучат обяснения, че имали друга информация и това ги забавило два дни. При положение, че бедстващия се обадил в 19:30 в понеделник на 112. Тука няма "една жена ми каза" - първата работа трябва да е връзка с мобилен оператор откъде е получен сигнала. Тази връзка била направена чак след денонощие. Уважение за труда на спасителите. То кое ли ни е като хората, че ПСС да виним. Светла му памет на д-р Шкодров!

пълно безхаберие, некомпетентност и мързел на институциите, довели до поредната загуба на обществото ни на млад и ценен човек, за какво им се плаща на тия служби питам аз