17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Той бързо се налага като един от символите на българския дух в борбата с гръцката Патриаршия, а по-късно и със сръбските претенции. Да де. Благодарение на французките уклони на османските падишахове от французки произход бе допуснато ново квазигръцко държавно образувание в Атика и Пелопонес, което в рамките на век се разрастна и достигна комай до Пловдив на север. Поради липса не само на антични, ами и на всекакви гърци на север от Лариса и Арта се наложи да прокарват с Мегали идеята, че гърци били всички които споделяли гръцкия с културата на френското просвещение. В резултат - ликвидация на еничарския корупс, реформи и ... крах. Сръбското въстание около Белград въобще не е сръбско, а бартско - има два символа на знамето, т.е. на запад е сръбско, а на изток от слива на Сава в Дунав - българско. До днес по сръбските музеи седят артефактите за това! Но, империята на Швейк направи и невъзможното да обезбългари и изкорени всяко руско влияние посредством България - в Западните Балкани. Като резултат - великосръбски шовинизъм, а истинските сърби започнаха да се наричат хървати. Османските сърби - бошняци, но всички твърдо споделят латиницита от Беч!

странно е, защото славяните живеят в словения, словакия, полша и чехия, и пишат на латиница! а монголците и казахите пишат на кирилица, ама въобще не са славяни!

щом така са заповяда ли от кремъл :) :) :)

Те ги наричат славянски ,не български. За сърбия българите са татари.следваща стъпка е да бъдат признати за сърби

Първо, Кирил и Методий не са българи, и няма как да се наричат "български". Второ, не са и славяни, така че и "славянски" не е неправилно. Те са ромеи, византийци! Баща им е висш византийски военачалник.

Това че е византиец не значи че не е славянин ;)

Кирилицата е създадена 30 години след смъртта на братята от техните ученици в България по поръчение на Българския цар А Кирили Методи и са създали ГЛАГОЛИЦАТА Затова сегашната азбука е редно да се казва БЪЛГАРИЦА Създадена от Българи по поръчка на Български цар за Българския народ

Много си зле с историята и приказваш с клишетата , с които ни учат , вече, столетия. Братята Кирил (най малкият от 7) и Методий (най големият) НЕ са българи и нямат нищо общо с България.Те са ромеи, от семейство на висш византийски военачалник, управител на Солун! У нас идват техни ученици, години след тяхната смърт в Рим, и то не заради белите ни очи, а защото ги изгонват от Велика Моравия.

Крайно време беше! Дано обаче не забравят да споменат, как България е посрещнала учениците им в българския град Белград и ги е разпределила по територията си за да разпространяват новата българска азбука и писменост. Към този момент държави Сърбия и Русия изобщо не съществуват. Халал да им е писмеността, която сме им дали. Едно благодаря да кажат е достатъчно! Ама надали!

Както и ние не благодарим на гърците и Константинополския патриарх , че са изпратили при славяните мисията на Светите братя.

Където е текла Сава, вливайки се в Дунав - пак ще тече!

Ето защо националният празник трябваше да е 24 Май. Обединителен празник на всички българи, а както виждаме и на околните и по далечни племена.

славяните са нямали писменост преди К. и М. Така ли? Глупости. Поредната манипулация. И българите и славяните са имали писменост преди глаголицата.

Слава на нашите съседи сърбите! Културният диалог между двете славянски ортодоксални държави да се засили...Кирил и Методи са солидна основа това начинание!

Може па да се окаже че и те са я създали,и ония византйските шпиони Киро и Мето .Единия е Маке другия Сръбин. А па майкя им е рюскинска пача.

По онова време сме били една държава и един народ, нека да празнуват щом искат.

Не сме един народ по френско /революционно/ давление. От 19 век. Въстанието в Белградския пашалък в началото на 19 век е на двата народа - на запад към Босненския еялет е сръбско, а на изток - към Румели си е чисто българско. Дивата свиня, заедно със сръбското огнило, е символ на Трибалия, т.е. на българските земи по Морава. Много българи има и във Войводина, а езикът им е славяносръбски. Този модерно и високорусифициран през века на Просвещението език е много повече и по-близък до българските народин говори, отколкото до сръбските по Дрина и в Босна. Едва през 30-те години на 19 век започнаха Обреновичи да налагат цървулите за национален символ! А през 1868 г., както отбелязва Ботев - изгониха от Сърбия не само легията, но и българското доверие! Това е правилен ход. Сърбия правилно се кирилизира и по този начин показва връзката си с българското начало, а не със сръбското ... което днес за благозвучие се нарича ... хърватско. Истинските хървати причат на Кайкавско и Чакавско и не отвръщат с "Що?" на упрека, че са прави сърби.

Кирил и Методий не са измислили глаголицата, а македоницата. това го знае всяко македонче дори на луната.

Брей тез сърби, празнуват това, което не ползват, от какъв зор празнуват тогава?

Сърбите имат точно една латинска буква (J) в азбуката си и тя замества нашето Й. Латиницата, която използваха беше, за да се обедини сръбския и хърватския език. По конституция те ползват сръбска кирилица, където има една латинска буква (по-горе споменатата) и няколко изкелифирчени букви, които са измислени преди 200 години. Но като цяло те си пишат точно на кирилица.

Те нали са близки с Русия, естествено, че ще празнуват денят на славянската писменост. То едно време и ние бяхме предимног славяни ...

Браво на сръбите! А Кирил и Методий са македонци!

Ще се намери ли най-накрая достоен български държавник, който ясно и категорично да заяви пред света, че т.нар. кирилица е БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА? Ние сме народ с богата култура, с която трябва да се гордеем и да я пазим, независимо в какви времена живеем. Предадем ли приносът ни към днешния свят, предаваме себе си и децата си.

Сърбите ще празнуват българската азбука !

По това време сме били една държава и един народ. Нека да празнуват щом искат.

Тоя па... Съвсем скоро очаквам да почнат дебатите и пропагандата за минаване на латиница за благото на евроатлантизма. До 10 години ще е факт.

Мисията Борисова на Западните Балкани бележи успехи, все по-назад ще остава делото на светите братя като създатели на Българската писменост и култура, защото тази писменост е запазена от българския княз Борис Покръстител и на него и само на него се дължи продължаването на тяхното дело от учениците им, те получават българско гражданство и техният живот е спасен, докарани до българската граница, те са приети в България, страхували се с пръст да ги пипнат, защото тогава България защитавала своите граждани, а сега се отчитаме пред чужди фондации за всяка стъпка.

Тия не пишуват ли на маймуница?

Сърбите пишеха с български букви само по време на натовските бомбардировки, но вече забравиха и пак минаха на латиница като тези, дето пишеха на ракетите си "За вашия Великден".

Сърбите,както и 97 % от нормалните страни пишат на ЛАТИНИЦА !!! Само ние за съжаление и руснаците все още пишем на кирилица-ДАНО по-скоро и ние станем нормална страна и започнем да пишем на ЛАТИНИЦА!!!

Добре че китайците, японците, арабите или евреите не са гъзодавци като теб, ганьо. Защо трябва да си сменяме азбуката? Някой спира ли те да ползваш друга?!

123,3,3,3,3,33,3,3,,2,22,2,2,2,1,1,1,11,, ти си нередовен смотльо. Никой нормален народ не си дава успехите, които е постигнал

Че какво има за честват сърбите. Те си пишат на латиница.

По скоро на шльокавица. Мешана смес.

Браво! Стъпка напред! Светът в разделение и омраза не може да функционира!

Дори в България малко хора знаят че "Кирилицата" е създадена от Климент Охридски, който си е българин за разлика от Кирил и Методий, които са византийци, на византийска служба, макар с майка от славянски произход. А кирилицата всъщност си е гръцката азбука с премахнати някои излишни букви, а на тяхно място са добавени прабългарски руни за звуци които нямат буквено съответствие в гръцката азбука. Някои от тях използваме и до днес - Ж,Ш,Ц,Ч,Ъ,ь

Всъщност не са никак малко тези хора. Личи си и по плюсовете на коментара ти.

аз му дадох минус защото не съм съгласен, че са малко!

Сърбия и Русия са двете държави,които не признават българската азбука,ама иди го обяснявай на малоумните русофили...

Бихте ли се обосновали какво имате предвид по-точно ? Не мога да намеря източници за това, което твърдите, осбено за Русия. Долкото съм запонзат, там прозходът на кирилицата е съвсем достъпен факт.

"...Кирил и Методий са положили основите на славянската литература и са творци на първата славянска писменост - глаголицата...." Значи сърбите официално признават, че кирилицата е българска писменост, създадена в двора на княз Борис или цар Симеон.

Ами що не пишете на глаголица бре сърбежи. Братята си ги чествайте колкото искате, но писмността на която пишете се нарича българска и е създадена в България през 9 век от Наум и Климент.

Да ама, сега Сърбия и Русия не пишат на кирило методиевата глаголица ,а на Кирлицата - създадена във Велики Преслав - българската престолнина престолнина на Златния Век на книжнината по изричната заповед на император Симеона Велики!

Ще им уврят главите на сърбите, както и на руснаците, че и ний сме дали нещо на светът, и на вси словени книга да четат.

Нека всички, които ползват нашата азбука, да признаят това. На първо място руснаци и украинци. Защото те никога не казват, че тия сме им дали писменост... И при комунизма нашите червени боклуци си траеха, когато съветските им вождове натрапваха деформирана история.

Взеха ни историята. Взеха ни младите. Взеха ни икономиката. Взеха ни златото. Нарязахме си самолети,танкове, ракети. Ще ни вземат страната.

Страната ти отдавна е взета от КОЙ..който обаче не слугува на Запада, а на Изтока.

Кой ти взе икономиката и младите хора? Ще ти кажа кой, комунизма и СССР! Ако границите бяха отворени през комунизма нямаше да се отвори тази бездна в стандартите на живот. Икономически си бяхме най-зле и по времето на СИВ сред социалустическите държави, дали сме били способни на повече ако не са ни били нареждали от Кремъл какви заводи да строим и на кого за колко да продаваме трудно може да се каже. Няма зли гении, които да са ни съсипали, или ако има то е в средите на кремълската върхулка. След 1990 Русия ни заряза тотално за да оправя нейните си бакии, а ние вместо да търсим промяната ревяхме за светлото соц минало, и сега има такива, които още реват по него, неосъзнавайки, че то беше такова само на страниците на Работническо дело. Сега сме най-добре от цялота ни нова история

Да не би русия ви накара да бъдете съюзник на хитлер? Ако би запазили неутралитет - то не би имало въвеждане на руските войска. България попада в руската зона след договорки между русия сащ и англия. Носите последици на вашите решения.

Добре де. До 3 години ще стане официален неработен.