Искат повторни проби за соята в изделия ”Стара планина”

Асоциацията на месопреработвателите настоя да бъдат направени повторни проби на месните продукти по стандарт "Стара планина" с открита соя.

Обратно в новината

Коментари - Искат повторни проби за соята в изделия ”Стара планина” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Соята (японският боб) сама по себе си не е вредна, даже в известна степен е по-полезна от пшеницата (поради по-големия процент белтъчини), но не и когато с нея се подменя месото в колбасите и другите месни продукти! В такъв случай трябва и цената да е по-ниска! Ако това не е така, става дума за злоупотреба!

В моя дом колбаси,готова кайма и прочее готови неща не се консумират повече от 15 години.Купувам само месо за готвене и печене.За кайма също си купувам месо и си го меля в къщи въпреки,че знам,че и месото не е качествено и е вносно .Имам от соц.червените машинки за мелене на кайма,които са перфектни.По Коледа като заколим шопара ще има и луканчици,бахурче домашно производство.Продуктите "Стара планина" да си ядат "производителите"........

Е накрая ще се каже, че има соя, но е 0,00002% и наща лаборатория не е могла да го определи. Фирмите ще заведът дело и ще съдят за ХХХХХХХХ лв. , а министъра ще се прави на разсеян. А знаете ли кой е Вентилатора - един дето е медийна звезда и прави само течениее и нищо повече, е реже и ленти от вдреме на време.

е къде е соята в по-долу изброените неща?

Аха, да променим стандарта значи? И спрямо коя фирма да го нагодим?

Как другите фирми могат да спазват изисквнията на стандарта, а тези мрънкат за някакви следи от соя??? Явно искат да видят дали може да минат метър!

Нали стандарта е Български, защо се ползват подправки правени извън България? Никаква соя не трябва да има било то и като подправка!!! Това е стандарта като не го спазват няма да произвеждат по него!

АБЕ ТЕ И СПОРТИСТИТЕ КАТО ПИЯТ АНАЛГИН ГИ ЛОВЯТ С ДОПИНГ И ГИ НАКАЗВАТ ДА НЕ СЕ СЪСТЕЗАВАТ,ТАКА ЧЕ НАКАЗАНИЯ.......

Това май ще излезе поредната "бойковщина" т.е. "бомба", основана на лъжа. Предпоследната я разобличи тази сутрин министър Трайков, който каза, че НЕК никога не е изнасяла ток на цена по- ниска от тази на вътрешния пазар. А точно в това обвини великия вожд ръководството на НЕК за да го уволни. Просто нямало кой да му обясни на Бойко, че към производствената цена се добавя такса за пренос и още нещо и цената на износа ставала доста по- висока. Та май и сега достойното "бойковче" Найденов, който по простотия и наглост най- много се доближава до вожда, ще трябва да даде заден ход, защото ако действително се окаже, че под 1% соя е влязла с някаква вносна добавка, за какво е тази истерия?

Абе льольо, ти много лесно се поддаваш на манипулации. Ми много ясно, че тъй ще кажат, нали ще загубат бизнес за милиони. Как в на другите фирми продуктите няма грам соя? Те да не са по прости да следят съставките? Тук умишлено е слагано соя, не може в случайни продукти хванати във мрежата да има остатъчни материали и дрън дрън. Подправки модправки, ясно е казано БЕЗ соя. Това са хлен мленч щот ги хванаха на тясно и ся чупят пръсти. Мислят си че кат бутнат на ДВСК и никой няма ги бара ама хоп изненада. КЕН - Ст. Загора ме загубиха като клиент! Това е!

Ай стига,бе! Соята подправка,а? Тия да не си мислят,че ние пием вода от олуците?

Все пак има някакъв напредък - имената на нарушителите бяха оповестени (дано само не се окаже ход на конкуренцията, както реват засегнатите производители). А не както преди - нарушителите били жалили и докато съдът не излезел с решение не можело да се разгласят имената и хоп охлювът се шмугва в годините. За вас не знам, но аз лично спирам да купувам продукти от тези фирми - ни "Стара планина", ни други. Само по този начин потребителите могат да накажат производителите - явно е, че глоби не ги стряскат!

Цитат от сайта на "Кен" АД: "Произвежданите от КЕН АД продукти не съдържат ГМО, от състава им са изключени съставки, съдържащи соя." Е тогава за какви следи от соя говорим?!? Нали уж цялата им продукция се произвежда от съставки, които не съдържат соя?!?! Ай сектир и мошениците :-0

1. Браво на министър Найденов. Обаче имам съмнения, че ще отнемат лиценза на някого. 2. Единственият начин да ядете кайма стара планина е да си купите свинско и телешко и да си ги смесите ... същото важи и за луканките. 3. Относно сирената .... независимо от цената те пак си остават същите боклуци.

Мъж се разхождал по брега на река или море. Чул вик за помощ. Хвърлил се и спасил давещо се момиче. Бащата на момичето го попитал "с какво да ти благодаря?" Не искам нищо казал мъжът. Тогава ще ти подаря един съвет казал бащата. "Аз съм месар и ти казвам НИКОГА НЕ ЯЖ КОЛБАСИ". Това е истината. Никога не яжте колбаси, независимо в коя държава живеете. Колбасите са бавна, или не чак толкоба бавна, отрова.

За соята - може и да не слагат навсякъде , но как точно ще установи контролния орган , преди колко десетилетия / от времето на Алиенде:)))/е замразено евтиното месо , което ядем? Може би чрез въглероден анализ?:)))) и да добавя - никакви лицензи няма да отнемат:)))) - ще се установи , че соята е подправка:)))) сланинката също;)))

Оооо Пепи!

ООО ПЕПИ!

И аз да се включа, и то с пример - купих си кайма "Стара планина" на Сами - М и хапнахме кюфтенца на скара. Не бяха лоши. След два дни обаче кайма в магазина нямаше, та се наложи да ми смелят месо. Пак хапнахме кюфтета на скарата , но резултата беше друг. Имаха си вкус на месце просто. Извода си го правете сами!

България е клоака,в която всички останали(а не избягалите навън)нещастници,ще ядат л....! Родните произведени л....!Това е толкоз просто и логично..няма ли поне няколко обесени-така ще е!Създавайте си и трупайте милиончета в сметките на новия ви "елит" и "хайлайф"!Целувайте им,ближете им з...... и им нагъвайте отходната продукция,наречена храна,хахах!Нали сте в ЕС,бре..и какво?? Какво ядат хората в ЕС,какви лайна у БГ??а??Кунева затвори успешно главите за критериите и т.н. идиотщините-ха яжте й и на нея говната..щото все ви е малко!нагъвате,нали така...питам,нагъвате ,нали?? Дупета по дестеки тонове само пласирал оня ..лапкате ли л..... им,да,нали?Ха така!А престъпната "произвеждаща" сган ще си туря милиончетата у сметките! Решено..така е и така ще бъде!Другото е маскарад ЕВТИН у клоаката!

Аз от пет години си купувам месо и си го меля на кайма,а като дойде зимата си купувам телешко и свинско и си правя сам колбасите.Така съм сигурен,че ям месо въпреки,че ми излиза по-скъпо.Също ям пилешко и риба,а там боклуците се срещат рядко.За какво бе господа си давате парите за соеви боклуци и мазнотии.

кренвирш Herta в Белгия - цена към 6 евро кг. сега проверих съдържанието...74% месо + други разни...но поне съм сигурен че има и месо ..а и са доста вкусни..А българските производители да се засрамят, малко ли са им печалбите....едно нещо поне да правят като хората...стига с тия адитиви, добавки и боклуци в колбасите...ама как ще спечелят 200% печалба на килограм ако не слагат горепосочените "боклуци" ,... печалбите ще трябва да са им само 40 , 50 % за стандарт Стара Планина, което е нищожно малко...!!!!!!--срамота

Е кое му е бравото, на целия тоя прах в очите??? Толкова ли не може да се досетите, че ни баламосват с тая простотия, за да се отклони вниманието от съществените проблеми - цените на зърното и скандала с квалификаците на Калина Илиева /кой знае и какво още :(/???

Някой от четящите да си спомня колко пъти във форума беше казано, че в България НЯМА СЕРТИФИЦИРАНА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА КОНТРОЛ? Докато надуваше балончето "стандарти" министърът нееднократно заяви, че лабораторията на НВМС може да се справи. Ето колко и вярват производителите. Търсят потвърждение в чужбина. Да ги пита и тях човек, къде им бяха главите по време на еуфорията "възстановяваме наличните" стандарти. Сега никой не им е виновен, че се навряха в лапите на Найденов. Акъл и м...зис не ти ли дойдат овреме не ги чакай. И за пореден път да повторя: 1. Има си европейски директиви, по които се извършва регистрацията на храни с традиционно-специфичен характер. 2. В тях са предвидени и ПОСОЧЕНИ лицензирани лаборатории за контрол на съответствието. 3. Министерство на ЗХ е администриращ орган в процедурата по регистрация (пощенска кутия). Не е негова работа, нито да инициира, нито да рекламира такива продукти. Негова работа е да разяснява ползата от подобни регистрации на асоциациите на потребителите. 4. Министърът неправомерно се намесва, а асоциациите блеят или спят в услуга на членовете си. Но така е, като целта е да вдигнем ценичките, без да е налице реален независим контрол. Сега нека реват, че не вярват на лабораторията, посочена от Найденов. Хак им е... и им се пада, заради простотията.

А ти приятелю чети повечко, защото лаборатория сертифицирана няма, но не за качествен контрол, определящ наличие или липса на определени съставки, а на количествен такъв, определяща наличието в количествено (или процентно) отношение на тези съставки!!! ДА НЕ СИ ПЛАТЕН ДРАСКАЧ ОТ СПОМЕНАТАТА ПО-ГОРЕ АСОЦИАЦИЯ, А??? Щото те гледам как се опитваш да манипулираш в тяхна защита!!! Щеле да променят стандарта моля ти се, за да отговарял на производството им!?!? Не лицензите по стандарта "Стара планина", направо заличаване на съдебната им регистрация трябва да направят - без право на друга такава!!! Това си е измама в особено големи размери!!! Стандарта казва "никаква соя"!!! А те "тя била в подправките, които са от Европейски концерни"! И кво ме интересува от къде е бе цървули нещастни? Сменете си доставчиците на подправки бе мамка ви саламджийска!!!

Не знам кой как и колко чете, но ти приятелю нещо си се объркал. Смях се с глас на ПЛАТЕН ДРАСКАЧ. Да ти повторя. "Стара планина" не е стандарт, а Технологична документация" на един производител. Защо и с каква цел министърът прави безплатна реклама на продукцията на един частен субект мога само да се досещам. Това, което знам със сигурност е, че си има съответни Регламенти по които се извършва регистрацията на храните с традиционно-специфичен характер. Там са посочени и съответните сертифициращи лаборатории, които са оправомощени да извършват контрол по съответствието на рецептурата и съдържанието в продукта. Количеството (соя, месо, кости, зъби, копита) също е обект на проверка и контрол. Я пак ми разкажи вица, че производителите ми плащат, за да ги наричам простаци. :) :)

Абе пиле шарено, каква "СЕРТИФИЦИРАНА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА КОНТРОЛ" ти трябва за да се установи наличието на такова просто нещо като соята? Лабораториите дето ти взимат кръв в болниците сертифицирани ли са? А мед сестрите международни сертификати за работа с кръв и урина имат ли? Аре стига Евро леле Евро мале.... Не били вярвали производителите - и на най тъпия е ясно че се правят на луди и търсят начин да се измъкнат! Защо са ми европейски директиви да си регистрирам стнадарт "Стара планина" и да кажа че той не може да съдържа нещо различно от месо и естествени подправки? Не задължавам никого да го спазва - ама който сложи логото, дупе да му е яко и за една частичка боклук! Щото цените са двойни и тройни! Министърът и министерството се намесват супер правомерно - благодаря ти Господи, доживях да го видя - обществените и човешките интереси стоят над корпоративните навсякъде в непрекъснато споменавания от теб ЕС! За простотията на "бизнесмените" и "производителите" съм 100% съгласна и не споря! Само така г-н Министре, бой по мръсните крадливи мутри!

:)))) - няма да отнемат лицензите:)))) за соеви следи :)))) - само да попитам - знае ли знаещата мохиканка , как аджеба контролния орган определя преди колко години е замразено месото , което се ползва масово? ;)))) - с въглероден анализ , може би:)))?

Здрасти землячке. На горния вече обясних що за "чифтокопитно" е нищо-нещото Стара планина. Нито е задължително, нито пък министърът има права върху него. Решил един производител и воала - "утвърден стандарт". Има ли задължителен характер? Няма. Чия е марката (такава апропо засега не намирам дори и само заявена)? Не е ясно. Но при всяко положение не е на МЗХ, още по-малко на министъра. В качеството на какъв се изявява и "контролира" без лаборатория? В качеството на главен ПиАр на саламите. Евала!!! Сигурно в ушите на народа добре звучи бий богатите и нечестни производители по мутрата... Но за да има държава трябва законите да се спазват. В случая едно ТД незаконно се нарича стандарт, а министър Найденов извън правомощията си се изявява като главен блюстител на "традиционния български вкус", което у мен буди само пристъпи на смях, а у производителите и потребителите в скоро време ще предизвика гняв. Да видим дали ще съм прав.

Е, ДОСТА НЕЩА ЗАПОЧНАХА ДА ИЗЛИЗАТ НАЯВЕ. СЕГА МИНИСТЪРА АКО Е МЪЖ НА МЯСТО, ТРЯБВА НА ВСИЧКИ ДА ИМ РЕЗНЕ КЛОНА. БЪЛГАРСКИ КОЛБАСИ, С ВНОСНИ СЪСТАВКИ, ПЪЛНИ СЪС СОЯ ПОДПРАВКИ. АМИ ЩЕ ПОЛЗВАТ БЪЛГАРСКИ ПОДПРАВКИ. ПО-ДОБРА АКЦИЯ ЗА ЗАТРИВАНЕ НА "СТАРА ПЛАНИНА" И ДА ИСКАХА НЕ МОЖЕХА ДА НАПРАВЯТ.

Опитах няколко продукта с марката "Стара планина" и не успях да си припомня вкуса от миналото. Производителите да не се правят на изненадани.

Вие, изглежда, сте неграмотен и комплексар, господине. Та нормално ли е интелектуалци да се връщат по селата и да гледат добитък?...... А точно тези интелектуалци и образовани хора, тук в България и най-вече тук в София живуркат в мизерия с нещастните си заплати..... Пари имат мутрите, наркотрафикантите, контрабандистите и прочее изчадия на днешното общество. А нормалните хора трябва да ядат отровите, така ли?

КОЙТО ИСКА ПРОБИ В ЧУЖБИНА - ДА СИ ГИ ПЛАЩА! ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ БОКЛУЦИ ЩЕ НАМЕРЯТ ОСВЕН СОЯ!

След тази тирада оди се гръмни ти. Само не разбрах какъв си по народност ТИ?Пакистанец ли?

Какви подпрвъчни смеси слагаш бе умнико? В кренвиршите освен сол, черен пипер, фосфати и аскорбинова киселина не трябва да има друго. За другите колбаси се променят само натуралните подправки. В надениците може да има и малко цитрати за регулатори на рН и нищо друго. Къде намираш място за добавяне на соеви продукти? Или блъскаш фибри и други тайни неща. А и ако произвеждаш традиционен български продукт с вносни смеси, значи, че е традиционен за друга държава. Ако и да можеш да затвориш устите на твоите технолози - на всички не можеш. Време е да се чуе и тяхното мнение, а не само на едва едва компетентните ветеринари- говоря за корумпираните ДВСК-ри а не за истинските доктори.

Аплодисменти! Толкова са се уяли и издебелоочили, че не се сещат, че все още има компетентни хора, които знаят за какво иде реч. Мислеха си, че ще е акция за 2-3 дни и ще продължат да си кръщават производствата както си искат, а телетата български ще купуват и ще плащат. Впрочем, установяването на скорбяла е толкова просто, че клиент и на място с капчица йод може да ги излови. А и резултатът е очевиден, колкото и да реват.

Тоя пък "Тандем" как само защитава колегите си. Навремето купувахме само от тази марка. Наистина беше най-качественият продукт. Но това беше навремето. Сега е същите рога, копита и др. подобни, но не и месо. А цената е много висока. Последният път, когато си варихме кренвирши Стара планина, водата почервеня-от какво ли? Ама нека да сметнем-ако една фирма произвежда и продава 2 тона продукти Стара планина на ден, при чиста печалба около 4-5 лв/кг, това прави около 10000 лв. на ден. Риска си струва. Ако вече близо 2 месеца се продават боклуци на цената на Стара планина, то това е 5-6 милиона лева. И аз искам да гушна тези пари, пък нека после да ми отнемат лиценза.Хахаха

стига спекулации с тази соя. соята е полезна не е боклук. по- добре соя отколкото тъй нареченото "месо" - кокали, пера, нокти и какво ли още не

Наистина е полезна, само дето май трудно се намира соя, която да не е ГМО. В азиатските страни соята се консумира в големи количества и проучвания сочат, че при азиатците проблемите и болестите на храносмилателната система са в по-голям процент

Като е полезна соята,ако ми се яде соя ще ида да си купя соя от вегетарианския магазин,а не да ми продават соя,пък да пише,че е месо.

Не мога да разбера обаче, как в колбасите 'Стара планина' няма соя, а в колбасите на други - има. Нали използват подправки, а в подправките слагали соя по думите на тоя нещастник Вътев.

Онзи ден видях кен във витрината с храните Стара планина и първата ми мисъл беше - както винаги хубава работа, ама българска. още не сме купували от продуктите стара планина, а вече ги прецкаха.

Никаква крачка напред не е! Министърът да си свърши работата и да отнеме лицензите, както обеща! Това ще е крачка напред и само така ще се гартантира качеството на преодуктите с лого ''Стара планина''. Аман вече от безхаберие, наглост и печалбарство в тази държава!

За първи път назовават фирмите - това е крачка напред!

Току що изхвърлих половин опаковка от кренвирши Стара планина на Тандем - една седмица стояха в хладилника и никой не иска да ги яде! И дотук със стандарта - не виждам на какво основание са по-скъпи? Преди месец пробвах и наденицата Стара планина - сланината вътре беше 2 пъти повече от месото и като я натиснеш с ножа да я режеш течеше лой! Жалко, че не обърнах внимание на коя фирма е - според мен това са си старите некачествени храни с нови етикети и по-висока цена!

Хора не забравяйте,че живеем в България,винаги се намират тарикати ,които искат да искат баснословни печалби.З да нямате самомнения,най добре е да спрете да купувате от тия боклуци.Най добре е да си купувате месо .Така поне ще знаете какво ядете.

Да, да, как ли пък не е това начинът. Направо да спрем да дишаме и въздуха, а? Има си стандарт, има си изисквания. Не ние трябва да спрем да купуваме Стара планина. а производителите трябва да спазват изискванията. В противен случай - отнемане на лиценз, както беше обещано. На пет фирми като отнемат лиценза, другите ще се замислят много внимателно, преди да сложат соя и други забранени добавки. Пък българинът дано се научи да изисква малко повече, вместо да невежда глава роболепно. Отдавна не сме в соца, осъзнайте се малко!

Така е и така ще продължава! Щом като се въведе тази нелепост със стандарта "Стара Планина", това означава, че проблемът с качеството на храните е неразрешим. Та може ли да има различни стандарти за нещо, което е в основата на човешкия живот и човешката продуктивност?! Значи официално се признава наличието на несъответстващи хранителни продукти.... Пълно бизсилие и тотална безизходица. А от всичките тези фалшификати, консерванти и канцерогени, които ядем, народът мре поголовно - от рак, диабет, инфаркти и прочее. Вижте само гробищата на Бакърена фабрика. За броени години площта им се е удвоила......А по Живково време нямаше ментета. Тази дума беше непозната. Това го напомням на ония форумджии, които все плюят наизуст по онова недалечно минало, когато, въпреки някои нередности, грижата за човека беше все пак задача 1 на държавата.

"По бай- тошово време" един роднина, ветеринарен инспектор в софийската "залхъна" т.е. месокомбинат "Родопа", се постара да отучи цялата рода да купува каквото и да било от мляно месо.

Хайде сега щом едните могат без соя значи трябва и другите да могат пък ако не могат министъра е прав отнемат се лицензите.Няма нужда от други проби едни са достатъчни това да не ви е училище където ви изпитват да си поправите двойката от предния път.

Пробвах варената наденица "Стара планина" на една от другите известни фирми. Цената беше като за месо, към 9-10 лева. Качеството беше 0/нула/. Пълен боклук, хрупкащи съставки и най-гадното беше, че миришеше на някаква химия. Трябва да се мразиш, за да го ядеш това нещо. Няма нищо общо с варената наденица от онова време.

Опитах ги тези карначета на "Сами-М" - Перник миналата седмица. Наистина бяха от някакво месо. Но без прашинка от подправки. И на етикета не пишеше за съдържание на подправки, освен няколко Е-та и аскорбинова киселина, които представляват подобрители и консерванти, а не подправки.

като се говори дасе дава на децата " чиста храна" , и ето, че отново не мога ди си приговя на внучето нито сандивч с кайма, мусака или кюфтенце.еее , какво да ядеме все пак?На кого да вярвам, или да си ядеме боклуците и даси плащаме...

Вместо да тъпчеш детето с тези мърши вземи му купи плодове.Или му направи една салата,но от домашни зеленчуци,не от турските .Купе мляко от някой човек с 2 крави,не от магазина и овесени ядки, например ,почети малко и го научи как да се храни.Счупи му орехи,дай му мед или свари яйце- толкова ли не може без да яде престояли животински трупове?

Сега пълнят саламите със сланина, дробове, сърца, вимета, свински опашки и др. месни отпадъци. До преди 10 години си храних кучето с тях а сега никъде не могат да се намерят - всичко се мели и се влага в колбасите. Същите боклуци са и т. нар. "натурални сокове". В тях няма и грам естествен плодов сок. Дано дойде ред да погнат и тези "производители", които бавно и методично убиват българския народ!

Имам едни съмнения, че ловът на мошеници се провежда леко избирателно. Всички мамят с продуктите, но "разкриват" само конкурентите на нашите хора.....

ПАКЕТЧЕ КАЙМА НА САМИ М СТРУВА МЕЖДУ 75 ст. И 1 ЛЕВ. И ВИЕ КАКВО ОЧАКВАТЕ ВЪТРЕ ДА ИМА ? МЕСО ЛИ ? ДА БЕ, ДА ! СЪСТАВЪТ НА ПАКЕТЧЕТО Е КАКТО СЛЕДВА: 1. СМЛЕНИ РОГА И КОПИТА, УШИ-НОС-ГЪРЛО; 2. КОЖА И КОСМИ; 3. БРАКУВАНИ ОБРЕЗКИ, ВНОС ОТ АРЖЕНТИНА И БРАЗИЛИЯ; 4. МАЛКО ЗАМИРИСАЛА СЛАНИНА ОТ РУМЪНИЯ; 5. ДРУГИ - ОЦВЕТИТЕЛИ, МУХЛЯСАЛ ЧЕРВЕН ПИПЕР И ТН

Значи единственото което е сигурно за тоя "новия" стандарт - Стара палниа е ЦЕНАТА!!!! Всичко друго си е .......... си мамата!!!!!!!

Да ви кажа какво ще се случи след тази история - лицето Вътев ще регистрира нова марка напр. "Майстор Двуцветко" и пак ще Ви продава същите колбаси! Докато няма наказателна отговорност за това деяние, нищо няма да се промени!

кви проби в чужбина ве нещастник , я му взимаите лиценза на тоя л.....

Споредмен проблема идва от това , че вече им свършиха запасите от месо , преди от едно кило месо ставаха 5 кила кренвирши, а сега не достига и хоп пак по познатата схема соя 2%,пълнители 2%,вторични суровини 2% ама не става вече.ДА ИМ СЕ ОТНЕМЕ ЛИЦЕНЗА.

Има една българска поговорка - като си "наакан" - мълчи си! Пробвах наденицата от т.н. Стара планина - може и да нямаше соя, обаче със сухожилия беше пълна. А Майстор Цветко и Сами - М - да си ги ядат сами! Аз поне никога повече няма да ги купя.

ганьо далавераджията пак пищи, пак ни лук ял, ни лук мирисъл, все едно не си познаваме лайната български.