17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не стига, че се губим като нация и на това посегнаха! Гледането на дете не е като лобирането за "ГОРКИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ"! Да не говорим, че т.н. домашно възпитание и в момента е под всякаква критика! Но това вече е БЪЛГАРСКИЯ МАНТАЛИТЕТ!

Напротив..трябва да се увеличи и да е добре платено.За да има "качествен човешки материал"той трябва старателно и с любов да се отглежда..не да бъде даден на градина,ясла или бавачка.Детето има нужда от майка си.Нека майката е тази която прецени кога и дали ще се завърна на трудовия пазар.По голям и ценен "труд "от майчинството ..няма!

Голямото платено майчинство го има само у, нас!За съжаление,то облагодетелства само ц.и.г.а-ните!Затова раждат като зайци!При българите,които масово имат по 1 дете,като процент майки-направо си е трагедия.

Е кво като сте съгласни. На кой политик му пука ? Всеки политик гледа на народа като банкнота от 12 лв на година. чешете си езиците тук а нашите богоизбрани политици си чешат та. . . ците на Малдивите.

А съгласни ли сте политиците да крадат по малко от хазната а да има повече за майките ?

Няма друга държава в СВЕТА с толкова дълго платено майчинство. Ако иска да стои в къщи и да си гледа децата до 18 г. но не платено!

Няма никакъв смисъл да се работи в България в момента. Не и за такива заплати от порядъка на 1500-2000лв, което реално е по-ниско заплащане от това на чистачка в Белгия например. По-добре да работя 3-4 месеца в UK и през остатъка от годината да си почивам тук, както практикувам в момента. Като дойде зимата отивам да побачкам малко и после като стане слънчево и топличко идвам тук да си гледам кефа по цял ден и цяла нощ, а БГ бизнесмените дето все реват че нямали работници да се ориентират към повишаване на заплащането, щот вече и циганите се изучиха да ходят да бачкат на запад.

Е като си много умен и практичен защо не си почиваш в Белгия тогава ? В Гент може би. Почивай си там да видим колко ще почиваш с парите които си изкарал три месеца

Задължете работодателите да плащат стартови заплати от 2700лв. и тогава го намаляйте колкото си искате.

Ако направят заплатите като ЕС може , но иначе категорично не не .

po golemi plachkovzi ot nas njama ! ne iskate li i bat Vi Boiko i dezata da Vi napravi...

нещастник пиши на български

Работа и след нас ще има, но нас няма да ни има.

Ефектът на тази анкета е колкото на коментарите под статиите т.е. никакъв - глас в пустиня.

Когато се грижиш за човек, а не за добитък, че да го подхвърлях на грижите в невръстна възраст на случайни. За домашно възпитание да не говорим. После децата били отчуждени. Като майката се е грижила повече за работата си отколкото за децата си отчуждени ще са.

Домашно възпитание се дава и след детската градина. Разбира се трябва да го имаш за да го дадеш

Децата на работещите не получават детски, сега и майчинството да намалее!!! Няма що, страхотна демографска политика, само циганите да се размножават.

Децата на работещите не получават детски, сега и майчинството да намалее!!! Няма що, страхотна демографска политика, само циганите да се размножават.

Съгласни ли сте, работодателите да плащат по 800лв на месец за отглеждането на децата, ако те не са попаднали в детска градина до 7 -та им година. - съгласен, ако ги плащат в брой - съгласен, ако ги плащат на квалифицирани гледачки - съгласен съм, но не мога да определя кое от горните е по добре

Може да намаляват майчинството, но само ако осигурят адекватни детски градини. Управляващите боклуци (без значение от цвета си) като цяло имат само изисквания към хората и се стараят да ги издоят на максимум, но насрещните си задължения не ги припознават по никакъв начин. Или "не е тяхна работа", или "друг е виновен", или "ама ние праим нещо по въпроса, да, вервайте"

Майчинството трябва да се удължи , а не да се намалява и това го изисква много ниския прираст на българите. Къде са проф. съюзите ,защо се притайват и мълчат . Същото както някога да уволняват директори и затварят заводи . И в двата случая вредят.Ролята им трябва да е диаметрално противоположна .

Искам да знам на Бойко дъщеря му колко време ползва майчинство??!!!

vseki da si pravi plan v jivota oste ot mladi godini.da ne chaka na baba i djado.te si imat svoi jivot.kogato uspejat da podsigorjat dobar jivot na naslednika,togava da go pravjat

Който иска винаги може да се върне по-рано на работа.

Съгласна съм да се намали майчинството, ако има места за децата ни по яслите.

Защо не се мислят по-ефективни мерки за обучение на циганските деца, които да се включат в бъдеще в трудовия процес, да се намали раждаемостта от хора, които нямат възможност да се грижат за тях, а разчитат само на помощи, а се мисли как да се натовари българската майка да остави детето си да се върне да работи, за да издържа циганските майки и децата им, които не могат, или по скоро управляващите не искат да ги накарат да работят. До кога всичко ще е върху гърба на работещия обикновен човек, за разлика от паразитите от гетото!?

Ама че въпрос - все едно да питате искате ли 3000 лева заплати. Отговорите са ясни (субективни) на такъв риторичен въпрос. Не всичко подлежи на анкетиране, особено в България.

Предлагам да се криминализира раждането от непълнолетни и да се спрат всякакви помощи за тази категория майки. Колкото по-дълго майките възпитават децата си, толкова по-добре!

Гласувах против намаляването на майчинството, защото: 1. Няма нищо по-хубаво за едно дете от това да прекарва повече време с майка си, докато е малко 2. Няма нищо по-хубаво за майката и бащата от това, да прекарват повече време с детето си 3. В България няма условия някой да ти гледа толкова малко дете, освен ако има млади бани и дядовци, но те също ще ходят на работа, и КОЙ ще го гледа това дете и какви грижи ще получи от майка, която ще се връща изморена от работа !!!

Ако искат, може да няма отпуск за майчинство а жените да си носят децата като индианците и папуасите на гърба и да работят, и разбира се да им се плаща на половина защото видите ли си гледат децата на работното място. Как не се е сетил Бате да го предложи направо се чудя....

А съгласни ли сте с намаляване броя на депутатите и техните заплати?

ЕС насърчава кърменето включително и втората година от майчинството ... Как едно дете ще се кърми например през 3 часа на работното място - майката ли ще си ходи в дома си или детето ще пристига на работното място с градския транспорт? Има ли една БГ фирма, която да е създала детски ясли и детски градини на територията си? Достатъчни ли са детските ясли и градини на територията на големите градове, в предпочитаните от родителите райони? Какво е нивото в тях - на битови условия, гледане, обучение, хранене, медицинско осигуряване, чиста и здравословна среда? Каква е заплатата на родителите, които трябва да плащат на гледачка (около 800-1000 лева на месец) за да ги замести пълноценно? Кой, къде, как сертифицира гледачките като такива - за проверка на техните навици (хигиенни) и знания (за обучение и възпитание)? Къде са в това време бабите и дядовците, които преди това заместваха тн.н "гледачки" сега - на работа, просто защото пенсионната възраст е нереално висока за БГ и не е най-малкото сугласувана с времето, когато те трябва да гледат внуците си? И много други въпроси..., които са тясно свързани с и с производителността на труда, освен всичко останало. Ако скапаният и фалшив ДГ бизнес реши тези въпроси (например вместо да кара скъпи коли, да поддържа любовници, да почива на Сейшелите, да пуши скъпи пури, да пие 20-годишно уиски и всякакви други излични екстри) - моля тогава да заповяда да иска каквото и да било от и без това изтерзаните до крайност техни икономически роби !!!

"Има ли една БГ фирма, която да е създала детски ясли и детски градини на територията си? Достатъчни ли са детските ясли и градини на територията на големите градове, в предпочитаните от родителите райони?" на този въпрос аз ще отговоря - Да! Има няколко такива фирми, за които знам. Детските ясли и градини са достатъчни, недостиг има на държавните заведения! В цивилизования свят жените се връщат на работа до половин година след раждане, дългота майчинство не трябва да бъде приоритет на държавната политика. Кърмете, ако Ви влече, 5 години... защо данъкоплатците трябва да заплащат за това!??!?!?

Има! Бертрам Ролман, собственикът на " Пиринтекс" в Г. Делчев има добре оборудвани помещения за всичко, което касае обгрижването на децата на служителите му, когато са ангажирани извън работното време на редовните ясли и детски градини, особено в събота и неделя. Идва и "госпожа". Бях много впечатлен от тази идея! Браво!

Бабите да гледат, а? Ама ние да не раждаме всички на по 40! Бабата е по-заета и от мен, жена в активна възраст, млада баба, как да тръсна детето на нея?! Направете заплатите достатъчно високи, че да можем да си позволим детегледачки и тогава протестирайте, че е дълго майчинството.

И да го намалите на 3 месеца, пак няма да ви стъпя на работа, а ще стоя да си гледам детето, докато навърши 2 години, а след това с таткото си стягаме багажа, грабваме малкото и заминаваме да работим зад граница. Това вече не се търпи! Не е нормално жена с образование и два езика да изкарва повече пари като взима проекти от чуждестранни клиенти за вкъщи и и костват максимум 4 часа плътно на ден, отколкото й е заплатата при "златния"работодател за 8-часов работен ден, а пък на всичкото отгоре да ми се цупи, че излизам в майчинство. Съжалявам искрено, че не емигрирах по-рано! Детето ми е по-важно, няма да ви стъпя на работа, докато аз не си реша.

Втората година ще се отреже на майките, които са на трудов договор, а не на циганките, които са на социал 1 година. При тях рядко има на трудов договор, или ако има такава, значи е социализирана и няма проблем да си го ползва и тя. Прави са тия, които пишат, че няма места в детски градини и ясли, а я си представете всички деца на 1 година на ясли? От къде? По-евтино ли ще е на държавата да строи, издръжка, персонал, болнични за майките после? Не е ли същото? Значи пък бабите, които могат да работят на по 50 години с опит и т.н. те да се спират така ли? Стига вече недомислия? Сега майките ли да ви пълнят бюджета с осигуровки? Вървете си най-после, управници? Вече няколко пъти пиша г-н "Бизнес" , стига лобирания, слез от скъпите жипки, внеси малко повече данъци, вдигни заплатите, намалете си броя на палатите, екскурзиите, жените, любовниците и т.н. тогава ще видите как ще потръгнат нещата. Оставете народа да диша, не да ви пълни офшорките.

Добре бабата ще изгледа внучетата, а после как ще си направи годините за пенсия, кой ще я осигурява и евентуално на 55-60 години кой ще я вземе на работа. Просто чукате на всевъзможни врати и ааа някъде да се отвори лесно и да лапате и от там.

Дами и господа, За отглеждането на детепонякога се изискват денонощни, а понякога неистови, усилия. Няма да питам майките с две, три или дори повече деца. При това, независимо какво говорят различни коментатори, всеки от нас отглежда един бъдещ данъкоплатец. В тази връзка и предвид редовните трудови ангажименти и на двамата родители (преди да се появи наследника), моето виждане е, че 1) майчинството трябва да се признава за трудов стаж поне до предучилищна възраст; 2) разходите за бъдещия данъкоплатец да се трансформират в инвестиция от общината към младенеца... при това в пълен размер, но само при редовен трудов стаж и на двамата родители, разбира се... други идеи и предложения?

Да се обсъди какво образование, квалификация и опит имат майките, и на базата на това да се образува майчинство, разбирам. Да се премахне натрупването на отпуска по време на майчинството, разбирам. Да има адекватни условия, за да оставиш детето си в ясла, разбирам. Но при положение, че раждаемостта при БЪЛГАРИТЕ е ниска и хората рядко си позволяват да имат повече от едно дете (не защото не искат), да се съкрати майчинството на всички, е обидно към работещата жена, която желае да отдаде поне за 2 години цялото време на детето си, както и на най-красивия период от живота си. Очевадно се планува политически преврат, но да се предизвиква по такива грозни начини, каквито наблюдаваме през последните месеци, е ужасно грозно. Oсвен това, като млад човек, а не за издръжката на мързеливите цигани.

Нямам против да се намали, НО.... да се осигурят места за всички деца в държавни и общински ЦДГ-та за да могат майките да се върнат на работа. Да се премахне подоходния критерий за детски надбавки, че реално работещите и осигуряващите се винаги сме извън класацията. Пък ако вземат че направят и нужните промени в трудовото законодателство за да са защитени работещите майки от уволнение поради болничен ще е направо крачка в 21 век.

М*йната им. Като почнат да плащат нормални заплати тогава. Сега се сетиха, че отглеждането на паразити не е добра идея и че няма кой да им работи на нещастниците.

Интересното е, че хората над 36 години - тези, които най-вероятно вече са имали деца, ако са искали, са 14% от всичките 17%, които смятат, че не трябва да има дълго майчинство. Значи за вас е можело, но за другите не?

преди отпускът беше 120 дни за първо дете, 150 дни за второ дете, 180 дни за трето дете и 120 дни за следващо дете; през 1999 г. го направиха 135 дни през 2006 г. го направиха 315 дни, а 410 дни е от 2009

минавайки вече по този път знаят колко изостава в кариерата тази майка стоейки 2 години вкъщи и какво и коства после отново да се позиционира добре на пазара на труда и да е конкурентна с останалите в професията си. Просто хората са понатрупали житейски опит и разсъждават по-мъдро. А иначе деца е хубаво да се гледат докато сте млади, ако сте студенти, имате паво да прекъсвате и да си гледате детето, а и се признава за тредов стаж /така беше

има 2 неща 1. Никой не те задължава да си в майчинство, ако искаш гони кариера. 2. Голяма част от жените на 20-30 години, които познавам са студентки или работят професия с почти гарантирано завръщане - IT, медицина и т.н. или кариерата им е далеч от специалността - продавач, служител в кол център. Много малко работят в конкурентна среда, където не могат да си позволят да изпуснат в развитието си, защото ще останат безработни. Нещо повече - голяма част от моите познати ползват тези 2 години платено свободно време, за да започнат собствен бизнес или свободна практика.

много точно казано - платено свободно време, за започване на собствен бизнес - и защо тези, които работим и внасяме данъци, трябва да плащаме на някой да си стои две години вкъщи и да си развива собствен бизнес, за който сигурно не плаща никакви данъци?!?

намаляването на майчинството би наказало работещите майки и децата им, неработещите във всички случаи са на издръжка на държавата

Съгласни ли сте с намаляване на депутатските заплати и отпадане на имунитета на депутатите?

Майчинството трябва да е по- рестриктивно! По изключение, много рядко, да се позволява ползването му от майки, незавършили средно образование; без да са признати децата от бащите и всичко, което се изисква от нормално работеща българка! И Законът да бъде еднакъв за всички! Иначи, бате- циганизация!

Не трябва да се намалява майчинството, проблема е че данъкоплатците в БГ плащат за отглеждане на ромляните - не за учене и възпитание на орките!! Само за отглеждане! За това по-добре на родители които не могат да си учат и възпитават децата - дуржавата да им ги взима и да ги праща в интернати, и после в армията. Така мангалите сами ще спрат да произвеждат деца които не могат да отглеждат защото няма да са им от полза (да крадат и да взимат помуощи за тях)

ИМАЛО ЯСЛИ И ДЕТСКИ ГРАДИНИ? А МЕСТА ИМА ЛИ? А ТАМ , КЪДЕТО ДЕТЕТО БОЛЕДУВА ПОСТОЯННО КОЙ РАБОТОДАТЕЛ ДАВА ДА СЕ ИЗЛИЗА ПОСТОЯННО В БОЛНИЧНИ? А АКО НЯМА БАБИ ПОД РЪКА ЗАПЛАТИТЕ СТИГАТ ЛИ ЗА БАВАЧКИ? ЩЕ СРАВНЯВАТЕ С ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, КОГАТО ОСИГУРИТЕ СЪЩИТЕ УСЛОВИЯ, ДЕТСКИ НАДБАВКИ И Т.Н.

Много е тъжно, когато българи, които нито владеят немски, нито са били в Германия, нито знаят нещо повече от пропаганда и слухове, се изказват компетентно. Но това никак не ме учудва, защото българите са компетентни по всички въпроси. Накратко само ще кажа, че социалната система и майчинството в Германия са на светлинни години пред тези в България. - Срока е достатъчно дълъг - 3 години. - Социалната система плаща 2 години. - И двамата родители могат да взимат и да се сменят. - След втората година работодателя е длъжен да осигурява почасова работа на родителя в майчинство/бащинство. - Родителя в майчинство може да прекъсва майчинството и да се връща на работа, след което да го възобновява отново. Това са само част от нещата. Освен това немското общество смята, че деца, които не се отглеждат от майката поне до 3 годишна възраст, има голям шанс да станат престъпници. И не гледат с добро око на майките, които се връщат рано на работа.

Кой дава за пример Европа?Онази,която е с най-застаряващото население в света?!?Как е в Германия?Осигурена ти е д.градина,щом имаш нуждата.Цялостната политика в държавата е НАСОЧЕНА КЪМ ПРАВЕНЕТО НА КАРИЕРА обаче!В резултат-ЕДВА 20% от домакинствата там имат дете...В мизерната ни България процентът е 40...!Тъй че не ми давайте за пример цивилизация,в която последен приоритет е майчинството.Европа си заминава.Безбожно богати държави,чиито последен приоритет са децата...Най-разумно ми се вижда семейното подоходно облагане.Колкото повече изкарваш,толкова повече да ти връщат като данъци.Освен това правилото да важи само за родителите със средно или по-високо образование.Нещата са измислени.Просто трябва да ги изкопираме.Но,разбира се,ТОВА НЕ Е ПРИОРИТЕТ нито на т.нар.патриотЕ,нито на ГЕРБ.

Никъде в Нормалните държави няма 2(две) години майичнство! Това е абсурд, който толерира само проблеми и мизерия след това.

В Швеция е 18 месеца, а мизерията вече те е превзела отвътре!

Нищо против майките, но нека се намери решение, с което да спрем га отглеждаме орки. Имаме повече от достатъчно. В UK и в Германия, към чиято уреденост се стремим - майчинството е месеци. Повечето БЪЛГАРКИ отиват на работа до една година след раждане, а майчинството е станало бизнес за ромките ни. и след това - всичко на на наш гръб ... и на децата ни. По-добре дъравата (от данъците ни) да доплаща нещо - на база средна заплата, на майките за 6.5 - 7 часов работен ден до 2 -3 година, отколкото да отглеждаме неграмотни ци.га.ни.

Оставете майките да усетят какво е любов, милост, нежност-превърнахте жените в роботи без душа

Жена ми се върна на работа на 10ия месец след раждането - догледа го баба му. И имаме великолепен и обичан - обичащ син.

Не предлагай копи-пейст решения! Не всички са като вас.

Може би историята се развива във времената, когато бабите не работиха - моята дъщеря няма баба пенсионер, която да я гледа.

Не бих гласувал на такъв тъп въпрос но мога да направя коментар. Искам да се създадат такива условия за отглеждане на деца в градините, че майките сами да предпочетат да се върнат по-рано на работа.

Дир, не мога да разбера какъв е смисъла на тези гласувания дет постоянно правите. И да си съгласен и да не си, и да гласуваш и да'н гласуваш нема никъв смисъл. Ко ще резултатите да са 98% на 2% Кот ришът у парлиаменто - туй то. А туй коет се решава там се прокарва от лобисти. Да не мислите че го правят "в полза роду" как казваше паляка Жорж Ганчев. ВСИ-ЧКО-Е-ЛО-БИ-ЗЪМ. Подплатен с пари. Пардон Много пари. Пари от народа взети.

Аз предлагам майчинството да стане професия. Така жената ще има избор - да си гледа детето или да работи. За целта майката трябва да получава пари за тази дейност, но от друга страна ще намалеят децата в държавните детски заведения. Пък честно казано - децата са най-взискателния, най-изискващия и строг работодател, който съм имала. Аз си почивам на работа. За това - нека това да е съзнателен избор. Ще бъде от полза и за майките и за децата. Пък и за работодателите.

Супер! Така циганското население рязко ще се увеличи, а циганките ще бъдат с най-голям трудов стаж, съответно и с най-високи пенсии. Идеята е велика.