Съдът спря стотици конкурси за директори на училища

Наредба № 16 за провеждане на конкурси за заемане на длъжността "директор" в държавните и общинските институции в системата на предучилищното и училищното образование беше обнародвана на 5 юли 2022 г.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нека има конкурси за училищни директори, но и да има задължително мандатност, за която само се говори , не се въвежда. Като изтече мандатът, ако колективът може да работи с директора, да има право след гласуване на още един такъв. Така директорите няма да превръщат училищата в бащиния и мачкане на " неудобните" учители. Като мине мандатът, става пак учител.

Всичко трябваше да започне с уволнение на сегашните директори. Тия пиявици няма да се дадат лесно.

Няма как да оценяваш хора и да няма субективизъм. Това, че някой има повече стаж и дипломи от друг, не го прави по-подходящ кандидат, особено за ръководни длъжности.

Някой без диплома и стаж е по-подходящ, може би? Стига се стимулират не образованите и мързеливите. За справки - постоянно растящата минимална заплата.

Това е първото разумно решение от много години. Наредба 16 беше атакувана от много хора. В този вид тя поставя дискриминационни изисквания към кандидатите, което дава предпоставка за назначаване на "правилните" кандидати. По-добре забавяне, отколкото след това недоволства.

Браво на съда!