Съдът отмени отказ на МЗ да заплати спешно лечение на българин в Мароко

Мъжът получил масивен инфаркт при посещението в страната и платил 11 000 евро за медицинските грижи там

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Значи проблемът с отказа бил не защото човекът имал право да го лекуват, а административен - взел, че подписал грешният служител..... Сега министърът ще подпише и проблемът и човекът пак ще гледа през крив макарон.

Що ни правите на идиоти?! Хора, НЗОК е пред фалит. Не може да плаща и затова, като всяка фалираща организация гледа: 1. Да откаже да плати. 2. Ако т. 1 не е възможна, да плати минимума, отказвайки да плаща за линейка (примерно), остойностявайки разходите по измислени (неизвестно как) в България цени. 3. Задължително изисквайки превод на документите на български език. Това го твърдя, след като се опитах да си възстановя пари за лечение в спешния кабинет на голяма болница в Брюксел миналата година. Въобще не е за коментар, че тогава случайно научих, че имат проблеми и с имейлите и не отговарят навреме. Правете си лични застраховки и си носете пари в брой и кредитни карти. И задължително си извадете Европейска здравна карта. Засега все още я признават в ЕС!!

Те министрите все друг да им свърши мръсната работа, все зам министри им разписват отказите и неприятните документи

tonk11

Всъщност поради некомпетентност дир пише глупости. Заглавието е абсолютна лъжа.

Самолетните билети поевтиняха, стана модно да качиш снимки от екзотична дестинация, и народа се втурна да задръства граници, и летища. Много от пътуващите обаче хал хабер си нямат как стои въпроса с медицинската помощ зад граница. Хората наивно си мислят че като имат здравна застраховка и проблема е решен. Така мислех и аз. Да, ама не. Бях в Тунис. От обезводняване ли, от преумора ли, един Господ знае, но за първи път в живота си получих аритмия. / Казано по бабешки сърцето ми започна да прескача / . Пътувах групово със здравна застраховка за 10 хил. евро. Наивно си мислех че като споделя проблема с водача на групата, и ще започне едно тичане, линейки, доктори, изследвания. Нали имам застраховка. Трябва да нямам проблем. Водача на групата само поклати разбиращо глава, и ми предложи докато групата обикаля из центъра на Тунис / столицата на държавата Тунис / , аз да си потърся лекар. Да съм си запазел обаче касовата бележка за да може по-късно в България да ми възстановят сумата. Как си представяте човек който не не се чувства добре, и не знае арабски, и френски / това са говоримите езици в тази страна / да тръгне по улиците да търси доктор. Звъннах по телефона на личния си лекар в България. Той ме успокои че състоянието ми не е съвсем безнадежно. Препоръча ми да намеря аптека и да си купя някакво лекарство активното вещество на което да е ... / вече не мога да го възпроизведа / . Е, аптека успях да намеря. Хапчето наистина ми помогна. Оцелях, и се върнах в България жив. Съвета ми е. Ако ще пътувате не разчитайте на застраховката. Имайте си едно на ум, и избирайте дестинации и според здравословното си състояние.

Колко заплатихте на личния си лекар? От кюбопитстяо питам...

Както винаги ние сме нагли и некомпетентни .Ама сме унуци на БКП .

Пътуване извън ЕС не се покрива от здравните осигуровки и европейската здравна карта! Факт! За подобни пътувания са нужи частни застраховки, които да покриват подобни казуси. Разбира се, че трябва да откажат възстановяване на тази сума.

Точно по този начин четат БЕЗ ДА РАЗБИРАТ прочетеното 99% от завършилите някакво формално образование в България. Да ти преведем като за ИДИOT: 1. Според Закона за здравето (ЗЗ) единственият компетентен да решава и подписва казуси като представения е МИНИСТЪРЪТ" на здравеопазването. 2. Всички други други лица са некомпетентни" за тази точно описана ситуация. 3. Министърът на здравеопазването МОЖЕ да делегира правата и компетентността си на друго лице/други лица. 4. Министърът на здравеопазването НЕ Е ДЕЛЕГИРАЛ правата и компететнтостта си на НИКОГО. 5. Няк'ъв си заместник на министъра на здравеопазването е издал и подписал документ, за което си действие в правния мир на Република България няма право. 6. Съдът по формални причини ПРАВИЛНО е обявил докумнтите подписани от неупълномощено лице за нищожни (такива, които не предизвикват никакви последствия в правния мир на страната). Ако министърът си беше свършил работата да делегира правата си на заместника си или сам да подпише въпросния отказ за възстановяване на средствата от бюджета на министерството нещата щяха да са ОК. Министерството НЯМА да възстанови тези средства на пациента, защото не това е решил съдът. Съдът просто е казал, че отказът на министерството е несъществуващ. А това не води от само себе си до задължение на държавата в лицето на МЗ да изплати цитираната сума. Просто сега министърът ще подпише сам отказа.

Единственият качествен отговор. Благодаря

Е те сега очаквайте всички с подобни заболявания да предприемат спешни пътувания в чужбина ако тук не се разберат от линейка и болниците къде да приемат някого. Изключително малко съм влизал по болници и то като придружител, но е много гадно да виждаш, как на някого отказват приема и мрън, мрън, ама го карайте някъде в друга болница. Първия ми такъв случай беше от 2003 г. и да се стигне до приемане чак в третата болница, след като майка ми, бивш лекар беше принудена да търпи разкарването, и се разплака от безсилие, та се смилиха и я приеха в първа градска. Не е ясно кога ще се оправим, но ме съмнява да го доживея, а още доста имам до пенсия.

Казусът тук е доста различен от това, което описвате!