За над 50% от руснаците Сталин е изиграл положителна роля

Повече от половината руснаци смятат, че Сталин е изиграл положителна роля в историята на страната, показва проучване.

Обратно в новината

Коментари - За над 50% от руснаците Сталин е изиграл положителна роля | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

...и мого повече демократи

Значи, ако законите в Германия бяха подобни на тези в Русия, сега над 50% от германците щяха да си мислят, че Хитлер е изиграл положителна роля. И обратното - ако в Русия имаше закони подобни на германските, сега тоя дето се е снимал със чашата щеше да лежи в ареста вместо да се разхожда на свобода. Лидерът на ПЕГИДА го хванали с една снимка на която се е дегизирал като Хитлер и веднага го подведоха под отговорност. Кога ли това ще се случи в Русия?

И за болшинството българи

Стокхолмският синдром е парадоксален психологически феномен, при който под въздействие на шок, пленен, отвлечен или поробен човек, се привързва към похитителя си и започва да изпитва симпатия към него.

Аха, сега разбирам защо жените ме обичат, а мъжете почитат.

нещо положително и то е, че е спрял бандата на Ленин - те са били по-лоши

Ега ти тъпата логика, лошия сменил по-лошия. За милионите избити това ли е успокоението ?

от гледната точка - ако предположим, че Ленин е щял да избие 70 млн, а Сталин уби 50 млн., за 20-те милиона, останали живи е успокоение, да

През 1924г Сталин пое кормилото на Русия след две войни, две революции, контрареволюция, интервенции на Полша и западните съюзници ... Това бе Русия на дървеното рало... След 30 год Сталин остави индустриализирана могъща Русия, спечелила Втората световна война, Русия с ядрен паритет с хамериканците и с космическа програма. След още 6 години излетяха първият космически кораб Союз 1 и първият космонавт - руснакът Юрий Гагарин ...

Соц темповете на развитие на Русия са доста мизерни в сравнение с темповите при Столипин, преди WW I . Втората световна 90% от камионите, 25% от танковете и самолетите на Руснаците са от Западните съюзници. В началото на битката за Москва е имало повече английски танкове от колкото руски .... Космическата програма на руснаците е върху крадена (трофейна :) ) немска технология, както и американската (от Вернен фон Браун).

За 70 г. съветска власт, избити в лагери и войни над 100 милиона . Ленин и Сталин са "велики", единствено в убийствата . Ако ги нямаше, тези убийства, колко ПО велика и могъща, щеше да е Русия днес?

НАПИШИ ИЗБИТИ В ЛАГЕРИТЕ МИЛИАРД>>>И НЕКОЙ ЩЕ ТИ ПОВЕРВА ХАХАХАХАХАХАХАХ ВИЖ НАПИШИ ИЗБИТИ В КРАВАРСКИТЕ ЛАГЕРИТЕ 100 000 000 ИНДИАНЦИ И НЕГРА И ПО БИХА ТИ ПОВЕРВАЛИ!!!

"През 2012 г. Сталин дори оглави едно допитване за това кои са най-великите личности в руската история." Пък не'къв се упражняваше в риторика 'хотят ли русские войны" . . Видно е, че да, хотят, хотят !

Сталин можед а е бил диктатор, да така е! Сталин може да е уморил от глад и по лагерите 7 милиона човека и това е така! Но Сталин превръща Русия от една изостанала слескостопанска страна в индустриалния гигант СССР!!!!! А СССР бе империя простираща се на два континента и бе световна свръхсила! Краварите се посираха от страха само при споменаването на СССР! Кой не е гледал краварските филми в които краварите крещяха посрани от страха: Руснаците идват! Руснаците идват! Сталин създаде една супердържава и свръхсила това е..... Затова и го уважават руснаците, въпреки зулумите които е правил от параноя.

Що не попиташ тези милиони избити за мнение?:)

от швабите за мнение а?! Че нещо бяха към 60 милиона а? А такова нациско фекалче като тебе е за под ножа....Жалко че еврейските ловци на глави не са ви светили маслото на всичките:0 Та такива нациски фекалоиди са си доживели старините на спокойствие в Латинска Америка..

Инсутриален какво? Гигант? Хахахаха абе тапанар... в индустриален поствоенен ама благодарение на немските инженери... ти тъп ли си че не го разбираш това. Какво им е гигантското... прозиводството на оръжия ли? Егати и плоското мислене. Не не е гигант този който прозивежда оръжия... те са за умъртвяване... гигант е този който прозивежда потребителски стоки... за да живее населението по-добре, по-здраво, и по-дълго... е точно тези 3 неща ги няма в СССР и после Русия. Глупак вярващ на глупаци

ли си а? Знаеш ли аквко е ставало с немските инженери в германия а тъпа свиньо?! умирали са от глад това!! И добре че са били поръчките от Русия та не са им измряли и всички немски големи предприятия! Руснаците са си плащали в злато и кеш, и са купували акквото им трябва! Но такова тъпо и просто селско говедо актот еб едва ли е чело за историята на индустриализацията на СССР!! И затова винаги ще си остане тъпа неграмотна кочина!!

обясни развитите държави за какво използват промишленоста си а?! Я обясни как Краваристан използва промишленоста си за да прави ПРАВИ РАКЕТИ< БОМБИ

Браво така е !!!! И СВЪРХ РАЗУЗНАВАНЕ ПРИ БЕРИЯ ! НЕ САМО ЯО НО ИМНОГО ДРУГИ НЕЩА Е БИЛА СИЛАТА НА СССР

Когато пиша за унищожение на генетиката на Русия след 1917 г. някои ми слагат червени точки. След идването на Сталин, започва пълно унищожиние до девето коляно, на всички интелигенти.Загиват повече от 40 милиона по лагери, затвори и душегубки. Ако някой, дори и пиян алкохолик каже нещо против, вече го няма. Останала е само утайката, която е с пъно подчинение.Затова сега има повече от 40 милиона алкохолици. За съжаление, горе долу, същото се случи и у нас след 9Септември!!!

Не знам колко е избил Сталин но малко да посмятаме - население на СССР през 1926 година 147милиона. праз 1953 - 188 милиона. Увеличението е 41 милиона. от Тях махаме 20 милиона заради прибалтика и галиция присъединени през войната остава 21 милиона прираст. Прибавяме и 20 милиона загинали във войната прираста е 41 милиона за 27 години демек 25% Та колко милиона е разстрелял Сталин за да има такъв прираст? 40 милиона? Раздели 147 на две остават 70 милиона лица от женски пол. 1/3 са баби, 1/3 деца и какво се получава- рускините са ходили нонстоп бременни. И бременни бачкаха по 24 часа на струговете докато въртяха пушки.

брато, лично твоята генетика е природен брак!

Руския народ обича тези, които бият и затварят в лагери ....

Простотията е нещо страшно.

Сталин спря ционисткия погром на болшевиките над Русия и от разорена и обезкървена страна без дори земеделие остави за 20-ина години най-мощната държава в света, тласкайки междувременно последния и в ерата на ядрената мирна енергетика. Междувременно успя да опази още веднъж страната си от лапите на фашизма и принуди последния да бяга зад Атлантика.Велик държавен деец,руснак по дух въпреки еврейските си корени. Както се казва: евреин,но не юдей.

А преди това неговия шеф Ленин докара ционисткият разгром!? И русккия народ подкрепи революцията и събори Император Ноколай Втори. После руснаците не били ку-ку :)

Абсолютно вярно,но както виждаш чичо Джо дръпна ръчната спирачка на ционисткия влак и внезапно стана проблемен. Путин направи същото в наши дни.

Това е генетично увреден народ!!!

не като нас аборигени.

нашата територия рекрутира пъти по-качествен материал от сальфецкия.

Този "генетично увреден народ" произвежда и снабдява американците с всички видове ракетни двигатели. Двигателите за тежките космически ракети на САЩ са 100% руски. Какво да се прави, истината боли....

Да не говорим, че над 70% от титана за самолетите Boeing е руски (а пък Lockheed Martin го купуват от Boeing). Както, впрочем, и още ред ценни и редки метали, без които самолетите са парче мъртво "джилезу"...

Те са живели там, най-добре знаят. Това, което ние знаем е от медиите. Те са ни лъгали милион пъти.

Полезно за ума е да се знае, че след разрухата от Втората световна война Сталин прави Русия първа ядрена сила а след това Русия става и първа космическа сила. И до сега тя и такава си остава.

Велика страна с велики ръководители!

Поне не трябва да плюем Сталин, защото ако не беше той, Ньойския договор щеше да ни се струва погалване с перце. Щеше да има само "Княжество България".

защо обвинявате ссср че сме последни в европа. нали вече 25 години сме свободни защо другите социалистически страни са по напред от нас кой е виновен. ние сме едно племе за унищожаване до край.

Червените хлебарки да са доволни че след 1989 не ги смачкаха и изгориха както те биха направили ако бяха на власт!!

В колко въстания против Тодор Живков участава бе?

Шило

Все ми се струва, че са имали и по-добри възможности. Премахнати обаче по един или друг начин.

руски государ е Хрушчев, въпреки атрактивната си ексцентричност е искал искрено да подобри бита на съветските народи, премахнал е привилегиите на номенклатурата, стартирал е демократични промени. След преврата, Никита Сергеевич заявява - "Все пак промених Русия, свалиха ме, но ме оставиха жив" !!!

jingiby

Сталин е грузинец, а не руснак. СССР беше идеологическа, а не национална държава. След рухването на идеологията, която го крепеше, той се разпадна на съставните си национални републики. Така, че Сталин не може да е изиграл положителна роля в историята на Русия, понеже такава държава реално не съществуваше. Даже името Русия звучеше тогава странно и почти не се използваше, освен в исторически аспект.

Ами то за 45 год комунистичвска диктатура на ЦК на БКП,военните и милицията където целият народ задължително се кълнеше във вечна дружба на БКП и КПСС ,сега БЪлгария е това което е днес 2015 най-бедната и изостанала и неконкурентна икономика на континента ЕВропа.Най дорбият български продукт който функционира тук е политикоикономическата организирана престъност-верният троянски кон на братска Москва

За лошото състояние на нещата в БГ си пропуснал 500 годишното турско робство!

И най-вече националните катастрофи докарани ни от кобургите.

Не е виновно 500годишното турско робство,сега сме 2015 год виновни сме си тук ние българите-там където всички са виновни никой не носи отговорност-изпитана тактика за зоупотреба на българската народопсихология на елита на бившето БКП!!! Дори Турция е много по напред и уважавана със респект и от другите културни и индустриални държави включително и от братската ви Русия!!

Да се говори за жертвите на Сталин без да се отчете Хитлер е като да се говори за негативите на радиотерапия без да се спомене рака. Сама по себе си радиотерапията е лоша, неприятна и вредна за тялото но е единствения шанс да се справиш с рака и да имаш някакъв шанс да оцелееш!

Когато искаш силна държава неименуемо минаваш през диктат под една или друга форма, така е с всички силни държави. Нека оставим Сталин на мира и да гледаме напред.

Жертвите на комунизма във всички засегнати държави са 105 милиона. Това е советския интернационализъм.

Нали знаеш, как е в съда. Всяко твърдение са доказва. Списък на жертвите и кой, кога и как е убит. Иначе твърдението ти не струва пукнат грош.

Комунисти, сталинисти, путинисти, атакисти и всякакви глисти се прекланят пред сатрапа Сталин.

Останалите 50% сигурно са потомци на избитите от Сталин.

Това което виси,като дамоклев меч над Путин,е стояло и пред Сталин.Русия ще бъде непрестанно нападана,докато не бъде тотално заробена.Сталин е отложил до наши дни тези намерения.

Колкото и да се у плюва личността на Сталин,отговорно мога да твърдя,че е управлявал на точното място в точният момент!Гениален политик и уникален стратег.Ситуацията в страната и света е изисквала да се взимат крайни мерки.

Оплюва се пише бе, кумуне! Как няма един грамотен русофил (комунист, атакакист), който да може да напише един пост без правописни грешки! Прости сте като 'гъбена чорба'!

LeGrandTulup

кОмуне

Проумейте,че без Сталин,Русия щеше да е по-малка от Китай.Разкъсана и разорена.За такъв край са се борели както вътрешни,така и външни сили.Преди Сталин да вземе властта,Троцкистите са наложили невъобразим терор,без съд и присъда са избили маса народ като са започнали с царското семейство!

Гласували са, които са останали живи. Та затова така.....

По-долу един малоумник е написал: "Безспорно Сталин се е държал като диктатор." Ей само това изречение е достатъчно да си направи нормален човек някои изводи. Т.е. не е бил, ама просто се е държал. Избил е конкуренцията, избил е който е успял. Управлявал е държавата както свари и както може. А той не е можел много много. Държал ги е гладни, голи, боси и в подчинение. Иначе не бил диктатор. Заради неговите малоумни решения са измирали милиони хора. Ама иначе не бил лош човек?! Изобщо какво да говорим В циментирана чутура, нищо не може да вкараш.

Многоумник, това "Управлявал е държавата както свари и както може. А той не е можел много много." означава, че нищо не си чел, нищо не знаеш. Нито каква е била Русия преди 1917, нито каква е през 1937 примерно, нито на какво ниво е бил стандарта на живот в другите страни. Сигурно не си чувал и за масово скачащите от прозорците на офисите си разорени американци по времето на Голямата депресия?

Скачали са масово по 5-10 милиона от прозорците си украинците в Ню Йорк. Все от глад. Щото американският президент им е взел житото, произведено лично от Сталин. Вас чугуните откъде ви намират. Аз мислех , че чугунолеярната я затвориха.

Четете и се радвайте на типичната необразованост и тъпоглавие на червените хатакаджийски чугуни - сталинисти: Да ( нерегистриран ) 22.01.2015 00:13 Сталин е бил типичен човек на своето време. Такива са били методите му примитивни,за да се справи с 5-тат колона и накрая параноята му е била повечко. Но успехите му като държавник не могат да се оспорят. Прави СССР империя, --- Абе, чугуне, Русия става империя и се гради още от времето на Иван Грозни, та през Петър Първи и наистина нещо я превръща Екатерина Велика (една германка)!!!! А колко е кадърен Сталин се вижда от факта, че въоръжените само с 4-5000 леки танка войски на Хитлер за едно лято превземат по-голямата част от Европейска Русия и за малко да го гътне целия. А и по същото време Червената армия разполага с 40 000 танка - демек 10 пъти повече!!!

Ееееее, ;) много им даде. Вермахтът е напредвал и с трите групи армии с не повече от 2800 - 3000 танка общо. Като между 41-ва, и, до Курската битка юли 43 - та, изобщо не са имали танкове, които да съперничат на Т-34, КВ или ИС, по никакви показатели, свързани със здравина, или дори далекобойност, или бързина!

LeGrandTulup

Нападащият, особено ако атаката е изненадваща има инициативата, държи я и така може да нанесе огромни поражения на отбраняващите се. Още в първите дни Вермахтът унищожава огромни количества самолети на земята, разсипва складовите наличности в тила. Няма страна, която да издържи на такова нападение, виждаме какво стана с Франция и Полша преди това.

Война не се печели само с танкове. А също така с камиони, локомотиви, вагони, самолети - за да ти превозват хората и провизиите. С храна за армията, суровини за икономиката ти горива и прочие "подробности", та чак до обувките за армията дори. С които Сталин се снабдява (в огромната си част)по договора НАЕМ-ЗАЕМ от лошите американци. Хайде да не ми го хвалиш тоя сатрап. Дори и 20 години след смъртта му, великият СССР продължава да си купува зърно от Сапада. Май си забравил за термина "дефицитна стока".

Хaйде стигa с тaзи помощ бе! Кaто е билa толкaвa вaжнa, зaщо се провaля Aрденскaтa оперaция, и зaщо Aнглия, след кaто получaвa3/4 повече, седи 4 години нa островa, и не смее дa стъпи нaконтинентa?

.... до "ЗЛИЯ ДУХ".... ...ти си не само зъл,но и тъп.... ...другите ти глупости оставям на страна ,но за ....ТАНКОВЕТЕ..... ...ДА ГО ДУХАШ.... ...Толкова си зъл,че от злоба дори не си прочел малко ...история...

Зъл духе, царската руска империя е изостанала империя, която рухва болезнено и брутално с революция, гражданска война. Болшевиките като взимат властта Русия е тънела в невиждана криза, тотална криза и те с нищо не подобряват положението. Сталин прави СССР империя, ако искаш и Русия отново империя. Но трябва да си чел, за да спориш с мен. Иван Грозни, Петър първи и Екатерина нямат нищо общо с Николай втори и разрухата в неговата изостанала руска империя. Затова и чуждия пан на психопата Ленин за революция успява. защото Русия отдаван вече е една разпадаща се тънеща в разруха империя. Сталин я прави отново империя. Може да не ти харесва ,но е факт.

Прави са - изтрепал е толкова много руснаци :D Жалко че не е живял още, че да ги свърши всичките!

Безспорно Сталин се е държал като диктатор. Но също така с личните си качества е изиграл огромна роля Русия от феодална страна бързо да догони и изпревари в много аспекти развити икономики като Германия и Франция. Отделял е голямо значение на кадрите и лично е познавал директорите на всички по големи машиностроителни и военни заводи, знаел е какви проблеми и успехи има всеки отрасъл на икономиката. Всекидневно е преглеждал огромно количество документи, сводки, доклади и лично е пишел резолюции и препоръки на всеки документ. Имал е навика на обещаващ млад кадър изведнъж да повери огромна отговорност като го изстреля от средно управленско ниво направо на върха. Ако кадъра се справи - добре, следват успехи и прогрес. Ако се провали го унищожавал. Първо рязко понижение в длъжност за около месец - два, докато дойдат чекистите и го приберат, следва съд и лагер за 10-тина години, без право на кореспонденция. Знаехте ли, че жената на Молотов, който буквално е бил дясната ръка на Сталин е търкала наровете в лагер, докато мъжът и е бил на върха в управлението на страната? С такава дисциплина и здрава ръка просто е нямало как СССР да не дръпне напред и всеки да се старае да дава максимума от себе си, че иначе лошо.

ти си за 112

да не мислиш, че комунистите случайно закриха психиатриите

Франция - Рено - Русия - Москвич, Германия - Мерцедес, Русия - Волга.... буахахахахахахах... изпреварила ги да :D Особено по времето, когато руснаците правят Цар Бомба - от парашута й са можели да ушият няколко милиона долни гащи, а в същото време в СССР е имало дефицит на долни гащи по магазините - от къде го знам това ли? Ами гледам руски ТВ :D

LeGrandTulup

Това е по времето на Хрушчов, драги. Защо всички фоби сте такива неграмотници, а?

Е к'ви лични качества чак толкова трябват, за да изземеш зърното на украинците, да го продадеш и да купиш най - модерните машини, за да блъска народът ти в заводите на три смени, и да прави оръжия, с които да завладееш света?! По същият начин и със златото и зялата Менделева таблица под краката му! Абе има качества: комбинативен, хитър, подъл убиец!

Абе психо, докато немците загинали във 2СВ са 5000000, руснаците са 20000000. При това немците са се били на много повече фронтове. Поне половината от тия жертви руснаците са дали, заради Сталин.

Една от заслугите на Сталин е и че Крим в момента не е еврейска държава, въпреки настояванията на Рузвелт и подписаните договори от страна на ЛеЛин през 1917, ако не се лъжа..

Сталин общо взето няма никакви положителни заслуги. Сталин създаде единствено едно деспотично, неспособно да се развива общество и постави началото на края на Руската империя градена столетия. И успешно вкара славянския етнос в демографска катастрофа - и нормално той е кавказец, а кавказците си мразят славяните.

Аз поне се въздържам да се пеня "за" или "против" Сталин, защото историческите събития не са еднозначни. От една страна това е параноичен диктатор, който е избил повече свои сънародници, отколкото външните врагове на страната му. От друга страна, обаче, Сталин успя да победи фашизма през май 1944, като изпревари само с 3 месеца създаването на ядреното оръжие. Не ми се мисли какво щеше да се случи в Германия на 6 - 9 aвгуст 1944 и какви последствия щеше това да има за днешна Европа.

Поправям се: 1945 г.

Победил фашизма... че кво му е на фашизма? Фашистите са избили в пъти по-малко хора от комунистите. Само в Камбожда - 2 милиона са убили червените кхмери! Добре че бяха янките да му вържат на Сталин гащите, че иначе сега щяхме само на немски да говорим!

сега вместо на немски говориш на англииски ..се в гуз

ми те руснаците , в по голямата си част са си дебили . та за това .

за да знаем с какви племена сме имали работа доскоро.

Сталин е велик ! Той е гигантска геополитическа фигура от 19 - 20- ти век в историята на СССР - Русия и света ! Той е съществена част от историята на света. За руския народ той е велик строител,победител и вдъхновител за патриотизъм ,подвиг и саможертва за Матушка Рус ! С неговото име на уста , " За Родину за Сталину" са умирали по бойните полета милиони хора от различни вероизповедания . Сталин е колосална историческа фигура. Усилията на юдеохазарската колона ,да оклеветят и поругаят великия Сталин са обречени. Сталин е знаел, че тези рушители и най зли врагове на човечеството ще направят опит да го компрометират .Точно за това ,оставя своето завещание ,което вече е оповестено официално. Гледайте филма "Завещание Сталина " . Там той е казал всичко. Сталин не е имал никаква собственост ,пари в банка или каквито и да било богатства. За това е почитан и уважаван от всеки честен човек и патриот. Руския народ обича Сталин и не случайно последния тост на Сталин з а победата над Германия е бил : Вдигам тост за великия Руски народ ! Той е руски национален герой вплетен в народната памет и обич ! Нека си припомним думите на Зоя Космодемянская, внучката на поп обявен за враг на народа и дъщера на родители обявени за врагове на народа . Преди да бъде обесена от фашистите думите и са били : Да живее Сталин. Сталин ще дойде ! Той ще отмъсти за нас ! И действително Сталин идва,като по негова лична заповед, германската дивизия екзекутирала Космодемянская е ликвидирана изцяло . Примерите са много. За това и днес споменът за Сталин е жив !

тази простотия може и с много по малко думички да се напише.

ходи го кажи на милионите загинали в ГУЛАГ

И кой започва първи да плюе по Сталин? Да, познахте некадърника украинец Хрушчов! Който за малко, и заще не, да бъде рзстрелян за загубата и хилядите жертви при операцията за Харков!

Той е руснак, майка му и баща му също. Стига сте лъгали другари.

Другарю, отиде коня в ряката!

а йосив висарионович джугашвили , какъв е ?

всъщност е избил повече хора в ГУЛАГ, отколкото са загиналите във Втората световна, но иначе си го харесват. Слабообразовани мужици.

Всичко е лъжа, и то подготвена от украинците. Имаше статия, която сравнява САЩ по това време и СССР. Приблизително равни са затворниците!

И Украйна беше част от СССР по това време.

Хайде поне малко да прочетем преди да започнем да пишем. Не те карам да правиш проучване, а поне мъъъничко усилие от някой руски източник, за да не се притесняваш че е манипулиран от "лошите". Да се сравняват затворите в САЩ и ГУЛАГ е все едно да сравняваш чай от глухарчета и първака на дядо ти.

То тия дето са ставали за нещо са били или избити или са избягали.

Излиза, че Германия е невинна! Боже Господи!

Сталин е бил типичен човек на своето време. Такива са били методите му примитивни,за да се справи с 5-тат колона и накрая параноята му е била повечко. Но успехите му като държавник не могат да се оспорят. Прави СССР империя, която в ръцете на некадърници рухва чак 1989 година. Днес виждаме друга също толкова примитивна диктатура, но използваща доста по-рафинирани и съвременни средства ,но пак е примитивна в същността си.

Значи опитът за преврат от маршала на СССР Тухачевски, е бил някаква параноя?

На Тухачевски му играят номер, ала номера на китайката, прочети малко книжки по темата.

Не параноя, ами Сталин и Ежов лично изфабрикуват плана за ликвидирането на Тухачевски, който е бил голям стратег за времето си. Информацията е разсекретена след 1989. Освен това има марки от 60-те години с лика на Тухачевски.

Успехи като държавник??? Боже колко мъка има по тоя свят. Тогава Северна Корея, Китай при Мао, Египет при Насър и Мубарак, Либия при Кадафи и всички други диктатури са най-добрите страни за живеене. Направо не знам сред какви откровени глупаци и заблудени дребни душици живеем.

па на Либия при Кадафи......сега зе та цъфна и върза..малоумник!!!!