17-11-2017 20-11-2018

Коментари

stankow

Отдавна отдавна плащаме, и то тежко, за тези предателства. Прав е Петков.

Национално предателство ? Ами какво правихте когато на власт беше др.Станишев и защо не започнахте строежа по трите проекта ? Да ви и дрънкалата. Не оправдавам Слънцето, защото той е ясен, но нека да признаем истината.

По данни на Bloomberg New Energy Finance (BNEF) през миналата година във възобновяеми източници (слънце, вятър, вода, биомаса, геотермални) в света са инвестирани над 410 млрд. долара, над 60% от всички нови инвестиции. В атомни централи инвестираната сума е десетократно по-малка - 42 млрд. долара, и то за довършване на започнати проекти. Причината е проста - атомната енергия е много по-скъпа и неудобна за управление в новите гъвкави мрежи. Много често в Северна Европа, заради огромните инвестиции във вятърни мощности цените на енергията стават отрицателни през нощта. Тост. производителите или спират, или са принудени да плащат за това, че произвеждат. Проблемът на АЕЦ е, че не може да спре. Произвежда едно и също количество базова енергия през цялата година, без възможност да се балансира през нощта, когато потреблението е слабо.

В Северна Европа има ВЕИ централи с перки защото има вятър и има кой да духа, в България няма вятър, а духачите въпреки че не са малко са недостатъчни за да завъртят перките.

И у нас има доста места с постоянни ветрове. Но и слънце, геотермална енеггия, сероводород и газови хидрати в морето...

Ако 20 млд. се раздадат на всичките 2 милиона домакинства за слънчеви панели и фотоволтаици, за перки и акумуларори, това би решило енергийния проблем на всеки българин с БЕЗПЛАТНА енергия

stankow

И как ще стане така, че с 10,000 лева да се изгради 3 kW слънчева инсталация и да работи 60 години, както АЕЦ ? При това да работи 8000 часа в годината, а не 1800 часа, колкото има слънце. Откъде ще идва енергията в останалите часове ? Смешни пишман-енергетици.

Всяка страна използва ресурсите с които разполага. Вода за ВЕЦ нямаме, приливите и отливите в България не стават, не сме Норвегия, биомасата е недостатъчна за сериозно производство и е скъпо начинание; за геотермални централи , нямаме нито гейзери, нито вулкани, не сме Исландия; Слъчевата енергия засега само за през деня и главно лятно време.

ПАВЕЦ? Топли минерални извори? Отпадъци?

stankow

ПАВЕЦ не е базова мощност.

До пикаещия във фонтани! Не може да бъде предателство да заробиш българския народ да плаща 20,000,000,000 лв. Ако не може да смята, ще му го обясня: 2000 MW са реакторите в Белене. 2000 х 24 часа х 365 дни=17520000 MWh за година. Нека пикаещият във фонтани сам да напише колко ще е печалбата от 1 мегават ( при сегашна цена от АЕЦ 43 лв за МWh.). От мен да мине 43 лв. да е печалбата 17520000х43=753360000 лв за година. Или ако разделим 20,000,000,000 : 753,360,000= 26,5 години. Нека този умник да обясни как ще се изплати това нещо.

Печалбата ще от това че ще можем да спрем централите, които прозвеждат по 120 лева за килват час и ще можем да си купуваме по 30 лева осредена цена от Белене ..

Прогнозната цена на Белене е 0.8 Евро/ kWh

А бе да не пикаете заедно с Петков? Ако 43 лв. е печалба 30 лв. не може да е крайна цена. Аман от прости хора.

говорим параметрично , което е концепциално мислене.... това което казваш е фютюристично призматично .... принципно печалбата на АЕЦ се вдига когато скъпите енерго доставчици отпаднат вдига се печлабата и на белене и на Козлудуй сега държавата е поела риска за да осигури печлаба на корпорации

Ако фютюристично призматично ти ударя един шамар, макар и не концепциално, какво ще е параметричното изражение?

много тъпо, е това с шамара:))) май си падаш злобар .....виж за да си заслужиш парите трябва акъл .... иначе ще те уволнят, аз ще с едоговоря с твоите работодатели , ако се наложи .... и пак ще си в дупката, просто няма хора с независимо мислене , ти не можеш да мислиш не можеш да градиш концепции.... инай интересното е че ако се договоря с твоите работодатели хем ще е е станало моето хем те ще са щастливи .... а с този манталите с шамарите ..... не знам , за къде си май си за затвора ....наистина трбва да ви вкарваме в затвора......

Максималната годишна печалба досега на АЕЦ КОзлодуй е 120 мил. лв. Раздели 20 млд. на 120 мил. и получи: 167 години срок за връщане на инвестицията и то без допълнителното утежняване от цена на капитала, инфлация и т.н.

таква е защото ние субсидираме частните ТЕЦове с тази цена , субсидираме тяхната печалба, ак оспрем да им изкупваме тока печалбата на АЕЦ ще се вдигне и цената на тока за крайния потребител ще падне

Нали и Белене ще е частна инвестиция?

stankow

Много грешите. 120 милиона е чистата печалба. Която се смята след плащането на вноските по кредитите. Не се плаща от нея кредита, преди нея се плаща. След такава груба грешка, по-добре не пишете повече, не е за вас !

Един електромобил се зарежда за 8 часа с 30 kW, сега в БГ има 100. След 5-8 години колко ще са според теб? Но тогава цената няма да е цитираната от теб, а цената на която ще внасяме тока. Като гледам със сметките си на "ти", пресметни моля, колко KW ще са необходими за 100 - 150 хиляди автомобила :)

Пич прочети малко преди да пишеш. Това което си написал не е вярно. Нормалния заряд е 15 kWh енергия за 8 часа. И това е бавния заряд. Иначе както си го написал излиза, че за едно зареждане с което се минават 120 - 150 км. трябва да платиш 50 лв.

Цената която си писал е смущаваща, Турция строи АЕЦ с 4 блока ВВЕР-1200/491/за сега най-новите/ на цена 20 милиада долара което доста по ниска цена от нашите 2 блока ВВЕР-1000. В цената на тока по твоите сметки не са включени инвестиционни разходи направени по време на социализма така се правеше, а и построена преди 30 години /1987- 1991/ би трябвало да са изплатени. Разходите за построяването на Козлодуй са доста по-ниски от сега предлагания проект, както твоя апартамент през 1990 година е струвал 10 000- 15 000 лева , а сега струва с една нула повече.

stankow

Похвално е, че най-сетне един човек се обръща към цифрите. И общо взето формулите са верни. Но да уточним входните числа. Цената не е 20 милиарда лева, а 6.5 милиарда евро, пише го в статията. Значи. 13 милиарда лева. Изкупната цена сега е 43 лева, но това е цена за АЕЦ Козлодуй, една изплатила се централа. 43 лв е една грабителска цена. Потребителската крайна цена е 70 евра за MWh и тя още ще расте. Нормално е да се даде повече на потребителя, например половината. Другата половина (минус преноса) пък ще отиде за собственика - НЕК, който ще връща кредита. Така че поне 680 милиона евра ще бъдат приходите за година, разбира се, ако не се потиска умишлено (както се прави) производството от АЕЦ, за да отиват печалбите в американските марици. Заемът за строителство ще бъде не 20 милиарда, а в момента ни трябват около 3 милиарда евра, реактори, проект, разрешителни, площадка, скъпите неща - вече имаме. Така че заемът може да се изплати спокойно за 12-15 години, което е една нормална възвращаемост, десетки банки с радост биха го направили, ако американците не ги заплашваха със санкции, ако ни отпуснат кредит. Но кредит ни предлага и Росатом. И пак - не ни разрешават да го ползваме. Икономически, технологически, екологически - проектът е много добър. Но както казваше незабравимият Плевнелиев - геополитическо решение !

А бе хора - колко пъти трябва да ви се обяснява, че трябва да намаляваме доколкото е възможно вноса на енергийни суровини. Освен това трябва да се купуват от РАЗЛИЧНИ доставчици. Руският интерес е да продава повече газ, петрол, уран, въглища. Българският е да се инвестира в заместители. Обаче руското лоби е доста добре платено и непрекъснато се опитва да блокира всеки опит да се направи анализ на различните възможности. Всяко правителство, което реши да плати за такъв анализ ще бъде бутнато от руското лоби. Става въпрос за много пари. Защо не се говори за инвестиции в ТЕЦ София с използване на слънчева енергия. Напълно е възможно от март до ооктомври почти да не се ползва газ за загряване на топлата вода. Някой знае ли какъв е потенциала на производството на газ от отпъдъци от селското стопанство - от тор, джибри...? Има ли анализ за това? Идеята да се строи АЕЦ е ДА СЕ БЛОКИРА ВСЯКА ДРУГА АЛТЕРНАТИВА. Само да знаете, че в Германия вече цената на ток от вятър е по-ниска от прогнозната на тока от АЕЦ БЕЛЕНЕ.

ти сигурно си работил като дистрибутор на хладилници за северния полщюс ,харесват ми идеите ти ...

цената на тока в Германия след спирането на проектите за АЕЦ стана най висока в Европа , добре де как може така елементарно да лъжите и да няма нито един полтик който да ви сложи на място ....

Цената на тока по Коледа в Германия за краен потребител имаше отрицателна стойност! Имате ли представа каво означава това?

означава ,че на коледа се почива , и че има индустрия ,която поради почвните дни не се ползва ....

"Цената на тока по Коледа в Германия за краен потребител имаше отрицателна стойност! Имате ли представа какво означава това?" до лазар Означава че имат големи базови мощности ТЕЦ които не могат да бъдат спрени понеже топлинната им енергия се използва и за битово отопление и поради Коледните празници е намалена консумацията на ел. енергия от промишлеността и ел.енергията е излишна.

"Базовите" мощности :ТЕЦ, АЕЦ не могат просто така да бъдат спирани и пускани! А производството на енергия от ВЕИ в Германия е пре-достатъчно дори при свръх консумация в битовия сектор

А знаеш ли каква е цената на тока добиван от отпадъци от селското стопанство - от тор, а изкупната цена на тока от ТЕЦ София включени в добавката "задължение към обществото" която задължава обществото да субсидира по-евтиното парно в 7 града в България които имат парно. Цената на този ток надхвърля 0,30 лева/кил. час без ДДС.

ми да затворим ТЕЦОВЕтее и да осъдим тези които позволиха да затворим блоковете на Козлудй понеже произвеждаше най евтиния ток в Европа и в микс с Белене пакщеше да е най евтиния ток ....въпроса е колко ни струва тока от Американските ТЕЦОВЕ ти го отбягваш упорито и колко ще ни струва сналожените ЕКО ТАКСИ .....

Да не забравяме, че всъщност "американските" ТЕЦ и те са руски! Хватката е желязна

Кой каза, че токът от Козлодуй е евтин? Цената за извеждане от експлоатация на реакторите и за съхранение на радиоактивните отпадъци? Цената на риска от ядрена авария? Цената на унищожената завинаги площ от няколко кв.км?

ти сметни хилядите квадратни километри унищожени от добива на въглища за мариците .... реално аец е най екологичното при безавариен режим , а за отпадъците се склюва дговор още при строежа и част от калкулацията на строежа на централата

Австралия и Полша метчят един ден да станат държава ядрени рекатори , кактои Турция, гърците от половин век ни завиждат за блоковете , а румънците пстроиха една доста нееколгична централ докато ншиете се бориха да затворят нашите и да спарт БЕЛЕНЕ, В МОМЕНТА рУМЪНИЯ СИ РАЗШИРЯВА ЦЕНТРАЛАТА И ТЕЗИ ПРОТИВ БЕЛЕНЕ ОЧЕВДНО ЗАЩИТАВАТ И ФРЕНСКИ И ТУРСКИ И РУМЪНСКИ ИНТЕРЕСИ ЗА ДА ИМА ВНОС ОТ ТЕЗИ ДЪРЖВАИ НА ТОК ....ВСЕ ПАК ИНВЕСТИЦИИ ТЕ НА КОРПОРАЦИИТЕ МОГАТ ДА ЖЪДТ ЗАЩИТЕНИ КАО ПЛАТИШ НА ЕВТИН БЪЛГСРКИ ПОЛТИК ИЛИ ЛОБИСТ(ПРЕДАТЕЛ)

Влез в контакт с другаря ти Петков и му предложи да си учредите едно акционерно дружество. Емитирате акции, купувате си ги, набирате капитал и започвате строежа. Щом, както твърдите, проектът е изгоден икономически, като пуснете централата в експлоатация, ще се зариете в пари от дивидентите.

Аз искам да затворим всички птициферми, ако ядеш пилишко си влез в контакт с всички които ядат пилишко и си направете птициферми , акционерно дружество за птицифермите....Или ажи на турците, на румънците, на францизите и на бритнаците , че аец-овите са лошо нещо, питайи японците защо още не са спрели Фукушима ....и защо май пак сипуснаха ядрените централи въпреки аварията ....а се замисли за акционерно дружество и за прасешкотои за доматите и за всичко ...след като с полтически решения забраним Българското пилешко Българското Патешко , Българските омати , Българските Краставици и Българските АеЦ-ове

Специално Гърция си реши проблема чрез малки, гъвкави газови централи / с газ не от русия/ и скоро ще бъде нетен износител на ел.енергия. А ние на кого бихме продавали на АЕЦ-а скъпия ток?

Това не би трябвало да е проблем стига да можеш да плащаш по 0,30 лева/кил. час без ДДС

белите държави закриват ядрените си електроцентрали! комунделите искат от сега да започват да строят ядрена централа, която на всичкото отгоре не ни е нужна!

говориш глупости :))) даже тези държаи които имат супер стари и опасни блокове , ама много опасни ги държат до последно и ги ползват до последно , за сега само Германия е обещала да не строи централи, но не е закирва централи още не е закрила ядрените си централи :))

Франция от белите държави ли е ?

иска Белене. Добре, да намери инвеститор, но без да ни се бърка в джоба - веднъж да платим построяването на централата и втори път с неизвестната цена на тока от нея. Ама другарите знаят само да харчат пари, и то чуждите. Своите си ги кътат и си купуват СПА хотели.

АЕЦ Белене е РУСКИ ГАФ, защото некадърниците са проектирали грешно централата върху тиня и по тази причина навремето ПОЛИТБЮРО на БКП спря строежа, въпреки че беше обявен за НАЦИОНАЛЕН ОБЕКТ... Има няколко варианта за ползване на доставеното оборудване освен БеляНЕ, но врътката е, че пусково-наладъчните работи трябва да се извършат от производителя на оборудването или оторизирана от него фирма, защото иначе се губят гаранционните условия. Руските тарикати знаят, че нямаме печеливш ход и спокойно си кютат.

Като напишеш ей този коментар и се вижда колко цоцофила има в дискусията , и се оказва че те са от всички партии, по лайкчета се познава : А не са само те, да се разберем в затвора трябва да има равноправие , В затвора ще имат право да лежат и червени , и сини , и зелени... и жълти каквото ти душа посика ....и за теб няма да има предръсъдъци , демократично без значение дали си хомофоб, хомофил....соцофил, ако си бил цоцофил ще има, ще има от сърце ...........

Тия едниствено идея как да се харчи имат. Забележете - да СТРОИМ АЕЦ, да КУПУВАМЕ газ.... А бе льольовци - за да имаш пари ти трябват ПРИХОДИ. А приходи от прадажби в Русия НЯМА. Защото руснаците НЕ КУПУВАТ ОТ БЪЛГАРИ. Та вие сте национални предатели, защото искате милиарди да се плащат на хора, които отказват да купуват от нас. Няма значение каква е цената - ако срещу покупки на газ някой ти даде достъп да продаваш стоки на същата цена на неговия пазари, ефекта за икономиката ще е много по-голям.

В момента ще купуваш турски газ, не щото е турски, ами защото ти си мислиш че като не идва директно през България

В светона търговия няма място за бартерни сделки , Купуваш от където ти е най-изгодни и продаваш там където можеш, важно е качеството и цената.

Национални предатели и родоотстъпници в България са само червените боклуци и техните симпатизанти.

А не са само те, да се разберем в затвора трябва да има равноправие , В затвора ще имат право да лежат и червени , и сини , и зелени... и жълти каквото ти душа посика ....и за теб няма да има предръсъдъци , демократично без значение дали си хомофоб, хомофил....соцофил, ако си бил цоцофил ще има, ще има от сърце ...........

В световната енергетика протича революция, изцяло движена от пазарни сили, иновации и революционни нови технологии. Енергетиката на бъдещето ще бъде децентрализирана, източниците на енергия ще са разпределени близо да потребителите. Всеки потребител ще бъде същевременно и производител, и място за съхранение. Енергийните мрежи на бъдещето ще са умни, гъвкави, с модули за управление на търсенето и предлагането на енергия в реално време. Самата енергия ще е главно електрическа, която поетапно ще измести остарелите въглищни, дизелови и газови технологии. Подобни енергийни общности вече съществуват в Калифорния, Дания, Австралия, Чили и на много други места. В процес на възникване са дори и в България.

докато дойде това бъдеще , трябва да се откажем от тока , от колите с колета и да чакаме колите без колилета, преди 40 години го очаквах това бъдеще за коли без колета , и все не си купувам кола, щото чакам тези модерните ....и така си остнах без кола

Това което описваш е като светлото бъдеще което ни чака като построим комунизма и което не се сбъдна.

Казах:Подобни енергийни общности вече съществуват в Калифорния, Дания, Австралия, Чили и на много други места.

Като не щете АЕЦ, матрял тъп та вдлъбнат----яжте си ушите и чипс и ползвайте ,, зелена енергия,,, от на кака Ви Цветелина Борисравова и другите хитреци!:))))))) .....верно сме тъп мЪтрял!:)))))

Българите сме най-старият народ в Европа и сме оцеляли хилядолетия защото сме по-мъдри от мъдрата змия, по-хитри от хитрата лисица и по-смели от лъвове!

Като не щете АЕЦ, матрял тъп та вдлъбнат----яжте си ушите и чипс и ползвайте ,, зелена енергия,,, от на кака Ви Цветелина Борисравова и другите хитреци!:))))))) .....верно сме тъп мЪтрял!:)))))

И ползвайте ЕРП услугите на Гинчето от Пазарджишко.

ТОЗИ КОНСУМАТОР НА АЛКОХОЛ РАЗБИРА МНОГО ОТ АТОМНА ЕНЕРГИЯ : ) НЕГО ПО ПЛЕВЕНСКИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ НЕ МУ ДАВАТ ДУМАТА ,А ВИЕ НАЦИОНАЛЕН ЕФИР МУ ДАДОХТЕ :)

времето идва, момчета и момичета на свободна практика, това което се нарича лобиране , ще се нарича КОРУПЦИЯ , и тези борили се срещу тези проекти ще са първите УЛИЧЕНИ В КОРУПЦИЯ, защото няма друго име на това освен корупция .....това е да работиш за чужди корпоративни интереси, а това че сте работели за жълти стотинки и печалбите ви са били незначителни няма да ви намали провинението, защото загубите за държавата ще са мерилото а те са МИЛИАРДИ , ше трявбва да бъдете съдени за МИЛИАРДИ НАНЕСЕНИ ЩЕТИ и то умишлено ,а коимате връзка с някоя "лобираща" група ТОВА Е ЛИЦЕТО НА КОРУПЦИЯТА, не на демокрация, не на анти комунизъм, не на русофобство , а на продажна лобистка полтика за чужди интереси , ЧИЕТО ИСИТНСКО ИМЕ Е КОРУМПИРАНОСТ . ЗАТВОРА Е ЛЕЧЕНИЕТО

на Белене СИ Е ЗА ЗАТВОР!

Благодаря за честният и обективен коментар!

Германия внася 30% от своя газ от Русия. България е 100% ЗАВИСИМА ОТ РУСКИЯ ГАЗ! БЪЛГАРИЯ Е ИЗНУДВАНА ОТ РУСИЯ С ТОЗИ ГАЗ! УКРАЙНА ВЕЧЕ ОСЪДИ ГАЗПРОМ ЗА ТОЗИ МОНОПОЛЕН ДОГОВОР! КЪДЕ Е БЪЛГАРИЯ?

е ние ако го продаваме този руски газ с какво сме зависими този газ беше за Европа основно не за нас .... за дани плаща Европа на нас, същия 30 процента газ за Германия щеше да минава през нас и Германия да си плаща и на нас, релано ти си искал някоя немска или италиянска компания да намаже от тази сделка ....ти не правиш България по зависима когато германия плаща цена за преноса на България вмесото на немски компании...

Веднага ти казвам "къде е България?" - ами, юнако, веж гежграфската карта, бе! Германия внася останалите 70% от Норвегия и Великобритания, защото са много по-близо отколкото Русия. ОБаче, защо мислиш, че започва строежа на Северен поток-2? Защото руския газ е по-евтин от норвежкия и британския, затова! А сего виж картата и ми кажи - ние от Норвегия ли да внасяме или от Великобритания, та да плащаме освен по-скъпия газ, още и транзит на 10 държави? И веднага отговор на въпроса ти "Защо сме бедни?" - ами защото управниците ни са прости (като теб) и продажни, та за някой евроцент продават интересите на България, затова!

И да, това е второ дело, което водят «Нафтогаз» и «Газпром» и то беше за транзит на природния газ през територията на Украйна за Централна и Западна Европа и за Балканите. Москва твърдеше, че Киев «краде», а се оказа, че именно «Газпром» не е доставял необходимите и заявени обеми «синьо гориво». Съдът реши, че по това дело руснаците трябва да платят на украинците $4,6 млрд. Но тъй като по първото дело за доставки на газ за Украйна съдиите частично удовлетвориха претенциите и на «Газпром», то сега, след окончателните разчети, излиза, че Москва трябва да плати на Киев $2,6 млрд. живи пари. Веднага след това решение Украйна започна да запорира имущество на "Газпром", НО миналата седмица шведски съд СПРЯ изпълнението на решението. Та, като напишеш 1, трялва да напишеш и 2, т.е. всичко, а не избирателно да пишеш само това, което те устройва, защото става нещо като полит-пропагандаь а тя е специалитет на райхминистър Гьобелс, нали знаеш?

Да започнем тогава с Моника Станишева, дето нае оня заблуден австриец да ни лъска "имиджа"....ама опааа, тя била в борда на директорите на дира....

Китай строи ВЕИ централа с мощност 2GW/ колкото на 2 реактора Белене/ и цена 200 мил.$./срещо 12 млд./

Китай цени и АЕЦ-ове и то много ....А тези с ВЕИ-та и зеланата енергия са най голямата полтичекса мафия причинила сериозни щети на релания сектор, там няма партия която да не се е облажила, затова се мъчли. ти от същата мафия ли си ?

Какви щети?

Китай строи ВЕИ централа с перки защото има вятър и има кой да духа, в България няма вятър, а духачите въпреки че не са малко са недостатъчни за да завъртят перките.

КОЙТО УРИНИРА ВЪВ ФОНТАНА,МИСЛИ САМО ЗА СЕБЕ СИ !

Ще трябва д аима съд за тези , не просто обвинения, както и за всички платени клакьори ....съд до дупка, ако ще да е взел мижави пари за да работи срещу интересите на България и да е бил просто плямпало по форумите, но платено , ще трябва да се издирват лобиращите срещу проектите , по IP адреси , връзките им с корумипрани организации, с гръмки названия , като ДА, БЪлгария.... с гръмки демократични названия , а всъщност гнезда за корупция и предателство и един лев ако си взел от доказана корумпирана организация работила срещу България ще трябва да си го лежишшш

Що пък точно Да, България визираш за корумпирана? я пробвай първо с разни политически проектчета като Гроб, БСП, АБВ, ДПС...да не говорим изцяло финансирания от турция ДОСТ...

Затвор за вас гниди продажни рубладжийски, по добре разстрел!!!

точно да ме обвиниш в рубладжииство ще е трудно, не може да ти мине номера, просто трябва здрава ръка и малко прозорче с решетки , ..... господарите си увеличиха вноса и на руски петрол и на газ визирам и САЩ и Великобритания.... А това че някой от вас работят и за френски и за турски корпоративни интереси прикрити под няква борба с рубладжиите си е ... пак за затвора , разбираш ли че пътя по който си поел е все натам.....

Дълги години ни пият кръвчицата руските кърлежи и българските им подлоги за комисионни. Само за 10 години сме им платили на руснаците 50 млрд долара отрицателно салдо за горива и газ на най-скъпи цени. Отделно проекти, КТБ глътнаха още доста милиарди . Освен това дълги години нямаха измервателни уреди в Нефтохим и укриха много данъци, укриваха и данък печалба, като от 10 години все отчитаха загуба. Искат пак да ни направят зависими 100% от монополистите и да подпомагаме руските олигарси. Болен здрав носи. И отрепките Гоцеви да слушаме. Докога ще ги траем тези червени измекяри, румънците ги наритаха и минималната заплата им е вече 400 евро.

Като не ти е изгодна цената на руския газ, внасяй си отдругаде, но силно ме съмнява, че ще е на по евтина цена! А нещо да кажеш за американските ТЕЦ-ове, или за ВЕИ-та, или за ЕРП-та, или за ВиК-та, които са все на западни компании, и които смъкват по няколко кожи от българският потребител (понеже са монополи)?!

Явно нямаш понятие от сметки и цифри, а аз добре съм ги описал.

Всяка година България губи 2 милиарда заради завишените цени на газ и бензин от русия специално за нас ! И цялята политика на газпром е да не можем да ги купуваме от другаде.

АБСОЛЮТНО ПРАВ Е РУМЕН ПЕТКОВ! СЪГЛАСЕН СЪМ С НЕГО НА 100%! ДВАТА ПРОЕКТА СА СТРАТЕГИЧЕСКИ ЗА БЪЛГАРИЯ И МОГАТ ДА НИ ПОМОГНАТ ДА ЖИВЕЕМ В ПЪТИ ПО-ДОБРЕ! ПРИ БОРИСОВ НИТО ПРОЕКТИТЕ ЩЕ СЕ СЪСТОЯТ, НИТО ЩЕ ЖИВЕЕМ ПО-ДОБРЕ!

с какво ще ни помогне да живеем по-добре?

ти добре ли си факта ,че задаваш такъв въпрос обеснява защо има бедни , има мнгоо продажници и много елементарни хора , с тъпи въпроси

Не ми вдигай лозунги, а се обоснови как една АЕЦ ще ни помогне да живеем по-добре. Конкретно.

Много просто бе, каиш! ТЕЦ с 2400 мегавата мощност ще плати над 400 милиона годишно само за емисиите (по цени на ЕС от 2016)! А АЕЦ не плаща нищо. Това малко ли ти се вижда?

Щом и това трябва да обяснявам, работата не е добре. 1.Ако я нямаше АЕЦ"Козлодуй" сега цената на тока щеше да е космическа.Точно произведената в Козлодуй енергия сваля цената на тока. Тази цена има осреднена стойност от всички производители. Това, което предлагат "американските марици", ТЕЦ "Марица изток-1", ТЕЦ"Марица изток-3" и ВЕИ-тата е на космически цени, тъй че, добре че е Козлодуй! 2.Могъща и конкурентно способна икономика може да има само, ако имаш евтина енергия. Тя може да дойде само от АЕЦ и от никъде другаде! Когато посред лято имаш излишък на енергия, това означава, че НЯМАШ РАБОТЕЩА ИКОНОМИКА! Което е катастрофално! А поради тази причина да се откажеш да строиш АЕЦ е идиотизъм! Значи се отказваш да развиваш икономиката си! 3.Електромобилите ще се окажат масово у нас след 10-15 години. Не по късно! За тях ще трябва много ток и то евтин! Иначе, колата на трупчета в гаража! 4. Песента на ТЕЦ-овете е изпята. За тях еко-изискванията непрекъснато ще растат и поради това цената на тока от тях ще стане космическа, поради инвестициите, които ще се направят в очистващи съоръжения. В България въпросните ТЕЦ-ове дават 40% от енергията! Това стига ли, или още трябва да се обясняват очевадни неща?!

КПСС-БКП! Вечна дружба от векове за векове! Всеки разцепен атоп - пирон в ковчега на запада. Вече съм ги забравил другите ви простотии...

Щом знаеш, че има платени русолюбци и ти не си сред тях, а да ни кажеш кои са те?

Израел си пусна кабел до Гърция за да изнася ток за Европа преди 5 години когато експертите Радан кънев и сие от Герб ни обесняваха ,че имало излишък от ток в същото време експертите от Израел обесняваха ,че износа на ток за Европа е по изгоден от износа на газ .... Ако тук някой защиава предатели който работиха в полза на други държави , като забавиха нашите енергиини проекти , защото и забавянето им е предателство, та ко някой говори трябва да се включи ДАНС и да с епроеследят зависимостите му и ще трябва еедин ден да лежи в затвора

Израел строи и газопровод за Европа!

имено иска да продава и газ и ток , и затова някой трябваше да спре руския газ корпоративни интереси ....а руския си остава по евтин .... сега да прикриваш под няква русофобиянякви чисто корпоративни интереси си е ..... платена история , корпупция, те ще продават газ който ще по скъп чисто икономически погледнато няма как да не е е....

Румбата е известен с две неща,едното е, че след десет сутринта не е трезвен, другото е че е голям простак. Типичен БКП кадър.

И другарят Тиква е БКП кадър, не знаеш ли?

95% зависимост от СССР (Русия). Това се казва национално предателство. Ако имаше конкуренция, щеше да има по-ниски цени. Така е в богатите държави.

в богаташките държави няма по ниски цени .... и те не бяха толкова богати спрямо България докато не е се появиха мародерите и крадците които ни унищожиха икономиката, платените експерти ни направиха бедни спрамо богатите ....

Ква икономика унищожихабе, плановата ли? айде оривай се оттук

в интерес на истината е прав и ако той ще оръдието на възмездието , да се гласува за него е правилно

Белене може, но да не се строи от руснаци. Така става ли другарю Петков?

И какво предлагаш?! Реакторите са руски, а контролното им табло да не е, така ли?! Това направо си е рецепта за авария! След като проекта и вече изработените реактори са руски, нормално е руснаците да довършат и цялата централа! Ако някоя част от колата ти се повреди, би ли я заменил с такава, произведена от друга фирма, а не от производителя на автомобила ти?! Едва ли! Тогава защо искаш да правиш това за АЕЦ, която е доста по сложна (и опасна!) машина от абтомобил?!

Проблемът е, че България няма нужда от допълнително ток. Ако се построи Белене, трябва или да не го ползваме или да спрем Козлодуй или Мариците, за да има нужда от него. След 20 години може и да има нужда може и да няма нужда - ако има нужда да строят ако няма нужда да не строят - да го решават след 20 години. Турция има нужда от допълнителни енергийни мощности. Туция е десет пъти по-голяма от нас и няма нито една централа. За да ни догодни по наситеност по ядрена енергетика трябва да построи 10 централи, за да са наравно с нашия Козлодуй. Ако ние построим Белене, Турция трябва да има 2*10=20 централи за да може ядрената и енергетика да съответства на тяхната. Засега Турция има 0 ядрени централи. А защо Турция все още няма нито една централа като толкова хубаво си отговорете сами. Има само една която се строи - както ние строим Белене. Засега е сигурно че от такава централа ще спечели Русия и лобиста и Румен Петков.

Дрън , дрън! Докато се построи Белене, Козлодуй ще трябва да затвори и последните си блокове, а от тях идва 40% от електроенергията в страната. Откъде ще вземеш заместващи мощности? Ще трябва да внасяме. Откъде? Ясно е - от Турция. Мислиш ли, че е по-евтино да купуваш ток, отколкото да го произвеждаш? Строителството на АЕЦ е много сложен и продължителен процес - това не е като да идеш в магазина и да си купиш кило сирене, а ако няма - да поръчаш на магазинера утре да зареди!

много по евтино е да се построят мощности в Козлодуй, като заместващи мощности, и това определено би било рентабилно. След 20 години ако изведат реакторите в Козлодуй, да се добавят нови реактори. Цената ще е 4-5 път по малко. Голяма част от цената е инфраструктура и далекопроводи които вече съществуват в Козлодуй. Централата реално се строи бързо. Работата по строежа в Козлодуй започва 1970. Първия реактор е пуснат 1974, а втория 1975.

Говориш пълни глупости. Козлодуй може да работи до 2050-та и никакви блокове няма да спира. Просто няма място за Белене, проумейте го, ако не ще ви го повтарям докато не ви го набия в русофилските кратуни...

Национални предатели са онези, които са ни направили напълно зависими роби на Русия. Така, най-бедната държава в ЕС палща едни от най-скъпите горива.

Като са ти скъпи горивата, не ги купувай, или си внеси отнякъде по евтини, ако можеш! Между другото, Германия и Турция роби ли са на Русия, като имат директна газова връзка с нея, и сега строят втора такава?!

Прав е и аз мисля така.

ти си дежурен платен руски трол тук, никой не изненадваш

Поне един от двата проекта трябва да стане, иначе ще се наложи да продадем 5 звездния СПА хотел, за да върнем комисионните.

ТОЗИ ПЛЕВЕНСКИ ПРИНЦ ЯВНО ОЩЕ НЕ СЕ Е НАЯЛ ОТ КОМИСИОННИ ! И НИЕ ОТ КОЗЛОДУЙ ИСКАМЕ ДА ЯДЕМ

Мръсен Хрантутник. Защо ги вадите от нафталина тези шлемаджии на Гоце отрепките. Ходят лалат по всички телевизии , явно ще гушнат доста парички щом така напъват.

Много верен, ясен и точен коментар! Направо в "десетката"! Поздравления!

вече са лапнали парите авансово, заедно с агент Гоце, лошото е, че не са ги заработили. И сега остро им се напомня за това, заедно със съответните компроматчета... Нали именно на Първанката "тройният шлем" искаше да ни направи напълно и единствено енергийно зависими от Русия за близките 50-60 години? Защото явно за тях да не си мечно финансово задължен към руснаците явно е национално предателство...

Пред рублата всички са равни!

Когато един душевно болен човек, пристрастен към алкохола, без грам морал и възпитание обвини някого в предателство, съмненията, че този някой не е предател са в сила!

Плюс ТОВА. Сего Бочко отива да се договаря за Бежанци Внос от Германия. Сега ще има спешна среща по въпроса. ЗА ТИЯ ХОРА МНОГО ПАРИ ЩЕ ТРЯБВАТ, А НЕ ЗА ЦЕНТРАЛИ И ГАЗОПРОВОДИ.

Тоя ли руски агент ще ни говори за предатели? Такива като него на бесилото, ще ми пикае по шадраванитеи,,, Чемодан-Вокзал-Сибир!

Румен Петков. Простотията на ГЕРБерастията няма граници.Резултатите са налице.

Руските подлоги също простотията и тъпотата им е безгранична.

Призна ли си накрая, че си като руските подлоги

Каква страна имаме, хулиганите да обвиняват народа си в предателство. Все се чудя, докъде може да стигне човешката, наглост, но вие сте доказателство, че тя е безгранична. Каква глоба дадохте за това, че се изпикахте във фонтана? Май никаква нали така, защото заплатата ви е малка може би. И вие имате съвест, да обвинявате някого в предателство, явно безочието, безпринципността и наглостта ви е безгранична, което ми навежда на мисълта, че на вашите морални оценки, човек не може да има вяра.

Румъния дава по 6000 евро на домакинство за слънчеви панели. Тук при нас целта е някой да се нагуши хубаво. Но като има толкова много наивници, вярващи че ще имат евтин ток от АЕЦ- така ще е. И да питам за горивото и радиоактивното оборудване. Какво ще го правим след това. Друг после ще взима пари и за утилизация и загробване...

ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ АВТОМОБИЛИ, ще навлезнат в България МИНИМУМ СЛЕД 45-50 годни, ако ГЕРБ се разкарат от управлението. Иначе , ще са 100 -130 години Дотогава, ще се измислят други източници за зареждане

Белене се превърна в една вечно течаща кървава рана на България и вампирът Русия си точи.

Да им дадем 12 милиарда, но да взривят бетона и руския самовар в Белене и да забравят! Да се отървем!

Точно обратното е. Подкрепящите руските проекти са национални предатели.

Подкрепящите западните проекти са предатели още от Турско време. След това ни вкараха на страната на Запада в две национални катастрофи, а сега в третата.

Да се възстанови зандана на Борис 3 - Белене и никакви АЕЦ. Всички русофоби там и чукане на чакъл

Я пак, ама този път поизглади мисълта.

Предател, да нарича другите предатели. Първи и основен закон на всеки комунист.

Вечни предатели на България !!!!!!

Ами то наистина се оказа, че Турски поток е блъф - по-скоро Турска вада. Ако жена ти Руменчо казва, че фи-то няма значение, не и вярвай. Та същото е и с тръбите за така наречения Турски поток/вада. В случая с лекарства за простата няма как да му оправиш дебита :)

Блъф ? Но рязания Турски поток ти го навървиха отзад европедалче с комисионнвата барабар

Турския поток може само да го лапнеш и смучеш, щото е мек като твоя кренвирш.

Охкаш яко след като ти го начукаха, а ?

Маккейн-Виетнамската помийна яма и Нуланд-кифлата на съд в Хага

И аз мисля, че на Висшисти, отглеждащи АГНЕТА за Саудитска Арабия и Зеленчуци за пазара, тоя ресурси не са нужни

висшисти миещи задниците на западните тлъстяци нямат работа в България

Вожда Тиквун говори други работи

Eвалла на Иван Костов, ритна Син поток и го докара в Трабзон.Минус 17% от руската цена за Турция, 1267 раб.места и отгоре джоб парасъ на година по 240 млн. долара. Акоолсун на Гербаджиите, ритнаха Бургас-Александропулос и ние си взимаме таксите от танкерите през Босфора.Ритнаха Белене и излезе при нас Ак Кую, 100% руска собственост. Но ние не сме гяури тъпи и знаем, че руснака не може да си я закара в Москва, а и няма да ни бомбардира. За Южен поток х ептен мерси, 600 млн. доларчета на гтодина КЕШ и 2 872 раб. места.Сега ще ви давам на вас и Европата с моя комисионна газ от Турски поток. Всички тези ще ги наградя с високи турски награди за особен принос към Република Турция

Точен си колега ! На това отгоре срещу 4 млн. евро дадени от Ердоган за Св.Стефан ,нашите гробаджии са преговаряли за строителство на най-голямата джамия на Балканите срещу НДК

Чудя се последните двама какво точно ще работят.

Кой Ви лъже така? В договора за южен паток изрично се казва: Без такси за пренос първите 20 години, а след това ще видим!

От 1994г другарите от БСП плашат народа с режим на тока - истината е че режим на тока не може да има. Режим имаше само когато според другарите бяхме Енергииния Лъв на Балканите - 1980-1985г София светеше като коледна елха по това време. Турски поток е блъф - никога няма да бъде резлизиран.Нито турците нито руснаците могат да си избият парите през следващите 100г.