Адвокат: Отвеждане на пътни нарушители в РПУ е незаконно

Извеждането на нарушители от трафика и отвеждането им в РПУ ще е произвол и полицейщина, ако не бъде ясно разписано в закон. Сега няма такава разпоредба.

Обратно в новината

Коментари - Адвокат: Отвеждане на пътни нарушители в РПУ е незаконно | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Когато военен е шеф на МВР може и запас да ни вземат:)))) Защо оня ден не отведоха някакъв шеф в РПУ Хасково след като е хванат с 3.3 промила алкохол. Съгласен съм джигитите ако ще не в най- близко управление на МВР да ги отведат, а направо на кариера и да трошат минимум 6 м. камани, но сещайте се ако ясно не е разписано - какви чудеса ще се случат с тези ми милиционери.

Г-н адвокатът чете закона като Дявол Евангелието. Правото на неприкосновеност спира да действа при извършено престъпление от такъв характер - неумишлено или...убийство. И изобщо не става въпрос за полицейщина, а за обикновено прилагане на законите (ако искате го наречете борба с анархията).

Абре, хора, четете ли какво ви казва човека. В момента няма и не е вписано в закона и всеки ще се измъкне и убийците на пътя и джигитите и ....Трябва да се впише и мерките да са много сериозни и сдтроги.ВПИШЕ!

Дааа, според айдукатите, трябват отделни текстове и за шофьори с име Иван, Стоян и т.н....:(( Гууулеми юристи! Едното (неприкосновенноста) с общата си формулировка пасва за тях на всичко, другото (задължението на полицията да задържа при....) трябва да е едва ли не поименно! Жалкото е че подобни оправдания се сипят от и от ....айсетте агенции и управления за контрол на нещо си- освен за заплатите им (безконтролни) законите за нищо свястно все не стигали!

Предпочитам полицейщина, отколкото малоумни убийци да вилнеят по пътищата.

Тъпак! Заминавай за Северна Корея, там няма убийци по пътищата и ще се кефиш на яка полицейщина!

абе керпич , това че гледаш като скоцки дебил затворен междъу 4 стени наречена медя неозначава че си много прав ок ? този шофиор е убил на пътя и разбира се че трябва да ходи в управлението ти къде искаш да го карат да си ходи където иска ли , за влака или самолета ???????????? ако има престапление да разбира се ако не , завишете глобите . ...........неми казваи че убиството на пешеходна пътека не е престъпление .. аватар тъкъв

Ти изгорялата гимназия ли си завършил? Научи се да пишеш и после изказвай мнения.

ГЕРБ направиха още една стъпка от милиционеросоциализма към мутромилиционеризма.

"произвол и полицейщина" Това е гарантирано от ОПГ ГРОБ.

Да, санкциите трябва да станат много по-тежки и не виждам защо много хора скачат срещу това. Карай си по правилата и какво като примерно за превишена скорост глобата е да кажем 5000лв. Но трябва да се предвидят сериозни санкции и срещу пешеходците и велосипедистите. Колкото повече се увеличава отговорността на шофиорите, толкова безхаберието и арогантността на пешеходци и велосипедисти се увеличава. Практика стана пешеходци да навлизат ряко на платното без изобщо да поглеждат настрани, умишлено и демонстративно да се кълчат по пешеходните пътеки, които пресичат по диагонал и то такъв че те реално правят крачка две върху самата пътека. Често се случва да превръщат пешеходните пътеки и на място за събеседване, а ако така продължи в скоро време ще почнат да си уреждат и срещи върху пешеходните пътеки.

Ако съм на ваше място, при съществуващите закони, за които става дума в материалчето, ще си сменя професията, ако не мога да ги променя. Не може някакъв матрял с джип да убива дете на зебра(т.е. виноивно, защото нарушава закона за движение по пътищата), и в същото време законът да му дава възможност да избегне ефективна присъда.

Провинилите се шофьори да се наказват в най-близкото полицейско управление?!?!?! Деси ти пак ли надрусана си списвала това интервю?

Във века на технологиите да се подхожда допотопно с отвеждане в управления,а те къде са и да се губи време и на органите е смешно ,а и жалко .Има по -прости решения,подбират се 2-3 хиляди пътуващи често и изрядни пред КАТ шофьори,слага им се по един видеорегистратор пломбиран и се пускат по пътищата,от всяко заснето нарушение получават и процент от събраната глоба.Така ще се засичат не само високите скорости /за тях да си останат камерите/,а и далеч по тежките нарушения,като неправилно изпреварване,отнемане на предимство,каране в насрещно и ред други.Като знаеш,че всеки момент някой от движението може да те снима ще се замислиш,ако не ще си плащаш.

Жалко че мога да ти туря само един +. Напълно съм за това, но уви няма да стане. Ако сме чесни у нас 99% не спазват закона и то във важните елементи, не броя неправилното паркиране. Прост пример. Редовно минавам по цариградското в София от орлов мост до младост сутрин след 10ч когато трафика е понамалял. Направих си следния експеримент- карам в дясната лента със точно 80км/час, която е максималната допустима скорост. Никого не настигнах, никого не изпреварих, за няколкото дена веднъж дваж някой се движеше зад мен, всичко кара с бясна скорост и ме изпреварва. И един парадокс. На същото цариградско шосе сутри от 7 и 30ч до към 10 задръстването е ужасно и щеш не щеш трябва да пренебрегнеш едно от предписанията на закона за движение по пътищата, а именно да спазваш дистанция. Спазваш ли дистанция моментално от дясно и отляво с бясна скорост и без мигач някой налита и най вече сменя две ленти и риска от удар е голям. Май месец имах неблагоразумието да спазвам дистанция и съответно един от лявата лента влетя в моята а друг пък от дясната. Здраво се натресоха, по чудо не станах третия в мелето и само защото спазвам дистанция. Сега съм на метър и половина от предния с крак на спирачката и няма проблеми.

Министърът демонстрира за пореден път завидна милиционерска мисъл. Нарушителите в районното, сваляме ги в мазето и ги наказваме строго, освен ако не са "колеги" или ако не знаят отговора на "Кво ше праиме сега?"

Сигурен съм че няма шофьор,който да не е превишавал драстично скоростта поне 10 пъти,но без да е създал предпоставки за инцидент.ние нямаме толкова РПУ- та

Прав е. 80 %.

Явно ти си топ 10 на тези проценти

Прав е адвокатът , но тук повечето са готови да се отказат от правата си и да оставят да ги правят на маймуни тъпите ченгета. Не ви ли стана ясно в тъпите ви тикви , че се използва всеки предтекст да ви отнемат и малкото ви останала свобода . Понеже са некадърни да решат елементарни проблеми си измислят какви ли не правомощия да си компенсират некадърноста.

"ако нарушиш обществения ред - да те заведат за справка" - според мен това е ясно. Нарушаването на правилата за движение Е нарушаване на обествения ред.

Ако ти нацепя адвокатската мутра ,да ли е законно?

Евала,брато ! Да дойдем и аз да му забием една у муцуната !

Репортажите от новините на бтв... Спрян автобус на фирма Х по линия София - Бургас, който се движел със скорост два пъти над допустимата в участък с ограничение 50 км/час. Тъй като това е особено тежко нарушение, шофьорът е отведен в РПУ Сливен за съставяне на акт.На главния път при минусовите температури навън, мръзнат 48 човека, редовни пътници, които са си платили билетите и чакат от фирмата превозвач да изпратят нов автобус с нов шофьор, който да ги извози до първоначалното им местоназначение. - Вие, господине, как се чувствате, имате ли храна и вода, пропускате ли нещо важно, въобще, какво мислите за създалата се ситуация? -Аз ще му......................в....на....на полицията...........! - В този момент научаваме, че премиерът Борисов е наредил изпращане на военен автобус от близката база У, който да откара изтерзаните пътници до Бургас......

В този случай фирмата превозвач трябва да изплати на пътниците много солидна неустойка и като наема работници да внимава да не я вкарват в затруднение.

За неустойките, ясно, ама с пътниците кво прайм?! Защо едни хора, които съвестно са си платили билетите, трябва да търпят подобни неудобства, само защото са имали нещастието да попаднат на неразумен шофьор? Тях защо ги наказваме?! Пък и да не е автобус, ако е личната кола и пътувам аз с жената и бебето. Мен ме карат в РПУ-то, с жената и детето кво прайм?! Жената не може да кара. Зарязваме ги, да се оправят както могат?

Фирмата превозвач пределно ясно знае че един шофьор кара по 16-17 часа поне. Това не е само за автобусите, всички камиони които зареждат веригите така се шофират - един шофьор на 5 дни. Следващите пет дни другия и от начало. Правят всичките мизерии за да плаща по-малко заплати и осигуровки и накрая шофьорите са им виновни.

abasador

не е, за вярване, ... ако нарушиш обществения Ред или си без документи за самоличност, имат право да те задържат и заведат за справка в близкото РПУ, но ако убиеш 9 души и раниш още 20 поради небрежност (меко казано), нямат право да те задържат в РПУ-то, защото е нарушение на закона ! Или този не е никакъв адвокат, или това е поредното доказателство, че в Родината ни цари пълно беззаконие. Лек ден.

Брат ти наистина си болезнено тъп.

В други ден ще се окаже, че въпросният участник в ПТП-то изобщо не е бил в страната. Или пък в този момент е влизал в страната от някое КПП на 300 км оттам. ;))

Ама защо не направо разстрел?

Може би най-справедливата реакция на полицията трябва да е снимков материал при спирането за нарушение и обяснение от нарушителя в писмен вид и сбита форма. След това повикване в кратък възможен срок в управлението и прилагане на законови мерки.

loyola

тия, дето са най-опасни имат "пропуски" и са "колеги". Тях това така или иначе не ги закача. Тази "схема" ще се ползва за терор и събиране на подкупи. Ама какво да очакваш от хора които допреди да влезнат в редиците на МВР са причаквали жертвите си по безлюдните улички и са ги "отвеждали на завет", за да ги преджобят... Сега ги водят в РПУто - пак за същото

Решението е да се движим с най-високата разрешена скорост във всички ленти кола до кола като в САЩ. Ако има аварийна лента крайният десен да се пречка и в аварийната

Напълно прав си , но за съжаление много малко (от тук пишещите ) го разбират

Като чета какво пишете, започвам да вярвам на Иво Христов.

аз пък не съм бил негов ученик, щото той не е бил в проект, дори когато съм станал професионален шофьор преди 47 години.

В СПТУ по Транспорт и ли някъде там трябва да са те научили освен да владееш автомобила, да спазваш закона и правилника за неговото приложение.

..казва, че дебилите по пътя са повече от 80%, когато седне зад волана. Е как се получава така? Вярно е, ужасно много арогантни, безпардонни, нагли и нахални шофьори срещаме по пътя. А защо не си признаем, че това е българската народопсихология... По абсолютно същите причини, плюс мързел и завист, ние не живеем добре и едва ли някога ще се оправим. А иначе адвокатът е прав. Без точно и ясно да се разпишат хипотезите, които налагат отвеждане до РПУ-то, могат спокойно да те отведат и да ти погубят деня заради мръсен автомобил, зацапан номер, грайфер 3,9 мм и т.н. Всичко остава в ръцете на полицаите, които, както е известно, не пращят от ...

Ко праим ся?

...внимаваме на изборите...

И СЯ,КО ПРАВИМ?АЛО,ДРУГАРЮ ГЛАВ. СЕКРЕТАР-БИВШ ОХРАНИТЕЛ ОТ ИЛИЯНЦИ-НЕЩО ДА КАЖЕШ ПО ИЗНОСА НА МАГДАНОЗА?

Няма нужда да ви водят никъде. Щом създавате опасност за останалите участници в движението на пътя ви спират, налагат парична санкция предвидена в закона, свалят номерата на автомобила и ставате пешеходец докато не платите в банков клон, поща или онлайн. Тоест за наказание ви извеждат временно от движението движението, губите време и допълнително пари освен глобата ако ви пропадне някоя далавера.

Интересно, кво прайм, когато става дума за рейс с 50 пътници, който върви с превишена скорост или за друга служебна кола, чийто собственик нищичко не е нарушил, та да му спират колата от движение?

Собствеността задължава! Не мислиш ли?

Собствеността задължава! Не мислиш ли?

главният секретар на МВР Младен Маринов разпореди шофьорите, извършили тежко нарушение, да се извеждат от автомобилния поток и да се наказват в най-близкото районно управление - това само идиот може да го каже! а с бой ли ще ги наказват или с нещо друго?!

"...това само идиот може да го каже!" Че те, от ГЕРБ (мутрите), какви са?

Колко години ви казвам, че в България полиция няма. Някога писателят Димитър Инкьов - Велко Верин ползваше понятие "милиционеро-социализъм". И беше прав, защото милицията имаше неограничени права. Сега милиционери няма, но няма и полиция. Полицаят е помощник на гражданина, а нашите "полицаи" гледат как да му бръкнат в джоба. Това изказване на главния секретар понамирисва на милиционерщина.

Главния секретар е просто един човек с празна кратуна, успял с надупване и с грубоста си да се изкачи по стълбицатана управление! Няма да е лошо да видите откоя ПП е издигнат и вкаран. Главния секретар на МВР трябва да има поне малко юредическа мисъл, ама за какво му е ??

а - той си има много юридически съветници....шуро-баджанаци ама и на тях образованието, акъла и професионалните им качества са толкова, колкото и неговите. А относно мнението на колегата адвокат по темата съм съгласен...

Адвокатът е абсолютно прав но за съжаление този произвол от страна на управляващите се прилага и в много други сфери на обществения живот под формата на наредби, правила и други подзаконови нормативни актове. Това е и една от причините Българинат да няма самочувствие защото е мачкан по най безцеремонен начин по решение на някой некадърник на висок държавен пост. Та нали депутатите са избрани от народа да правят читави закони и да следят за тяхното спазване от институциите.

Ако примерно например някой от братята сгреши с нарушението, ще го водят ли в районното?Коня-също?Кой ще го храни и пои,къде ще го държат?Единствената файда е медицинската помощ без пари.

Напълно правилни констатации и мотиви от страна на адвоката!... Но на мен ми прозира някак си една друга идея от лошата идея за приемането на общи формулировки: При явната невъзможност да осигурят по-добро заплащане и условия на труд на ченгетата и като един вид компенсация, някой изключително "умен" политик е решил да им даде необходимият инструмент в ръцете, за да могат да си оправят сами финансовото състояние. Оставиш ли на ченгето възможност да интерпретира закона и сам да преценява, как да характеризира дадено нарушение или престъпление, това означава да му дадеш и ножа и хляба и да му гледаш сеира, оставяйки го да вилнее, както му скимне. А това вече няма нищо общо, нито със законност, нито със справедливост...

Да речем си в Гърция, правиш нарушение на пъря, спират те, свалят ти номерата, предлагаш рушвет да те пуснат ...... (продължи ти историята до края)

добре им е казал да не вършат глупости, а да се замислят преди да ги сътворят!

малоумното служителче от дира което ми трие коментарите да знае че майка му ми прави хубави свирки и само затова ще му простя!!!!

докажи на всички колко си прост! Луд човек и силен вятър спиране нямат

що не, нали и ти не се притесняваш да го показваш

Глобите да се вържат към годишните данъци.

Юмрук в зъбите на адвоката и цял живот да не си отваря устата. Става дума за опасни нарушения, той дрънка за права на нарушителите. Опасния нарушител е чист престъпник и има права, а нищо неподозиращия потърпевш няма. Пресен пример, вчера джипа убил детето, карал като ненормален и после не го пипаите. Не само в полицейското, ама за такива направо в затвора. Редът по пътищата ще се създаде само с мерки който да респектират всеки и всякога иначе няма да стане. Нарушаваш опасно, плащаш веднага и на място.

Говориш глупости, и коментираш,без да разбираш. Случаят с бутнатото момче е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. И си следва арест. Тук спор няма. В случая ние коментираме НАРУШЕНИЯТА. Нарушението не е престъпление, както си написал. Няма нищо общо между пътно престъпление и пътно нарушение. Пътно нарушение е например паркиране на тротоар. Според МВР могат да те водят до РПУ-то, ако си пар кирал неправилно. Или ако ти е изгоряла крушката на задния фар. това е също нарушение. За хора, които не знаят разликата между престъпление и нарушение нека не коментират в материя, от която очевидно не разбират. При пътни престъпления си следва арест, и тука спор никога не е имало. но при пътно нарушение е нонсенс да следва арест

Ало, господин разбирач, би ли цитирал нормативния документ, който дефинира "правния израз" ПЪТНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. Но ще те помоля: Закон, член, алинея и т.н. Аман от разбирачи.

Кое е опасно нарушение и кое е безопасно и по важно, кой ще ги определя?! Вероятно, така най опасното нарушение ще бъде, да не дадеш, както те попитат "Ся кво прайм?"

Тъп си зайше. Говори за отвеждане в районното да му напишат акт, а не за случайте за арест.

А като те натикат в патрулката и те отведат в най-близкото РПУ да ти съставят там акта не ти ли отнемат правото на свободно придвижване, т.е. те лишават от свобода,а? Да ти се случи нещо такова, че да поседиш 2-3 часа, докато те "обработят", да те видя после каква песен ще пееш, отворко...

Не си демонстрирай отчайващата простащина! Очевидно е, че си по- тъп от емблематичен милиционер!

Май не правите разлика между нарушение и ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, а адвокат Екимджиев е сред топ адвокатите в България, благодарение на него научаваме много от правата си, както трябва да е във всяка държава. Държавата трябва да прави Закони и да ги следва, а не да върши своеволия, ние сме хора, не собственост на някой полицай на улицата.

Че то и мевере не прави разлика, щом ще отвеждат всеки -без значение дали е нарушител или престъпник в репеу-то.

Държавата ни не е полицейска, държавата ни е мутренско- мафиотска, което е много по- лошо! Могат да те влачат където си искат без никакво законово основание. Поредният пример са мераците на някой простаци да разкарват хората по разни РПУ-та заради нарушение на Закона за движение по пътищата! Повече от ясно е, че такава мярка няма никакво отношение към спазване на правилника, а напротив води пряко към корупция и въпиещо нарушаване на човешките права. Няма да се изненадам, ако скоро предложат наказание за джигитите, бой от десет до сто пръчки на гол задник и др. подобни извращения!

Да, седейки пред клавиатурата съм съгласен с Вас. Но честно си признавам, че понякога, седейки зад волана, си мечтая за стоте пръчки на голо за част от участниците в движението ...

То само се моли да не ти нашарят собственият задник, защото е много вероятно. Инак да си мечтаеш не е лошо.....

Той главния секретар тъп на мотика и не е наясно със закона, ние очакваме редовите полицаи да напишат един акт грамотно. Е как да стане???

а законно ли ще е да те прегазя аз теб продажно копеле!!!

и какво общо имат двете?!?

и малоумната ти майка ме питаше същото докато го поемаше отзад!!!

Само показва колко си тъп!

Оня ден се върнаха с Цецка от Щатите.Как пък не можаха да вдянат нещо? Аман от простотии,разхождат си костюмите по света,лезят се по телевизията и дърдорят глупости.

И прибират от общите ни пари големи заплати - пропуснал си да отбележиш главното. Заплати, привилегии, вкл. парични, та чак до правнуците. А 90-г маймуните скачаха за край на номенклатурата. След което създадоха по-голяма номенклатура.

кви заплати бре, заблуденчо? нали бате ти каза за горанов - ако трябва да стои на депутатска заплата ше му гладува семейството! Тези заплати са им толкова невзрачни, че могат просто да ги даряват "за болните деца" (каквото и да знаи това). Милиони поличават от управление на интереси, рушерти и корупция. Заплати...

ще е синхронизирана тази откровено диктатурна практика със законодателството на ЕС? И как точно ще обясните на един чужденец че го карате в полицията за това, че е забравил да си пусне фаровете?!?

От гравите на управляващите не може да се избие МИЛИЦИОНЕРЩИНАТА! Пълнота им безпомощност в борбата с престъпленията води до ДЕБИЛНОСТ, изразяваща се в милиционерско малтретирасне на гражданете и създаване на безброй възможности за рекет!!!!

не си прав..когато имаше милиция не са имали такава практика... За съжаление ако сравним 45 г. с милиция и тези 30 с полиция..милицията е недостижимо по добра .

Законът си е закон, убийството си е убийство. Нарушението на закона не е ли престъпление? Убийството не е ли престъпление? Свободата на някой, който погазва закона била много важна. А животът на убитите не е ли важен!?

ако има убийство ще има и арестуван.Тук става въпрос за съвсем други случаи.

От гравите на управляващите не може да се избие МИЛИЦИОНЕРЩИНАТА! Пълнота им безпомощност в борбата с престъпленията води до ДЕБИЛНОСТ, изразяваща се в милиционерско малтретирасне на гражданете и създаване на безброй възможности за рекет!!!!

Освен престъпления, съществуват и нарушения, включително маловажни такива. Освен убийства има и други нежелателни резултати, включително например унищожаване на имущество. Въобще истерията на разума, която демонстрираш, не води до нещо по-добро от тиква начело.

Прави разлика между нарушение и престъпление. Чл. 9 НК!

В таз държава , какво очаквате ? Що се дърлите напразно. И сега чалмите минават през границата ама някой стреля ли както е по закон ? Гласувахте за референдума да няма за партиите пари ама сега раздават печки и хладилници някои си пишат дерители с тях. Като се халоса някой на магистралата и стане на пихтия в кое районно ще го закарат ? Сами си създават закони за да няма ред, а протакане на дела.

къв закон за стреляне бре? изтрещя ли?

странно в UK полицаите не се занимава с такива идиотизми и дори да си без документи няма да те арестуват..и пак имат пренебрежимо малко смъртни случаи на фона на нашите.

От тъпи упраляващи - тъпи наредби ! ИЛИ ПРОСТ НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА !

А сега некой да мине на жълт светофар и веднага в районното за 48 часа, да пише обяснение за мотивите...!!! Ако е жена да си вземе гащи и дамски превръзки за 3 дни напред...:):):)

И това като се има предвид, че минаването на жълто е РАЗРЕШЕНО...

Цъкайте минуси, вместо да четете закона...

ся, много се извинявам, ама кой ще ми каже кой е проектанта на този пътен участък, кой е изпълнителя и защо е проектирано нещо, което убива хора ? е , един да е сбъркал, но 11 ?? като оня завой с вираж 180 градуса , ми то си е убиец . слагайте по една табелка с имената им по пътищата, да знаем кого правилно да пс..ваме, като се ядосаме.

Не само задържане, ами и ГЪРБЕНЕ с Палката до припадък. Поне трипъти

От момента в който си под контрола на полицията, независимо дали си в управлението или навън,тече 24 часов срок на полицейско задържане по смисъла на... по рано беше чл.78 от ЗМВР.Освен необходимите досега предпоставки за това задържане полицията е длъжна да ти осигули адвокат посочен от теб,задължителен е мед.преглед,вписване в едни книги, заповед за задържане,която подлежи на съдебен контрол и т.н.По голяма тъпотия от тази на главсека не може да се измисли.Мисленето е сложен процес!

Бай Стоян що не си четеш правилника! За твое сведение съвсем скоро всичко дето ти каже полицая, че е незаконно ще е незаконно! Затова в България наколко са милярдери , пък другите се дебили, дето си дават парите на инспекторите по телефона!

Адвокатчето какво предлага - да ги разстрелват на място ли?