Морнингстар ни убеждава за шистовия газ

Енергийната сигурност, диверсификацията на доставките, шистовия газ и развитието на Южния газов коридор - за това говори с власта у нас Ричард Морнингстар - специален пратеник на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън по енергийните въпроси в Евразия.

Обратно в новината

Коментари - Морнингстар ни убеждава за шистовия газ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"...Необходимостта България да има пълна прозрачност и диверсификация в енергийния сектор е била основна тема .." на разговорите с Морнингстар,но на четири очи,без изявления за медиите?! Е те това е прозрачност!

Каква енергийна независимост бе, хора? Като дойде Шеврон да добива газ у нас, 98% от този газ ще отида в чужбина, а няма да остане тук. Не знам защо хората смятат, че като се добива нещо у нас и то ще остане за нас. Няма такова нещо. Като добият този газ, Шеврон могат да си го продадат на когото си искат по пазарна или друга, определена от тях цена. А за нас ще останат дупките и замърсената природа. Като искаме независимост - да си го добием сами този газ, това е съвсем друга работа.

Разбира се, много сте прав. Какъв нагъл и масиран натиск в подкрепа на "Шеврон" от страна на американското правителство. Третират ни като слабоумни. За да е наш шистовия газ трябва де е извлечен от нас, доколкото го има и ако го има. Иначе за нас ще останат замърсената вода и природа, а газта и печалбите от продажбите на газта на междунар.пазар, ако се намери такава газ, В ШЕВРОН, В АМЕРИКАНЦИТЕ.

За да е наш шистовия газ трябва да бъде ДОБИВАН у нас. Интересно от къде дойдоха тия 98%?!!! Вие или не сте с акъла си, или сте съветски послушковци.

Национална сигурност означава да се изгонят от държавата всички неправителствени организации, чиито имена се пазят в строга тайна от американското посолство! Хилъри спомена, че САЩ ще е винаги с българите, включи се в Десетилетието на ромите и намекна, те да бъдат овластени. Следва ли да разбираме, че ако не допуснем американските капитали на наша територия (с цялата им НЕпрозрачност), то американските неправителствени организации ще ни спретнат една циганска пролет, за да овластят циганите?!

От тия американски интереси в цял свят. Сега и до нас ли допряха?

Да. От близо три години вече валутата им е без златно покритие. Иран ги мрази, Европа /цялата/ ги мрази, но й треперят мартинките да го признае, в третия свят вече осъзнават кой ги държи в това положение, а пък Русия си ги мрази от край време на откровения принцип. Докато сини каски избиваха невинни в бивша Югославия в началото на 90-те, общото положение на Балканите за тях /за американците/ беше стратегическо - дали да не финансират война за целия регион. После, като че ли нещо се отказаха, защото не им бяхме ИНТЕРЕС-НИ /по-взаимно неизгодни ИНТЕРЕС-и бяха заформянето на Европейския съюз/. Сега пак им ставаме интерес-ни, защото са се присетили, че имаме природни ресурси, които да им възвърнат покритието на американския долар, който на практика вече е просто хартийка, шума.

Съгласен съм напълно с коментара ти. Ще си позволя да направя една малка,но съществена корекция в него. САЩ свалиха златното покритие на долара / 35 долара за тройунция злато/ още през 1971 г. и оттогава,пей сърце,както се казва! Вече няколко десетилетия ФРС си печата на воля зелените хартийки,целия свят "продава" срещу тях реално произведените си стоки и ги трупа като "валутен резерв"! Дългът на САЩ вече стана астрономически,но вместо да обявят фалит,те бодро си гласуват нов таван на този дълг,отпечатват нови хартийки и продължават напред. И така... до един момент,когато натрупалите най-голям "валутен" резерв ще изпият най-голямата чаша студена вода...

Егати логиката в мисълта на Тихомир Стойчев: понеже енергетиката е част от националната сигурност, американските компании и инвестиции са добре дошли! Добре, бе! Очевидно е, че правителството работи за американските компании! Защо намесват националната сигурност на България - тя отдавна е лишена от такава! Има ли значение, чии ще са бомбите и от къде ще минат?!

Не мога да разбера защо искаме да добиваме газ от неясни по-големина залежи с възможно най-скъпата технолагия, замърсявайки околната среда и убивайки природата? Защо никой от шибаните министри не погледне на 20 км от плажната ивица? Там Водите също са наши а газовете са в изобилие и добива им е с минимална себестойност. Освен сероводород (от който всъщност се получава чист водород 7 пъти по-калоричен от метана) има и залежи на природен газ.

Одавна е доказано, че от Черно море може да се добива водород и то в промишлени количества. Под 200м. дълбочина има неизчерпаеми количества сероводород в Черно море. Трябва да се построи завод на брега на Черно море и ето ти енергиина независимост.

Не разбирам, с какво американските компании и инвестиции обезпечават по-добре националната сигурност на България, отколкото френските, руските или китайските? За енергийна независимост можем да говорим, само ако български компании се занимават с тази дейност. Ако ще, Обама да пристигне, така представената диверсификация означава нахлуване само на американски фирми със съответните енергийни зависимости и последици за цените, природата и хората.

Простичко е Кен. Шевроновия смъртоносен химически коктейл е фирмена тайна. За това те са единствените с който говорим и за това няма как да имаме точни анализи (било то и с компютърни симулации) за последиците. НИЕ НЕ ЗНАЕМ КАКВО ТОЧНО ЩЕ НИ НАЛИВАТ ПОД КРАКАТА.

А, приказките им били за "необходимостта България да има пълна прозрачност"! Ма, много е нагло!

Доколкото показва логиката ако ви надупчат добруджанската плоча за така наречения шистов газ който не се знае дали го има директно земетресението от Вранча идва тука. Нали знаете че земното напрежение избива на разломите на плочите. И друго, когато копат американци руснаците няма да строят Белене и директно ставаме арена на бойните действия,но между другото и голямата месомелачка вече е пусната и кученцата на бат Бойко ще си устроят добър банкет.

Ти сам показваш достойнствата на правовата държава Германия! Самият факт, че такава мощна компания като Сименс е осъдена да плати милиарди евра, говори, че законите в Германия се прилагат еднакво за всички, т.е. в Германия съдебната система е независима и работеща. Можеш да бъдеш сигурен, че ако германската съдебна система заработи в България, то целият ни политически и бизнес елит оформил управляващата мафия след 1989г за нула време ще бъде натикан в затвора.

Нашите учени къде са, БАН къде е? Има стотици сондажи направени в България, има данни от тях/на метри/. Всички тези данни от сондажите да се вкарат в компютър и да се обработят със специализирана програма. Тогава може да се предвиди в известна степен, какво може да стане под земята чрез компютърна симулация, ама за това трябва да се напънат в БАН и да си дадат експертното мнение. Може да не се докаже на 100%, какво е точно, но основно ще се знае как стоят нещата. Ще се разберат къде са водоносните пластове, къкъв е строежа на земята и най важното може да се проиграе сондиране и използване на различни технологии за добиване на шистов газ. За какво ли са тези компютри на учените и аз се чудя в някои случаи. С една дума, трябва да се мисли по новому, а не да си чешат езиците по радиото и телевизията. В много случаи стават смешни, защото боравят без факти и данни. Нали има поговорка, че и боговете мълчат пред фактите.

сигурно има читави учени в БАН. Но ако изследванията и изводите им противоречат на американската политика, няма да пуснат тяхните модели в медиите. Ще оставят някой купен или заплашен да залъгва обществото за ползите от дейността на американските фирми.

Долни, мръсни американци ! Навсякъде по света смърди от тях !

Тая сутрешна звезда мисли че е на луната.

Да изпратим Цар Киро да убеждава Обама, да махне визите за България.

Според мен тенденциите са две. Посещението на Килъри на първо място целеше подковаване на колонията за едни бъдещи действия срещу Иран или Сирия. Второ -индустрията на шистовия газ е един пореден балон. Ниските цени в щатите се поддържат балгодарение на хедж сделки за бъдещ период по цени от 2008 г и от спекулации относно големината на залежите с игра на борсите и привличане на нови инвестиции. Загрижени за растежа си в условията на криза, компании като Шеврон, които с пропуснали бума в щатите в момента изнасят технологията в Европа. За което съответно нагло се лобира

С тази енергийна независимост най-безочливо се спекулира! Енергийна независимост може да има само, ако със собствени сили си добиваме енергията, участват ли чужди фирми, винаги ще сме в някакъв вид зависимост, а на алчните ариканци изобщо не трябва да се вярва, защото заради пари са готови и с Дявола да се съюзят. За тях Природата не е приоритет и доказателство за това е екокатастрофата, до която доведоха света. Хора, не спете - Бдете! Бъдещето ни е в нашите ръце и с осъзната "заедност" може да спрем безумието!

Щом енергетиката е важна част от националната сигурност, защо се разпродадоха дружествата на ЧЕЗ, ЕОН...? И защо след като народа не иска Набуко/ понеже е неизгоден, скъп и безперспектинен/, сега отново ни пъхат в него, само че с друго наименование - Южен газов коридор? Правят ни на маймуни!

Склонен съм да се съглася. Всъщност- логично е да се последи потока на парите,т.е. рушвето-лобисткия поток. Не бих се учудил, ако си построим една американска АЕЦ Белене. както и не бих се учудил след някоя и друга годинка да се построи и Бургас-Александруполис. Защото - забележете - вездесъщата Шеврон имала интереси от участие в проекта. Един факт, за който малко се пише, но при съответно търсене излиза. Смятам, че никой не се заблуждава за това, колко всъщност на американците им дреме за България

Морнинг стар е орган на английските комунисти..колкото ималко да са те...но парите от платена публикация на Шеврон не им пречат,нали Какво друго да кажа по този въпрос освен това

тия американци или правят войни,или други пакости по света.

Щом толкова се натискат, та чак Клинтон довтаса на крака у нас и праща пратеници, значи има големи комисионни

Morningstar беше вестника на английските комунисти. От комунисти съвети не щем.

Ако не се поправим за газта американците ще ни пратят в понеделник и Ричард Лъвското сърце. А, ако така не стане че използват и последния коз, Доли Партън /тя че си носи с нея доказателствата, две на брой в пазвата/ на гости у министерскио съвет че напраи дует с Лепа Брена у фоайето.

Нема лошо, но много му е индианско името на тоя американец - "утринна звезда". По бих се доверил на Винету или Поразяващата ръка . На България обаче и трябва независимост от Русия, САЩ и от ЕС. За да стане Швейцария на балканите не трябва да е близка с доказани завоеватели. По скоро Турция ще се извини за геноцида над арменците отколкото САЩ за геноцида на индианците. Белите какви имена имат хубави а - а не си прав Кучи г.з и твоето не е лошо.

юли

Чудя се писмото за намерение от страна на американски инвеститор Хилари ли го донесе или този сутрешния, или по факса дойде?

У нас на 17 места газ,в момента добиваме 70 милиона но имаме възможност да ги вдигнем на почти 400, запасите ни са 10,5 милиарда кубически метра, потребяваме максимум 4 милиарда на година. Проучвания за газови находища се правят от далечната 1936 включително с хидрофракинг и микровзривове ,сондажите до 1000 метра са почти хиляда .Северна България е изучена в достатъчна степен за да се знае къде и какво можем да очакваме.Та пак да питам за каво в крайна сметка става дума:)

Те се грижат за фалита на Газпром ! И в този случай нашата енергийна ефективност съвпада с техните намерения ;)

Ауууу фЪлирЪха мЪ...:)

Да бе, ние като спрем да купуваме и Газпром ще фалира, хаха! Нашето потребление е около 0.5-0.8% от продажбите на Газпром. Ще си го преместят в другия крачол като не им купуваме газта.