Ресторантьори от цялата страна излизат на протест в София, затварят заведенията за 5 часа
Събират се в 15 часа на площад "Александър Батенберг" под мотото "Политици, не убивайте българския туризъм, не ни гасете лампите завинаги"
Обратно в новинатаКоментари - Ресторантьори от цялата страна излизат на протест в София, затварят заведенията за 5 часа | Днес.dir.bg
Коментари
Само за 5 часа ли? Затваряйте ги за 168 часа, 52 пъти в годината! Нагли мошенници...За лекарства може, за учебници може, за хляб може, ама НЕ - щом е за кръчмите НЕ МОЖЕ!
Затварянето на ресторантите е като митата на Тръмп, от тва губят единствено ресторантьорите :) хахахахахахахаха
Явно печалбите са им малки и искат още. И ОЩЕ! Ето на тези трябва да се направи бойкот - една седмица без да влизаме в кръчми и хотели. Да видим докъде ще стигнат, че ние без тях можем, но те без нас - не. Наглеци!
Хич не ми дреме за тези кожодери, като има намалиха ДДС, да не намалиха и цените?! Същото е и за хлебарите, като имаха нулева ставка, да не намалиха цените, но като им вдигнаха пак ДДС- то на 20% още на следващия ден увеличиха цените, без да отчитат факта, че зърното, пшеницата и тн., за закупени на по- ниски цени и са им в складовете.
Така се прави стачка, затваря се в часовете в които няма толкова клиенти :)). Като искаш да стачкуваш, затвори целия ден или в натоварените часове. Така ще бъдеш чут и подкрепен. Друг е въпросът защо стачкуват, като тако или иначе клиента плаща ДДС то. Просто искат май още внимание, а цените в ресторантите си летят нагоре и при 9 процента.
Нагли - демагози - мушенници - Какво ли не ви намаляха за да намалите цените - в ресторантите и цените на хляба . И СРАМ НЯМАТЕ - една салата я направихте 25 лв - една порция основно ястие започва от 35 лв нагоре - хляба го направихте до 3лв . Не дай си боже да искаш да идеш но спа - център - ужас . КАТАРИНО - ТЕРМЕ - ХОД СПРИНГ - УЖАС - ЦЕНИТЕ ЗАПОЧВАТ ОТ 500ЛВ НАГОРЕ . Никаква подкрепа - напротив - БОЙКОТ НА ВАС .
На мен ми вдигнаха МОД. Значи и за тях може да е 20% както за всички останали. Фалитът винаги е на дневен ред. За всеки. Дори за частни лица. Малоумници!
АБЕ-ДЕБИЛ,ЩО НЕ ОТВОРИШ РЕСТОРАНТ,ДА ВИДИШ КАК СЕ ПЕЧЕЛИ С ДВАЙСЕТЧАСИВ ТРУД ВСЕКИ ДЕН! АЗ НЯМАМ ЗАВЕДЕНИЕ,НО УВАЖАВАМ ТРУДА НА ХОРАТА! ДЕБИЛ!
Мръсни, алчни, кожодери! Работят с 400% надценка. Плащат минимални заплати на служителите си и чакат клиентите да им докарват заплатите чрез бакшиши. Една салата в Русе е 15 лв. Основното започва от 18 и стига до 28- 30 лв. Кафето е 3-3,50 навсякъде /себестойноста му е 30 стотинки/ Една българска бира е 4-4,50 лв./вземат я на 1 лв/
Спре да крещиш с големите букви!!!!!!!!!! Кой си пък ти, че да даваш акъл на другите хора с викане и назидавене?????????????
Браво,"приятелю",много точно си се самоопределил - прост и мързелив. Забравяш да споменеш само,че в цяла Европа надценките не са като вашите -200%
Тикво, с какво трудът на ресторантьорите и хотелиерите е по-важен и стойностен от този на лекарите, учителите, хлебарите, животновъдите, фармацевтите? Защото, в случай че не си разбрал, а явно не си, на ВСИЧКИ останали трудът се облага с 20% ДДС. Хайде всички да бъдем равнопоставени, малоумнико.
Като не им изнася, да затварят кръчмите и бардаците. Да станат земеделци, животновъди .....
Сърдечно благодаря, тъкмо милата беше заврънкала, че и се излиза. Ще излезем на разходка, а вечерята сам ще сготвя, таман ще мина по-евтино и без дежурните тъпашки изцепки от страна на онези говеда обслужващия персонал и охраната, че и шефа, хахаха ПС Туризъм и ресторантьорство е крайно време да излязат от графа бизнес и да се приравнят с проституцията или битаците, хахаха
Бях събота-неделя в Гърция. Сядаме в малко уютно ресторантче. Посрещат ни като добри гости. Сервират ни качествена храна и ракия. Изпращат ни с усмивки и питие за довиждане. Цена като у нас. ДДС-то на напитките е 24%, на храната 13%. Имайки предвид разпределението на стойностите в сметката долу-горе средно е около 20%. Това което получаваш е на порядък по-добро от аналогично заведение у нас.
5 часа!? За да ме впечатлят, трябва да е минимум 5 месеца. Долу-горе такъв е периодът, в който ползвам услугите на този "бизнес", при това с отвращение. Последния път като го направих ми тръснаха една салата, нарязана като за прасета, с продукти в нея за не повече от лев, лев и петдесет, на цена 22 лева. Чорбаджията седеше с две цицорани на служебната маса и работеше над уиски и пура, въпреи, че пушенето е забранено. Та се питах, като е толкова скъп трудът, що той не накълца и донесе салатите и ракията, вместо да ползваш толкова висококвалифициран труд. За 5 минути работа е. Хем салатата щеше да е 5-6 лева, хем той щеше да е с 200% печалба.
Абс никаква подкрепа за тези обирджии. В България тези боклуци - на Витошка има заведения които не ти дават да платиш с карта и искат само в брой, като най-нагло казват че 10% от сметката не е включена в цената и дължиш бакшиш .... Еми да фалират (Ест че няма да се случи) - закуска за полуфабрикат "палачинка" на цена по-ниска от продажната в Кауфланд (която излиза с ток и све в домашни условия НЕ повече от 5лв за закуска за 4 човека), там искат 30лв за 4бр. и едно кафе - капсула на Лаваца на себестойност от под 50ст. Хайде у ляво и двойно облагане и мачкане до последно - каквото за едните, такова и за другите. В Куршевек (най-скъпият френски алпийски курорт) цените са същите, само че там не пия вунливо евтино вино УЖ от избата на Минкови, а пия истинско което си заслужава исканата цена и там термина "замразен полуфабрикат" не съществува. Наглите май са позабравили че много българи имат пари и пътуват нон стоп и са видяли на доста места какво се предлага и за какви цени (и това не е заради ДДС). Тук искат срещу всеки 1лв за продукт да вземат 20лв чиста печалба. Това го няма в нито една сфера.
МАСИВИЯ СЛУЧАЙ Е,ГАНЮ ДА СЕДИ ДО КЪСНО В КРЪЧМАТА,ДА КАРА ХОРА РАБОТИЛИ ЧАСОВЕ,ДА ГО ЧАКАТ ДА СИ ДОПИЕ,НАКРАЯ ДА ВДИГНЕ СКАНДАЛ,ЧЕ МУ Е СКЪПО! И НИКОГА НЕ БЛАГОДАРИ! ТОВА Е КОЕТО СЪМ ЕИЖДАЛ БЕЗБРОЙ ПЪТИ! НЕСЛУЧАЙНО МИЛИОНИ ЧИТАВИ,ЧЕСТНИ И РАБОТЛИВИ ХОРА,СЕ ИЗНЕСОХА ОТ ПРИТИВНАТА КОЧИНА! И В БОЛШИНСТВОТО СИ СА МНОГО УСПЕШНИ! ТАЯ ПРИСТОТИЯ И ЗАВИСТ,НАИСТИНА НЕ СЕ ИЗДЪРЖА! НЯМАМ РЕСТИРАНТ!
Направо си затваряйте долнопробните бардаци. Тези са егати криминалните. Цакат в грамаж, качество и накрая в сметката. За заплати, данъци, осигуровки за персонала си не са и чували. Всички ресторантьори са за затвора!!!
Ресторантьорите специално са над 90% в сивата икономика. Масово персонала с трудови договори на по 4-8 часа, а работят по 15 часа и са на минимална заплата и осигуровки. Нереално високи надценки на предлаганите храни и напитки, а качеството на храната на доста места е ниско. Все още има и заведения, в които ти дават сметката на хартия надраскана с химикалка и като поискаш касов бон те гледат като отровени. Случва се да ти връчат и хартийка със сметката от някаква електронна система, която НЕ е свързана с НАП. Отново гледат като отровени когато попиташ къде е касовият бон. Инспекция по труда и НАП ако им направят реална проверка без да има корупция и бутане на пари в пликче от собствениците, масово са за огромни глоби, а някои и за затваряне. Въобще този бизнес в България е толкова на тъмно, а толкова нагло обяснява мазния Алибегов как ресторантьорите били репресирани и как на него лично политик му обещал ДДС-то да им се запази на 9%. Видяхме, че и при ниска ставка изтрещяха и сложиха 200% надценки на предлаганото алчните собственици. Не ги подкрепям докато не си изсветлят бизнеса.
Всичко родно е негодно. Само прошляци посещават заведния в България. Нормалните ходят в чужбина. Да умират рестораните дреме ми.
Давам един прост пример : за направата за шест порции таратор са необходими : 1. Две кофички кисело мляко по 400 гр. 2. Краставици - 2 броя. 3. Копър - 1/2 връзка 4. Сол на вкус - една щипка 5. Чесън - 2 или три склидки 6. Вода - 800 грам. Горепосочените продукти струват около осем лева, без включени работни заплати, ток, наем и т.н. Продажната цена на тези шест порции таратор е 30 лева. / всяка порция се продава по 5 лева. За осем лева вложени продукти, получаваш 30 лева - остават и за работни заплати и издръжката на заведението, но това не стига, че искаме и 9 % ДДС !!!!
Тези ,,бизнесмени" получиха това, което заслужават. Нито обслужването е на ниво, нито цените са адекватни. После се чудят що масата от хората ходят на Гърция или Турция. Парите за 5 дена тук в Турция мога да изкарам 10. Обслужването и всичко е по-добро. Предпочитам някъде из в Европа да си харча парите отколкото при тези измислени ,,бизнесмени".
Образованието е дупка а хоноруван асистент с докторат преподава за 5лв на час а тези искат още башиши.
вчера некв тъпунгер дращеше из форума че туризма бил на голема печалба! де си ве дрисък ирдане ирданев таеваФустатта квичаща... ББААХАХАХА
Даже и не са 8 лв. Ти да не мислиш, че пича ти прави таратора с най-хубавите продукти? Отидеш в кръчмата да ядеш едно шкембе, вътре плуват 2-3 жалки парченца и порцията му струва около 7 лв. с две филии хляб 1 лв. Ем по-добре такива ,,бизнесмени" да затварят врати и да изчезват.
О неграмотний,пише се Ганьо.Хем ревеш,че ти затриват пиянската клоака,хем искаш културни клиенти,които да ти благодарят. Не става ясно само за какво да ти благодарят - за лошото обслужване,за високите цени,за мизерията и мръсотията???
Най-сенчестият бизнес иска и ДДС да не плаща. Алчни крадци. Ай сиктир бе Али Беков некъпан!
То, хубаво излизат на протести, бият ги по доходите, нормално. Само че, има едно ама... Какво и на каква цена се подсигурява на клиентите от страна на бранша? И тук е разковничето. Хотелите, що-годе се опитват да поддържат някакво адекватно ниво за категорията си, но заведенията за хранене и най-вече ресторантие са тотал щета. Доста съм походил по ресторанти като се започне от средата на '90-те, та до ден - днешен. И в България, и по света. Но не желая да измествам темата, коментирайки и сравнявайки ресторантите у нас и тези зад граница. Фокусът тук е насочен към това, което получаваме тук - в България. А то е кръгла нула. От доста години насам се е настанила една тенденция за претрупани менюта, никаква концепция, персонал - хванат от гората, качество - под нулата, общо взето пълно мазало. Не може да имаш ресторант, предлагащ едновременно фюжън кухня, сръбска скара, средиземноморска кухня и пици. Просто няма как да стане, но в България това е масово явление. Не може т.нар. сервитьори, като ти друснат менюто на масата, да видиш нещо приблизително толкова дебело, колкото е дебел Стария Завет и 3/4 от артикулите вътре да са полуфабрикати. Не може един сервитьор да не знае какво предлага. Не може при 4-5 еднакви артикули да няма един с един да съответства на това, което е описано в менюто. Не може световноизвестни рецепти да се приготвят едно към гьотере, на който както му скимне, че е по-лесно. И на всичко отгоре - цените като по френската Ривиера. Оставям парите настрана. Щом си решил да ходиш и да хапваш на заведение, значи си си направил сметка. Но пладнешки обир за едно голямо нищо - това е кощунство. Убеден съм, че, ако запитам 95% от сервитьорите (както понякога съм си правил експерименти), да ми обяснят етикета на тройния прибор, начина на презентиране на виното и декантирането (ако е нужно), че ще гледат като мишки в трици, дори и работейки в 5-звездни ресторанти. Отделно, ресторанти, тип "Хепи". Извинявам се, но това не са ресторанти, а някаква пародия...
Е така както са се събрали сега, ведно с главната им маймуна Алибаба, един откос и заведенията да се сведат до закусвални и 15 нормални ресторанта в София. НАГЛИ, безогледно НАГЛИ!