Ректорът на Художествената академия подаде оставка, няма пари за заплати

За първи път в историята на Академията преподавателите останаха без заплати в два поредни месеца, и то преди Коледа

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

От заплати не се краде, то и затова заплатите в БГ са толкова ниски. Това е четвъртия вуз, който се е запътил към фалита...

Срам и позор да няма пари за тази Академия. Заличиха ни като културна нация. Няма пари за тези които тварят, но има пари за много други прищевки на ГЕРБ.Мсички наши художници които са ни прославили и зад граница сигурно се въртят в гроба.

Да търкат талончета ....

Ректорът е трябвало да иска пари за аварийни ремонти и ситуации, а не да пипа от бюджета за заплати. Така си е вкарал таралеж в гащите. А дали се е допитал до Счетоводния отдел относно изпълнението на бюджета или на своя глава е карал на ангро. Тук се и ска разум и мъдрост. Който няма да проси и ще му се даде.

iwastef@

Пари държавата дава, но както винаги, на всички не им стигат. След като не могат да си стопанисват къщичката, нямат заплати. И не трябва в никакъв случай пак държавата да им плаща за това, че или се краде, или безрасъдно се харчи определения бюджет, а после пак държавата. Не, тази комунистическа формула на вечни дотации свърши!

В края на мандата, решил да се поохарчи човекът, да ходи в командировки, да се поразходи тук-там, музеи да види, дворци.

Сами си избират ректора, искат да са автономни, самостоятелни, няма на кого да се сърдят.

различни услуги - 479 000!!! ???

За какво му е култура на това чалга правителство, гласувано от тоз прост народ?

Абе и между преподавателите в академията е пълно с разни селски тарикати. Там нещата се предават по наследство, обикновенно най-големите послушковци наследяват местата на преподавателите си. Поне в моята специалност беше така, при предишния ректор. Тоя сегашния не го познавам.

tonk11

Я да кажеш 5 художника дето са ни прославили? А по отношение на герб какво имаш в предвид не знам. Това учебно заведение е като частна фирма. Не е държавно.

Споко, няма как да стане. Вуза не е провинциален

tonk11

Добре услуги а?

България има нужда от работници, не от много висшисти. Няма кой да работи. И без това ВУЗ-овете са ни много.

Говорят само за ремонти, а всъщност най-малко пари са отпуснати за тях, какви са тия услуги за половин милион.

Дотацията не е нещо лошо или пък да е гадна дума. Все пак има сфери от държавното управление и отрасли на народното стопанство, които няма как да са самоиздръжни финансово предвид значимостта преди всичко на обществения интерес и капитал. Или с други думи имаме планирани загуби и покриването им със съответното финансово помагане. Така е в България и тук държавния бюджет има дълг и призвание да бъде спомагателна ръка за определените сфери и отрасли.

Димов, работникът има ограничен капацитет да създава. Няма ли иновация и организация, работникът ще си стои на едно и също производствено ниво. А за подобряване на производителността и усъвършенстване на производството се изискват знания, които обикновено не се преподават в гимназиите. Времето на ТНТМ отдавна мина, както и на наистина образованието работници, които можеха да създадат иновации. Сегашните бачкатори трудно си връзват връзките на обувките, полуграмотни в най-добрия случай, потребители от най-ниска класа...

Ми тя Норвегия не може и за (анти-)социални дейности да дава, и за култура. Има си приоритети, изкуство никой не купува, за разлика от деца.

важното е за самолетчета да има пари да се возят дебелогъзите!

200 души?? 400 000 лв. ток, вода, парно като за градска баня с аква парк! 500 000 за услуги? сексуални да са, та ще е по без пари закривай незабавно!

ти на кое викаш изкуство, можеш ли да споделиш с нас?! това дето го правят тия 200 преподаватели ли??

За някои от мафиотите се знае, че били ценители на изкуството. Но нашенските мутри дето ни управляват май че освен от чалга и от долари, от друго не разбират.

55 бона за командировки? Уау, там няколко души барабар с ректора добре са си поживяли.

Ясно е, че реактора е изцоцоронкал паричките по утвърдени схеми и сега духна, ни лук ял, ни лук мирисал.

Айде бе, намали пари. Вожда хвърли 3 млд за несъществуващи Ф-минавка 26, сега €50 млн за нов Негов самолет. Така е, тиквена му работа.

Да и на мене веднага ми грабна вниманието това перо :)От какви услуги се нуждае едно учебно заведение след като си плати тока, водата и парното?Без да съм врачка но ми се чини че от тоя кюп на " други услуги" цицат фирмичките на наши хора.

То за нищо няма пари ама вие късно се усетихте. След дъжд качулка. Да ви е честито управлението на ГРОБ и още да има.

нема пари, децата гладен, жената и той, ма им викам трайте, нали щъ имаме самолети хамеркански ви купи Бат Бойко, и на сичкуту депутати купи.

Я да кажеш името на един български художник, без да отваряш гугъл?

Е за простосмъртните пари нЕма

Така става като започнат да гледат на институцията не като на нещо което трябва да градят, а като на нещо което трябва да ги храни. Съжалявам но това е истината. Няма на кого да чакат. Да се вземат в ръце даскали и студени и да се спасят. Картини, скулптори, музайки, плакати, каквото имат да го разпродават на един благотворителен търг, да платят най-належащите разходи и да изкарат месеца. После ще направят отново, а такива неща ще се купят от ценители, спонсори и въобще хора които ги е грижа.

Според моето скромно мнение този Ректор е за прокурорско разследване, а не да се прави на жертва. Нямало пари, айде бе ... цитат: "... за различни услуги - 479 000 лева, за командировки - 55 000 лева ...". Само това ми стига да кажа, че този Ректор е голям наглец и тарикат на дребно. Аз бих попитал този Ректор - "Джанъм, как така даваш 55 000 лева за екскурзии (пардон командировки), а нямаш пари за заплати? Как така бе, Джанъм?". Ей, това академичното самоуправление е обърнато на свободия и харчене с лека ръка на държавни пари (събрани от данъците на всички български граждани). Време е да се спре с финансовата независимост на университетите и БАН, време е МОН да им назначи по един финансист, който лично да им раздава парите и ректорите да нямат никакъв достъп до пари. А иначе нека университетите и БАН си имат научна и академична независимост, само искам да им се вземат парите, да нямат достъп до пари (нека имат достъп само до мислене за научни идеи и творения).

da zakrijat academijata. oprostachavaneto shte prodaljava pod rakovodtsvoto na komunisticheskite mutanti

Реактора е крал, крал, но се е олял и сега сметката не излезе. Мисли си, че щом подаде оставка и вече е чист.

Не е редно. Пари за всичко няма. Трява да се реже от тук от там и не е редно чиновник да определя приоритетните направления. Това че има хора които злоупотребяват не е достатъчно условие на тези хора да им бъде отнета финансовата независимост. Мисля си че това е схема за теглене на заем, далавера с банката. Създава се нужда от спешни пари, държава отказва да помогне и вместо да си помогнат сами, ще изтеглят заем за да си пуснат коледните надбавки и заплати. Виновните просто трябва да бъдат наказани и да не се допуска тегленето за кредити, защото това вкарва университета в сигурен фалит.

за картини и вещи на изкуството. Това е преди всичко Академия. Не обръщайте културата и образованието на търговия, както направихте със здравеопазването. Тук не става въпрос за частен ВУЗ в частен интерес и припадащите му се спонсори на влияние. Проблемът с Художествената академия е въпрос на държавна политика.

М-р Вълчев: "За съжаление, нямаме възможност да дофинансираме висшето училище, тъй като финансираме всички висши училища по формула." За асфалт има - САМО за 1 час правителството отпусна НАД 2.8 млрд. лв. ЗА ПЪТИЩА. А докато се наливат ДЪРЖАВНИ пари в ЧАСТНИ УЧИЛИЩА и ЧАСТНИ БОЛНИЦИ, оправия в държавата няма да има...

много обещали и всичко изяли и из.рали. Тези уроди ме накараха да пратя децата да учат в чужбина и да търпят много лишения. Не става въпрос за гениални деца, а за будни, които искам да се образоват. Сигурно има много други такива и по-способни дори, но без този шанс. Гнусни продажници и сребролюбци!

От ремонти може да се крадне, ама от заплати не! Цялата държава е така, разорават, асфалтират и пак така че далаверата върви.. ама за заплати за учители и пенсии пари няма!

Разбира се че ще прави ремонта нали от там се краде чрез свои фирми

Ами той Бойко защо ремонтира ли ремонтира де що път има..

Не знам дали е вярно, но по 1 медия чух коментар, че парите били използвани за филиала на НХА в Бургас... Все пак ректорът не ги е откраднал/прибрал в джоба си.

За заплати пари - няма. Причините ясни. За Софийския университет отпуснаха пари , за УНСС отпуснаха пари, .... И там един ден ремонтират, на другия ден вързват с връв или слагат лента да не се минава, че пада отгоре. За гардеробчета, за килограмите затъпяващи децата ни учебници и учебни помагала - има пари - обществени поръчки да се въртят - към писачи, печатари, фирмички за училищно обзавеждане. Резултатът от многото попълванени кутийки в "помагалата" -> "функционално неграмотни". Абе!

Просто тоя ректор е тотален тъпак, Академията трябва да се управлява от финансист, не от художник!! Тоя може да е добър творец, но това не означава, че с управлението на финансите е на ти!!! Грешката е, че са избрали такъв смотан ректор, извода е , че са го обрали с ремонтите-понеже не може да смята!!

за какво служи тази „художествена ...академия“ ?

Това не е поредният новоизлюпен университет! Това висше учебно заведение е единствено по рода си и е едно от само двете, коиото се занимават с култура! А една държава е съсипана тогава, когато няма собствена култура.

Кристо. За малко да кажа Constantin Brancusi ама май беше един негоФ преател. За Jules Pascin, original name Julius Pincas (born March 31, 1885, Vidin, Bulgaria-died June 1, 1930, Paris, France), Bulgarian-born painter, renowned for his delicate draftsmanship and sensitive studies of women. Born of Italian Serbian and Spanish Jewish parents, Pascin was educated in Vienna before he moved to Munich, Germany, where he attended art school in 1903. Per più informazioni leggi qui: https://www.tuttartpitturasculturapoesiamusica.com/2015/06/Jules-Pascin-Expressionist-painter.html © Tutt'Art@ | Pittura Scultura Poesia * Musica | Веднага, Захари Зограф. Израснала съм със стенописите му пред очите ми, на село имаше църквичка изографисана в самот оначало на кариерата му, и знам сека малка драска по тея стенописи. Никола Аврамов, достатъчно е прочут, но сичкот отова е ноо преди команягите да бастисът националното изкуство. Илия Бешков Това на първо сещане. Не е да нема , ами вие сте тъпи и прости и не ги знаете, изкуство не ви интерише, и да си кажеме, гетото и чалгата ви влече повеки. Какво изкуство, вие сте чалгаджии, вас музеи и изкуство, галерии и арт не ви интерише.

Тъкмо обратното. Той може и да не е добър художник, но е добър "финансист". Парите са на сигурно място.

То затфа български арт се продава насекаде по света но не и в балХар. Ибей е пълен, Амазон, Етси, дори в китайски онлайн магазини и вериги. Просто чалга циганията ви е превзела, ас лично не познавъм никой балХар да търси да купи арт и изкуство. Ас копувам картини и секакви арт криейтив форми, саму и саму да помагъм на хора талантливи. Тея хора ни радвът и ни правът да се усещаме живи. Ноооо, в балХар, това е практически заличено като култура и разбиране.

Неграмотност лъха от коментарите ти. Не е нормално да имаш претенции, но да нямат покритие. Къде си тръгнал, може би?