Ердоган vs. Ататюрк

Чрез президентската система, към която се стреми, Ердоган иска да промени политическата система в Турция.

Обратно в новината

Коментари - Ердоган vs. Ататюрк | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

и по чертите на лицето си личи кой каква стока е! На мен Ататюрк много ми прилича на ...Елин Пелин! Освен това бил безнадежно влюбен в българка - тя му отказала брак!

Колкото Ататюрк е ГОЛЯМ, толкова Ердоган е МАЛЪК! Просто е... Вижда се дори на снимката-колаж ;-)

Логиката на Ердоган е страната да се движи в ритъма на изоставащия Анадол- там е сърцето на Турция, а не в ритъма на Истанбул и Измир... А ЕС да си прави изводи ако може

Тези се връщат хилядолетия. Прост и неук народ.

исляма не прощава на ердуганчо оджите са му пълнили кратунката кат малък с глупости, което сига му ограничава мирогледа и си мисли, че живее преди 600 г.

И Ердоган, и Ататюрк са диктатори. Западът обаче харесва само единият, защото политически им е изгоден сега. Ако Турция в близко бъдеще нападне Русия, ще видите как същият Запад изведнъж ще започне да харесва Ердоган и да го подкрепя. Може да го поканят и в ЕС без преговори. Двойни стандарти на демократите! Интересът клати феса. Така че "Дойче зеле" да не не напиня много-много!

И в Турция има много необразовани хора, които Ерд. лесно манипулира чрез вярата им.

Тя има един народ, който притежава ценни качества. Те са залог за нейното бъдеще".За съжаление,този народ отдавна изчезна.

РАЗЛИКАТА? АТАТЮРК Е БАЩАТА А ЕРДОГАН ХОДЖАТА НА ТУРСКАТА НАЦИЯ ... АКО ПРИЕМЕМ ЧЕ СРЕД ТУРЦИТЕ ИМА "ЧИСТИ ТУРЦИ" ... :)))

Има един сравнително нов филм: "Зората на планетата на маймуните". Доста добре пасва и като заглавие и като съдържание и като тенденция на цивилизацията. Въпросът е дали е някаква закономерност или някой умишлено отиграва сценария.

МУТРА АГА БАНКЯНЛИЯТА Е БЪЛГАРСКИЯ ЕРДОГАН А ПАРТИЯ СИК - БЪЛГАРСКОТО КОПИЕ НА ЕРДОГАНОВАТА ПАРТИЯ ... АКО БЯХА ЖИВИ АПОСТОЛА ЛЕВСКИ И НЕГОВИЯ ПОЧИТАТЕЛ КЕМАЛ АТАТЮРК , НИЩО ЧУДНО ДА СА В ЕДНА ХАЙДУШКА ЧЕТА :))

ЛЕНИН КАТО Е КАЗАЛ "РЕЛИГИЯТА Е ОПИУМ ЗА НАРОДИТЕ " Е ИМАЛ В ПРЕДВИД ТОЧНО ТАКИВА КАТО ЕРДОГАН :)) ... ИНАЧЕ НИКЪДЕ В ТРУДОВЕТЕ И РЕЧИТЕ МУ НЯМА НИТО ДУМА НИТО НАПАДКА ПРОТИВ МОРАЛНИТЕ ЦЕННОСТИ НА ПЪРВИЯ КОМУНИСТ ХРИСТОС :))

1. Цитатът не е на Ленин. 2. Опиумът до началото на 20 век е използван за ЛЕКАРСТВО.

ЖИВИ ФАШИСТИ НА ХЕРОИН СА СИ :)) Бури подир бури! Рояк след рояк! Сюлейман безумний сочи върха пак и вика: "Търчете! Тамо са раите!" И ордите тръгват с викове сърдити, и "Аллах!" гръмовно въздуха разпра. ... РАЯ - НИЗШАТА РАСА :))

Искат си фесовете и фереджетата и си гласуваха за тях Толкова си могат , това правят

"Нямаме никаква нужда от молитви" ! Не мога да повярвам, че турчин може да каже това в началото на миналия век! Тоя наистина трябва да е бил акъллия!

Все пак това е най-великата личност в съвременната турска история! И да, бил е акъллия :) В света са малко хората като него, направили толкова много за своите държави, и за толкова кратко време (един човешки живот). Хвърли един поглед на биографията му.

Това сериозно ли или виц ????

На няколко места се говори за култура и културна идентичност. Ама това сериозна статия ли е или фантастика. За да няма недоразумения, вземете историите на различните империи в човешката цивилизация и прочетете само съдържанието и веднага прави впечатление- в Османската история липсва една глава, която я има в другите- култура и наука. Османци, турци и принадлежащите им сродни първобитковци не са създали нищо. Само со унищожавали и консумирали.

През турското "присъствие" от държавата-окупатор в българските земи не е построено нито едно училище, да не говорим за университет. Това е знак за отсъствие на цивилизованост! Къде щеше да бъде сега България, ако окупаторът ни беше Австроунгария или Германия!

няма противоречие между ататюрк и ердоган--единия е продължител делото на другия----който казва че държавите не трябва да се модернизират е глупак--различни са условията--и социални и икономически не насъсквайте хората един срещу друг--българската подлост е пословична

Историк ли си или ИДИОТ? Категорично второто!

Това е рядка глупост! Ердоган води народа си обратно там, от където го ИЗВЕДЕ Ататюрк! Това няма да стане за ден, но почне ли такъв процес (потъпкване на демокрацията и потъпкване на интелигенцията и светското), с Турция като социална държава е свършено. Ще влезе шериата, и кепенците със света ще хлопнат. ЕС ще направи огромна ограда в БГ и Гърция с още по-огриомна гранична полиция, и Тюркие е изолирана. Така се прави с туморите...

Все още незнаем точните планове на Ердоган. Турците са доста лукав и еснавски народ и е възможно Ердоган да цели чрез едно концентриране на властта по големи възможности за изкореняване на тези нечисти качества. Но това те първа ще се види. За всички е добре известно, че турчина е страхлив и именно страха може добре да го управлява. Иначе ако беше съвестен, защо толкова години наред не постигна това за което Кемал се е борил? Може би истината за ставащото в Турция не е това което привидно изглежда.

Границата м-у България и Турция все повече ще стане като линията на пречупване на светлината в огледалото м-у двата свята - християнството и мюсулманството. Всичко ще е подобно, но някак няма да е същото.

Ердоган И С Л Я М И З И Р А Турция почти до крае предел!!!!1В този си вид и с това управление/Президентска република/ ТУрция Н Я М А място не само в ЕС , но и право на достъп до него!!!!!

Създателят на съвременна светска Турция - Мустафа Кемал Ататюрк, произхожда от българомохамеданско семейство от с. Голо бърдо в Албания. Цитат на Ататюрк:"Спомените, които отнесох от моето кратко пребиваване в България, останаха живи в моята памет и те са за мене скъпи спомени. Чувствата на искрена симпатия към България, които се породиха у мене, съвсем не са угаснали....Те са лежали винаги в основата на моята дейност в областта на взаимните отношения между двете страни... Аз се научих да уважавам и ценя България... България не е голяма, но е здрава. Тя има един народ, който притежава ценни качества. Те са залог за нейното бъдеще".

Това не го знаех. Интересно ми е турците знаят ли го?

Не само това! По времето когато е военно аташе в София, той се влюбва и поисква на два пъти ръката на българка. Но баща ѝ - генерал от армията, въпреки че много го уважава, му отказва! Впоследствие те продължават да кореспондират и се твърди, че до края на живота си той остава влюбен в нея. Може би и затова и по негово време отношенията между двете страни са били повече от отлични. Световните отношения понякога се влияят от малките неща :)

забравяме, как ви гониха на голямата екскурзия - денем ДС, нощем функционерите на Доган /чети пак ДС чрез предателите ви, като ЛЮтви М/

Няма история, очевидци сме. През 60/70 години на м.век виждахме как отсядайки в град Хасково по път от Германия за Турция, много щастлив народ бяха тогава, ние бяхме малки и ходихме да ги гледаме, възхищавахме им се на автобусите, на тоалетите, на държанието им, усмихнати и тогавашното сравнявайки го със сегашно време, дано не греша, но нищо общо няма. не е лесно в днешно време да си ръководител в тоя омагьосан свят, пълен с неизвестности, а тогава всичко беше спокойно, при нас беше диктатура. гледахме ги отдалече, и си мечтаехме да сме на тяхното място, искахме всичко тяхно(демек на турците), а сега живота на хората е с много неизвестности.

Големия въпрос поставен пред турския избирател беше: АТАТЮРК или ЕРДОГАН. Избирателя каза,макар и с половин уста - Ердоган. Честито!

Хер Доган може да се сравнява само с брадатите от ИД по напредничавост и цивилизованост. С него Турция се връща около 200 г. назад, а мнозинството от младите това няма да го допуснат по какъвто и да е било начин.

Ако не са били Ататюрк,Петр Велики и Стамболов за турците ,руснаците и българите,да ги вкарват със сопата в цивилизацията,още щяхме да се бръснем на дувара на кочината!

По- скоро ЕС ще се обърка като вече се опари с Източна Европа, а и с нас. Сега не е ясно какви критерии да са залагат за бъдеща интеграция на държави. Формалното спазва на демократични процедури не означава автоматично европейска принадлежност, а и ценности. От друга страна ако много се взират от ЕС в кандидатите изпускат момента да се подаде ръка и идва момента на разочарованието и популизма, а на флиртове с руснаци и китайци. Но и какво точно е Запад, че и там нещата са доста относителни и интеграцията и там не се подразбира.

за българския произход на Ататюрк.Родителите му са българи помаци от Голо Бърдо в Албания.В последствия идват в Солун и тук се учи и развива Ататюрк.В България е бил военен аташе и за малко да стане български зет.

тогава момата го е отрязала и до края на живота си е страдал и въздишал по нея. Бил е много влюбен, дай Боже всекиму!

Момата /Димитрина/ не го е отрязала. Отрязал го е баща и...Ген. Ковачев. Димитрина е обичала Кемал до последно..Предсмъртните думи на Димитрина: Тази нощ сънувах Кемал!

Отрязъл го е нейния баща,известен български генерал.Ататюрк след нея се жени ,но бракът му е продължил само две години.Пропива се от мъка по генералската щерка и умира през 1938г.

jingiby

Кемал Ататюрк е виждал в религията на пророка Мохамед една от основните причини за пълния упадък на Османската империя. Ислямът е разлагащ се труп, който трови нашия живот, като вонящата мърша - е казал той. Ататюрк не отрича исляма, а просто го отстранява от пътя на светската държава, като я отделя изцяло от религията, за разлика от настоящия кандидат-халиф...

ChatGPT

Точно за това много турци гледат на Ататюрк както ние на комунистите.

Няма база за сравнение с комунистите.

Принципно е така. Само че без исляма турците са кръгла нула - не биха направили империята. А може пък и да е обратното - без ислям да не са такива тъпаци като средно ниво. Тъп и упорит - стандартна рецепта, но там е не само упорит, а агресивен тъпак.

Ще спомена само две неща. След референдума Еродоган получава правото да назначава съдии и вицепрезиденти. За сравнение - в абсолютната уахабитска монархия Саудитска Арабия кралят посочва престолонаследника (съобразявайки се или не с мнението на съвета) и съдиите. А иначе, основната разлика между Ататюрк и Ердоган е, че светският държавник Мустафа Кемал е създал държава, докато ислямистът и неоосманист Ердоган (стращ от жесток комплекс за малоценност по отношение на Ататюрк) ще разсипе държава. дано поне отломките от нея не ни затрупат.

Хубаво сте го написали. Само да добавя , че разсипването на Турция вече почна. За първото тримесечие 5 млрд. долара дефицит.

Удар по цивилизацията. Простотия до шия.

Докога ще ни навирате под носа Ердоган и Дойче веле ,като че ли са пример за подражание?! Който се интересува от историята ,ще си намери източници. Отврат!!!

Като не ти е интересно, не го чети. Но много го четат врпедвид, че съседна ни страна се опитва да върне османизма и имперските си амбиции.

Между двамата няма никакво място за сравнение. Единият е бил интелигентен човек, с поглед далеч в бъдещето, с одухотворено лице и мислещ за родината си, другият е простовато човече с вид на селски бек, взело се твърде на сериозно, мислещо само за себе си и без визия за далечното бъдеще (ако такова изобщо го интересува, тъй като надали може да прогледне по-далеч от мустака си, колкото и да тропа с крак).

По този начин ще започне едно обратно връщане в средновековието, което никого не е довело до добър край......