Телекомите преминават към ново отчитане на разговорите

От 1 април се променят част от правилата за тарифиране на разговорите по мобилен телефон. Те вече ще се отчитат с първоначална продължителност 30 сек., а не 60.

Обратно в новината

Коментари - Телекомите преминават към ново отчитане на разговорите | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това майтап ли е!Дори и половинчато не се справихте!как за 8 секунди ни оставяте да плащаме минута или половин минута.неизползваемо решение за почти всички които са на договор.комунистическите олигарси владеят българия.още.грашнов чорни.и тея след тях ни пият кръвта.Fuck monopols,oligarhs in Bulgaria.

Абе, хора, не знам защо гласувате положително за хора, които откровено ви потвеждат и лъжат. Нима нямате достатъчно акъл, та да отворите сами сайта на всеки един от мобилните оператори, за да видите, че таксуват всяка започната минута като цяла? Ще излоча част от пакет на 3mobile във Великобритания. - 2000 минути към цяла Великобритания - 5000 минути 3mobile-към-3mobile - 5000 СМС-а - Интернет на корем - Едномесечен договор. Всичко това за 23 лири, което е 52.9 лева. Ето още един план с някакъв избран смартфон (има много последни модели): - Минути на корем (колкото можете да изговорите) - СМС-и на корем - Интернет на корем - Samsung Galaxy S5 (16GB) - 24 месеца договор Всичко това за 43 лири на месец, което е 98.9 лева. И едно сравнение с най-добрата тарифа на един български оператор: - 2000 минути към всички мрежи в страната, САЩ, Канада и Международна Зона 1 (последното са само фиксирани телефони). - 24 месеца договор Цената е 99.90 лева, не знам с или без ДДС.

И едно допълнение. Мрежата на 3Mobile е 4G, тоест LTE.

Във ВСИЧКИ абонаментни планове на Мтел присъства следното: "Таксуването се извършва на равни интервали от 60 секунди. Всеки започнат интервал се отчита и таксува с цената за една минута." По другите оператори е СЪЩОТО! Не мога да повярвам колко платени писачи има тука, от една страна партийни, от друга мобилни лелки, дето подвеждат хората, че в момента се отчитало на всяка секунда, а само първата минута била цяла!

Съобщава се все едно голямо благодеяние правят на клиентите си! Но не би! Мисля, че е справедливо, ако съм говорила 8 секунди, те да се отчитат именно като 8. Ако вместо това се отчетат като 60 или като 30, за мен това е КРАЖБА и не виждам никаква причина да приема такова тарифиране за нормално и коректно.

Правилно мислиш, но колко хора изобщо мислят и са готови да отстояват мислите и вярванията си? Топлофикация, ЕРП, банките и други, все крадат, а държавата и съдебната власт работят за тях, но в "името на народа"

Мразя да плащам за това, което не съм ползвал! Привет на закона.. Проблемът не е само в закони, оператори а и в неграмотността на Българите. Колко от коментиралите в този форум могат да пресметнат с колко ще им падне сметката при настоящия план и разговори ако се смени отчитането? (моята с 5 лв). Задача 2 - как да разберем ако има подобна програма с по-висока цена на минута, но отчитане на 30 сек., колко по-висока може да е цената за да Ми е все изгодно? А операторите си я правят сметката и много други сметки.. (ще е радостно ако поне 25% от коментиралите статията поне се опитат да сметнат или открият поне каква е нужната информация за решението на задачите ще е много добре) Хора, МИСЛЕТЕ, МОЛЯ.

Истината е в свободния пазар и конкуренцията, но такава реално липсва! Още от началото на 2007-ма година операторите с господстващо положение на пазара са задължени да отдават мрежите си под наем на други фирми, но такива условия са си направили, че няма желаещи, докато на запад далеч не е така и има конкуренция. Но има и държава, има и отговорни институции, има и отговорно общество. А в България има само овце, овце, и малко овчари. И за да разберат хората по-добре тезата. Вземете за пример стотиците ЛАН доставчици, които се появиха в периода от 2002 до преди няколко години, като вече повечето се окрупниха. Ами благодарение на тази жестока конкуренция и динамичния пазар, това доведе до много ниски цени и добри услуги за клиенти на фиксирания интернет. Е, сега след окрупняването, нещата започнаха да се връщат отново назад към картелните споразумения и да се прави разделение на трафика по международен, български, ъплоуд, даунлоуд, все едно сме 2005-та. Все неща, които мислехме доскоро за минало. Но по-важния въпрос е, колко от клиентите реално се замислят над тези неща или са едни прости консуматори?

Тихо за нета!единствено това не окупираха комунистическите олигарси на любен гоцев и луканов.

Телекомите си го местят от единия крачол в другия.

Ама всички сте много хитри!!Просто и лесно след 30-тата секунда ще го отчитат за минута разговор.Не както преди още от 1-вта секунда го таксуват за минутка разговор.Така е по целия свят само ние,както винаги сме изостанли.Понеже заплатите ни са най-високи в европа си говорим и най-съпо по мобилните телефони.....

Пичове, като не разбирате за какво иде реч, поне не заблуждавайте другите. НЕ, това не значи след 30 сек. автоматично да ти отчете 1 минута. По-надолу виж на "ай-ай" коментара, там пише истината.

Така ли? Явно и служителите на операторите не разбират за какво става въпрос. Можеш ли да обясниш това масово неразбирателство, да не би да е заразно? Но при фактурирането всичко е ясно, там само клиентите не са разбрали. Ти от неразбралите служители на някой оператор ли си?

За тия всеки Божи ден е 1 април!

Пак ни гъбаркат. Не се вързвайте, ами внимавайте повече!

Има разлика между отчитане и таксуване. Винаги се е отчитало на секунда, но никога не се е таксувало на секунда. Ако не вярвате, обаждайте се на 123 или *88 и питайте! Ама внимавайте, че много лъжат!

Никакви Такива ! ---> Фактуриране на Секунда !! И-з-г-о-в-о-р-е-н-а !!!

Пълни глупости. Първо, сегашното отчитане е на минута, което ще рече, че всяка започната минута се таксува като цяла, а не само първоначалната! Второ, намаляването на 30 секунди няма да има кой знае каква разлика, заради средната продължителност на разговорите, тоест 1-30 = 30, а от 30-60 = 30, и така за всеки 30 секунди. Трето, операторите ще си направят две тарифи от по 100 лева, където желащите ще имат възможност да ги отчитат на първоначални 30 секунди и всяка секунда след това. Но на старите тарифи всичко ще си продължи постарому.

Ти говориш глупости - първата започната минута се тарифира като една минута, дори и само 10 секунди да си говорил, но щом мине минута се отчита на секундата - пример - ако си говорил 20 секунди ти вземат пари за 1 мин, ако си говорил 1 мин и 14 секунди ти вземат пари за 1 мин и 14 секунди - ако не вярваш вземи една карта, изговори само 1 разговор от 2 мин и 32 секунди и после виж в онлайн системата им как е тарифиран разговорът ти.

Глупостите ги дрънкаш ти! Например от Глобул: "Минималното първоначално време за таксуване е 60 секунди, след което отчитането става на минута" - цитат от сайта им. При по-скъпите планове вече има таксуване на секунда след пърата минута.

Всеки ден ни разсмиват, та днеска ли :))))

Ами значи поскъпват двойно щом се таксува на 30 сек. ,а не на 60...и простите журналисти се радват и лъжат народа.

хммм.. дали можеш да мислиш? Като ти отчетат веднага една минута... без да си я изговорил, и като ти отчетат примерно за 35 секунди цената за половин минута (30 сек.) + реалната цена за 5 секунди... кое е по-скъпото? Помисли по този въпрос известно време и после определи кой в случая е прост ;)

Много сложно му го обясни. Ще изпуши!

Ок...но като ти тупнат една абонаментна такса от 30-40лв....нека да ти е по-евтино....3 оператора са и са винаги били в картел от самото си съществуване.....та сега ли ще се променят нещата?!?

35 секунди ще се отчита като цяла минута, понеже всеки започнат 30-секунден период се отчита като цял. Никога не се е отчитало на секунда, тоест отчита се, но се таксува със закръгляне.

АЛОУУУ,това ,което пишете не кореспондира с истината.Прочетете правилата и пак го обяснете на хората или вие сте проводник на голяма измама на операторите или некомпетенцията по въпроса ви е обзела тотално като и в двата случая някой трябва да понесе сериозна отговорност.

Кое по-точно не е вярно?

Егати журналистите, да си беше направил някой труда да прочете закона или там каквото е, за да разбере че не е точно така. Всеки оператор трябва да има поне две такива тарифи. т.е. две нови такива. За старите си важат старите правила за таксуване. Но друго си е да напишеш "Падат цените на разговорите" без да добавиш "само на някои". С две думи ,както от ДКВР така и от КРС - нищо не става.

Ти направи ли си труда да прочетеш статията или пишеш "да има"? :-) Това си го пише.

delly

Първо се чете, после се коментира! Хубав ден!

sawo

Добре е и първо да се чете, после да се публикува. Очевидно текста на статията е бил променен, при това все още е сбъркан. Давам веднага два примера: "Задължително всеки разговор ще се отчита с първоначална продължителност от 30 секунди, а ако е по-дълъг - всяка следваща секунда ще се плаща реално." И малко по-надолу: "...промяната ще засегне основно новите абонати или тези, които си сменят програмата." Какво излиза? Хем задължително всеки разовор ще се отчита по 30 секунди, хем промяната ще засегне новите абонати и то ако са на точно определения план. Един съвет - след като напишете статия, прочетете си я сами или дайте на някой да ви я прочете... Хубав ден и на вас!

То и първо се мисли и после се пишат статии, ма ..... някои могат само да преписват от бтв като папагали и там като троснат някоя глупост и ние четем и тук същото.

Когато писах коментара, текста на статията беше съвсем друг. Явно все пак някой си е свършил работата.

Май са само добри пожелания... При ментел в момента в условията на ВСИЧКИ абонаментни планове присъства: "Таксуването се извършва на равни интервали от 60 секунди. Всеки започнат интервал се отчита и таксува с цената за една минута."....

Написаното в статията НЕ Е вярно. Операторите въвеждат нови абонаментни планове в които има такова отчитане 30/1, който иска да минава на тях е свободен да го прави, а не че всички тарифи минават на такова отчитане

Не виждам нито един телеком да го е направил. Ето затова трябваше да се отнемат лицензите на ЕРП-тата. За да видят фирмите, че не могат да си правят каквото искат! Малко ли им търпяхме изпълненията с преподписващите се договори? как само в България се получават такива гаври?

Прав си, в тази държава има закони и те трябва да се спазват. Дори и с цената на прекратяване на договори на фирми-монополисти

Как видя, че никой не го е направил?

и сам може да видиш има си страници на телекомите монополисти.

Да не е първоаприлска ?Ще си проличи от сметките,доколко са спазили тези условия телекомите и колко ще са резултатни.Досега беше ужас,особено в М-тел

Интересно, дали тези условия за тарифиране ще важат само за нови клиенти или се въвеждат за всички абонати?

по-скоро са само за нови- до колкото знам операторите са длъжни да имат тарифни планове с новия начин на отчитане, но могат да имат и със стария. и като ти кажат - ти си на 30 + 1 сек., ама минутата ти ще струва 50ст. а ако си на 60 сек.- стува 25 ст. - ти избирай.......