17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кой ще носи отговорност за некачествения ремонт ? Кой прави и кой ще плаща ремонт на ремонта?! Поредното безхаберие...

Ще стане супер "качествено". След 1-2 месеца ще четем как се е отлепила или паднала. Ама знаем как се печелят конкурсите в Боколанд - даваш 30% на Партията Майка и почваш да скубеш от евросредства и бюджета. Резултата като на Графа!

С толкова пари ще налепят Китайската стена със стиропор :) И пак ще има пари за подкупа на местния гербаджия.

1.6 милиона за изолация!?

Какво значи "фирмата ще извърши ремонта за своя сметка" ? Нали сметката се плаща от бюджета (уж от Европа) ? Те така или иначе ще изхарчат по-малко от половината сума, която ще получат и пак ще са на тлъст ПЛЮС. Дори с ремонта "за тяхна сметка".

Е да де, ама ако си бяха свършили работата както трябва, щяха да са на още по-тлъст плюс. Ако някой ден спечелиш 2 милиона от тотото, обади се да ми дадеш единия. Пак ще си на тлъст плюс.

Дано по-скоро да дойде ФБР за да видим колко "горими" бизнесмени и политици има в малката ни държавица - хахаха

десетки хиляди!

Санирането едно на ръка. Вижте и зидарията каква е.

хаха, вие как мислите изолацията на санираните блокове с парите от бюджета дали не е от най-евтиния стиропор, горим разбира се....

Пожарникар управлява и останалите пожарникари нямат думата. Не дай Боже някъде да стане пожар в "санирана" сграда! Ще има вайкане до небесата, проверки и откриване на виновни в лицето на последният подизпълнител. Това е България, демократична и просперираща от всякъде!

А бе не си прав. Пожарникарите обновяват наредбата си постоянно, незнам по какъв повод, вероятно директиви от ЕС, но вече въведоха доста щуротии, че даже и контролират. Та доста хора ще видят зор, не от умисъл, а от незнание за промените......

Да, строежът на детски градини е една от най-големите далавери на герб кметовете !! Позаинтересувайте се колко струва м2 строителство и ще ми повярвате !!

Мъдьо, ти нали искаш децата на България да са тук, родителите им да работят и да изкарват пари, за да Ви плащат пенсиите! Хайде стига с тоя евтин сталиниски популизъм!

Ей това не мога да го разбера!!! Дали ти милион и шестотин за работа която заедно с материалите е не повече от 300 000 !!!! Защо е нужно допълнително да се циганиш?!?

Защото знаят,че и всичките да откраднат няма проблем! Както казва мечо Пух...Колкото повече,толкоз повече!

Защото не са ги дали на теб. Дали ги на един по приятелска, партийна или друга линия, той върнал в която касичка трябва, после щипнал дял за себе си и наел теб да свършиш работата....

А ти провери ли в този милион и шестстотин хиляди какво влиза? Аз лично отминавам поръчките по "Региони в растеж" за детските градини защото са комплексни (от покрива през фасадата, до ВиК и електроинсталациите, част ОВ, на доста места газоснабдяване, вертикална планировка и детски площадки) и прогнозните стойности не покриват пазарните такива. Кога за последно си правил анализ на себестойността на обект, за да се изказваш така категорично? Цитирането на общата сума по договора не значи, че това е сумата по част Архитектура, касаеща топлоизолацията на външните стени - просто журналистически трик да се предизвика възмущението на "разбирачи".

При санирането не се подменя цялата ел. инсталация и ВиК части, а само ако се налага. В един малък град седем етажен блок неможе да стува 1,5 милиона за да се санира като се има предвид че повечето хора са си сменили старата дървена дограва с PVC и тя не подлежи на смяна при санирането. Например по нашия апартамент неса правили нищо защото имахме и PVC дограма и външна изолация. Тока че пова си е едно усвояване на пари. А детските градини и училищата са отдавна газифицирани дори в нашия град.

Не се прави на улав! Дори да трябва да се подмени покрив дограма и виК и електро ,пак е доста 1.6 милиона! С тези пари нова детска градина ще се построй! Я ти ги смятай на 400 евро квадрат до ключ на ново строителство колко квадрата прави ...2000 метра новозастоена площ!!!

Хайде сега, отворете сайта на агенцията за обществени поръчки (преписка 00267-2018-0087 от 7 септември 2018) и четете малко: въпросната детска градина има 8 (осем) блока, включително и басейн! Цялостна подмяна на електроинсталация, изграждане на противопожарна, охранителна и слаботокови инсталации. Цялостна подмяна на вътрешни и външни водопроводи и канализация. Подмяна на отоплителната инсталация и нова вентилационна система. Цялостно префасониране на двора (само плочките са 1 300м2). Грешката на колегите е, че са решили да минат със стандартния стиропор, а не с неопор... Е, ще си платят за тарикатлъка гаранционно. А дамата с апартамента не прави разлика между НПЕЕМЖС, по която е саниран блока и, и Региони в растеж.

Ако те хванат- подменяш! Ако не- пичелиш!

Не се знае тя работата в този град е изтървана. Може да се окаже, че не е пожароопасна, а че няма лист хартия че е изпитана и с документ "от силно мой човек" което да сложи комисионна от типа х2, х3. Чудите ли се понякога защо цените на такива ремонти са в пъти над нормата? Конкретно тук не може да бъде ясно, понеже няма интервю със собственика на фирмата.

Ха! Имало строителен надзор! Явно изпълнителят не е от ГЕРБ, щом са го наказали

В Пловдив тепърва ще вони и мирише... като дойде новият кмет и стария в затвора. Батакът е ужасен!

При СЛУЧАЙНА проверка... открили, че се краде !

"При случайна проверка на строителния надзор...." Аз пък глупака си мислех, че строителния надзор е постоянен на всеки един етап от работата.

Що, да не е им е майка на строителите? За колко пари милсиш му е договора, че да осигури постоянно човек. Представи си по колко надзорници трябва да имат хирурзите тогава, щом за лепене на стиропор, някой постоянно трябва да те контролира....

Не бъди толкова лош. Никой не казва, че строителният надзор не проверява постоянно. Обаче точно тази проверка е била случайна.

МЕБЕЛИТЕ ДАЛИ СА ПОЖАРОБЕЗОПАСНИ ?

Да моне номера така са магистрали блокове патица всичко, бг са идиоти

Тези са ги хванали, а колко ли други има вече пуснати в експлоатация ?

Положението вместо да се влошава става безнадеждно. За тия пари нови детски ясли могат да построят. Кражбите са в огромни размери. Гарантирано от ГЕРБ!

Сега да направят проверка на всички санирани блокове в България, изолацията гарантирано е тази същата горимата. Чакаме пресаниране с материали отговарящи на изискванията за безопасност.

Мой близък извършва саниране , отначало не се изолираше със стиропор , а нещо много по-опасно - приличащо на стиропора - внасяхо го от Румъния и там е било абсолютно забранено да се поставя в жилищни сгради... Тук където живея - се дават 40% от сумите от проектите на местните гробарски главочи... По тези проекти - не знам - дано да има поне 1 съвестен надзорник или строител и някакъв малък процент от нещата да са направени според изискванията...

пак е стиропо, само че е румънски! И понеже беше с около 30-40% по евтин от нашия, нашенските мутробизнесмени пуснаха връзки тук-там да го обявят за пожароопасен. Сигурно и така, но техните по нищо не се различават от румънския

нека ви подскажа, че няма такова нещо като негорима топлоизолация. Всички горят! Кой повече, кой по-малко. Пробвайте и ще видите. Работниците зимно време си палят стириопор, за да се топлят! Просто има мръсни номера на конкурентните фирми за производство, които са обявили материалите от еди коя си фирма за пожароопасни, пък техните били пожаробезопасни

Каменна вата

Тя пък има доста други недостатъци, и за външно, и за вътрешно изолиране.

Случайна проверка. Държавата ни все още случайно съществува.

За 1 600 000 още три път ще я санират и пак ще са на печалба. И в крайна смекта, няма ли предварително заложени материали, на база, на които се определя стойността на проекта! Ей нема такава държава!

И сертификати за съответствие с нормите представят. А надзорът ги прилага към документацията. У нас, погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално...

А защо майките не отглеждат двцата си у дома? Това требва да бъде въпросът, другари спицялисти по ясли, щото това е слонът!

Ако някой се загледа как се строи в момента за да се продава на безумни цени, ще се хване за главата!

Всички панелни блокове в Хасково са санирани със EPS (експандиран полистирен) - стиропор. Сигурно са ни подготвили направо за крематориума. Ама какво друго може да се очаква от Делянчо и компания ГРОБ???

А бе, на никой ли не му прави впечатление със какви тухли е строено, поне това моето се вижда!!!!!!

Да строим по герберски. Важно е парите да бъдат прибрани. А за материалите и хората,-майната им.

Тази са хванали, а колко ли други са минали между капките?

Всички, които са си платили

Навсякъде е едно и също! Циганска работа! Тоз, който разбира, го вижда навсякъде.

Какво е това саниране за над милион и половина ? Покритията със златна нишка ли са ? Тази детска ясла с размерите на стадион ли е? Или цената на квадратен метър е нещо от рода на 1500-2000 лв,/кв.м. Аз ли нещо не разбрирам и съм прост, те ли нещо грешно са записали..... но нищо аз само си питам .....

1 600 000 лв са за цялостен ремонт на сградата - покрив, ВиК, електро, отопление, евентуално асансьори ако няма достъп за инвалидни колички, оправяне на двор, детски площадки, катерушки, фасади, вътрешни шпакловки и боядисвания, прозорци и врати, ограда и външни портали, може да има и асфалтиране, алеи, тротоарни плочки, бордюрчета. Ама на журналята по им изнася да треснат една бомбастична сума и всички да се втурнат да пишат, щото чукча писател, не читател.

99% от сградите се санират със стиропор, който е пожароопасен. Но след като се запечата с мазилка, не виждам проблем. Какво само ни надуват главата тези дирници....

Проблемът вероятно е, че бразилците, които са изпълнявали строежа не са спазили проекта. Та проблем има - трябва да се научат, че трябва да слушат, а не смятат, че знаят повече от законодател, проектант , надзор , пожарникар....

след като се запечата със мазилка , хахаха ми с и без мазилка е опасен бе душа! Наред ли си изобщо! Ако изолацията се прави правилно, между стената и изолацията има въздушна междина! Според теб между стената и изолацията имали въздух или не? Това бе най-голямата глупост да се слага стиропор и другите разновидности на тоя полимер!

По време на проверката е имало човек, който не е бил запознат с предварителните "договорености". Позицията му и съответно реакцията му не са допускали останалите участници да си замълчат. Тогава всички започват групово да се възмущават и предприемат действия по "пазене на гърба си", т.е. спират строителството. Следва поднасяне на уверения и гаранции, че всичко ще е както е заложено по проект. Повишава се вниманието кои лица участват и присъстват при следващите проверки и всичко постепенно се връща в установения си ред. Ps. По отношение на негоримите ивици от минерална вата, мисля, че всеки, който е имал продължителен опит с пожарни инстанции, обществени сгради, промишлени халета, както и досег до пожари, знае че това, по начина на изпълнение в тази страна, е "мижи да те лаже". В допълнение ще отбележа, че в моята практика не съм срещал решение за обществена сграда, при което да се прилагат негорими ивици - с това съм се сблъсквал само в промишленото строителство.

Прав си и въпреки това доста халета изгоряха, защо ли?

Тая история звучи Все едно да позволиш да се продава дрога легално и после да обвиняваш някой който си е купил от нея :D

Ако обичате, наречете го с истинското му име - УСВОЯВАНЕ НА СРЕДСТВА.

"При случайна проверка на строителния надзор..." Знаете ли какво означава това? Това значи , че стотици сгради може да са построени, без да е осъществяван "строителен надзор"! ( след като работят на случаен принцип). Тоест сгради, при чийто строителство не са спазени дадени норми или изисквания. Като се има предвид манталитета на българите, в частност и на управляващите мутри, да не спазват правила и да се краде всичко, каквото може, много е вероятно да има и много други новопостроени сгради, опасни за обитателите си

Забавна новина - вече започват да пишат хубави "новини" когато някой вземе, че си свърши работата, защото през останалото време си... клати краката и...

Първо да кажа, че строителния надзор не извършва случайни проверки, а има постоянни задължения. Второ терминините за материалите са клас по горимост, реакция на огън и т.н. , а не пожароопасни. Трето самата идея е , че надзора това му е работата да спира строителство при отклонения от проекта, да които широката публика нищо не знае. С други думи драма няма. Строител решил да пести - хвана ли го.

Най-после един смислен коментар на компетентен човек. Иначе всеки разбира и пише ли, пише...

1 600 000 - сигурно около 800 000 - 1 000 000 са вече в джобовете на общинарите и хората раздаващи поръчките, а с останалите фирмата, дето дава подкупите и печели трябва да строи. А сега тази фирмичка се набутва яко и ще има да се драпат с подкупените, кой какви пари трябва да вземе и да връща...

Няма да се драпат, всичко ще си е за нейна сметка.

Често се пита защо сме на 111място по свобода на словото!? -А ми затова!– В зависимост от оцветяването на сайта, така е представена новината!-ДИР-бг е ляв сайт и некачественото саниране според тях е станало съвсем случайно! Страно само е че не са написали че е открито от Е. Йончева.

Аз не съм видял изолация да не гори. Има ли пожар всичко отива.

Тая изолация като е опасна що се продава бе ИДИОТИ по всички етажи на власта?

Защото има места където има приложение.

например?

единствената изолация която не гори и не се топи е ватата! Ама досега не съм чул и видял да я използват някъде. Нвсички нови сгради се поставя стиропор който се топи и е карценогенен. Как така чак сега се оказа че е опасен?

Имена,имена...не някаква новинка в дирчето,имена дайте.

Те санираха ( в действителност стиропорираха, опаковаха като в кашон, все едно чуплива стока, със стиропор) стотици жилищни сгради защото нямаше един грамотен измежду управляващите, когато се изсипаха милиарди за да се угоди на строителната мафия! Сега за някаква детска градина уж забелязали...И освен това с милион и шестстотин можеше да се построи една нова детска градина. Но какво да се прави, знаем кой управлява...

Важното е, че санираме и събираме, затова гласуват за нас. Като стане пожар с

20-30 жертви, пък били то и деца - нас що ни е. Реплика на модерното управление на Герб

"При случайна проверка…" - значи трябва да се уповаваме на случайността! Добреее…

1 600 000 лева за топлоизолация на детска ясла?!?? С тези пари е можело да построят 3 нови ясли!!! А те са тръгнали дори да слагат евтина изолация само и само да гепнат парите,децата кучета ги яли,какво им пука за тях... Тук трябва и прокуратурата да се намеси,собствениците на строителната фирма трябва да бъдат подведени под отговорност и дори съдени!!!тези са за затвора бре хора,та те са знаели,какво слагат и че може един ден децата ни да изгорят при някоя авария...

В тази статия има някакво неразбиране!!! Когато са участвали в конкурса, фирмата е описала , каква изолация ще полага и е представила сертификати за нея. Всяка една топлоизолация на основата на стиропор е горима. За това се полагат имици от вата на определени места, уточнени с пожарникари. другото, което е, че ме съмнява този сграда да не е с изготвен енергиен паспорт, в който се указва каква топлоизолация да се положи за постигане на клас енергийна ефективност. И строителния надзор, как така случайно видял, че неговата работа е минимум веднъж в седмицата да посещава обекта? На тези въпроси трябва да се отговори, а да не се пишат бомбастични заглавия, типични за нашата посредствена журналистика, в резултат, на което форумът е изпълнен с просташки констатации. но то е казано - какъвто народът, такава и държавата!!!

Най-сетне някой коментиращ, който си има идея за какво се говори. Ако е имало изисквания към материалите в заданието и са ги подменили - да си носят отговорността. По настоящата нормативна уредба няма никакъв проблем до 24м височина да се работи с горимите EPS и XPS. 98% от сградите в този диапазон са топлоизолирани по този начин. Още нещо - топлоизолацията е горима, но мазилките в масовия случай са негорими или трудно-горими (клас А и Б огнезащита) и при правилно изпълнени негорими ивици, рискът е овладян. А това, че някой не си е получил подаръка по веригата, е повече от ясно.

Следователно, проверяващите няма представа от работата си или е нямало всичко доло описано или го е имало но само формално за участие в поръчката , а после както дойде. Така,че не философствай много много и виж реалната картинка едно на документи реално друго.

Виждам, че ти липсва компетентност по казуса. Почети малко, ограмоти се и тогава коментирай, но аргументирано.

По време на проверката е имало човек, който не е бил запознат с предварителните "договорености". Позицията му и съответно реакцията му не са допускали останалите участници да си замълчат. Тогава всички започват групово да се възмущават и предприемат действия по "пазене на гърба си", т.е. спират строителството. Следва поднасяне на уверения и гаранции, че всичко ще е както е заложено по проект. Повишава се вниманието кои лица участват и присъстват при следващите проверки и всичко постепенно се връща в установения си ред. Ps. По отношение на негоримите ивици от минерална вата, мисля, че всеки, който е имал продължителен опит с пожарни инстанции, обществени сгради, промишлени халета, както и досег до пожари, знае че това, по начина на изпълнение в тази страна, е "мижи да те лаже". В допълнение ще отбележа, че в моята практика не съм срещал решение за обществена сграда, при което да се прилагат негорими ивици - с това съм се сблъсквал само в промишленото строителство.

Наличието на негорими ивици е изискване при площта на фасадата над 1 000 кв.м. Голяма част от обществените сгради (по-малки училища, детски градини, кметства) попада под тази граница. Обикновено негоримите ивици се изпълняват с каменна вата с плътност над 100 кг/м3 и се дюбелират с метални (негорими) дюбели (които са около 20 пъти по-скъпи от стандартния китайски дюбел за топлоизолация) и който знае къде да гледа, може да ги види преди 2-ра ръка шпакловка. Има изискване и за облицоване на отворите поне отгоре с негорим материал, но то масово не се знае от общинарите и не се изисква за изпълнение.