Предлагат междублоковите пространства да се върнат на етажната собственост

Това няма да доведе до по-високи данъци, твърдят вносителите на проекта от Политическа група 5

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Каквото искате правете, Но установете чия собственост са площите ,на общината ли са ,на живеещите в блока ли са, на държавата, или други собственици. Направете общинска Полиция, която ще контролира как се поддържат площите и реда в тази собственост. Наказание за лошо поддръжка --финансова. Трябва да има ред за да има хигиена и удоволствие от гледката.

Има ли изобщо такива останали ???Общините се освободиха от отговорност,като създадоха етажната собственост /най доброто средство за вражди между съседи...Не искам да мисля какво ще се случи ислед тази приумица

Напънали се, мислили мислили, цели две години мислили, и дошло времето за активиране на политическите действия по избори, изплюли някаква идея. Става, ще се ползва! И ще останете активни политически до следващите избори. Защото не мога да намерят други лица да убеждават простолюдието в политическо разнообразие, но с Едни и същи родители.

Нали сте пьнкари бе. Вижте навремето как Малком Макларен, Ричард Брансон, вивиан уетуд променят мисленето в Англия. Чете историята на Крас. Вие кво правите? Пиете кафе с Боби?

Върнете ми подблоковото пространство ( застроения терен). комунистите ми го взеха за "жълти стотинки".накараха ме да си платя апартамента и сега съм собственик на .... нищо.

Хайде всяка година да избираме Ларго на София и да се редуват кварталите в субсидирането му. Нека първо да е „ген.Стефан Тошев“ – управляват ни генерали, нищо че улицата има вид като че на нея е кацал изтребител или и гасяла пожарна. В Европа, дето сме и ни няма, когато хората гласуват за управа, определят и къде да отидат данъците им – в култура и изкуство, в градоустройство. Е, тогава презаселените квартали и на София ще видят бял ден. Колко несправедливо!

Тия явно си мислят че общината е някакъв върховен орган който разпределя по свое усмотрение собствеността на земята като се облажват най близките.

Не умнико, Законът за частната общинска собственост в момента не предвижда нищо за околоблоковите пространства. Посто те ти казват, че предлагат да се направят законодателни промени и тоя абсурд да имаш право на строеж, но не и да си управляваш собствената земя под блока на прилежащия терен е пълна глупост!

Това е тъпо. Така общината ще вдигне ръце и ще ги остави на хората. А ако хората не са съвестни или нямат средства да ги поддържат?!? Как ще спрат някои, които паркират и газят зелените площи?

Все пак тези междублокови пространства не са ли за общо ползване, не само за общо граничещите с тях блокове?

Не знам защо сте толкова късогледи! Това, което е в момента пред блоковете, да не би да ви харесва? Тая кочина, неясни очертания на трева, остатъци от тротоари, прах през лятото и кал през зимата. Абсолютно правилно е, че общината не е управленец и на нея и пука само до толкова доколкото да ремонтира НДК, Витошка, някое кръстовище , Орлов мост, отново НДК и така наобратно. Всеки 5- 7 години едно и също. Животът ни мина в кал и мръсотия. Тия хора имат нещо в главите си и абсолютно ги подкрепям за идеята. Ако това стане, хората в блоковете ще са единствените собственици на терена, върху който са им построени жилищата. Иначе имаш апартамент, но общината не дава да променяш нищо на терена, но е ине го облагородява. Ей така, на инат. Не можело! Отивайки двора в ръцете на хората те ще решат дали да живеят в разоран двор или ще направят паркинг, градинки, бесесдки , детски площадки. Това, обаче трябва да се подкрепи от държавата и на тия дето се решат на това да им отчислят част от данъците, които само плащаме без да получаваме услуги срещу тях. Тогава, тия пари всеки ще може чрез решение на ЕТ собственост да се инвестират в инфраструктура пред и около блока. С две ръце съм ЗА!

Голяма заблуда е, че "хората в блоковете ще са единствените собственици на терена, върху който са им построени жилищата". Сега огромното множество от собственици на апартаменти са собственици на "идеални части от право на строеж" - един мираж, виртуална глупост. Никога тези, които разполагат с власт над тази земя (разни политически марионетки) няма да я отстъпят, тъй като тази власт е огромен източник на доходи.

Затова когатно има добри инициативи, независимо дали харесвате личностите зад тях по - скоро е доре да ги подкрепим, защото поне според мен са в наш интерес. Да ги принудим да ни чуят.

Искате да ви подарят земята и да ви намалят данъците ??? Ми вие до сега през живота си не сте платили нито стотинка данък и такса смет за земята която ползвате под и около панелните си жилища. И с четири ръце да сте за , това няма как да стане. Общината НЕ Е СОБСТВЕНИК на тази земя.

Да, държавата е, но кое не е ясно. Държавата ще се откаже от собствеността върху застроените вече от частни лица терени и ще им ги връчи за управление.

Кое не разбрахте ? Голяма част от панелните гета Младост и Дружба са построени върху земя собственост на жителите на Горубляне , които притежават легитимни нотариални актове. Тази земя не е общинска , не е и държавна. Няма как Столична община да дарява или продава чужда собственост.

Ами те няма да ви я подаряват или продават. Те ще ви я зачислят само да я поддържате (което е тяхно задължение) докато намерят кой да я застрои. А парите, които им се отпускат за да я поддържат те ще отидат по предназначение. Нали гласуваха за Столична община 1,7 милиарда бюджет, трябва да се измислят и схеми за спестяване на колкото се може повече от тези пари. По-малко градинки за поддържане-повече ДМС за общината.

На тия въздухари всичко им е като музиката, пълна бутафория !

Господа, а Вие следите ли как се изпълняват разпоредбите на Закона за управление на етажната собственост,/ЗУЕС/ не само от собствениците на апартаментите , а и от така наречените "професионални домоуправители" и какви междусъседски взаимоотношения се завихрят там, където има тарикати и нагли собственици, и не искат да си плащат дължимите разходи по подръжка на общите части? Моля, обърнете внимание на този нескопосан закон, ако искате да помогнете на живеещите в жилищни блокове. Чрез него "професионалните домоуправители" стават законни рекетьори на етажната собственост, защото тяхната едничка цел е да получават едни пари, а не да управляват етажната собственост, според разпоредбите на закона.

Улица ген.Стефан Тошев, може да е къса, но благодатна за археологически разкопки. Тротоарът, който обслужва една поликлиника, училища и детски градини и ясли, е от древните 60-години на отминалия век. Майките с детски колички днес практикуват екстремно каране в ретро условия, а съпътстващата кратката улица алейка с люляци крие пластове боклук от времето на десерт Република, когато беше без фъстъци. Като се раззеленят люляците, израсли като магнолии в имение, прикриват слоевете мръсотия, за които поредицата блокове плащат данък смет на общината на глава - тоест много народ, често с лихва. Отделно всеки вход плаща на чистачка, за да чисти и отпред, но алеята стои засметена като пред цигански блок, но кой да я снима? Добрата новина е, че община Красно село тази година няма да вдига таксата смет, за разлика вероятно от централните квартали, които се ремонтират ежегодно като след местопрестъпление, за да се заличат следите… от следите. Крайните квартали в София – радост за археолога на бъдещето!

Въпреки плащаната такса смет на общината, редиците от блокове в крайните квартали са сметища. Давещите се в боклуци трябва сами да се спасят.

Тези общински корифеи , би трябвало да знаят , че земята под панелните комплекси е била частна и никога не е отчуждавана по законовия ред . Съоветно - собствениците не са обезщетени . ОБЩИНАТА НЯМА ПРАВО ДА ПОДАРЯВА , ДА ПРОДАВА И ДА СЕ РАЗПОРЕЖДА С ЧУЖДА СОБСТВЕНОСТ ! За тази земя бившите собственици притежават легитимни нотариални актове.

проблема е че както говорят така си гласуват и не ги интересува хората какво смятат, герберастка паплач оядена.

хораа, не им се връзвайте, поредното прехвърляне на сметки и отговорност и съответно взимането на жилищата ни за сметка от 100лв примерно на блока, на живущите за неща за които плащаме на общината, вижте какви пари се прибират и пак искат ние да им вършим работата. Как при соца си имаше служба за озеленяване и поддържане на целия квартал а сега пак ни товарят, ако във всички общини им се стоварим под прозорците на кмета дали най после ще започнат да работят тия хрантутници.

само че това не са "предложения",а са си направо решения, утре ще ни ги поднесат подписани и влезли в сила за "доброто" на гражданите.

казано на "общински език" това което е задължение на общината,след толкова много данъци и местни такси които ни взимат ,сега ще ни задължат ние да си оправяме около блока, за да ни слагат глоби за непочистване, за хвърлен фас и прочие,различното е че като блока не плати глобата да речем 6м го дават целия на чси и така или няколко ще бъдат одрусани с яки сметки(други пак няма да платят защото всички солидарно сме в купа) или ни взимат жилищата. Това което се мисли в последните години от герберското нс е да те задължават нещо да плащаш, което иначе е задължение на държавата, това е цялото им предложение, все повече прехвърляне на сметки на нас и все повече тормоз какво да ти вземат ако не платиш.

Чудесно! Сега вече ще има кой да поднови прилежащите плочки или асфалтови настилки.

Да вземете, да спрете да строите в междублоковото пространство, а пък после предлагайте глупости.

ми то може, ние примерно бихме искали да си управляваме нашето междублоково пространство и горе долу имаме съгласие какво искаме - но трябва то да се прехвърли като собственост, за да се знае чие е и кой носи отговорност - иначе то си е на общината, пък ти го управлявай и облагородявай, и утре като дойде общината, се почва "ама защо сте сложили това тук, ама защо люлка, а не пързалка, ама защо сте затворили с ограда и т.н.?"...

те били искали!! ми купете си земя и си я управлявайте бе! нещо за да стане твое трябва или да го купиш, или да го откраднеш и да не те хванат!!

ми добре, ама в случая общината не иска да продава, а само някой друг да се набутва с пари и време да се грижи за нейната собственост... ако мине номера...

ба, да се харчат, те искат да им я подарят, а те да я продадат!

Е не, няма по голяма простотия.

Изпитвам сериозни съмнения, относно това предложение. Орташката работа .............нали знаете поговорката. Залага се бомба със закъснител за бъдещи конфликти между етажна собственост и община и етажна собственост по между им. Все пак кой ще осъществява контрола как ще се стопанисват междублоковите пространства и кой ще носи санкциите за лошо стопанисване??? Сега е добре - за всичко се обвинява общината!!!

Трябва цялостно да се преосмисли идеята за прилежащите и междублоковите пространства, иначе си е прехвърляне на топката, което е ежедневието в нашата държава. Но грозната картинка на градските пространства трябва да се промени, за съжаление, ако няма далавера, няма и желание.

Поредните общински тарикати с безмислените си реформи. Витков е зет на генерал Бригадир Аспарухов. Същият, издигнал Борисов за генерал.

целта е ясна- междубловото пространство да се превърне в място за паркиране на автомобили. Тогава и малкото градинки ще изчезнат и нито децата ще има къде да играят, нито възрастните хора къде да поседнат на раздумка навън.

Щото ние оправихме Закона за етажната собственост,та стигнахме до околоблоковото пространство!Тоя закон,никой не го спазва,няма орган ,който да контролира Домоуправителите ,особено платените!Куче влачи,диря-няма!А какво стана с регистъра за асансьорите?А с паспортите на блоковете?Предизборни напъни!

какво означава "да върнат междублоковите пространства" ?? та междублоковите пространства никога не са били на етажната собственост! дори земята под самите блокове не е на собствениците на апартаменти а е отстъпено право на строеж! ако ще ги връщате, ги върнете на хората от които ги национализирахте и експропреирахте!!

Поредната глупост... Все едно колата да си е моя, но други да ми я поддържат и ремонтират. Общината отново бяга от отговорност. Тази идея може да се обсъжда само при условие, че има прехвърляне на собствеността върху прилежащите пространства, но преди това старият собственик следва да я приведе във вид, отговарящ на понятието "с грижа на добър стопанин".

Колко години, все го предлагат...и накрая - нищо.

Според мен, поредното зарибяване. Първо, какъв % се полага на отделното семейство в жилищния блок и от там и същия този процент в между блоковото пространство?. Вижте господа, другарите разрушиха къщите на хората и ги вкараха в панелите и кооперациите. Ако имаше еднофамилни жилища както е в нормалните държави и хората си знаеха къщата и двора, този проблем не би стоял. Знаете на запад кои обитават блоковете, нали!!!!. Целта на бившите и сегашни управници е да се създават конфликти между набутаните в панелите и кооперации хора - с една дума DIVIDE ET IMPERA!!!!. Комунизмът под друга форма продължава.

Ами че те, етажната собственост (или поне по-нахалните техни представители) си управляват междублоковите пространства и сега. При нас си сложиха бариера с дистанционно и само богоизбраните от входа влизат в градинката зад блока да си паркират колите. Разпределиха си дистанционните по приятелски, балъците от входа да плащат отпред Зелената зона. Тези отзад са без стикери за Зелена зона. А със сигурност това пространство е общинска собственост.

Че подайте жалба бе, балъци наведени.

ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ИСКАТ САМО ДА ЛАПАТ ДОКАТО СИ КЛАТЯТ М*ДУРИТЕ!

Бля, бля, бля!!!!!!!

Междублоковото пространство е грижа на общината - да направи пътечки, да озелени, паркинг, детски кът, беседка ... по този начин общината се освобождава от тези си задължения. Всичко това трябва да се поеме от живущите в блока, а нали ние притежаваме само въздуха, а не земята???

И понеже общината няма никакво намерение да харчи пари за тези междублокови пространства , Ви се дава възможност вие да го направите със Всем законно. Щото аз опитах да го направя, като монтирах една люлка и една пързалка и веднага ме глобиха от общината с мотива ,че не е законно. Само, че българина ще направи друго. Ще разчертае междублоковото пространство, ще си избере парко място и ще си напише номера на колата върху асфалта.

Цял живот популиски кьорфищеци и така си живеят щастливо тези лица.

Поредните шмекери изпълзяха и търсят балами.

Сбогом градинки и междублокови пространства , всичко ще е гаражи и прозорец в прозорец. Дано поне остане място за климатик между сградите.

Пълна глупост. ЕС не може да управляват входовете си та и между блоковете. Ще има още по голяма разруха и паркинги навсякъде

Поне ще е по-чисто и красиво! За съжаление голяма част от българите имат стремеж към чистота, но не я прилагат, особено на улицата!