Коментари - Преди зимата дървата вече струват над 100 лв. за кубик, въглищата - 350 лв. за тон | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Най-евтино е на ток, малоумници! Просто вместо да давате хиляди левове за цигари на година например, си вземете хиперинверторни климатици и не се занимавайте с дърва, боклуци, сажди, печки и т.н., като праисторически хора... Олигофрени! В навечерието на 2020-та година още бухат печки с дърва, да се тровят......

Преди имаше един пенсионер, дето е бил горски, та той каза, че България е богата страна, но благата не се разпределят към народа. Не мога да твърдя че сметката му е била абсолютно точна, но по неговори думи имаме толкова гора, че всеки Българин трябва да получава по 150лв на месец от нея. Жалко че медиите го скриха и не можа да обясни това при сегашната експлоатация или при засилена такава е. 100лв за кубик, при условие че е екологично гориво, което пак усвоява CO2 - цената има как да е на половина!

От кога е тази статия? "Ако зимата е студена като сегашната" Хаха октомври е над 20 градуса хахахаха

От кога е тази статия? "Ако зимата е студена като сегашната" Хаха октомври е над 20 градуса хахахаха

да се маркирани!

Тоз пък друг прост. Печката на дърва може да даде 8kW топлина за час при - 10 външна температура. Климатика не може. Не всички имат доходи и добре отоплени жилища. Отиди и кажи на баща си че е направил грешка, като се е проварил в живота и е създал неблагодарно лайно което не може да изрази правилно мнение, а решава да обижда хората на малоумници, само при вида на снимка на каруца с дърва. Разбирам че временно живота ти е дал, но нали знаеш че в даден момент ще вземе!

Човекът си е прав. Не виждам кое му е евтиното на 1200 лева за отоплителен сезон. Пък тия с дървата нека си ги хвалят. То и някои хора с парно си го хвалят.

Реалната цена на 1куб./м нарязани и нацепени дърва е 163лв., тъй като никога не се продават на реален кубик, а обикновенно се продава 0.70куб./м. Това е масовата практика... Няма никакъв контрол... Така,че тази статия не е коректна! Българският кубик е 0.70???

Тоя киловат час много скъп бе. Какво става в България? Във Финландия след пренос и начислено ДДС плащам 10-11 евро цента. Хиените там явно здраво жулят...

Живея в кв. "Кичук Париж", Пловдив. Тук никога не е имало ТЕЦ (слава богу) и никой не плаща някви измислени такси "мощност", "сградна инсталация" и т.н. форми на легален рекет. До преди 3 години като повечето хора от квартала и аз отоплявах апартамента си с камина с водна риза, като хола сеотопляваше директно от камината, а в другите стаи имаше радиатори. Камината също загравяше и водата в бойлера. Така сметките за ток през зимат ами бяха около 60лв. на месец. Докато дървата струваха 50-60 лв. за кубик имаше смисъл да се отоплявам на дърва, понеже на месец изгаряхме кубик и половина-два и така заедно със сметката за ток на месец плащахме не повече от 200лв. След като дървата скочиха сложих инверторни климатици. Сега плащаме около 250лв. на месец ток през зимата. Е, за 50лв разлика наистина не си струва хамалогията и мръсотията на дървата.

Пещерняци.

Умишлено ли пропускате газта? Друг е въпросът, че отказахме да стане и по-евтино...историята всички я знаем.

И аз живея в тоя квартал и се чудя на всички на дърва и въглища, толкова ли са богати ;) Ние сме на инвенторни климатици, топлим 2 от стаите, сметките са ни между 90 и 130 лв. на месец - и то за всичко, не само за отопление, отоплението ще дойде на 50 до 90 лв. на месец - най-много до 350 лв. на сезон.

Преди двайсетина години брикетите струваха около 67 лева за тон, дървата бяха около 20-30 лева за кубик. Когато брикетите станаха 200 лева, т.е. утроиха цената си изчислих, че вече няма никаква сметка, освен това съседите ми ми на горния етаф а и други над тях се отопляваха в продължение на 7-8 години от топлината от комина и бяха мното доволни, но реших да им прекратя удоволствието на мой гръб, защото по два-три часа на ден се занимавах със зареждане, палене, поддържане и почистване на печката. 350 лева за кубик брикети е повече от петкратно увеличение на цената на дребно. Кой е луд да дава толкова пари?

Все още е евтино като се знае каква е енергийната политика на държавата пред последните 10-12 години. Ще стане доста по-скъпо скоро, важното е да има енергийна независимост.

Добре че сме на Топлофекация, да се свети името ѝ, Амин!

Не МУ клати държавата сега. Когато построи хъба и Хемус може...

Но виждаш коне и каруци, нали? Кой има коне в България?

Климатикът в отоплителен режим най-добре работи при ниски положителни температури и в най-добрия случай до около нулата и то ако е качествен. При отрицателни и силно отрицателни температури или не е ефективен или изобщо не работи. Тоест когато най-много ти трябва ще те предаде. И ще ти трябва някакво отопление. Вариантите са на ток, газ и дърва в различни разновидности, течните горива са извън класацията. Познай кое е налично в регионите, отдалечени от големия град, където ако задуха виелицата и тока спира, многознайко

Прекрасна снимка от съвременна България.

откъде?

При използване на термопомпа (или климатик който всъщност е термопомпа въздух въздух) електричеството е най-изгодното отопление.

Климатикът има температура под която не работи и близо до която не работи ефективно ... ако се използва за отопление

И колко струва тая торпила-помпа-чудо?

Ако: дървата не се крадат; спазват се изискванията за изкастряне на издънките и залесяване след сеч; в цената се включи гърбенето, свързано с рязане, цепене, мъкнене и т.н.; включат се щетите от дишането на смрадта, ще е най-евтино, ама някой друг път.

Интересно ми е понеже никога не сьм ползвал такова нещо, колко вуглища и колко дьрва трябват да изкараш зимата в БГ-то (Ноември до март?). И кьква порода дьрва?

Къща ли, апартамент ли, колко етажи, колко стаи, каква квадратура, изолация има ли, няма ли, водна риза, въздушна риза, колко човека сте вътре, 24/7 ли ще гори или не. В зависимост от всичко изброено по-горе - от 3 до 15 кубика.

твоята колиба и тази зима ще я огряваш с горене на гуми и пластмаса.

Повечето неща имат плюсове и минуси. От гледна точна на ефективност, вариантите на термопомпа са най-ефективни. От тях най-ефективен е варианта вода-вода (но трябва да си върху подпочвена река ;) ), а най-разпостранените въздух-въздух и въздух-вода също са твърден ефективни. Проблемите при послените са, че първо - не са ефективни при по-ниски от -20 градуса. Средната зимна температура за София е +1, така че този показател не е чак такъв проблем. Другия е, че ако ти спрат тока, не може да разтичаш на батерия. Ще ти трябва генератор (=> губиш ефективността) или друг източник на енергия.

Добре, че климата се промени вече и то зима почти няма; Дори в София 2-3 седмици е мега студ, останалото време е около и над нулата. Що се отнася до отоплението, това зависи най много от това къде и какво ще отопляваш. Апартамент ли е, къща ли е, насред града ли е, на село ли е, има ли изолация, можеш ли да си позволиш да топлиш по-малка площ, в града ли си и т.н. Например - Ако си в града и до теб има ТЕЦ - това е истината. Ако няма, може с климатици (което дефакто е термопомпата). - Ако си в къща - геотермална термопомпа, пелети, газ. Няма смисъл от климатиците, пък и ще трябват няколко. Дървата и въглищата са си примитивна схема - хамалогия, мърсотия, смрад, пушек и т.н.м но по-евтино от тях все още няма :/

Приемам коментара ти - само две уточнения - сегашните климатици/термопомпи работят (поне) до -20. И запазват ефективността си (x4) до -7. Другото уточнение е, че се инвестира много в разработки на все по-ефективни термопомпи. Така че очаквам това да е бъдещето на отоплението. За спирането на тока съм съгласен, че е най-големия им минус. Също така, не е възможно (поне не и лесно) с ток да затоплиш една изстинала къща. (простата причина е, че всички уреди на ток са разчетени за конкрената ситуация. Затоплянето изисква в пъти повече енергия)

Пелетите са удобна алтернатива на дървата и въглищата - не се занимаваш, почти няма пепел, пушекът е доста "чист" (не смърди маалата'). Но са си по-скъпички. Също алтернатива на твърдото гориво е газьолът (абе, нафта), но то е за по-големи сгради. Ако сте в кооперация например в малък град без ТЕЦ, може да имате локално парно в мазето с течно гориво.

Спокойно, Бойко каза, че ще качи пенсиите с 6%, което на пенсия 200 лева си е една сериозна сума от 12 лева. Гласувайте пак за нас!

Гений, ако сего успееш да обясниш смислено разликата между инверторен и хиперинверторен климатик, аз ще ти купя един какъвто пожелаеш. Но мисля ,че си само чул недочул нещо. Но пък си "отворен", възпитанието не ми позволява да добавя -- отзад.

Хиперинверторът си е инвертор, другото е маркетинг за моделите с висок COP.