Коментари - Празникът на Еленския бут отказа мнозина от постите (галерия) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ей такива новини всеки ден да има,а не само са асфалт и суджук да има

О, 3-дневен празник :) Да им е сладко! Постите са за болните ;)

По скоро за бедните. католическата църква и много други течения в християнството пропагандират умереност и смирение(баланс), а не пост. Въпреки че, науката отдавна е доказала опасностите от прекаляване с холестерол и червени меса.

На всяка сергия и тия део дават бутовете - всичките цигани ! НЕ МЕРСИ !

Верно е китен този планински градец, особено в хубаво време, защото зимата е доста студена но пък пролетта е бяла много бяла със цъфналите джанки и белите стада от детството ни....

Нямаш на представа колко е китен Еленския Балкан. Не отстъпва нито на Пирин нито на Рила, но някак си няма късмет, като забравен дори от боговете. Дано им изпратят некой бут да се сетят и за Централен Балкан.

То и без това всеки се пише християнин само като дойде коледа или великден, най вече като купи нещо с намаление от промоциите

Колко е солен този бут......мани мани. .Само за хипертоници за последно сбогом, за изпроводяк де. Изяждаш половин бут, гушваш букета е скачаш в съндачето. А за младите е ок.

Нека има повече такива традиции, които съхраняват българския дух. Но, истината около еленския бут е отдавна ясна: този деликатес се произвежда от години в месокомбината Горна Оряховица. В градчето Елена отдавна няма месокомбинат и ако все още може са опитате този уникален деликатес, това става само ако имате местен приятел, който прави такъв бут в дома си, и в много малко количество. Вижте етикетите по сергиите, ако сте там днес и утре, питайте еленчани, и ще се уверите сами, че елински бут в Елена отдавна няма!!! Но пък, традицията остава, и дори горнооряховски, "еленският" бут си е страхотен деликатес. Наздраве!!!

Покрай Суджукгейт Целуфку каа чи ни ял суджуци, ама така кът му глеами тонажа....

Пържи се с домати и се яде с хляб. Никакво вино няма в обичая. Може и суров да се яде.

врачанския дял на стара планина,но ние тука знаем как да пием и мезим,но не си предлагаме дъното за пари

ПРЕЗ ПОСТИ С едната ръка се кръстите с другата прелиствате Капитала и благославяте Ленин

Кое по снимките е притеснително?

враца и перник докато не развалите хубавата работа не можете

Колко низко е паднал народа вместо да се наслади на хубавото време и хубавата природа на чудесния Балкан който крепи не само нас ами и целите Балкани но отгде толкова акъл у нашенеца.

Дано Еленския бут не е като Златоградското чеверме под егидата на Цв.Цв. - почти сурово жилаво овче месо за 40 лева килото с кокала барабар...... и скара с магазински замразени кюфтета по 2 лв бройката... булгаристанска работа .... по добре да хапна една една риба на скара със салатка.

хубаво е да виждаме повече такива празници на патриотизма и и българщината - ядене, пиене, ядене, пиене...за истински родолюбци

Само че ние си правим хубавата работа, а такива като вас дето сте поклесари ядете боя и после скимтите във клюкарника колко сме лоши че биеме поклесарите

Да ви е.б.а майката!

Нямат си Фандъкова да им махне паветата, а по стар стил постите още не са почнали, започват на 28 ноември.

Всъщност истинската история на еленския бут и културата ни е свързана с живот в хармония с природата. В частност това с бутовете е начинът на запазване на храна и разумното ѝ използване за дълъг период време. Осолява се цялото заколено животно, като бутовете и сланината най-силно. Има си ред на нареждане в коритото или буре, за всяка част, а след време си има ред на готвенето.

Така е, повечето.

Ранъта праи борбъта!

май ще го обръщаме на Моята борба...

виното от боровинки! Ако е истинско - евала!

асансьорите летят, летят в космоса чак!

Мисля, че названието не идва от някой месокомбинат, а от традицията и майсторлъка на еленчани да приготвят свинския бут. Та... за това е еленски бут:)

ТРИ ПЪТИ СЕ ОПИТАХ ДА МЕЗЯ В ТЕХНИТЕ КРЪЧМИ И ТРИ ПЪТИ БЕШЕ ОГРАНЕНО.ДА СИ ГО ЯДАТ!!!

В София няма да чуете каба гайди или народна музика.Там са претопени и не знаят какви са. Шопи, гастарбайтери или роби

Оо,боли,много боли глава да знаеш. Вино от малини,боровинки не е за ценители,като ракията от смокиня и от акация и главата пак боли много,от захарта. Ракия и вино от грозде,това са пили боговете.

Изместиха празника заради ши баните местни избори,ходил съм два пъти,все е уикенда след Димитровден и тази година прескочих със съпругата,прекрасно време гледам няма никаква атмосфера,да ти замирише на сушена свиня,питам местните,аа не господине средата на ноември заради изборите,пица в Търново хапнахме и на връщане през Джулюница,на Котоошу селото,там път няма да знаете,времето е спряло,цигани,цигани,пълчища...бог да пази България!

то това хьбаво ама от кьде е месото? Франция, Италия или Китаи?

Хапчетата?

Ами лошо няма. Авторът и е имал някои не лоши идеи, особено към етносите в частност.

В Чехия 200 000-ен митинг за по-добро бъдеще, тука говедото тъпче еленски бут по време на пости, мляска и попръцква..

Ти нали "постиш" , кво те бърка?

Именно!

е по друг обичай, ама като се комбинират двата и става яко!

Аха, хем Бог да пази България, хем българите да се угаждат на небцето по пости. Как да стане?

Еленски бут от СВИНЯ! Нали правилно разбрахте!

Е това е то по български," Бог да пази,ама извинявай дето ние Твоите разпоредби няма да ги спазваме! " Както е казано "Им же Бог чрево"

Те ни отказаха от вярата

Познавах една християнка, която не правеше разлика между молитва и транс, а баща и, и говореше че и трябва мъж, и се имаха за религиозни!

бут от Еленския Балкан = Еленски бут Карловска луканка = не е луканка от Карл Велики, а от град Карлово. Знам, сложно е!

Защо лъха на комунистически патос от статията?

Но все пак, вече не е еленски по произход, а горнооряховски. И не се произвежда в Елена.

.

Когато бях жив....В Свещеният Български език нямаше ТУРЦИЗМИ както майсторЛЪК. Разбирам, че за пишещите статиите Българският език не е "майчин", но вашето си е жив ташаклък.

празнуваш на 1-ви януари....отроднико?