Празник на българския език, дух и култура: ето как честваха 24 май малки и големи

Живейте и работете така, че Хилендарският монах никога да не задава въпроса "поради що се срамиш да се наречеш българин", апелира към студентите държавният глава Румен Радев

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Как се сещат за българския език на 24 май, а през всичките останали дни малко или много го осакатяват - изчезва женския род, вече няма учителки, а учители, няма журналистки, репортерки и т.н. Преди малко прочетох на интернет страницата на БНР "кметският наместник ....разбрала".Смехотворно, да не говорим колко глаголи се заменят със "случва се" - май нищо повече не се провежда, осъществява, изработва, планира........Дали не ни превръщат в псевдо-американчета, с 300 думи в речника с това опропастяване на нашия богат и красив на изрази език?

Хора,призовавам ви да посетите Северна Македония ! Атракцията е велика и неописуема! Никъде другаде по света няма да видите толкова прости хора събрани на едно място! Отидете и вижте - забавлението и смехът са гарантирани!

Време е МАХНАТ Новините на Турски език по държавните телевизии.. ПЪРВО, Мюсюлманското Турско РОбство СВЪРШИ. ВТОРО, ДПС падна от власт, и българи УПРАВЛЯВАТ България.. Турците да си търсят правата при Реджеб Ердоган и да приказват на турски език в Турция..

на 24 май българите празнуват двапаметта на двама византийски чиновника изпроатени в дубровник да прокарват ромейските интереси! благодарение на тяхната дейност няколко десетилетия по късно държавата ни е завладяна от империята и в продължение на 200 години ние им плащаме данък, което преди е било обратно! а няколко столетия по късно българските будители дъъъълго се борят да отделят църквата ни от властта на гръцката епархия! ликуй, народе продажен незнаещ собствената си история!!

Опа, фатмакът пробва да се еманципира от отрочетата си кокорчовци и сега се мазнят с герб (Пловдив традиционно е анти-бсп) чрез областния управител. Лошо няма, ама да внимава кога и на кого вири юмруци.

Учат ли българските деца кои са Кирил и Методий, къде са родени, какви са рождените им имена, къде са учили, кой им възлага мисията за азбука, каква цел е имала тази мисия, каква азбука са създали (Глаголица или Кирилица), къде се използва тази азбука, кой всъщност създава Кирилицата и къде, и т.н. Време е истината за Кирилицата да излезе на светло и да празнуваме на 24 май създаването на тази азбука, и да говорим за делото на истинските създатели -учениците на Кирил и Методий, а не само за Кирил и Методий.

Постижението на Кирил и Методий (и техните ученици и последователи) е превеждането и адаптирането на Библията на език разбираем от българите и останалите славяноезични народи. Кирил и Методий създават нова лексика, въвеждат нови непознати дотогава понятия. Азбуката (знаците) е допълващо техническо улеснение за по-точно записване на новите понятия.

Срам ме е от Радев пръйдльото

Прекрасен празник е 24 май , на мен ми напомня Ученическите години и на този ден ставаха червени черешите и след манифестацията бягахме на лозе да ядем череши , приятни мигове и изцапани потници пълни с череши , това са спомените ! Защо тази година не пратиха Делегация за 24 май в Москва , така щяхме да утвардим че Азбуката е дошла от България и Православната Вяра , Тъпаци ни управлват , политика Колтура не тика , а прави Омраза ! Кирчо и Кокорчо няма да са вечни , след година и друга пак ще пращаме Делигаций в Москва !

Току-що същото споделих на съпруга ми. Много обичах тази манифестация. Прекрасно време, слънчице, цъфнали цветенца, фонтани, първите ягоди и череши, усмихнати хора, общуване, смях...След манифестацията срещаш близки и познати, отиваш в градската градина на разходка, в съседните села имаше сборове, всяко селце си имсше регионален празник и хората се събираха, имаше стрелбище, ароматни цигарени дъвки, дъвки с картинки, захарен памук, сергии с разни красиви джунджурийки... Ех, все едно живеехме в Рая !!! Беше весело, спокойно, щастливо, безгрижно, усмихнато... Гордо манифестирахме и пеехме ! Бяхме грамотни, четяхме, познавахме както историята си, така и литературното ни творчество, богатството на езика ни ! Сега е точно обратното... Сиво-тъмно, опростачено, грубо пренаписано, озверяло, неграмотно...

Това е самата истина - вярвам Ви, наистина! Нормално е да тъжите за младостта си. Но днес младите имат други стремления. Навярно не знаете, че това блаженство се дължеше и на три фалита на НРБ. И именно тази безметежна икономическа система (за тоталитарната политическа система не искам тук да говоря) бе причина за мизерията пред 90-те години. Сега се радвате на добър икономически статус и свобода на словото благодарение на развитието ни, вкл. и защото сме в ЕС.

Есесовецът (въоръжен) - нямам време да образовам! Това са въпроси за първи клас! Там е мястото да задавате тези въпроси - тук се разискват важни теми за образоваността (днешният ден го предполага). А и с представители на паропровоенните сили на нациския режим на Хитлер отказвам да разговарям (въобще как Ви позволят да използвате такъв "ник"?!).

Бахти и тъпотиите ти. Ти си бетер партиен секретар...Какъв добър икономически статус и свобода на словото ти се привижда чак ? И никой не тъжи по младостта си, все още сме млади, тъжим по хубавото, спокойното, уреденото, безгрижното. Ако сега живеехме по-добре, никой нямаше да се обръща назад и да тъжи. Но много куца се оказа демокрацията ви, бутафорна като мизерните ви душици. Навремето сте ни набивали соц пропагандата, днес сте пишман демократи и същите тъпотии плещите, само сте извъртели гъза. Утре, ако се обърне палачинката, пак ще сте със силните на деня и ще сте първи русофили... Гнусни измекяри ! Все такива като теб знаете кой как трябва да мисли ! Иначе все за демокрация се борите !

Партиен секретар ли?! Такива станаха "капиталисти" - аз не съм капиталист, а, смятам, образован и успял в своята Родина гражданин - със своя труд, образование и труд. Е, лош ли съм?!

Още с кацането на самолета е така. И завистливите пачи на митничарите са ухилени като хиени. И на тръгване същото..

А бе защо "братски Киев" не празнува 24-ти май, а "вражеска Москва" празнува, като нас? Някой май иска смяна на културно -цивилизационното си място, а!

А нищо ли няма да ни кажеш за любимата ти функционална неграмотност ? ))))

Грешка.Коментарът е към 123

Вече нищо не мога да кажа - функционалната неграмотност е очевидна, но не е грешка, както някой се опитва да я представи! Това, че някой пише на родния си език, още не значи, че го разбира и смислово може да изкаже логична мисъл.

То ти и по принцип нищо не можеш да кажеш. Войнстваща посредственост.

"Войнстваща посредственост" - вече говорим против Путин ли?! Определете се един път за винаги!!!

Щото натресените ни нови братя и сестри от Украйна и САЩ са ни толкова братя и сестри...

Наистина, бяхме позабравили този филм - пропагандистки. Добро четиво за прокремълските "патриотарчета", "най-учените в целий мир". https://www.mediapool.bg/makedonskata-tema-i-ruskata-psevdodokumentalistika-news335913.html

А нищо ли няма да ни кажеш за любимата ти функционална неграмотност ? ))))

Няма смисъл вече - мисля, че и неграмотните вече опознаха това състояние на мисловния процес. Стига за днес безплатно образование! Утре отново - следете следващата "серия"!

Честит празник на славянската писменост, култура и книжнина !!!

Наздраве !

Наздраве !!!

Наздраве, Сандьо!

Ние си ги избрахме, ние ще си платим глупостта, която направихме. https://afera.bg/wp-content/uploads/2022/05/KIRO330.jpg

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК на БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ и КУЛТУРА ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ БЪЛГАРИЯ ще я БЪДЕ и ПРЕБЪДЕ

На славянската писменост, но сега е модерно да се изопачава историята ни. Нима не пишат на кирилица и други ?

русофилистичните дебили да не празнуват. все пак тоя на който са лапнали хуят им каза че писмеността е Македонска а македонците са отделна раса както вече знаем

Уф, аман от една и съща плоча до откат... Щото пък бай ви Дъно ви брои за живи ? Та толкова сте възмутени от Путин. Да не говорим, че братята Кирил и Методий са родени в Солун и са гърци.

еми ходи празнувай с Путьо гръцката азбука тогава путинопитек такъв.

Ми що да не ида ? С бай ти Дъно ли да празнувам ?

Днес празнуваме празника на масонската писменост и култира и нейните братя Кирил и Кокорий.

И най вече на славянската писменост... Но сороските мастии ток ги удря, като се спомене, че сме славяни и сме част от славянската общност.

Нещо българско, от българин: .... Понякога ще идвам във съня ти като нечакан и неискан гостенин. Не ме оставяй ти отвън на пътя – вратите не залоствай. Ще влезна тихо. Кротко ще приседна, ще вперя поглед в мрака да те видя. Когато се наситя да те гледам – ще те целуна и ще си отида.

Това е написано от МАКЕДОНЕЦ.

Да, написано е от "македонец", тоест БЪЛГАРИН.

Е да де. Нали като се изкъпи един македонец става чист българин

Хора,призовавам ви да посетите Северна Македония ! Атракцията е велика и неописуема! Никъде другаде по света няма да видите толкова много прости хора събрани на едно място! Отидете и вижте - забавлението и смехът са гарантирани!

България 3 пъти е била под робство - византийско, османско, и съветско. Така че в момента ние живеем в Четвъртата Българска Държава. Затова националният ни празник трябва да е или някой духовен празник (24. май), или началото на четвърната ни държава (10. ноември). 3-ти март (началото на Третата Българска Държава) просто няма място като национален празник.

Сега доброволно живеем в американско и еврогейско робство. Убори ме!

"Доброволно" робство няма, троле!

Как защо, защото сме се преклонили без бой е съпротива.

На кой си се преклонил "доброволно", троле?

Да. В твоите очи съм трол, защото защитавам българското и българщината. За разлика от теб аз мога да кажа, да воювали сме с Русия. Помним подвига на генерал Жеков. Но ти никога няма да признаеш, че британци е американци бомбандираха София. Никога няма да признаеш слугинажа на българските политици към Козяк. Така че, да. Трол съм на българското и българщината. И съм горд с това.

Защо минусите? Аргументи нямате ли?

В Квебек при все че Канада е двуезична нямаш право да регистрираш фирма с англииски думи. А у нас... Защо се пише навсякъде на англииски. Тъпо продажно племе.

Ето ти един западен пример за...демокрация. Но нашенските сороски мастии лаят ли лаят против всичко родно и българско !

ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, ПИСМЕННОСТ И КУЛТУРА. ВРЕМЕ Е ДА СТАНЕ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК ВМЕСТО 3-ТИ МАРТ.

А бе, тебе НАТО ли те е освободило? Деба подгласниците ви. Утре когато Китай стане доминираща световна сила будисти ли ще станете за да сте удобни на новите силни?

Добре се подчертава, че азбуката си е най напред българска което си е самата истина, а не славянска, но има ли още смисъл термина "славянска книжовност"? Колко от така наречените славяни ползват само частично или отдавна изобщо не ползват тази писменост? Много наши съвременници произхождащи и живеещи в славянски държави изобщо не познават славянските букви. От друга страна в политическите среди доста се спекулира с това славянство, като силните на деня се опитват да го присвоят като тяхна заслуга, за някакъв принос към обединяване на различни народи. Славяни реално е езикова група, а не етнос и това не изключва родствени връзки, но не означава непременно общи или близки историческа съдба и развитие, а в някои случаи раздялата се е случила преди хилядолетия и след такъв период общия етнически произход е доста размито понятие.

Точно така! Опитват се да вменяват, че в средновековните български текстове думата " словен" се е използвала в смисъл на хора с родствени, генетични връзки. А тя се е използвала в смисъл на грамотен човек (който може да пише и да чете на български). А "немец" (от ням) се е използвала в смисъл за неграмотен.

А оправиха ли пощите,!!! Или дядото с еконтите , продължава да лапа ?

24 Май-най-българския празник!Даваме азбука на Русия.Даваме Православие на Русия.ФАКТ! ФАКТ! Г-н Путин,придържайте се към Истината-Азбука и Вяра от България.Това и голямата ИСТИНА.ФАКТ!

Дал си мушмули. На тебе Византия ти ги е дала, тя ги е дала и на Русия.

Дрънкаш глупости. Християнството Византия ли го създаде? А глаголицата и кирилицата гърци ли ги създадоха?

Да, православието в дело точно на Византия. Формирано и опазено от нея. На никой друг.

"Българите и руснаците са различни манталитети, различни начини на мислене, имат различна ценностна система. Ние не сме близки народи, не се познаваме, не сме живели заедно, нямаме общи вярвания." Напълно мога да потвърдя. Руснаците са северняци, ние сме южняци - огромна разлика. Освен това руснаците са колективисти, ние сме индивидуалисти. Но пък имаме много общо с другите балкански народи, както и с украинците донякъде.

Както се пее в една детска песничка "...буквите от А до Я носят вечна светлина... Вслушайте се в съвременния български език - прилича на цигански, само че вместо смесица от индийски и български думи е съставен български и английски. Всеки който използва чуждици убива езикът ни и ни унищожава като народ, защото езикът е единият от стълбовете на самосъзнанието наред с религията.

Но като се замисля, по е редно празникът да е посветен на учениците на Кирил и Методий. Първо - Кирил и Методий не са българи! Половин славяни са и повече византийци.. А по тези времена все още е имало ясна разлика кой българин, кой славянин, кой византиец. Второ - на практика те са византийски служители с византийска мисия насочена директно срещу влиянието на католическата църква в земите на бохемия и моравия, където се сблъскват интересите на Византия и папата. Трето - Кирил и Методи не идвали в България, освен пътем. Не са имали интерес! Защо - България е покръстена само преди 2-3 години (861г.) и все още цялото богослужение се води на гръцки! Църквата е изцяло под влиянието на Византия и византийският император е нямал никакво намерение да прави богослужението на български (старославянски) и да учи съседите си варвари на четмо и писмо! А подобна мисъл едва ли е минавала през главата на Кирил, който като висш служител и завършил Магнаурската школа много точно и принципно е защитавал византийската политика! Нещата приемат друг обрат, когато след папските гонения извършвани от католическата машина, останалите живи ученици на Кирил и Методий намират убежище и благоприятна почва за новата азбука в новопокръстена България! А тук Борис първи е има вопиюща нужда да направи единна сплав от все още делящите се на славяни и българи! И който не е бил съгласен - " него, жена му, децата му и целият му род..." Та в същност на този празник трябва да се почетъ!т преди всичко Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава! И разбира се Княз Борис първи!

Пак нещо не разбирам. Защо материалът започва с Радев. Ние нали сме парламентарна република, а не президентска! Кой е той,че непрекъснато ни го показвате!

Aza6to trebva da se 4estva tozi den. Hobavo - prazdnik na piemenosta ama da si go 4estva darjavata. O6te malko i da varnat manifestaciiite kato pri bai To6o (ve4na mo pamet). Az vnaprimer prazdnuvam samo moite si praznici. Ko po hubavo ot tova da otide6 v Biqd, da fane6 ne6to mlado za eban, da farga6 salfetki do zori. Drugotomi e omrela rabota.

Как да ти обясним защо е нужен празник на писменноста и културата като нито си грамотен, нито си културен? Виж си диарията която си пльоснал !

Sore brad, az taka si pi6a. Nqkakvi probleme li ema6 s tova? Ne moga da pi6a na kiril - ne mi e odobno. Taka e mnogo po barzo.

Нямам проблем защото дори не го изчитам докрай. Ще използвам един цитат: " Да пешеш на Шльокавица е като да пишеш на стената с лайна. Чете се , но някак си не е красиво.

Празник на българската култура ........ остана само празника, културата я няма! Едната част от т.н. "народ" се интересува само от чалга, а останалите дето се смята за "по-интелигентни" са фенове на сатанинско подобие на музика наречено "метъл" . Е, има и трети, дето се мислят за истински българи и са фенове на т.н. "фолклор" , дето не знам защо така се нарича, защото няма нищо общо с фолклора, а представлява малко "по-така" обработени кръчмарски песнички в ресторантьорски соц стил . Другото е някакви гейски изцепки, като "пърформанси", "инсталации" и т.н.

Много ти разбира главата от метъл.

Българите и руснаците са различни манталитети, различни начини на мислене, имат различна ценностна система. Ние не сме близки народи, не се познаваме, не сме живели заедно, нямаме общи вярвания.

И в каква връзка го казваш това? Или плащат само за мнения срещу Русия?

И кой език е най-близък до българския ? Слочаенос ? Колкото и да ми се правиш на европеец - си си прост балканец, по-близък до Изтока, отколкото до Запада.

До Вие Отворко, кой е официалният език в предруските княжества и Русия до Иван Грозни? Кой е бил основният говорим език в Московията до Петър Първи, след което той налага т.нар. славянски? Не беше ли угро- фински? От къде тези хора копират дори структурата на държавата си- боляри, болярски съвет, княз, цар?

България е обединена и въпреки кризата ще пребъде! Русофилите само гледат отстрани като небългари.

Ако се вгледаме назад в годините и в миналото, ще видим че никоя друга година 24 май не се е празнувал с такава помпозносст, показност и размах, както тази година. Никой политик не се сещаше дори за светите братя Кирил и Методий и за славянската писменост. Тази година обаче нещата са доста различни - световна икономическа криза, инфлация, скъпотия, безработица и за капак на всичко и война, Украйна, Путин и така нататък. Идеята тази година е пределно ясна: парадност, показност, всенародни тържества, радост, смях и веселие. Удовлетвореност и нескрита гордост от празника. И в челните редици, разбира се - нашите първи държавни, партийни и политически лидери и ръководители. Нашият неповторим и високо отговорен БГ-"елит". Накъсо казано: дайте да покажем колко са задружни и сплотени народ и политици. Какво единение, единомислие и целеустременост. В кризата всички сме заедно - народ и политици. Как заедно посрещаме трудностите и предизвикателствата на нашето време. Ако всичко това не беше толкова пошло и жалко, щеше без съмнение да бъде много смешно и комично.

Наистина сме обединени и ще бъдем заедно в кризата предизвикана от Русия.

Мунчо, ти ли си, бре?! Днеска що не покани на празника твойта шефка Херо Мустафа???:-))))) Бива ли такова нещо - всички сте там в първите редици, а генерал-губернаторката на колонията я няма. :-))))))))

Vav ,, izika vi vashia,, imate vie barem edno 600 turski dumi..... no balnuvate vie za 4ist balga. izik.. Tatarsko pleme... amma xaaa

Само дето тези думи са с ирански произход, а не турски. И не си от Хасково, а от руското посолство.

Изобщо не ми бърка никъде. Знам достатъчно неща по този въпрос. Които точно тук няма да напиша. Почти всички антибългарски коментари в интернет са дело или на руската пропаганда, или е свързана с различни либерални НПО- та.

ОТ ТОВА ?

Българският език и българския лев са уникални!!! Само в България!!!

ОТ ТОВА ?

Какъв празник?! Работя до вечерта, обичайните заподозрени работят с нас - нокой нищо не отчита, като празник, фирмите жулят на макс и ние покрай тях. Иде с едно тесте заявки и нагло ме подпитва, защо не отчитаме празника. Ами заради такива, като тебе, отговарям му. Тази сутрин, гледам , из града цветя, балони, подготвят се за нещо, аз настъпвам педала, да не закъснея за целият си работен ден.

2022-05-24 13:38:03 Време е (нерегистриран) Време е за референдум и обявяване на 24-ти май за НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК. --------- ТРЯБВА ДА БЪДЕ 22 СЕПТЕМВРИ (5 ОКТОМВРИ- СТАР СТИЛ) - ЕДИНСТВЕНАТА ДАТА, КОЯТО РЕАЛНО БИ ОБЕДИНЯВАЛА , А НЕ ДА РАЗДЕЛЯ ! ДРУГИЯТ ПРАЗНИК СИ ОСТАВА 24 МАЙ! ВСЕ ПАК "НАЦИОНАЛЕН" ТРЯБВА ДА БЪДЕ НЯКАКЪВ ПРАНИК СВЪРЗАН ВАЖНА ИСТОРИЧЕСКА ДАТА, А НЕ С БУКВИ! 3 МАРТ - ИЗЧЕЗВА ОТ КАЛЕНДАРА , КАТО ЕДИН ПОЗОРЕН ДЕН В БЪЛГ. ИСТОРИЯ, РЕАЛНО НЯМАЩА ТАЗА ДАТА НИЩО ОБЩО С БЪЛГАРИЯ ... АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО! ДАЖЕ КАПИТУЛАЦИЯТА НА ТУРЦИЯ Е БИЛА УСЛОВНА, ФОРМАЛНА, ПРЕДВАРИТЕЛНА !

Тъпият ГУГАЛ,можеше един поздрав да пусне. Ако не за цял свят,то поне за България

ПОНЕ 1 ПАТРОН "ОФИЦИАЛНО" ! НЕ СИ ?! Е ЗА ТВА ГУГЪЛА ЩЕ ТЕ ИЗТРИЕ СКОРО !

На кого да пращам бе? Като си го купят ще получат. Не сме им длъжни с нищо. И това не може да е повод за отразяването от Гугъл. Не че е много важно, но показва за какво ни имат ,,партньорите,,.

Вярно е за Празника едно време.....Достатъчно е само да ви илюстрирам- аз съм от Филибета, какво беше тогава освен другите работи.Задължително в манифестацията се включваха и всички спортни дружества в града- учеха ни на спорт, морал и преданост! Без да се притесняват дефилираха всички от дружествата " Ботев", " Спартак", " Локото", " Марица"- футболистите заедно с останалите видове спор и всички усмихнати и весели.В челните редсици на " Спарта" можеше да се видят по екипи футболисти, като Тодор Диев- някой знае ли кой е той, Дишката, Димето, Малкия Орел- това са републиканските шампиони без съдии и перуки. В " Ботев" се виждаха Чико и Тумбето, Видин Апостолов- гордост на Локо София и задомил се във Филибето.... и те републикански шампиони без съдии и перуси...... Идеше и Локото начело със Зума- знаете ли кой е той / Ювентус му целуваха крачката/, Големият Орел Ваньо......БЕШЕ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ!!!НЕ БЯХМЕ И ЧУВАЛИ ЗА МАСТИИ ДЕТО ПИЯТ ПО БУТИЛКА ШАМПАНСКО ЗА 3 000 ЛВ ЕДНАТА И СЕ ЛИГАВЯТ,КАТО ПРАЗНОГЛАВИ ШАНТОНЕРКИ! ЧЕСТИТ ГОЛЯМ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ!!!

Е, не е точно празник на някакъв еврогейски неолиберален хепанинг.Просто по улиците се мотаят някакви същества . Това сега е пародия на празник.Някога преди много ,ама много години,рано сутринта се събирахме в двора на училището,строявахме се ,оркестъра отпред ,пред него знамето на училището, знаменосеца и двете асистентки .Момичетата в тъмно сини поли и бели блузки,момчетата в тъмно сини панталони бели ризи,които сме отличници носим през гърдите лента ,на която е написано "отличник".Оркестърът свири бравурни маршове и така поемаме по ул.Иван Асен 2,пред нас или след нас е 12-то ЕСПУ"Ленин"-те имаха много хубав оркестър от фанфарна музика и така двете училища по Иван Асен ,пресичахме Орлов мост и поемахме по Гурко или по Графа,след това или по Леге или пред тогава "Балкан"/сега Шератон/,захождахме към мавзолея. В добре оформени редици и стройни колони.Гимназията на съпругата ми пък били винаги момичешкият гимнастически ансамбъл,който по трика с обръчи или цветя завършвали манифестацията.Редиците стройни ,лицата грейнали ,главите вдигнати.Незабравими години .Чудно защо сега ги няма тези манифестации,лично аз не виждам нищо лошо в тях.Питал съм и майка ми и баба ми и те са ми казвали ,че и преди "мрачната дата –9.09.1944г ,също са имали манифестации за 24-ти май, и то на почти същото място, и същият булевард ,по който и ние преминавахме.

Някой не знае значението на думичката “неолиберален”. Смешник и скапан трол.

Жалко за промитите Ви мозъци , не че има какво да се промива

Аз все пак твърдя дали не е редно да се замислим, няма ли да е по-добре да се откажем от Кирилицата и да я заменим с по-практичната латиница, която е и по-разбираема за нашите евроатлантически приятели и партньори!?

А не е ли по добре да се хванеш за палците пред твоите евроатлантически партньори. На гърците не им минават тези мисли. Но ти си полога и така ще те възприемат всички, вкл.,,партньорите,,.

Време е за референдум и обявяване на 24-ти май за НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК.

И без референдум, Възраждане в другият парламент ще го обявят за такъв със закон. Оставка на продажниците!

Имаме си национален празник и това е 3-ти Март - Освобождението от турско робство. 24-ти Май е празник на писмеността, духа и културата и има своето значение, но националния празник трябва да е свързан с държавността.

богословите Кирил и Методий са създали глаголицата, за да могат църковните славяни да слушат Божието слово, и така да се християнизират славянските народи.

В София по основният път за манифестация, както никога досега, всичко беше оградено като концлагер от НСО. Просто Киро - измамника, дето уж с гръмки приказки заявяваше, че ще ходи пеша между хората, се е насрал от шубе, и с придружаващата го група соросоидни и краварски продажници, се озъртаха като паткани в мазе, от страх да не усетят народната "любов".

шествието си беше спонтанно и много красиво, млади хора, и никой не мислеше за политика, само твоят тъп мозък- гербав.

"Издигайте си фалшиви кумири, празнивайте ги и им се кланяйте!" Българската азбука, писменост и култура ли са "фалшиви кумири", бе тиквеник?

Време е за референдум и обявяване на 24 май за НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК.

Какво празнуваме ? че Византийският император от константинопол наредил на 2ма чиновника - Кирил и Методий, от Тесалоники да видоизменят гръцките букви за 4-5 звука, че смавяните във великоморавия ползват "бж, жч, шз жг" и други, които не съществуват във гръцкия алфабет ? Ми празнувай :) ама поне се осъзнай, че си римлянин, защото никога не си преминавал Дунава със онези диваци бугаретре! А да си римлянин, е това е голямата гордост! "източното православие" е религията създадена от константин - императорът на византия.

Троле, в края на 19 и началото на 20 век е признато от учени от целия свят, че глаголицата е написана на български език, а не на великоморавски. За твое съжаление.

тогава християнската църква не е била разделена на православна и католическа. Била е единна.

Едно време какви манифестации имаше ,а сега , сега е демокрация.

Едно време по руското иго ли?

Един е паспортното дето издават лични докумени не можеше да си напише името та вика друк да попьлни декларацията.

Организирани от БКП като задължително мероприятие.

В Сев.Корея манифестациите са мащабни. Лекувай си носталгията там.

Според РАКово болният комунист от Бункера под Кремль, азбуката не е българска, а фиромска! Какво ще кажат руските помивки по въпроса! Някоя копейкаджийска собачка няма ли да изквичи нещо! М!

НЕ СЕ СРАМУВАМ ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН,ЯД МИ Е ЧЕ МЕ КОМАНДВАТ ПРОДАЖНИ МЕКЕРЕТА.

Най-българския празник.Да замени 3-ти март.

СЪЩО Е ВАЖЕН ДЕН !

Грешка е свързването на писменост и език, можем да пишем на латиница и да си говорим своя език. Турция се отказа от своята писменост и прие латиницата, така трябва да направим и ние, ако искаме да сме част от съвременния свят

Кога Турция е имала писменост? Кой ви плаща да пишете такива неща?