Коментари - Православната църква чества Свети Трифон, народът зарязва лозите по стар стил | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Joel

Точно обратното е:))) Днес е по нов стил, а на 14-ти по стар:) Големи смешници сте в дир-а, като не знаете нещо, ами не го пишете, просто е, вместо да се излагате.

"Православната църква чества свети Трифон, а народната традиция - празника на плодородието, Трифон Зарезан, по стар стил. Прието е той да се отбелязва официално на 14 февруари, но мнозина празнуват по старата традиция, днес." Редакцията, нарочно ли го правите?

МОЖЕ ЛИ ДА СТЕ ТОЛКОВА ОТНЕСЕНИ.ДНЕС СИ Е ПЪРВИ ФЕВРУАРИ...ПО СТАР СТИЛ СЕ ПРАЗНУВА, ТАКА КАКТО СИ ГО ЗНАЕ НАРОДА,,НА 14 ФЕВРУАРИ..ДНЕС СИ Е НЯКАКВА ИЗМИШЛЬОТИНА, КАТО МНОГО ДРУГИ ТАКИВА В НАШАТА ОБЪРКАНА РОДИНА..

Смесвате честването на мъченици с езически обичай а пък с календарната история явно няма край в умовете ви

Иве, Иве......Ивееееее! Кой те календар донесе? Кояте традиция на работа нае?!?!?! Ограмотете се малко бре!

Не, толкова си могат стажантчетата. Не че у бТВ и Нова е по-различно нивото.

Как се зарязват лози по нов стил?

дори и това е объркващо, замислете се не е ли късно да се зарязва на 14ти, а се казва нов стил, обаче по Юлианския календар, който е стария и е станало очевадно, че заради агрикултурите трябва да се дръпне с две седмици (Григориански).

па се обърках, рано е да се зарязва на 1ви затова изоставането се наваксва с 2 седмици

По 7тар стил е 14.2

Да бе, одете да режете днес лозите да ви измръзнат наистина

Тъпанари. Св. Трифон и Трифон-зарезан е едно и също. Отбелязва се днес, а по стар стил е след 13 дни. Също като Коледа, сега е на 25 декември, а по стар стил е на 7 януари. Друг въпрос е че преди 100 години Коледа пак е била на 25 декември. Амин.

А лозето знае ли за вашите църковни простотии?

Дали лозарите празнуват днес или на 14-ти, но е добър повод да си спомним песента Зарезан с Георги Минчев.

Казало е,че не ще молитва, а мотика!

Възможно е да го правят нарочно, за да провокират колкото се може повече коментари, особено критични.

Лъжа, лозята се зарязват на 14-ти февруари по стар стил. На днешният ден никой не си реже лозето, защото е много рано.

Naprotiv.Klimaticnite promeni pedrazpolagat i porano zarjazvane. V Harvatija zarjazvat lozite na 21 Januari i praznika se narica Vinkovo

14 февруари – Трифон Зарезан – празник на селото. Основният обред – зарязване на лозята в Брестовица се извършва от години на 14 февруари с шествие. След църковните хоругви тръгва цялото село, начело с кмета, свещениците и водят със себе си свирачи. Всеки носи пита, варена кокошка или наденица, бъклица с вино и светена вода. Всеки лозар отрязва няколко пръчки или три корена и полива отрязаното място с вино. Зарязването се придружава с изричане на богословии за богата реколта. Празникът завършва с общо веселие. И така – ножиците са наострени, бъклиците са пълни, лозето очаква своите стопани