Половината българи отглеждат собствени продукти, 53% пият домашен алкохол

От зимнината с най-голям дял са компотите - 48 на сто, туршията, лютеницата и след тях киселото зеле

Обратно в новината

Коментари - Половината българи отглеждат собствени продукти, 53% пият домашен алкохол | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Според мен купешката ракия е по опасна от домашната и това което го купуваме от супера няма нищо общо с домашното защото аз ям и пия сама домашни продукти и както ме виждате съм жив и здрав така че домашните продукти не крият опасност за хората това което го купувам от магазина е пълно с гмо, нитрати и други

И това ще ни отнемат...

Дирници, престанете да лъжете и да пишете простотии. Къде ги отглеждат? В апартаментите ли? Селата са лунен пейзаж, селско население вече няма за радост на идиотите поклонници на немските отровни вериги. Самите селяни се извратиха неимоверно много. Вчера една близка, която познавам като невероятна домакиня, на времето правеше много вкусна консервирана зимнина, туршии, компоти, лютеници, отглеждаха животни, правеха вкусна домашна луканка, ме убеждаваше как всичко вече си купувала от супера и й било мнооого вкусно и не се трепела. Премести се в София да живее, натика се в един коптор и от няма и къде вече й станаха вкусни фъшкиите от веригите.

Браво, мислех си , че нещата са доста по-зле. Развам се, че хората не са се отказали от традиционните храни и независимите производства. Факт е, че няма начин масовото производство да създава качествени храни. Според природните ни дадености бих казал, че у нас не трябва да се допуска изобщо индустриално производство на храна. Както и, че селското стопанство не трябва да е бизнес, а поминък, което означава да се разкостят едрите агроферми, които експлоатират ресурсите на страната в полза на 100 семейства.

АБСОЛЮТНО ОБОСНОВАНО: ПРИМЕРИ (за уточнение- в ресторант до Топлофикация РУСЕ) дюлева ракия - 4.50 лв. (50 г. спирт+есенция); отлежала троянска сливова - 2.50 лв. (50 г. спирт+есенция) ...................................... . Казват, че в бойколандия имало АГЕНЦИЯ ПО ХРАНИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!????????????????????????????

Парижани да изсекат Булонския лес, част от дървения материал да продадат, част да оставят за огрев, да спретнат едно огнище и да варят компоти, мармалади и лютеница? Или лондончани същото в Хайд Парк? Но като че ли най-подходящ се оказва Сентрал Парк в Ню Йорк, а? Как мислите? Като гледам, бая чамов матрал че избичим оттам и ше го шитнем барабар с торфа.........Само оште не моем прекара зат окяна каруците и коньете, ма оние имат некви музтанги та че ги полдзваме тех.

Домазлъкът е по-вкусен, макар и прекалено солен или сладък. Но това пък дава сигурност на такива домакинства, че ще презимуват и изкарат до пролетта да се хванат за "зелено" /трева бе, не долари!/. А навикът иде от вечния недоимък и страх от глад и бедствия - природни, политически и т.н. И презапасяването е така. Знаете какво става пред празници или при някой слух...... Но пък народ, който е обявил за уред на столетието чушкопекът, не трубва да очаква кой знае какво от останалите държави. Крайно време е да се започне отдалече с масовото разясняване, че вече отдавна го няма Хрушчов да тропа с чепика по трибуната на ООН, няма Кубинска криза, няма и Берлинска стена /сега ги издигаве дуварите между нас и съседите си в двора/,няма го и Тато, няма милиционери от типа на този в "Топло" /дали не избързах?/, а ако има да става нещо, няма и да разберем, ще е само миг присветване и както казва др. Хамлет - "Останалото е тишина". Тъй че безсмислено е да се охарчва човек, да натъпка килера и мазата и да чака ей така, за всеки случай. Просто трябва да ходи по-често на гости у хора, за които знае, че са приготвили бая буркани и шишета...

Беден човек - жив дявол Всичко е от бедност. Все пак България десетилетия е най-бедната страна, не може друго да се очаква.

Глупости на търкалета. Прави се за да ядеш домашна храна. Едно време със заплатите по 100-150 лв при бай ти Тошо, беше от немотия Ама и и щото магазините бяха празни.

Най-младите казват , че домашните продукти , не им напомнят за детството . Как да им напомнят , като са израстнали с храни пълни с ЕТА и с ГМО съставки , гипсове и газирани напитки

Аз напоследък започнах да чета етикетите. Затова спрях да ям купешки консерви, разчитам на баба от село. При нея Е-та не се слагат, всичко е такова, каквото расте в градината. Вие си яжте лютеницата на Олинеза, заедно с цялата Менделеева таблица вътре...

Пешо, пешооо, тъпо парче си Пешо. То и витамин С е някакво "Е".

Е 500

Защо е необходимо да тиражирате измислици на някакви си цоциолози???? И къде точно половината българи я отглеждат тази 'собствена'' продукция без разбира се да го приказват защото мама и баба на село отглеждат...

и зеленчуци с отличен външен вид, но вкусови качества няма дори да са расли в най-добрата почва, а причината е в новите сортове които се предлагат на производителите. Същите тези плодове и зеленчуци издържат повече от седмица на сергията в условията на тридесет градуса на сянка, та така. Затова сейте стари български сортове за да усетите истинският вкус на продукта!

Затова и най-малко ни мори ковид-а, без да спазваме кой знае какви мерки:)

даа, баш затова ще да е. а защо тогава ни е висока общата смъртност? нали ядем домашно, защо не сме ок с другите болести? няма логика.

Ей, ще ви дам елементарен пример. Тук из Великобритания по магазините продават целина. Тази целина е едра и сочна, но почти няма мирис на такава. В България в двора ми целината си расте сама. По-дребна е, но е силно ароматна. Наторяване няма никакво. А разликата е огромна.

Вдигат цените,ОЛИОТО СКОЧИ ДРАСТИЧНО, И ВСИЧКО КОЕТО СЕ ЯДЕ.ОТВРАТ ДЪРЖАВА,А ПО ВЕРИГИТЕ БОКЛУЦИТЕ ВНОСНИ СА СЪЩО МНОГО СКЪПИ

никой не ви е канил там- сами сте отишли. на работата- лекото, на баницата- мекото, но накрая- хитрата сврака- с двата крака.

Така беше и в САЩ: високи заплати и евтина храна.. ама пък супер безвкусна. Тук някой познат чужденец като хапне розов домат и прави едни опулени физиономии: това било по-вкусно от най-големите деликатеси, и как било възможно да е толкова различно от техните "нормални" домати.. Смял съм се с глас. Много от тях изобщо не искат да си тръгват, викат "Не ви разбираме, какво не ви харесва тук: като в рая сте..". В рая, ама да бяхме с техните заплати :)

Е, така е- или високи заплати и евтина безвкусна храна, или ниски заплати и скъпа вкусна храна.

В Берлин и много други европейски градове хората си имат парцели в рамките на града, за да си гледат зеленчуци...обработват ги и се гордеят с това...само дивият български селянин, новоизлюпен гражданин, не е разбрал, че така се прави в белите държави...яжте полски домати..и да ви пукат ушите!

В Берлин и в Германия изобщо, цените на храните са напълно достъпни. И е въпрос единствено на предпочитание дали да си отглеждаш сам продукция или да си я купиш от магазина.Намирам това за напълно нормално- само у нас има рекет на селския производител към градския купувач. Овен това, у нас няма място за градини в града- всички селяни си купиха апартаменти в големите градове и земята за градини свърши.

какъв рекет бе идиот...то прозводители не останаха в България, освен братаните...в Германия почти всичко е внос с изкл. на месо и мляко....храните са достъпни поради другите причини, но пак са боклуци...защо ли германците не искат да ядат тези достъпни храни а се трудят да си произведат сами...а да не говорим, че германските селяни си живеят доста добре, за разлика от българските такива...субсидирани са и имат достоен живот! така, че място за сравнение няма....а Мути Меркел не си държи пачките, ако има такива, в шкафчето

Ама така си е - в София, цените на зеленчуците - х2 и х3 +++ отколкото из страната по пазари и улични сергии. дерат ни яко земеделците - рекет си е отвсякъде. Като ми потрябва за туршии и др. бръмна с колата насам натам, и тя клекне. За отглеждане на едни домати ти трябва 1.5 на 1.5 м - понеже веднъж отглеждах - чудо.

В Япония няма отгледан домат в почва от около половин век. Хидропоника му викат. Японеца живее около 30 години по дълго от българина. Рупай български домат от градина, наблъскан с нитрати и не се притеснявай. Булгар, Булгар е важното да викаме.

тъпако...японците домати на ядат...там зеленчуците и плодовете са лукс...но много пък си падат по водораслите и сушито...а отделно японската държава и самите хора се грижат за възрастните, а не са изоставени от държавата да гладуват с 200 лева пенсия

Трудно се спори с идиоти. Особенно когато българите, "легендарни градинари", плащат пари на японците за новия им сорт домат. Tmae 683 f1 се нарича. Намира се за около 0,3 секунди в гугъл. Но за видиотения "Булгар, Булгар" това е сложен процес.

Така се грижи за възрастните, че доскоро бяха без пенсии. И освен това японското общество е едно от най-варварските циливилизовани общества. Цивилизовани в кавички. Там или си в държавната йерархия или си разходна бройка без никаква стойност

Ти наистина ли си просто парче или добре имитираш? Ти за японска пенсионна система чувал ли си? То, че я въведоха преди години е ясно, но последно планираха пенсионната възраст да се вдигне към 70 години.

японците уважават възрастните...а това, че имат доста варварско в културата е ясно на всеки с елементарно познание на историята им и културата...не знам дали са останали без пенсии заради проблемите които имат...ама да всякъде по света където пътувах пре-Ковид беше пълно с групи японски пенсионери, често в бизнес класа и доста скъпи хотели. Групи български така и не видях. И няма и да видя!

"японците уважават възрастните". Амиии, не съм съвсем убеден. Беше ми попаднала някаква статия преди време, че в планинските селца в Япония и до днес се практикува дивашката история на ескимоси, евенки и там разни, когато човек стигне някаква възраст, сам отива на някакво закътано място за да стане храна за хищниците.

ти си тъпанар на нта степен...аз японските ГМОта израстнали във Фукушима не искам да ям...а хидропониката е най-вредното нещо измислено да залъгват хората, че им продават храна...Японците си гледат електрониката и ориза и водораслите...Домати не ядат...знам го със сигурност....така, че на такива като теб, видяли Япония през гугъл, ще продадат всякакви глупости....

Ти в Гугъл ли береш доматите бе??? :))) И да те светна малко! Не рупай доматите с кочана и колците за да не се задавиш! А да, извинявай, те твоите домати плуват върху лайна, нямат колци. :))

ти абсолютно нищо не знаеш за японската култура, пък и като гледам си фунционално неграмотен...то си имат цели гори за самоубийства в Япония...само за млади хора...според теб, младите не се уважат...няма да споря с неуки хора...много си назад с материала, но много напред с претециите

мечтата на герберския трол са набива полски домати, унгарски ябълки, кашкавал произведен от палмото масло и др. растителни продукти, луканка от същите такива, плюс нитрити и глутамати и в най-добрия случай да яде 20 годиншно замразено ирландско месо. Да пие Смирнов и поморийска бутилиран от Цар Киро или някой от братаните...и всичко това благодарение на големите антибългарски вериги, които той обожава...за гербера човецът на който му се яде чист български розов домат и чиста етилова ракийка от истински сливи е мазен долен простак. Ами яжте си боклуците, гербери...тъкмо ще се оттървам по-бързо от вас.

антибългарски вериги? немските вериги предлагат достатъчно качествени продукти на поносими цени за гражданите. на пазара трудолюбивият български селянин, закърмен с люта завист към "гражданята" , в които неуморно и безуспешно се бори да се вклини поколения наред, е вдигнал цените до небесата и се държи безпардонно със своите клиенти. а и продукцията му невинаги е с добро качество.

в българия граждани няма...има само диви и мързеливи селяни като теб, които искат да им подарят всичко безплатно.....качественото струва пари, но това дивият селяк не може да го разбере

никой нормален гражданин не иска нищо безплатно. но и няма да плати невъзможни цени на самозабравили се производители. поради което, веригите устройват нас, гражданите, перфектно. ако някой селски производител има проблем с това, проблемът си е само негов.

ти се решил, че са се самозабравили..самозабравили са се такива като теб, които само знаят да натиснат едно копче и и не знаят един домат да отгледат...пък и с претенции, че са нещо супер

никакви претенции нямам към веригите. вие имате претенции да купуваме от родния производител на всяка цена. няма как да стане. мир и любов.

отдавна не стъпвам на софийските пазари - все ме гледат в ръцете и ми пробутват нещо, па и скъпо, в големите вериги си намирам повечето неща без проблем - като бял човек

Защо задължително розов домат? И червените не им отстъпват по вкус, но някогашните сортове червени градински домати, отглеждани по селата, едри, месести, вкусни, с тънка люспа. Сегашните холандски и прочее сортове са долнопробни боклуци, култивирани да "зреят" по складовете и да издържат на транспорт и съхранение. Нямат даже и аромат на домат.

първо важен е сортът- т.е генният материал, досущ като при хората, а после вече и отглеждането. торенето с овчи и пр. фъшкии е и нехигиенично, и супернитратно като краен резултат. също, при домашните консервирани или млечни продукти е изключително важно да се спазва стриктно хигиена- нещо, което в индустрията е налице и подлежи на приличен контрол. освен това, почти всички баби на село пръскат продукцията с някакъв химикал, но не си признават- има вредители, които не се унищожават иначе. а бабите нямат и хабер от, нито желание за, биодинамично производство, например.

поредния гербер експерт...затова набиваш полските домати...те са много по-чисти

не набивам полски домати. и не съм от герб. но вие сте от бсп. и набивате домати, торени с оборска тор.

ясно е какъв си....не е виждал домат на кол но е специалист...и мен ме познава даже....не знае и за какво се използва оборската тор...

на вас винаги всичко ви е ясно. няма проблем-свикнали сме ви. вие сте нашите гении.

Всъщност това което за нас е традиция, за интелигентните хора в много от най-развитите страни е мода. Почти всеки чужденец, когото познавам и има възможност се опитва да гледа някакви плодове и зеленчуци в градината си.

това няма как да е го обясниш на един прост селяк гербер

ми Великият Вожд Б.Б. като е маал само филия с мас...как е станал такъв умнокрасив, че и велик?

Повече от половината са. Да са живи и здрави щом това препочитат.

След тази "стряскаща" статистика е необходимо ЕК да се самосезира и да сложи край на таз "порочна" практика! Но как е възможно това неблагодарно българско племе да не желае да се възползва от тази манна небесна, която се е стоварила върху му под формата на всякакви европейски търговски вериги! Не, това си е чисто престъпление!

Заленчуците в магазините нямате представа с какви химикали се обработват. Преди време вдигахме врява за нитратите. Сега и дума не се обелва за нитрати. А се ползват какви ли не отрови за да няма буболечки по заленчуците и плодовете. Ако си мислите, че някакъв як контрол ще свърши работа - НЕЕЕ! Защо ли? Защото ще се наложи контролните органи да разполагат със скъпи лаборатории и да првят множество изследвания за различните забранени химикали. А самите химикали са много видове. Много търговски имена и разни видове смеси. В крайна сметка е подобно като със спортистите. Непрекъснато ги тестват за забранени вещества и винаги някой е хванат. А списъка с тези вещества е дълъг... Само дето при спортистите ако се отрови е за него си, а зеленчуците всички ги ядем. Домашното производство е начина да се притискат цените на продуктите на долу. Я си представете, че всеки си купува ракията от магазина. Ами цената и ще скочи до небесата. И в този ред на мисли бих ви препоръчал да се опитате да си произведете повече неща сами. Така ще имате повече независимост, в по-голяма степен. Тук мога да спомена например за слънчеви колектори за ток или топла вода. Така си намалявате потреблението на ток, а това е малкса стъпка независимост.

Много точно, Поздрави

...та Казвам - Е ясно че Ясно#Кой формира “ценообразуването” по Ясно#Кой начин.

Ей, спрете се с тия домашни ракии. Осъзнайте, че няма как в домашни условия да направите професионална дестилация. Дори тия казани, които наричате "казан с колона", са твърде далеч от дефракционните колони, които се използват в професионалните спиртоварни. Там дефракцията е непрекъснат процес и продължава с часове - за някой видове "Смирноф" продължава 72 часа, филтрира се през специални активни въглени и т.н. И да, водката е възможно най чистото и безвредно алкохолно питие създавано в човешката история. Разбира се, съвсем друг е въпросът, че твърде малко българи могат да си позволят качествени алкохоли и правят компромис със здравето си. Да, литър домашен алкохол, без да се смята труда и акциза струва между 3 и 4 лева.

нали си наясно, че и смирнова дето ти го продават в кауфланд няма нищо общо с рекламираната технология, а суровината му е дотолкова качествена, че почти си прилича с тази за производството на кренвирши

...и #Кой казвате “управлява” И-това ХУ Бегейское ООДъ ?

Некой да те е хванал за носа и да ти налива домашна ракия на сила в устата???

жена му

Явно нямаш никаква представа как се вари домашен алкохол. Аз затова предпочитам сръбските и македонски ракии. В България няма винзавод, който да вари ракия на дестилатор, всиччко е царевичен спирт и есенция. А домашната ракия, сварена от майстор, е нещо несравнимо по-добро от всичко останало. За съжаление, майсторите на домашен алкохол в България останахме десетина човека, и то все на пенсионна възраст...

Оф Пешо, оф дете на природата. Ако се ползва царевица, то тогава е по добре да се прави уиски. Въпрос на сметки е. Та Пешко, тарзан нелеп, в спиртоварните се ползва предимно меласа. Внасяме я от Сърбия и Украйна. Разтоварва се в Русе. Обаче пак стигаме до ракиите. Да не мислиш, че в Сърбия или Черна гора ти правят "крушовица" от тричави круши? Или дюлева ракия от дюли? Какви сте ми само патриоти :)

Изключително ценна информация има в тази статия....За "доенето на добитък"- леко се съмнявам- около 99% е...:)

Скоро ще станат 90 %. И това е съвсем логично, храните от внос които се предлагат особено в големите вериги са си направо токсични. Така, пълен бойкот на лидл, била, кауфланд , които изхвърлят в България отровните си храни. Българите винаги сме били добри градинари, среден пръст за вносните стоки...

Бяхме добри градинари, но почакайте още малко да измрат по-възрастните хора, които знаят за какво се използва мотиката и тогава ще видите.

кат сте прости и не се учите овреме докато има от кой да ви научи... аз си купих селска къща и двор и всеки уикенд ходя там и се уча да отглеждам градина и овошки е и интернет вече помага много, но си е друго да има кой реално да ни покаже

Аз също си купих селска къща и сама се научих да отглеждам част от храната си, при това живея постоянно на село! За съжаление, аз и мъжът ми сме единствените по-млади хора, които са се преместили от града във въпросното село. Та така, поздрави от една новоизлюпена селянка!

Просто нямам думи, колко силно аграрното се е впило в простия български мозък. Ама как химия били доматите от Холандия, но пък колко полезни били отгледаните от селяндура по душа. И той, селяндура дори не му хрумва да направи справка за три секунди - каква е продължителността на живота в Холандия, и каква е в България. Нашия ум блестящ, джурка всякаква гнилоч, вари я на ракия в криминални казани и примлясква доволно каква пивка ракия бил направил. И отново не му хрумва да провери продължителността на живота в Полша, където си пият превъзходни водки. В първата четвърт на 21-ви век, пресни храни и продукти пристигат за броени часове от другия край на света, под жесток санитарен контрол, но българина малоумен ръси сол, оцет, захари, прави туршии и остава силно изненадан, че сме номер едно по рак на дебелото черво. Наистина, нямам думи!

но как иначе дечинята им ще допълзят до София да ни подбиват заплатите и да плащат наеми/ипотеки, само и само да са "на столицата"? В неделя вечер е любопитна гледката на ликуващи пришълци, които изнасят от багажниците на колите си касетки с буркани. С това се хранят.

втрещена от герберските тулупи като теб...еш си нямате по тъпотия и простотия

Щом нямаш думи не ги използувай, не ти е силата в писането. Остани си втрещен и си гълтай гмо-то щом те прави щастлив.

тъпи герберастки селяци...село, село, Ора не видело...за вас не си заслужава да се хаби повече от 10 секунди от ценното ми време. Яжте боклуците на големите вериги...и ще бъдете здрави..известно време

Да се почудиш как човечеството хилядолетия е оцеляло, хранейки се само с местни продукти! Как ли са се справяли без жизенонеобходимите им доставки от другия край на света?!

Е, то че е оцелявало е ясно, ама на 45 години вече са били старци и са си чакали кротко краят. Много обичам митовете за дълголетните българи по селата. А една кратка разходка из селските гробища е зловеща. Я доживеят 60 години, я не.

простите и продажни герберски тролове няма как да го разберат това...те само фалшиво Deusche Markenbutter ядат и са много назад с умствено развитие

като ям домати от градината и почва да ме боли около сливиците . от слюнкоотделяне . защото от ядене на пластмаса съм забравил вкуса на домата ! а това че ядем боклуците на европа, няма какво да се съмняваш ! забрави за броените часове от другия край на света . плодовете и зеленчуците узряват в корабите .

Ще ти помогна! Ти НЕ си втрещен. Ти си втрещен идиот! Домашното, собственото проиводство е традиция в българина. Въпрос на чест, да си произведеш сам и да имаш някаква НЕЗАВИСИМОСТ. Да си видял цигански двор с домати и чушки? НЕ! Няма и да видиш. Това си е наша, българска традиция и няма нищо лошо да си е продължим. Искам да имам двор с домати, чушки, краставици. Югледам ги както аз си знам. В заднич двор кокошки и прасе. Там може да варя бъркани с компоти или ракия. В моите зеленчуци НЯМА дори нитрати, за други отрови и дума не става.

Айде бе :))) Какво нямало? Нитрат нямало в домашния домат, а :))) Защото оборската тор, сипвана на око изобщо не се разпада до амини, нитриди - от там нитрати, които проникват през клетъчната мембрана на домата, а ? :) 99% от българите са силно изненадани, че между оборска тор и азотни торове разлика няма, само дето вторите могат да се дозират прецизно. Но това е вече образователен проблем, не аграрен :)

Неоспорим факт е, че в Холандия зеленчуците се гледат в "стерилни" условия - без почва, без директна слънчева светлина. Храната от почвата се замества с химични продукти, а сортовете са оптимизирани за производителност и трайност, а не за вкус и хранителни качества. Ако се храниш от магазина, 100% си забравил миризмата на домати и краставици от детството ти на село, защото зеленчуците които рупаш са мъртви, още преди да узреят напълно. Колкото до продължителността на живота - ако "простия български мозък" можеше да осигури на тялото си удобствата на живота в холандия, то със сигурност щяхме да живеем по-дълго и от тях. Освен това, тази статистика се влияе от възможностите на здравната система да поддържа живота на хора чието здравословно състояние е крайно деградирало.

...И най-голямото предимство на домашното производство на зеленчуците, което никой стопански производител не може да осигури е възможността да ядеш свежи и живи зеленчуци, защото голяма част от полезните вещества се губят за часове и дни.

Да очакваме ли някакви действия от страна на "скъпите" ни управляващи, така щото тази "дързост" от страна на българското население да бъде обявена извън закона и физическото оцеляване да стане съвсем невъзможно?!

да се чудиш що тогава са толкова болни българите. или пък не... такива отживелици като с компотите трябва да спрат, това е захар, захар, захар и захар. полезно било, виждаме ги, всеки втори с диабет..

протеините, основно животинските също са в основата на диабета- по последни проучвания. оттам и кетодиетата. не е панацея, но се базира на това ново разбиране за нещата.

Тъпанар. Кето простотиите са точно само протеин и мазнини.

основно мазнини и зеленчуци. протеините са по подразбиране и са намалени. още не смеят да си го признаят съвсем официално. нещо като нео-кето. инсулиновата резистентност се реверсира с намаляване на рафинираните захари и на протеините- особено тези от месото. и правят периодично гладуване или времево-ограничено хранене. д-р Джейсън Фънг, Валтер Лонго и пр.

тъпанар герберастки...болни заради скапаната здравна система...и постоянния стрес от недоимък... Господ ще ви го върне на вас

в манастира шаолин всеки яде това, което си е отгледал сам- но и не ядат много , нито ядат консерви. наблягат на дихателните упражнения- всъщност, изядената храна се превръща в химична енергия + отпадъчни вещества, които захранват няколко килограма микророганизми- вируси ,бацили, бактерии във всеки човек. и защо ти е тази химична енергия, след като можеш да си я набавиш от въздуха? науката няма отговор. шаолин има и той е: човешкият организъм е деградирал- отдавна. и само малцина високопланински монаси успяват да се върнат към някогашното състояние на перфектно здраве и дълъг живот. но- те не варят консерви, не гледат прасета, не пушат, не пият, нито ползват интернет. лек ден.

Я провери пак в Близкия изток дали не ядат туршии. Там туршията е издигната в култ, а ферментацията призната за най-здравословна практика.

шаолин НЕ е в Близкия изток. също така: пекин НЕ е във Виетнам. ферментацията НЕ е здравословна практика, а процес на разлагане на захарите. доста бактерии се хранят с отпадъчни продукти от ферментацията. всички бактерии имат своя собствен интерес да оцелеят- НЕ интереса на организма ни. нашият изтерзан организъм само се нагажда към изненадите, които му поднасяме ежедневно- до самия ни безславен, но логично очакван край.

Ферментацията не е здравословна практика??? Цели учебници има изписани по темата олигофрен.

Остарели учебници - безвъзвратно остарели.

Не, олигофрен. Съвсем нови. От 2018 - 2019. Да ти пратя ли, ако четеш немски, английски или френски?

И как това съвършенство ще предаде перфектния си генетичен фонд, като освен всичко изброено от теб, си е забранило да правят секс? С жени, де.

Предава го в Акаша, но това са други нива, не са за теб.

няма нужда да го предава. но това са други нива, ние сме долу, а те-горе. там няма смърт, няма и поколения. ние измираме и трябва да имаме наследници. междинните нива първо създават поколения , а после се отдават на такива практики. въпрос на избор. и на кармично заслужено ниво, как иначе. гениалните неща са винаги прости. но простите неща са винаги трудни.

Тази статия ме кара да си мисля, че нашето правителство, подскокоросвано от другарите-комисари от ЕС, ще забрани на хората да откглеждат собствени продукти и за правят домашен алкохол и консерви.

Хем по-вкусно, хем по-качествено и като знаеш, че ти си произвел храната, я цениш още повече.

Само мързеливците намират оправдания за да не си произведат домашен алкохол. Грозде бол.

извод: трезвениците са мързеливци. така е . же суи мързеливец

Са протестърите от палатките кухи тикви нула интелигентност

Аз отглеждам паре и пия бърбън основно . На кой му е кеф друго да отглежда и да пие , да си угажда на кефа и те така. Разни хора , разни идеали !

Бих Ви коригирал: Разни ФИНАНСОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ-разни "идеали"! С едната пенсия- толкоз

Няма лошо! Всичко направено със собствените си ръце е полезно за здравето ...

Taka e.

Лошо няма, като знаем с какви храни ни тровят

Хубаво е че си отглеждаме и приготвяме зимнина. Иначе нямаше да издържим на 74годишната криза в България.

Подкрепя И аз, на покрива на панелката, съм насадил чушки, домати и боб. На есен не мо'ем ги обра. Толкоз много има. А на балкона гледам едно прасенце и две овчици. Има и месо, и млекце. Е, малко понамирисва, ама друго си е домашното. А съседите да си гледат работата.

Като човек,който 30 години се занимава със земеделие,препоръчвам да не купувате краставици. Купувате вода,отрови и тор.Нищо повече. Произведете ги сами или купувайте от роднини,познати.

Тозва е валидно не само за краставиците.

по вкусни домати от тези отгледани в собствената градина! За съжаление тази година узряха много късно защото спазвахме тъпата карантина и ги засадихме късно!

знаем, знаем.

И да допълня, преди години купихме консерва-буркан домати-небелени в собствен сос. Отварт, гнусен продукт. Затова- домашни доматки. А зимата, доматки, с малко лук, оливце... ракийката!

Парите не стигат на повечето хора. Факт! Това не е само в България а се наблюдава и в така нареченият Западен Свят. И там парите все по малко и по малко стигат - по думи на германци, франзуци, американци и англичани. На всякъде по света е така. Има си причини да е така, но не е тука мястото за обширни коментари. Изместване на производство в по евтини държави, по голяма глобална конкуренция и повече продукти и услуги на пазарите (преди 20г, примерно никой не е трябвало да плаща сметки за интернет, нетфликс и мобилни телефони).

нетфликс не необходимост, нито интернетът или мобилният телефон. тук пишат все хора които са добре материално, варят и изяждат тонове зимнина, взимат добри заплати, карат хубави коли и се оплакват за всеки случай. айде на протести.

Не знам как и защо реши да вържеш статията с протестите. Може би те са ти болката? То нищо не е необходимост тогава...и топла вода не е необходимост, нито пък това да си миеш зъбите! Баба ти едно време си е карала и без тези неща.

нерде топлата вода, нерде нетфликс. правя връзка с протестите, защото има връзка. доста хора , които се оплакват, всъщност живеят много добре и хабер си нямат, какво е да си беден. но ще го разберат.

Правя си ракия от 5-6 години. На колонен тип казан. Перфектна. Като сложиш и дъбов чипс... Излиза около 4лв. на литър. Само дето не помня 4лв. на висок градус ли, или разредена на 42-45... Но ракията до това води- убива паметта.

Ау ,какъв ужас за управляващата върхушка.

Ето това е обяснението за ниската смъртност от Корона и други вируси у нас.... Естествената храна..... За цели поколения в индустриалния свят, тя е непозната....

Мисля, че смъртността никак не е ниска , но както и да е. Иначе за това, че храната дори и в супермаркетите в България е в пъти по- качествена от тази тука. Имам предвид храната по БД С. Знам, че много от четящите тука няма да се съгласят, но ако поживеят "на запад" тогава ще разберат за какво става въпрос. Аз купувам преди всичко еко и био храна, но зеленчуците и плодовете, както и в много случаи месо, изобщо не може да се сравнява с това в БГ.

В манастира Шао Лин всеки яде храна,която сам си я произвел.Затова скачат като скакалци и са пълни с енергия. Произвеждам си домати,краставици,пипер.Последните години се изложих,преди имах продукция до слана.

как си със скоковете?

С турски боклуци правим почти всичко, защотото надали 50% от това което пише че е наше е истина. После и нашенсните ги помпят и заюиеат с химия, инак не става НИЩО, защотото и почва и въздух не са са същите като преди. А братята искат все пак да пием кола и да ядем макдоналдс...

Човешкия организъм е създаден от клетки. Когато се храним с правилната храна ние им даваме това от което те имат нужда.Когато им даваме заместители те мутират и ние се разболяваме. Нашето семейство се редуваме за да си произведем почти всичко с което се храним. Не е по евтино от това в магазина, но Слава на Бога от 15 години незнаем какво е лекар.

Ако ти останат пари, инвестирай в образование, че си неграмотен.

и коя е правилната храна? вид, количество , време на хранене през деня, честота, за кой сезон? апропо, клетките се хранят основно с глюкоза и са им нужни съвсем малко протеини. е, нужни са и витамини и мин.в-ва, но също в много малки количества. изобщо, човек много яде и от това съответно много си пати.