17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Важно е да не са партийци.

Важна е оценката на премиера!

Естествено, че политици - обаче всички по-надолу (заместник-министрите и др. чиновници) трябва да са екстерти. Това е най-успешният модел но много малко хора го разбират.

Подобни въпроси не са за тези форуми. Необходима е компетентност. За грамотност става дума.Като онези неща да научите нов език например. Още ли не може да схванете че не всички въпроси са за подобни дискусии. Не ви ли омръзна.

Мафията изпъди половината България в чужбина, за да може да краде от останалата половина. Кой ще се върне в тази пустиня, кой ще дойде да инвестира в пазар без хора и пари? Бог отдавна е вдигнал ръце от нас. Ние сме проклети, защото предадохме главното в себе си – вярата. Заради какво всъщност живее съвременният българин? За да продължи своето позорно съществуване или позорна участ на размазан роб. За да отгледа децата си за още по-позорно робство. Това е позорен живот. И недейте се заблуждава, че на "онзи свят" всичко се "пише". Няма такова нещо. И там позорът не е добродетел, защото не е достоен за божието внимание. Нищожният няма воля, заради това няма и небитие. Само някакви хорица тичат насам-натам и се питат: "какво стана, какво се случи?" Случи се най-страшното – животът си отиде...

Имам особено мнение: министрите ни не са ресорно завършили необходимото образование за такива !! Налага се по партийна линия да бъдат назначавани непрофесионалисти като такива !! Те пък по своя линия си избират съветници, които ще им пасват на Прищявките безропотно и какво става ? Бъчварова - началник на кабинета на Борисов ?! По какви причини беше преди това МВР министър ?! Физкултурника Цв. Цветанов ?! По какви причини беше също МВР министър ?! Примерите са много, лошото е, че точно тези хора си избират "експертите" в кавички !! Да, има свестни и паметни хора, разбиращи и можещи, но те няма никога да се вкарат в нужника нa противната, смърдела мафиотска политика у нас и причината е, че не са плиткоумни кариеристи !!!

Експерти разбира се. Ако са политици ще слугуват на партията от която са. Трябва да бъдат независими, но това няма как да стане.

гласувах за това че трябва да са и двете но реално трябва да са вълшебници ,само такива могат да направят нещо за България. политиците се провалиха, и едните и другите .прагматиците изтърваха момента , а специалистите си заминаха от родината. остана само магията но ми се струва че и тя няма да помогне много , затънали сме в блатото на безхаберие и бездарие , около нас има само тарикати и идиоти .уточнявам не само в България е така ,и в европейския съюз е същия батак и щатите са не по малко зле , на изток от нас също кочина . не знам накъде отива света ,ама съм сигурен че не е на добре

Орешарски Експерт ли е?

petrovito

вече, най добре да са военни.. от Турция... само те могат да ни оправят...поне за близките 500 години

В служебните правителства повечето министри са експерти и не се сещам за провали!

България се управлява от политици, ние ги избираме. Никой няма да назначи експерти, ако те не са политици и то от удобна политическа организация!!!

Партиите печелят симпатизанти и идват на власт благодарение на политиките, които предлагат и министрите са тези, които трябва да ги реализират използвайки познанията и капацитета на експертите. Пример: Фандъкова - политик -учител - успешен кмет. Обратни примери много. Министри в здравеопазването, все експерти, кой от кой по-изявени, всеки със свой налудничави идеи - здравеопазване никакво. Или експертно правителство на Орешарски. Министри експерти, подбрани от експерта Орешарски - резултат държава никаква.

Жонгльори.

Важно е да са послушни мухльовци, за да пускат далаверките на другите послушни мухльовцци, които ги назначават!

Няма никакво значение какви са, ако изпълняват нареждания, вместо да използват познанията си.

Няма го точния отговор, а той е УПРАВЛЕНЕЦ обучен да управлява социални системи. Затова анкетата е НЕКОРЕКТНА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Сега са нито експерти, нито политици. Някой да ми каже един политик поне.

какви експерти са политиците.ништо не казващи празнодумци.

какви експерти са политиците.ништо не казващи празнодумци.

Ако не са ИСТИНСКИ експерти в областта на назначаване, то тогава назначението им си е чист продукт на корупцията. ........ Като 27 годишният председател на парламентарната комисия по енергийни източници - добив на нефт и газ ...... или "Каките" с пищовите за наливане на бензин на бензиностанциите, които с посочване със "златен пръст" се преродиха за една нощ в Директор и замесник Директорки на "Шел - България ....... !!!!! Корумпирани парвителствени идиоти !!!!!!!!!!

Senator1

поли - тика Значи, че който може да тика полите на жените на горе е политик.Иначе казано-дон Жуан.

България се управлява от недовършен поп, нещо като журналист, и недовършен пожарникар. Икономиката на страната е срината. Огромния бюджетен дефицит води до нова инфлация и криза.Кризата ще е толкова тежка, че едва ли някой ще може да си позволи да остане в България.

ТОЗИ ВЪПРОС Е ОТЛИЧНО РЕШЕН ВАКОНА ЗА МИНИСТИРСТВО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ДЕЙСТВАЩ ДО 09.09.1944 Г. ТАМ Е ЗАПИСАНО:"МИНИСТЪРЪТ СЕ НАЗНАЧАВА ОТ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ, ДИРЕКТОРИТЕ НА ДИРЕКЦИИ(СЕГАШНИ ЗАМ.МИНИСТРИ), ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР И ГЛАВНИЯТ ЮРИСТ-КОНСУЛТ ОТ НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО". ТОВА ПОКАЗВА, ЧЕ ХОРАНА, ЗАЕМАЩИ ИЗБРОЕНИТЕ ПОСТОВЕ СЕ НЕСМЕНЯЕМЕ И СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА. ТАКОВА РЕШЕНИЕ Е НАЛОЖИТЕЛНО ЗАЩОТО СЪС СИГУРНОСТ Е НЕВЪЗМОЖНО ДА УПРАВЛЯВАШ НЕЩО, КОЕТО НЕЗНАЕШ КАКВО Е. ОТЛИЧЕН ПРИМЕР В ТОВА НАПРАВЛЕНИЕ Е СЕГАШНИЯТ МИНИСТЪР НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО!

Политик и престъпник за мен са под общ знаменател. Предпочитам доказан професионалист, политически необвързан.

Пропуснах, в нашето ханство "експерт" и "професионалист" са различни понятия. Че като гледам какви "експерти" са изпоназначили.....

Работи се за цялото-т.ес.за народа.А сега какво е?Кръгове от интереси,приемане на лобистки закони.Управлението да е такова,че народът да се повдига,както духовно,така и материално.Народът е една нива,каквото посееш,това никне.Китайците имат една мъдрост-Това,което е добро за тебе,да е добро и за всички.Министрите да са експерти в областта си.Имаше министър на земеделието,който говореше,че пшеницата се садяла,друг по енергетика,че енергията се съхранява на склад.Колкото по прости,по лесно се манипулират.

Проблемът ви е, че като чуете политик и се сещате единствено за популист. Министрите трябва да бъдат и политици разбира се. В смисъла да са наясно и да приемат приоритетите, на базата на които избирателят е направил своя избор. Спечелила е партията, защото има за приоритет примерно да се справи с престъпленията по селата. Ами няма как министър на МВР да бъде човек, който е перфектен полицай, ама смята, че основния проблем е в киберпрестъпленията. Идва и почва да действа в тази област и обяснява, че по селата всичко си е наред. На поста трябва да е човек, който е убеден, че приоритетите са правилно поставени. Ако смята, че приоритетите не са - вместо да се занимава с министреството ще се занимава с това да убеждава населението в това, че е необходимо да се сменят приоритетите с които са спечелени изборите....Та ако ще и Айнщайн да е работата няма да върви. Освен това , тъй като съм експерт и то много добър в дадена област съзнавам, че нашата общност има нужда от това някой да ни напомня винаги, че сме само част от обществото и да ни сваля на земята. Това особено важи за силовите министрества - абсолютна грешка е МВР да се управлява от хора от системата. С други думи от експерти. МВР е задължително да се управлява от политици, които са добри в управлението на хора и бюджети, но никога не са били в системата на МВР. И въобще е лошо ако за министър се назначава човек, който е работил в съответното министрество. Защото е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО той да е на мнение, че нарушаването на правилата си е част от действителната работа. Външния човек може да реши, че това, че 10 години се нарушават дадени правила НЕ Е РЕДНО. А бе с други думи винаги е добре някой да наруши комфорт на работещите в една корпорация или ведомство. Винаги е добре работещите да знаят, че един ден могат да им потърсят сметка защо са си гледали работата през пръсти и да трябва да защитават позиция.

"Проблемът ви е, че като чуете политик и се сещате единствено за популист" - А за какво да се сещам след всичко това е факт! Всички политици от всички са партии са от едно котило и тяхната цел е единствено властта! Държавници ни трябват, но такива няма!

абсолютно точно мнение , но няма как да те разберат, много са ограничени за такива детайли повечето хора

Не какви да е но некадърни и не просто некадърни но много тъпи и безсъвестни политици заслужава този тъп народ. Както казваше покойния Валентин Фъртунов .Това е една чаргаджийска нация.Ние сме изключително повлияни от тази чалга култура и берем горчивите и плодове.

Трябва да си знаят,че са "бушони"!Производството на политици в България е привилегия единствено на тези с връзки в БКП и нейните производни по линия на ДС партии.Колкото до "специалистите"-производството им от нашите сегашни ВУЗ е свързано единствено с плащане и получаване на дипломи!Е кого да изберете и изобщо има ли смисъл от избора ни!

Политици, със съответното професионално образование в областта. За да не гледат като телета в железница. Зам. министрите трябва да са експерти.

За да си вършат работата както трябва е необходимо да не са политици, а ДЪРЖАВНИЦИ, но такива няма на хоризонта!

ГЕРБ подобно на Виденов докараха държавата, народа до просешка тояга със неграмотните си политици.

BajMihal

Въпроса е зададен много неуместно. В белите държави, всеки министър си върви с ЕКИПА ОТ ЕКСПЕРТИ, в който се вслушва, когато трябва експертно мнение. Иначе министъра е политик. Не е сложно, ако нямаше комунистическата върхушка, която е окупирала властта вече близо 30 години след "премахването на комунизма"

В България, политик = недосегаем крадец, поради тази причина са ни нужни експерти а не КРАДЦИ, които са за РАЗСТРЕЛ.

Трябва да са политици, за да прокарват политиката на избраната политическа сила, получила доверието на хората. Т.е. например ако в МВР /и КАТ/ изберем хора, които са дошли с обещание да премахнат ограниченията на скоростта по магистралите това ще бъде направено за удобство на гласоподавателите. Законите трябва да бъдат УДОБНИ за населението, не предпазващи всеки от всичко. Евентуално "експертите" биха се противопоставили на всичко, което им ограничава възможностите за бъдат такива и да паразитират върху този спорен факт.

Имате жив пример с Цеца Цачева (бивша счетоводителка) - днес е Mин. на Правосъдието само на разплащателната й сметка за заплатата. Иначе я няма никъде !! Дори по телевизиите не я искат за интервюта. До като кадруването в Mин. съвет е привилегия на "бившата пожарна" - така ще бъде !!

Senator1

Цачева беше АДВОКАТ, май се чел развлекателни есета.

???????????????????????

Рабфак и задочно за 3 години право! На парктика няма никакво образование след плевенската гимназя!

Мисля, че за този въпрос днес в България няма верен отговор. Причината е в доста обърканата управленска философия в структурата на нашите институции. Те са изградени на пирамидален принцип с идеята, че информацията за сектора се движи вертикално и нагоре, а решенията се вземат на най-високото ниво и се спускат за изпълнение надолу. Такава система може да работи идеално в армията, църквата и бизнеса, но при управлението на държавата, доста бързо проявява сериозни дефекти поради сложността на процесите и обема на информация. Тези дефекти, за съжаление, не могат да се компенсират дори ако партиите от целия спектър имат на разположение квалифицирани и почтени хора, които да могат да използват за позициите в политическите кабинети на централното управление. За това по места има нужда от отделен разговор, може би по-тъжен. Разумните у нас отдавна, а в някои чужбини още по-отдавна, са приели, че управлението трябва да се осъществява от професионалисти. В бизнеса им казват мениджъри. В държавното управление се наричат политици. И докато в икономиката криво-ляво българинът започва да преглъща идеята за хора, които не могат да завият един болт, но могат да управляват завод с хиляда души, които завиват болтове, то относно политиката ситуацията е нерадостна. Има огромна съпротива у милиони сънародници да възприемат работата по управлението на една държава, като най-сложната човешка дейност и съответно важна и изискваща много пари и подготвени хора. Заради тази съпротива никой политик днес няма кураж да започне дори да говори за реформа в управлението. То и ако погледнем какви странни индивиди са ни били министри, човек ще си каже, че и комшията няма да е по-зле, какво остава за мен. Кви са тия професионалисти? От друга страна има изначално противоречие между идеята за строга централизация при вземане на решения и изискванията за мандатност на политическите постове. Организационните пирамиди не работят добре в условия на демокрация. И армията, и църквата, и фирмите далеч не са демокрации. Мандатите ограничават растежа на функционална компетентност в сектора и в нашия случай е нереално да очакваме министъра на финансите да е най-добрият финансист в министерството. Странно обаче, ние точно това очакваме и е така защото възприемаме министерският пост като своеобразен професионален връх в кариерата. Той е, но в коя професия? В други общества, които по-отдавна развиват самостоятелно управление, тези постове са връх в кариерата на професионалния политик. Там никой не очаква министъра на екологията да е биолог или химик, който да подписва всички еко-разрешителни и да отговаря професионално за тяхната състоятелност. Да, но българският министър подписва и подписва и издава невероятен брой административни актове. В Белгия министърът не подписва дори разрешителните за атомните електроцентрали. Затова тук винаги ще сме разочаровани от компетентността на министър-политик. Ако не разтоварим позицията от административна власт, демек ако няма децентрализация, няма да има и подобрение на положението. Децентрализацията обаче има една неприятна последица. Който взема решението, всъщност разпределя средствата от бюджета. Прехвърлянето на бюджет от министъра, който е политическа фигура към лице от администрацията, което е държавен служител е еретична идея. Е, затова няма и децентрализация. Сега за министъра-експерт. Той няма собствена политическа стойност. Ако слуша, ще го оставят, но няма да управлява. Ако управлява самостоятелно и не слуша, ще го сменят. Това не е нито лошо, нито добро. Просто така работят политическите организации.

сложих "експерти", ама като се сетя какви експерти ни пращат от ЦРУ и се плаша...

Не си сбъркал - защото от CIA ни пращат не експерти, а калинки или бръмбари. Задължително тъпи, но пък удобни.

След като по-надолу ви обясних, че всъщност има откъде да се почерпи опит - от изискванията към кандидат за мениджърска позиция в корпорация ще обясня на неразбралите, че никъде не съм каза, че не трябва да разбира от естеството на работа, а че тази позиция изисква комплекс от качества и високата експертност в тясна област не само, че не е задължителна, а вероятно ще пречи. Рядко най-добрите футболисти стават добри треньори, а тези, които стават просто са имали и други освен качествата си на дясно крило примерно.... Така и с министрите - та трябва да са комбинация от двете.

Задължително е да експерти в ресора си, а ако са с профил юристи и икономисти/финансисти, още по-добре. Политическите кабинети трябва да се премахнат.

Ами всъщност в МВР търпим 30 години никой да не разкара хората, които не вярват в демокрацията и харесват диктатурата. И колкото и престъпници да хващат МВР реално саботира всеки един, който се опитва да прави промени. Защото са убедени, че идеологията за правата на личността им пречи. Та не си прав - министърът е задължително да е с политическите възгледи на управляващата партия.

м дам, сега като има по няколко зам. министри + началник на политическия кабинет и администрация към него, направо сме супер. Цялото ръководство + министъра са политически лица ... даже имат право на добавки към заплатата, определени от министъра ... затова че са политически лица. Прав, крив ... по-малко политикани и повече лидери визионери каквото и да си говорим.

"Политици или експерти да са министрите?" Е че то е все същото разликата е само че едните са бивши, а другите настоящи политици!Нима по телевизията не се изредиха малко "експерти" които да ни разясняват по типичният политически говор нещата?!

Каквито и да са, не може да се назначават верни, а да им се възлага работа като за умни.

Експерт,но като се омеши с крадливите политици и той става такъв,ако не ще е извън борда. Просто няма как честен и умен човек да просъществува между тези алигатори. Само крадец доказан може да е МИНИСТЪР в България.

Муньо, а не миньор-видоизмени ми думата

Нема значение. Важното е да са корумпирани лоши хора... ако ще и космонавти да са..

Вежди Рашидов добре каза :"Излязоха от кошарите и се качих на мерцедесите". Всеки миньори ако има някой подобен власт имащ може всичко. Каза ви се в прав текст и магаре... и т. н. В България е антиселекция

Истината е, че каквито и да сложат - максимум месец и ще станат послушници и бушони

Какво значи експерт, когато говорим за министър. И защо някой твърди, че няма достатъчно примери от които да се поучим. Министърът е мениджър от второ ниво в йерархията. С други думи каквито са изискванията за идеален мениджър от второ ниво в корпорация с обороти равни на бюджета на министреството и с брой служители равни на служителите в министерството- това са изискванията и за министър. И тъй като изискванията за такъв мениджър не са да бъде най-добрия експерт в областта, значи и министърът на вътрешните работи не е задължително да бъде полицай на годината. Тъй като в корпорациите е задължително да приемаш политиката на фирмата, така и за министрите трябва да е задължително да приемат обявената политика на управляващата партия. Не се бъркайте с това, че трябва да приема безобразията ан управляващата партия, както и никой мениджър не е длъжен да прикрива ако види, че някой краде от фирмата. Става въпрос за официалната политика, програмата и т.н. С други думи правиния отговор е комбинация от двете, ако под експерт се разбира не тесен експерт, а експерт в управлението на хора и процеси.

Значи менаджерът си е менаджер- един организатор и толкова. Експертът е този, който дава енергията на тази организация на работа. Ако няма експерт, който да насочват организацията на работата- ще е кръгла нула управлението, като сегашните калинки. 20 години ни управляваха все такива менаджери, та оменаджериха всичко. То не може да си менаджер, ама да не можеш да отделиш зърното от плявата, нали?

Гласувах за експерт,пък сега се сетих ,че и Цветан Василев беше банкер на годината и какво стана,пет милярда взеха от нашите продънени джобове.Пари за нищо няма,а за слабият надзор над Ктб го наградиха експерта с шев на най голямата държавна банка.Та у нас бяма експерти ,всичко е продажно,арогатно и нагло управление

Що не се назначават лекари като мениджъри на ИТ компании по твоята логика? Или спортисти, хора с аграрно образование? Мениджърът управлява, но не може хептен да не отбира от дейността, която управлява.

нямате предвид България, очевидно. Тук няма партиен член, който наистина да разбира от нещо, нито добър специалист, който да се занимава с политика.

Министърът нито е мениджър, нито е задължително да бъде експерт, понеже той е политическа фигура, а министерството което той оглавява се състои от експерти, даже заместниците му са експерти (или поне експерти сред тях) които му помагат в работата. Добре е да има познания в областта която управлява, но е задължително да има задълбочени познания. Правителство в което наистина министърът е експерт е експертно правителство, но то не се среща често.

без да имаш познания в оглавяваната и ръководената от министерството сфера на икономически, социален, правен, военен, обществен, вътрешен или външен или какъвто и да е друг държавен начин на живот! Назначаването само на политически силно ангажирани, но некомпетентни за дадената сфера на държавен живот хора води до сериозни сривове в работата на всяко едно ведомство и има пагубни последици за държавата и обществото! Това не означава че всяка управляваща партия или коалиция трябва да назначават само експерти без да се съобразяват с политическата им ориентация и политическите им пристрастия. В крайна сметка всичко опира до кадровия състав и кадровите възможности на всяка една управляваща или кандидат за управляваща партия и коалиция. Когато няма експерти сред кадрите им те прибягват до назначаването само на политически ангажирани личности и предварително се обричат на критики и неуспехи в съответната сфера на държавният и общественият живот!

е, как пък да не може

Хубаво е министърът е да има познания в своята област, но не е необходимо е да е експерт, понеже министърът е политическа, а не експертна фигура. Той отговаря за политиката в отрасъла, но има експерти които му помагат. Когато правителството е експертно тогава всички министри вече са експерти.

Не може един министър да е само едното или само другото. Той трябва да съчетава всичко: да е политик, експерт и най-вече морален човек. При демокрацията законността и морал са важни за управлението. Иначе става джунгла. Все едно да питаш един директор на болница експерт ли да е, администратор ли да е. Ами ръководството трябва да съчетава и двете. Не казвам, че това трябва да е само един човек ръководство. Иначе става дисбаланс.

Не може да съчетава всичко. Да, той трябва да има морал и това е задължително, но не е нужно да е експерт, защото е политическа фигура, а експертите които са в министерството включително и неговите заместници му помагат в работата. Безспорно министърът трябва да има познания, но не е нужно да задълбочени. Правителство в което министърът е експерт се нарича експертно, но то не се среща често.