Показаха античен зид, открит при ремонт на най-малката улица в София (снимки)

Районът е в рамките на резервата "Сердика - Средец" - в зоната, която е непосредствено до Източната порта на древния комплекс

Обратно в новината

Коментари - Показаха античен зид, открит при ремонт на най-малката улица в София (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Само не разбирам защо по време на ремонта оттам минават хора. Не е ли опасно, не е ли оградено? Изкопът е големичък, ако някоя баба се сурне в него, ще има рев до Бога!

Този зид от какво е , от тоалетна, от баня, кухня и т.н. Хайде стига. Ако е толкова важен да си го вземат в музея, и улицата да я върнат на гражданите които живеят сега. Нормално е когато един град има хилядолетна история да има и остатъци от разни времена. Важни са хората сега. От колко време съществува тази улица.

Съвсем спокойно от най-късата улица в София може да стане най-късата стъклена улица в София

Само че ще е НАЙ-дългата стъклена улица! НАЙ- красива, снимана, посещавана от туристи и т.н.

Шило

Дано!

Общината разреши на братята англичани да си построят посолството върху най-големия римски колозеум, а сега за нас остава да се дърляме за най-малката уличка в града !!..

Като гледам тази тръба с токовете е полагана преди 10 - 20 години. Явно тогава зида не са го сметнали баш за такава антика ...

В Русия няма римски останки ! Оракулите са знаели, че ще дойде Путин и затова никой не е стъпил там !

Римски разкопки са сигурно атракция за посетителите на София, но и ул. "Малко Търново" е не по-малко важна за софиянци. Остава надеждата, да не хрумне на някого да промени или, недай Боже, затвори живописната уличка със стълбите свързваща две градски нива в центъра. Нагледахме се на архитектурни приумици. Колкото и да ни се иска втори Рим София няма да стане, защото не са само разкопките които са нужни за това. София не само "расте, но не старее", тя има чар и задължава и да я пазим от нови аномалии.

Така е и така ще бъде докато с градоустройство се занимават политици вместо архитекти. Един пример: т. нар. ларго - за да покрият някакви останки от стени със стъклените мехури създадоха предпоставка за вечна "тапа" в центъра на София.

Биха могли да го оформят като пространство затворено под стъкло, минавайки от там да виждаш останките. Като си представя що нещо е било унищожено при изграждането на седашните сгради в центъра на София...

P.S. Да вземат да оправят оная дупка малко по-надолу и да възстсановят фасадата, укрепена с метална конструкция стояща от преди деморацията, пак там, ще е добре.

Зидът най-вероятно е от времето на турското робство.

Е, и? Пак си е археология.

"Велико" или "Малко е Търновото?

Да те светна, че в България има и Малко Търново