Пловдив отбеляза тържествено 144-ата годишнина от Освобождението на града

Всеки паметник е разрушим от времето. Неразрушим е само споменът, който живее в поколенията, каза в словото си Мария Карадечева - главен уредник в Регионален исторически музей

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не разбрах за кое освобождение пишете. Всички така наречени медии пишат, собщават, излъчват репортажи за годишнини от освобождението. От кого се освободихме? Беше робство, после иго, после владичество, присъствие и не знам още какви небивалици.Сега се сърдим, че македонците ни откраднали историята.Ами крадат, защото се правим на толерантни и не опазваме националната си история и памет.Петстотин години нямало робство. Не нямало развитие, а упадък освен тиранията и зверствата.Сравнете развитието на европейските държави в същия период, къде са: икономически,архитектурно,културно и всичко останало, и продължавайте да твърдите, че не е имало робство.

и пловдивчани вече са свободни

22 септември 1908 г това е датата на която България се е освободила! 30 години след края на рускотурската война, и то въпреки россия, а не благодарение на нея!

Именно Русия става посредник в преговорите между сюзерена и васала и защитава пред Турция прокламираната от Цар Фердинанд НЕЗАВИСИМОСТ на България, както и създаването на Третото Българско царство, като убеждава Султана наместо поисканите от него 429 000 000 френски франка да се задоволи 80 милиона френски франка, изплатени от България със заем от Русия , и опрощаване на неизплатените от Турция до този момент репарации за войната от 1876-8. А накрая руснаците ни опрощават и заема за независимостта;)

„Ако преди Освобождението се явеше някой да доказва с каквито и да било средства, че приготовляваната от Русия война с Турция е война не за освобождението на „бедных славян”, а за разширението на Руската империя и за завладяването на Балканите от Русия, - нямаше да се намери нито един българин, който да го повярва и когото да не наречаха, враг на българския народ. Никой българин не можеше да допусне тогава, че „православна Русия”, която с векове ни е изпращала икони и камбани като подарък, която е водила няколко войни с Турция, не се стреми към нашето освобождение, а всъщност иска разширение на своето царство, за обладанието на Балканите. Истина е, че на мнозина от нас беше известно завещанието на Петър Великий, както и желанието на всички подир него руски царе, да завземат Цариград, но нашите понятия за тия руски стремления не са отивали никога по- нататък от превземането на Цариград. Рядко и твърде рядко може да е имало някой умен и далновиден човек, който да е разбирал, да е съглеждал, че в стремлението си, да завземе Цариград, Русия ще иска да завладее окончателно и България. Гневът ни против варварска Турция, на която дотогава бяхме роби: желанието ни да видим своята угнетителка разбита и съсипана, - бяха толкова силни, щото малцина са искали да знаят за последствията, които можеха да ни сполетят от нахлуването на Русия в Балканите...”

Плановете за възстановяването на древногръцката монархия Екатерина II нарича "Гръцки проект". Той не предполага пряка руска експанзия – става въпрос за създаването на нова държава под античното име Дакия и разширяване на руското влияние. Плановете включват прогонване на турците от Европа, освобождение на всички християни на Балканите от мюсюлманското потисничество и, разбира се, превземане на Константинопол. Но "Гръцкият проект" умира: императрицата не намира достатъчно подкрепа в Европа, а когато започва поредната руско-турска война (при която става присъединяването на Крим към Русия през 1783 г.), Константинопол излиза от дневния ред. Но най-близо до мечтата на Екатерина стига третият ѝ внук, император Николай I. През 1829 г. руската армия влиза в Адрианопол (дн. Одрин), едва на 240 км от Истанбул. Преодоляването на такова разстояние би отнело два дни и по всяка вероятност градът би паднал – турската армия към този момент е силно изтощена. Но вместо това Николай I сключва сделка с турския султан Махмуд II. Съчетано с големи думи за дружбата (която е напълно забравена от 12 години), Турция затваря проливите за другите страни. Вярно е, че зад великодушния жест на Русия има друга, далеч по-сериозна причина. Всъщност тя не е съвсем наясно какво да прави с Константинопол след завземането му. Просто няма необходимите ресурси да поддържа новите територии. А да остави армията-победител на просия в завладения град би било равносилно на бунт. Още повече – превземането на Константинопол би преструктурирало цяла Югоизточна Европа и би довело след себе до голяма световна война – нито Англия, нито Франция не биха се примирили с нещо подобно. По-лесно е да се откаже от града и да сложи точка на въпроса с мирни и изгодни договори. По-късно, между другото, на Николай I му се налага да изслуша много жалби от различни лица по повод изпускането на Константинопол. Но той казва, че се радва, че няма нищо общо с Екатерина II, освен "профила на лицето си". Не му харесват управленческите методи на баба му. Нещо повече – историята отново се повтаря при следващия император Александър II през 1878 година. Турската армия отново е разбита, а пътят към Константинопол е разчистен. И отново суверенът избира мира при изгодни условия, вместо тежката световна война.

„От тия документи читателят ще види, че всичките бъркотии, преврати, бунтове/ като този на русофилите/,смутове, заговори, политически убийства и пр., които са се случвали в България, откакто съществува като държава / а той говори само за един кратък 15- годишен период, да не говорим за 1923, 1925 или 1944!/, са дело на коварната руска дипломация. И всичко, което на нас се е виждало необяснимо, нередовно, за руските дипломати е бил предварително скроено, предначертано и обмислено...” За да ни докара единствено беди и неволи. Да ни отклони от цивилизована Европа, да се превърнем във васално / колониално/ княжество, каквото, за наш срам, сме и досега! Само че на други сили...

От този докумнет се вижда че император Николай II заявява на Столипин- "Под страх от наказание не се бъркайте- оставете българите да се оправят сами ,"... ама това сигурно го няма в избраните ти "цитати";)

Та кой от кого ни е освободил?! Само да припомня че Русия ни е освободила от Турско робство! “Царю освободителю, признателна България!”

Освобождение! Но се премълчава от какво. Защо ли? Отговорът е : от турско робство. Това не значи, че турците са лоши, зли, врагове или убийци. Но означава, че не само не стават да управляват държава, а управлението им е робство. Спрямо българите са били изостанали. За съжаление ориенталският еснафлъкък отново вилнее.

В момента българския народ е роб на българските болшевишки компрадори, които от 77 години насам управляват България!

Пловдив в България ли е? Какво казват нашите американски съюзници? Кото САЩ виждат македонско малцинство в България! Пловдив чии е?

Пловдив е в Източна Румелия (според Великите Сили). Паметникът на капитан Бураго е издигнат зад сградата на Учредителното Събрание на „Източна Румелия“ (сега в нея се помещава Природонаучния Музей. Любопитно е, че между паметника и Музея има един над 140 годишен чинар (висок над 30 метра), посаден от първенците на Източна Румелия, но няма и една табелка, която да разказва за важността на това величествено дърво.

"Според Указ № 1144, публикуван в „Държавен вестник” от януари 1884 г. се оказва, че „братската помощ” по нашето освобождение е струвала на българския народ 10 500 000 книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на тези „книжни рубли” е точно 32.5 тона злато. Във въпросния брой на ДВ буквално четем: „Ний Александър I с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер/аторски/ Войски, съгласно определението на Берлинский договор”. Обърнете внимание и на думата „окупация”. Излиза, че ние, българите сме платили за окупацията си, а не за освобождението си."

То първо парите не са толкоз... ами са двойно повече, и второ това е решение на Берлинският конгрес, и трето тия пари ние така и не ги плащаме а болшевиките дори ги опрощават, заедно с оня дълг дето го теглим от Русия за да си платим прокламираната от княз Фердинанд независимост, а защо теглим заем от Русия... ми просто тя единствена е навита да ни даде пари без да ни загроби;) А между другото по онова време, пак според решенията на Берлинският конгрес, княжеството остава в пределите на Османскта империя... така че руснаците наистина провеждат окупация на част от Турция... а войната е освободителна защото Румъния и Сърбия, които участвуват в нея със свои войски, получават независимост и престават да бъдат част от Османскта империя.

Някой ме изтри , сигурно Укри мръсни Вън от Българските Земи

И с тояга не могат изтръгна любовта на българите към Русия

Освобождението ни струва... 32,5 тона злато. Тези дни бе осветлен един смайващ факт от нашата история, който досега бе огласяван по никакъв повод. От публикувания в Държавен вестник през януари в далечната 1884 г. Указ № 1144 става ясно, че „безкористната“ помощ на братушките-освободители е струвала на изстрадалия български народ повече 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки. По онова време реципрочната стойност на тези пари в злато е била точно 32,5 тона злато. http://www.desant.net/show-news/21855

Идеоте прост, и къде се е съхранявало това злато? Как са го извозили към Русия и кога? На баба ти пендара.

Разплащателните средства са били на стойност 32.5 тона злато. Явно сте инженер само в мислите си!

рязана. Къде е квитанцията бе боклук?

ОТ къде ги измисли ? Господи Тъпаци има още в БГ

https://blog-number-seven.blogspot.com/2016/01/1144.html?m=1

Що за робско племе си за да честваш окупацията на земите си от руската империя?

Така е, Хасане, в берекет живееме

В момента българския народ е роб на българските болшевишки компрадори, които от 77 години насам управляват България!

Кажете бе прости журналисти,Пловдив е освободен от турско робство,освободили са го руските войски.

Пловдивчани никога не са били роби! Българи роби са били само завлечените от ген. Дибич 1828-9 г след поредната руско-османска война и закрепостени в руските степи. Те са били роби, купувани и продавани от помещиците! Пловдивчани са били свободни поданици на падишаха!

Чехлю влечугото излезе и по случай 03 Март благодари на украинци, финландци, грузинци, казаци и всички останали нации участвали в Освободителната война.

Пардон исках да кажа бомби

Кара Дечева три пъти повтори една и съща лъжа че някакви руски воини са паднали за освобождението на Пловдив. Нито дума Пловдив от кого е освободен Пропуснала е да отбележи западналите американски войни върху ПловдивПардон

освободиха България.Кскви руснаци ?