Плащания над 15 000 лв. само по банков път

Плащанията на територията на страната вече ще се извършват само чрез преводи или внасяне по платежна сметка, когато са на стойност, равна или надвишаваща 15 000 лв.

Обратно в новината

Коментари - Плащания над 15 000 лв. само по банков път | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чудесни намерения, но те няма ли да стимулират напълно недекларирани разплащания на части /по-малки от 15000 за едно плащане/ и сивата икономика? Не знам дали има оправия - от една страна, банките са много нахални и ни товарят с непомерни такси, а от друга - редно е да се следят движенията на пари в държавата, за да се контролира издължаването на данъците и оборотите да не са "голямата тайна на малките фирми" ...

Този Овчо защо не наднича от килията, ами се прави пак на духовит!?

Всички пари в банките и плащания чрез банките!Фалират банките,фалираме всички!!!!!

на този от снимката ли да превеждаме по 15 000? да си даде номера на сметката!

Наложи се Менда Стоянова да изрече репликата "има решение на група", което предизвика смях - СМЕШНИ ХОРА - СМЯХ!!!!

Ще пълним и без това дебелите гуши на банките!

Парите в брой са рвностойна форма на съществуване на стойността с електронните варианти. Нещо повече - сравнително по-трудно се контролират от злонамерени политици. Не само, че не трябва да има подобни ограничения, но трябва да бъде разрешено и съществуването на паралелни валути /корпоративни, ваучерни, точки и т.н./ Тьй като съвременните валути неудържимо инфлират и са все по-съмнителни може да ес мисли и за връщането на златния стандарт. Вероятно ползите от виртуалните пари вече са по-малки от вредите, които нанасят. Има необходимост от някакъв световен материален еквивалент със сравнително постоянна стойност. Специално подчертавам, че това НЕ Е ТРУДА. Традиционният капитализъм има още какво да добави към историята.

Е как да се върне златния стандарт? Нали доларът отдавна се продъни и печатницата във ФЕД работи нон стоп. Само дето балонът е пред спукване, а Матрицата пред избухване.

При всяко плащане 10% данък за ГЕРБ !!!

ти напраов изкърти пожарникарските кранове))))

Никакви пари в брой !! Ta aз да си пусна обявата : Предлагам слама и сланина , търся винкел :)))

от коя банка си тикво

Следващия закон който трябва да гласуват е на банкнотите да се сложи и дата за Валидни До, като това да е максимум един месец. Да не може никой да държи пари в чекмеджето вкъщи. Трябва само в банки.. а банките да ни вземат по 5% месечна лихва за услугата!

Може ли и един актуален данъчно-икономически въпрос? Ако решя да си разменя кравата срещу Пешовото магаре, това ше се смята ли за нарушение на закона, при положение, че хайванчето не ще да влезе в банката? И на кого дължа ДДС-то за сделката, за да съм в крак със закона? А как ще си изчисля печалбата, че да я отразя в данъчната декларациия? Последно, по колко ще даваме като рушвет на оправомощените лица, под 15, или над 15000 лева? А в евро може ли? А Наглите също ли ще получават откупите по банков път? А знаете ли поговорката: "Ум царува, ум робува, ум патки пасе"?

Стой си на село и си гледай животните.

Приемаме, че кравата ти струва 16,000 лева, магарето на Пешо е на същата цена. Забележи: ти вземаш магарето, а той - кравата! И глей купон... А сега, ако има счетоводител във форума да обясни как трябва да извършите разплащанията, ДДС, фактури и т.н. Че аз мога да го обясня, но навремето имаше едно правителство, което направи подобна глупост и после изчезна в небитието и нещо не ми е интересно да коментирам голтаци...

Май няма да е нарушение, поне ако си гъст със съдиите. Като оправдание ще кажат, че това е натурална размяна, а не плащане, ерго не попада под ударите на този закон :)

Интересно защо някои са против въвеждането на задължително плащане по банков път? За крадливите комуняги е разбираемо, но не и за нормално мислещи хора! Трябва да се отиде и по-далече - да се премахнат въобще парите в брой! По този начин случаите на корупция и нераглементирани доходи ще се сведят до 0%! Вярно, че ще спечелят банките, но ще се ограничи сивия сектор! Ако сте против, значи системата досега ви устройва и предпочитате да си плащате например на катаджии на ръка, за да "нЕмате проблеми" - типично по ганьовски!

то езадълго!! така че няма каво да ти обяся\нваме оди си тури чипа и подари ай пад на муркуча да те гледа къде си айде със здраве...

Верно е, интресно, Иванчо. Например, когато "крадливите комуняги" бяха въвели такова изискаване за плащане над 1000 лв ДДС само по ДДС-сметка защо именно твойте възлюбени скачаха да се отмени, а?

Интересно от къде ти хрумна да се извадят от употреба парите в брой? В никойя държава не е направено това. И като отида в село горно дето няма ни интернет ни обхват на телефоните, и там ли ще плащам по банков път?

Иванеее, смени дилъра! Това ти е силничко.

Леле, колко съ тъп!!!

проста задача колло пъти по 14 999 ще бутна на ръка??? ако някой знае да каже???

Поредния безмислен закон, които няма да промени нищо.......заплатите само по -банков път или чек. Плащания за над 2 000 само по-банков път - това е истината

Колко пъти на тикви като теб да се обясни, че задължителното плащане на запалти по банков път няма да промени нищо. Лицето ще си получава, с доста голямо закъснение , официалните пари по банка (ще се забавят, защото за да ги преведе работодателя трябва и да внесе осигуровките в същия ден), а останалото - на ръка. Какво точно ще се промени, освен факта, че всеки работник ще олеква средно с над 10 лв на месец в полза на банките - такси поддържане на сметка, такса за теглене, за проверка на салдо на банкомат и какво ли още не....

Колко пари ще ми струва банковия превод на 15000 лева?

0.50 лв. с електронно банкиране, около 2 лева с обикновено.

иначе за здравна Си Банк - тая народната дето много ни обича щото е на маркуча за 48 лв взема 3,50 пък ти 0%ю50 и 2 лв оди за тях дигай плакати в Банкя може и да повярва некой заблуден ГРОБАР все още има такива тутманици

Най новото произведение на говорилнята наречена Народно събрание се нарича Закона за ограничаване на плащанията в брой !!!! АКО НЯКОЙ СИ МИСЛИ, ЧЕ ТОЗИ ЗАКОН Е В ИНТЕРЕС НА НАРОДА И ПРИ ГЛАСУВАНЕТО МУ НАРОДНИТЕ ИЗБРАНИЦИТЕ СА СЕ РЪКОВОДИЛИ ОТ НАШИТЕ ИНТЕРЕСИ , МНОГО СЕ ЛЪЖЕ. Печаливши от този закон са само и единственно изпадналите в ликвидна криза банки , а губещи ще са вложителите които повярваха на държавата , че гарантира вложенията им в частните и небългарски финансови институции. ПАРИТЕ ИЗЧЕЗНАХА, А ЦЕНИТЕ НА СТОКИТЕ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ ГЛАВОЛОМНО СЕ ДВИЖАТ НАГОРЕ. Цената на зърното следва тази на световните пазари (623 евро за тон) и при липса на държавен резерв ще предизвика увеличение на цените на стоките по цялата хранителна верига в която участва зърното. КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ВАЛУТНИЯ БОРД ОГРАНИЧАВАШ НИ В ПЕЧАТАНЕТО НА ПАРИ В СИТУАЦИЯ НА РАСТЯЩИ ЦЕНИ НА СТОКИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ Е ВЪПРОС КОЙТО ЕДНО ЕДИНСТВЕНО РЕШЕНИЕ - да се ограничи със закон подобен на този, правото на вложителите да теглят депозираните в банките платежни средства. ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВА МЕЖДУФИРМЕНАТА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ И ФАЛИТИТЕ КАТО СЛЕДСТВИЕ ОТ ТАЗИ ЗАВИСИМОСТ. Ще нарастне безработицата и желаещите да напуснат страната. ДВИЖИМ СЕ СИГУРНО ПО ПЪТЯ КЪМ ПОРЕДНАТА НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА. ВЕРВАЙТЕ МИ.

Кой ще ми гарантира, че като преведа примерно 20 000 лв за кола в сметката на продавача то той добросъвестно ще ми прехвърли колата след това?!? Ако не ми я прехвърли какво правим?! :-) не случайно във Франция се сумите се превеждат по сметка на нотариуса и след изповядване на сделкатачак отиват при продавача. :-) :-) Другият начин е чрез акредетив, но нашите банки за акредитив не са чували милите. :-) Гледаха ме като изтребител служителите, като ги питах предлагат ли такава услуга. :-)

И тук има такива сметки и в банките и при нотариусите, но услугата струва доста - около 3% от сумата aко не се лъжа. На 50000 евра това прави около 1500 и хората гледат да си го спестят.

Ами попаднал си в калпава банка. Доста наши банки работят с акредитиви и в левове, и в чужда валута. Аз лично повече от 30 лв. в брой рядко плащам нито за лични нужди нито за фирмени. А пък във фирмата си изобщо не приемаме пари в брой.

ги разправяй на Брад Пит с очилата на гъза не на нас...

Интересно какво правихте досега като лимита беше 5 000 лева ? Или изобщо нищо не плащате чрез банка ?

Лимита от 5000 лв всъщност беше лимит за над 1000 лв по ДДС сметка (основата от 5 хили можеше и на ръка) беше отменен преди няколко години. Ти къде спа?

А ако попаднеш на нотариус, който ще си присвои парите??

Че как да не предложи, той това 100 лв. за пари ли го има? Нали е с очила, дори и не ги забелязва.

Тръгвам аз да си купувам апартамент и строителя ми вика - 24000лв. чрез банка,остналите 40 000лв. - на ръка иначе не става!Аз вика досега не съм продал апартамент за повече от 50 000 лв!Е....на улицата ли да стоя?????

Това какво общо има с темата на статията?

Общото по темата е,че когато контрагента ти не желае да работи с пари по банков път ако изкаш сделката да стане,трябва да му играеш по свирката!Иначе идва друг,плаща кеш и взима стоката,а ти си гледай законите....

Овчаров е най-прав, да живеят банките и раздутия им брой щатове шуробаджанаци, ти на мен-аз на теб! Готов съм да им плащам по 10 лв. за операция от 100 лв. Но срещу едно условие, при най-малка грешка, да мога да гръмна между очите банкера или чиновника, който е виновен.