КНСБ: Може да се създаде проблем в пенсионния модел

Начинът, по който се предлага да бъдат увеличени пенсиите не е най-удачният и е възможно да се създаде проблеми в пенсионния модел.

Обратно в новината

Коментари - КНСБ: Може да се създаде проблем в пенсионния модел | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ПРОДАЖНИК,ТОЛКОВА ГОДИНИ КАКВО НАПРАВИ ЗА РАБОТЕЩИТЕ НИЩО.РАБОТЕЩИ БЕДНИ,ФАЛИТИ И РАБОТНИЦИТЕ БЕЗ ЗАПЛАТИ/И АЗ СЪМ ЕДИН ОТ ТЯХ/ СРЕНАТА ЗАПЛАТА ЗА СТРАНАТА НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА,ОСОБЕНО В ПРОВИН ИЯТА ЗАПЛАТИТЕ НЕ МЪРДАТ. КОНЦЕСИОННИТЕ ДОГОВОРИ СЕ НАРУШАВАТ МАСОВО НАВСЯКЪДЕ,НИКОЙ НЕ СИ ЗАЩИТИЛ.В МОМЕНТА МАЯ МАНОЛОВА СЕ ОПИТВА ДА ГИ ЗАЩИТИ ПОВЕЧЕ ОТ ТЕБ.ТИ ЗАЩИТАВАШ ИНТЕРЕСИТЕ НА ОЛИГАРСИТЕ,ТЕ СЕ ОТБЛАГОДАРЯВАТ,А ОТ БЕДНИЯТ РАБОТНИК ЕДНА ДЪРЖАВНА ЗАПЛАТА САМО ПОЛУЧАВАШ.ЗАЩО ДАВАШ НЕАДЕКВАТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ОТНОСНО ПЕНСИЙТЕ.ЗАЩО ТОЛКОВА ГОДИНИМЪЛЧА ЗА МИЗЕРНИТЕ ПЕНСИЙ СЪС СТАЖ. СЕГА ПРОДАЖНИКО ПРЕДЛАГАШ ,АКО ИМАШ ИМОТ ДА НЯМА УВЕЛИЧЕНИЕ.ИМАШ ЛИ МОЗЪК ЗА ТЪКАВА УРАВНИЛОВКА.

Чии интереси защитават тези синдикати?

Че то отдавна има огромен проблем.

Не, трябва всички пенсии да се увеличат, а не само минималната.

Я по-добре да помисли за широка потребителска кошница, която да гарантира нормален живот на хората. Стига се е занимавал с глупости. От пенсии ске видя, че не разбира.

ПИТАМ:РЕДНО ЛИ Е,ЕДИН ПОЛИТИЧЕСКИ ОФИЦЕР ДА ВЗЕМА 910 ЛЕВА?КАКВО Е СВЪРШИЛ ПРЕЗ ТЕЗИ ГОДИНИ???КАКВО???

Христо Рангелов Финци / парадиращ с близкото си приятелство с Бойко Борисов, с когото играел на карти/ процентът, който взима от всички обществени поръчки на " Профилактика, рехабилитация и отдих ЕАД вече не е 15%, а е 50% - чист РЕКЕТ.

Бог да я прости майкината комшийка имаше от едно место като реститутка после 4 апартамента+ гараж. И още по един от татово време на нея и дъщеря и. Можете ли да броите апартаментите и? Тая жена беше на 160 или 170 лв пенсия иначе. Най куриозното обаче беше че когато даваха на бедните помощи в продукти и плодове...първи тичаха с една друга като нея! Всички в блока се блещеха на наглостта,а те се заливаха от смях и не им пукаше!

дефицити му е майката краднете докато може и се праждоствате .Кога ще бъдат изчистени тези дългове ?Ще се изчистят ли или все така ще си играете на политикани ?Да си гушкат от лихвички?

Проблема е, че пенсионната система разчите до голяма степен на бюджетни средства. И в случая се кърпи положението с най ниските пенсии, които иначе могат да закарат получателите си в зоната на мрака. При това положение трябва да се търсят стимули за по късно пенсиониране . Например четирима пенсионери на минималната пенсия си поделят едно работно място . 2 часа на ден или 4 часа на ден 6 месеца в годината или три месеца работа. Те тябва да могат да работят. И това прави 100 лева на месец или 115 ако заплатата е освободена от данъци и осигуряване, та да се стигне до към 300 лева пенсия и заплата - сегашния праг на бедност. За другите по късно пенсиониране , ако могат да работят. Ако все пак се увеличат всички пенсии , следва инфлация изяждаща увеличението и просто гърмят спестяванията. Друга възможност е доброволно и индивидуално увеличение на пенсионната вноска , водеща до по голяма пенсия. И швейцарското правило за всички.

Защо тъй наречените "социални пенсии" които кой знае защо се изплащат от Бюджета на НОИ , а не от Бюджета на Парламента или Министерския съвет.Инвалидни пенсии трябва да се изплащат при професионално заболяване или злополука на работното мяста. Къде са парите които държавата е длъжна да осигурява държавните чиновници, военни , полицаи, съдии , прокурори, които се пенсионират с 25 години трудов стаж и на 52 години и почват да получават пенсии 13 години преди другите и то максимални или близки до максималните пенсии. Ако се пресметне спрямо средната продължителност на живота /72 години/, тази категория пенсионери получават 20 години максимални пенсии за много по- малък стаж /съответно по-малко внесени пари/, а останалите категории получават 7 години за 40 години стаж /за внесени повече пари/. Какви са тези "златни момичета" /Златни пенсионерки/ шампионките по художествена гимнастика, които се пенсионираха на 18-19 години с пенсия 2000 лева, на гърба на онези за които казват няма пари за увеличение на пенсиите, защо не ги изплащат от бюджета на спортното министерство, защо всичко се замазва и се прехвърля върху осигурителната система.

кои живее на витошка с 1ш0 лв.пенсiя и няколко апартамента,ти ненормален ли си

Ни лук ял, ни лук мирисал! Нали с вашата благословия обогатихте частния бизнес с над 29 млр.лв за сметка на НОИ като непрекъснато намалявахте осигурителните вноски! Та вие с бизнеса направо декапитализирахте НОИ! Защо ви слагам в кюпа? Защото без бащта благословия нямаше как да стане...г-н Тристранка!

Това, че умишлено съсипаха пенсионната система, за да спестят пари на бизнеса изобщо не се коментира. По-рано така нареченото ДОО беше 35% и се плащаше от работодателя. Сега социалните осигуровки са с 10% по-малко, имат допълнителни пера за безработица и преквалификация и като капак, 5% отиват в частни пенсионни фондове с неясно бъдеще. Фактически парите за пенсии са намалели наполовина, благодарение на защитата на интересите на бизнеса.

колкото дадохте.ония 100 лв

Смятам, че всички пенсии следва да бъдат пропорционално увеличени както евентуалното увеличение на минималната пенсия. Иначе - песионерска революция!!!! И скорошно омитане на поредните управляващи.

с бастуните ли. На дъртите комундели само революции в главите им.

Необходимо е преизчисление на всички пенсии към една и съща средна заплата. Не може да си работел 42 години като инженер и да получаваш пенсия от 270лв.

Може, може..Да беше работил като инженер в Ауди, щеше да получаваш много повече...Ама си си налягал парцалите..И откъдя-накъдя, сега искаш да получаваш колкото един такъв?Няма такива филми..

категорично НЕ. принципът е ясен който ,колко си е внасял съвестно, да си получава справедливо пенсията.достатъчно безобразия се правят в тази система за да продължат с това грозно противопоставяне на хората.или за всички или друг начин за прилагане.голяма глупост е да има граница на високите пенсии това е крайно несправедливо. така се получава след време всички да са под прага на бедността.ПИТАМ, къде са останалата част от пенсията и защо преживелият съпруг не наследява част о т пенсията на другият.това са много средства, които държавата дава на циганите.затова не съм съгласна да има увеличение само на минималните пенсии.

Пенсиите трябва да са еднакви на всички хора . Не може едни да вземат 800 лева други 200 лив.

Значи аз си скъсвам гъза да работя 40 години, а ти си свиркаш и накрая и двамата получаваме една и съща пенсия?

едно и също ли е да лежиш цял живот на гърба на другите или да бачкаш минимум 40 г.

Айде бе;) А тогава защо вноските за пенсия са различни?;))

Аман от комунисти и нелепи идеи за равенство и братство!!! Как така, бе умнико, как всички да вземат еднакви пенсии, след като един е работил (или въобще не е) само няколко години, друг е бил чистач на тоалетните на гарата, а в същото време трети е бил с позиция във важни за държавата дейности, като здравеопазване, образование, техника, наука, войска, полиция и т.н. Е, драги умнико, как така, чистачът и генералът, шофьорът и лекарят, санитарката и професорът ще вземат по 200 лв??? Единият е имал 3 лв месечни удръжки за пенсия, а другият 500 лв? Въобще, стига с този комунизъм! Трябва да се въведе адекватна пенсионна система, защото сега тези, които плащат най-високи пенсионни удръжки са определено дискриминирани.

не е нормално всички да получават по-равно.това да не е комуна. Има осигурителен доход и той определя размерът на пенсията - колкото си внасял, толкова ще получиш. лапането е време да свърши.това е справедливо.

"Най-удачния модел" ще е да се вдигне пенсионната възраст с 20 год. Така държавата веднъж за винаги ще си реши въпроса с пенсиите и с пенсионерите естествено!

и да стане 80 г. възрастта за пенсия ,че на 65 всички са росни пресни!

Пък след години, колко хора ще изгърмят от такива работодатели, като Банев?!И колко хора имат загубен стаж през първоначалните, съвсем диви години, когато почти никой мутрафон , като Ганчев не е осигурявал хората..То ще бъде ''цирк''..Дано поне, никога повече тъп бесепар да не се докопа да власт, че държавата да се позамогне

не трябва да бъдат увеличени не може пенсионер с 48г стаж ,който не е спирал да работи до момента да получава 250 лв. а минималната пенсия без стаж да надвишава тази сума. Твърдо съм против и протестирам за това грешно решение на управляващите.

Моля, към всички нека правим разлика между минимална пенсия за осигурителен стаж и социална пенсия,т.е.-не си работил ,а трябва да сме солидарни с теб и поради тази причина -от нашата солидарност няма да пада тавана на пенсиите,защото трябва да живеят и тези мургави братя,които нямат една пенсионна вноска...

А Допълнителното задължително пенсионно ограбване? За него защо нищо не се говори? Бомбата е заредена уважаеми дами и господа и ще изгърми мого скоро. 2022 г. не е чак толкова далеч.

Следва да бъде извършено преизчисление на ВСИЧКИ пенсии към 01.01.2017г.Определеният средноосигурителен доход за страната за 2016г. ,който е обявен от НОИ за 2016г.-770,07лв. се умножава по определения индивидуален коефициент и осигурителния стаж и законово приетия коефициент за всяка година осигурителен стаж.Преизчислението на пенсиите следва да се извършва ежегодно !

Надявай се мила колежке, на "рязан". При 554,78 лева за 2007-та година, пенсията ми се увеличава с 30 лева. При 770,07 лева за 2016-та година, пенсията ми се увеличава с 230 лева..., АМА НЯМА КОЙ ДА МИ ГИ ДАДЕ?!

Всеки храни пенсионната система, но ако я няма, ако разчитате сами да събирате пари за пенсия, жална ви майка.. Несправедливо е, че хора, които един лев не са дали, получават цели 161 лв. на месец. Ей така - подарък от балъците!

Не са 161 лева. ами 1200 лева. Тиквата им ги раздава веднага. Още на Границата

дрън-дрън... Алфа ТВ Дори да е било така, Радев ги е спрял и вече не е.

Интересно, тези дето уж 1 лев не са дали, какво ядат и как са стигнали до пенсия. Нали и те купуват храна и други стоки и ги облагат с 20% ДДС върху стоките. Я направи сметка колко пари са дали на държавата и после говори глупости. Лакомията и простотията ще ни съсипе нас.

...колкото някой плащат осигуровки, толкова други ДДС ;)) Държавата се крепи на приходи - ако не искаш да плащаш ДДС - отиди в гората. Там горските не начисляват ДДС.

Ще се съглася, че "пенсионната система е осигурителна система и получаването на пенсия трябва да е свързано с приноса на човека към нея!" Като приноса в нормалния случай се поделя между човека персонално и работодателят му! Сега да попитам: какъв е приноса - личен и на работодателя - на една доста голяма и привилегирована група хора, радваща се на много прилични пенсии при това - военни, полицаи, следователи, прокурори, съдии, висши държавни служители, депутати, министри..., когато личния и работодателския принос, се осигурява от всички нас, които сме извън тази група?;))) И как става така, че тези, които осигуряват всички, са все с по-ниски от привилегированите пенсии, когато пенсионната система уж е обвързана И с личния принос?! И от тук изводът: тази пенсионна система нито е солидарна, нито е справедлива, нито е обвързана с личния принос! Тогава що за животно е това?!

Другарки и другари! Не ви ли омръзна да се занимавате с пенсиите на хората? То не бяха промени от днес за вчера, то не бяха простотии! Не се ли досещате, че съсипвате оцеляването на хора, работили десетилетия и получаващи мизерни пенсии? Докато "слугите на народа" се возят в нови немски лимузини и си актуализират заплатите през три месеца! Погледнете в Парламента, ако не вярвате. В последните 25 години се нагледах и наслушах на идиотщини, простотии и високопарни приказки от ваша страна, а работа и полза за нас - никаква! А защо не въведете отново точковата система?

До кога ще продължи това ограбване, Стига! Спрете се

всички държавни служители,военни и полицаи да внасят осигуровки в НОИ.....справедливо ли е без да внесеш един лев да получаваш едни от наѝ-големите пенсиии..........само не ми излизаѝте с факта че държавата доплаща пенсиите............нека да почнат да плащат в НОИ .............спрете безогледно раздаваните инвалидни пенсии

Държавни чиновници, военни, полицаи, цигани, бежанци, всички те имат нужди, така че пенсиониране при навършени 80 години.

Е и я сакам да яхнем бюджето, но нема кой да ме тури връз него.

Добре. Ще променят закона така че военни и полицаи да си внасят осигуровките, и ще им вдигнат заплатите с толкова колкото са осигуровките. Нищо няма да се промени. Проблема не е в полицаите военните, а в това че държавата ги осигурява, но само на думи. Ако държавата внася в НОИ пълния размер на осигуровките на нейните служители ситуацията ще е съвсем друга. Само че не внася. И нали е Държава, никой не може да я задължи да внася.

никой не може да каже какъв е начина за изчисление на пенсиите. дори да подадеш жалба в съда, няма вещо лице, което може да ти каже на каква база е стъпила НОИ, за да ти изчисли точно тази пенсия. пълна загадка.

...ЧЕ ТРЯБВА ДА ЗАДЪЛБОЧИТЕ ВАШИТЕ ПОЗНАНИЯ.И ЩЕ НАМЕРИТЕ ОТГОВОР.

Пенсионната система трябва да е пределно проста и справедлива. ПЕНСИОННА РЕФОРМА 1. Всички пенсионери получават еднакви пенсии. Просто се разделят събраните пари за годината на броя на пенсионерите. Така и системата никога няма да е заплашена от фалит. -- За да няма спекулации ще поясня. Някои ще кажат, че работят повече и трябва да получават повече, това не е така. Обикновено тези които работят малко, получават много. Второ, този който уж работи много и получава много, той ще си е взел парите от заплатите докато работи и получава голяма заплата. Но след като се пенсионерат хората стават еднакви, вече не работят и трябва да получават еднаква пенсия. Тия намазаните са си взели келепира докато са работили, няма защо да ламтят и за времето когато няма да работят. Пенсионната система не е бакалски тефтер, внесъл изнесъл. Тя е социална необходимост за подпомагане на възрастните хора и като такава трябва да се разглежда а не като средство за печалба.

Ето за това червените не могат да дойдат на власт, защото са лакоми и мислят само за собствения си гъз. За сините не говорим, те са капиталисти и от тях не се очаква социална политика, но се очаква поне да са компетентни в икономиката, а тях и в това не ги бива, гола вода са и там.

Глупости.

Само това ли измисли. Много си умен, да знаеш.

1234 И ГОТОВО!!! вЗЕЛИ СИ КЕЛИПИРА- ДА АМА НЕ!!!! КАТО РАБОТЯ И ВЗИМАМ ЗАПЛАТА ВНАСЯМ И ГОЛЕМИ ОСИГУРОВКИ!а ТОЗИ,КОЙТО НЕ РАБОТИ И НЕ ПОЛУЧАВА ДОБРА ЗАПЛАТА КОЛКО ВНАСЯ, ЧЕ КАТО ПЕНСИОНЕРИ ДА ПОЛУЧАВАМЕ ЕДНАКВО????бИЛО СОЦИАЛНО, СОЦИАЛНО Е В СОЦИАЛНИ ГРИЖИ А В НОИ - ВНЕСЪЛ ИЗНЕСЪЛ!НЕ СТИГА ,ЧЕ В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ СА ТЕХНИ ЛИЧНИ СРЕДСТВА, АМИ СЕГА ЩЕ РАБОТЯ ДА ПОДСИГУРЯВАМ ПОСЛЕ ТОЗИ, КОЙТО НЕ Е ВНАСЯЛ!!ТВОИТЕ ПИСАНИЯ СА ДА НЯМА ОСИГУРОВКИ, ДА НЯМА ПЕНСИИ И ВСИЧКИ СЛЕД ОПРЕДЕЛЕНА ВЪЗРАСТ В СОЦИАЛНИ ГРИЖИ- НАПРАВО КОМУНИЗЪМ- НА ВСЕКИ СПОРЕД НУЖДИТЕ!!!

Пенсионната система е солидарна. Всеки внася според доходите си. Накрая, когато никой нищо не внася, изнасяме по равно. Това е солидарната система. Като искаш повече, осигурявай се допълнително и се моли да получиш нещо после.

Описваш сценария за изчисляване на социална пенсия, а не на пенсия за стаж. Разберете го най-сетне - има поне 2 вида пенсии: за стаж и социална. Социалната пенсия - трябва да е еднаква за всички и да се изчислява точно както описваш - всички заделени за нея пари се делят поравно, като целта е получената сума да не е под линията на бедност. Пенсията за стаж - тя е различна за всеки и да се изчислява спрямо неговия принос в събраните осигуровки. Който е внасял повече пари и повече време - той ще взима по-голяма пенсия. Така работилите ще взимат заслужената си изработена по-голяма пенсия, а неработилите - само минимална социална.

Описвам общия сценарий, така както го виждам аз. Твоя сценарий и една голяма какафония, с една голяма администрация и едни големи далавери.

Докато не се върнат БСП и ДПС на власт няма да се оправим.

държавата ни стане Асоциална тогава ще има шанс да оцелее! казано на прост български от векове звучи така: Който не работи не трябва да яде!

Ами ти ще умреш от глад тогава бре. И тоя шопар на сничката също.

Тоя не разбра ли, че пенсията е за прослужено време и възраст и не може да е 161лв дори пенсионерът да има не 5 апартамента, а 5 хотела! Цял живот е работил и е внасял осигуровки и пенсията не трябва да е под линията на бедността. Аман от соц. номера!

А вие не разбрахте ли, че 161 лева взимат хора, които са плащали минимални осигуровки 5 години и са навършили 62 години? И тези пари са им много!

Пенсионната система е солидарна, както здравеопазването. Ако не ви устройва - променете я.

...АНТИКВАРНО МИСЛЕНЕ.И ТВЪРДЕ ПОВЪРХНОСТНО.ТОВА Е СЕРИОЗЕН ВЪПРОС И Е ЗА КОМПЕТЕНТНИ СПЕЦИАЛИСТИ.

синдикатите там са изключително силни и защитават реално работниците. Държавата е зад тях и не допуска гаври на каквито сме свидетели все по често у нас. Ще го питам зализания бизнизмен с подарените стотици декари в София какви ще приказва и дали няма да си затваря устето.

В края на всяка година преизчисляване на пенсиите. Умножава се индивидуалния коефициент на всеки пенсионер по средната работна заплата за предходната година. Това да важи за всеки пенсионер, който е внасял осигуровки в НОИ. Няма да има нужда от вдигане на минималната пенсия, тя автоматично ще мине 300 лв. Останалите пенсии да преминат към социалното министирство, където да се приложи справедлив модел за социално подпомагане. Трябва да има справедливост. Без сраведливост, хората ще бъдат пак недоволни.

Член 100 от КСО, е суспендиран от "Борисов 1" още през 2010 година, под давлението на СБ и Симеон Дянков (бивш неин служител). Защото в "ПРОГРАМАТА ЗА ИЗТРЕБВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД", е записано: "VII. Създаване и поддържане на условия на нищета и безправие 1. Българите винаги трябва да бъдат бедни и безправни, навсякъде да изпитват неудобства и неволи и ежедневни бюрократически спънки. 2. Масовата бедност трябва да поражда масова без просветеност и глупост, а те на свой ред - масова престъпност. 3. Да не се допуска българите да си възвърнат равенството, независимостта, свободата и националните богатства. " Сега на "Борисов 3" ще се наложи да се опълчи стерстемез на СБ и МВФ, по този ПАРАГРАФ СЕДЕМ.

Този параграф VII все едно е писан от някой пълен лаик и неграмотник. Като ще цитирате нещо, поне не лъжете какво пише. Да - напълно е възможно да има такава програма, но този текст в стила, в който е написан, няма как да е от нея, измислица е.

Забранено е синдикалист да се снима редом с политик, какъвто и да бил той, що ли да седят на една софра!Това изисква морала, Пламенчо!

какво мислят по въпроса за синдикатите такива работодателски ,сдружения организацийки като Криб и Атлас които защитатават това работника да бъде роб в ръцете на работодателя и дуржавата да няма лостове за влияние. : Синдикатите ще трябва да се примирят, че са само форма на доброволно сдружаване на работници...Същите настояват размерите на здравните и пенсионните вноски да не се договарят и да не се определят от държавата.....!!!??? Въпроса е защо се допуска съществуването на подобни тумори като Института за свободен капитализъм Атлас, и се дава трубуна на назначени за бизнесмени комунистически издънки като Сашо Дончев,Кирил Домусчиев и лицемери като Кирил Манолов

Един 9мм. патрон е 0.23 ст. За половин милион лева ще се разплатите с всички български пенсионери. След това остатъка го давайте за магистралите.

ГЕРБ е най-неспособната партия. За каквото и да става дума. Дори за Водата за пиене да говорим, пак са некомпетентни

в тайно договорената програма за управление няма заложени никакви реални промени в социалната и пенсионната политика. Вдигане на пенсиите само на тези, които никак или най-малко са допринесли за системата. Останалите - да пият една студена хасковска вода.

pompai

Ти ако си на място на министъра ,ще вдигнеш ли пенсиите на тези дето най-много внасят -след като големия разход е по тези дето малко или нищо не внасят?

Е,ее ти пък си много лош,студена вода от Хисар да речем, да пият, защо предлагагаш обогатена с уран от Хасково,хаха :)