Пътят на розата от Долината до световния пазар: Увяхва ли националният ни символ?

В период на свръхпроизводство и пандемия сме, розовото масло е много, а продаваме доста по-малко, каза пред Dir.bg Пламен Станковски, управител на водеща фирма за етерични масла

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И как се очаква обществото да реагира? Да дойде и да си купи кило розов цвят? Да дойде да обере розите? Какво искате от обществото? Пари? Безплатен труд от всички? Търсене и предлагане. 2017 били увеличили производството.... еми стагнация е, намалете го!

Как другарите продадоха занаята на турците

Засрахте и изгубихте. Сами си го причинихте.

ГЕРБ успяха да унищожат и розопроизводството. Само и само да лапат пуснаха техни хора, на които даваха пари да садят некачествени сортове рози. Сега берем плодовете на цялата им безотговорност.,...

производството е повече от търсенето, ясно е защо по време на корона вируса, то да се унищожават само по-не качествените сортове. Да се забрани със закон унищожението на Роза дамасцена. Аз бих добавила и на бялата роза, че мн ого обичам парфюма от нея.

Може да се въведе закон да не унищожават дамасцена та, а само по-не качествените сортове дето са развъдени напоследък.

1989 г е фатална за розопроизводството... То за какво ли не е фатална?

Умишлено фалиране на доходоносен бизнес, но пък имаме 5г мрежи и гей паради!!!

Каквото и да си говорите, розите отдавна ги няма в тези количества, които бяха по тошово време. Сетили се...

1935 г. - обработката на рози е извършвана само в около 100 модернизирани дестилерии..-- Не разбрах само, това в България ли????

Западняците не ни им трябваме да сме богати а да сме бедни и да купуваме всичко от тях . Това постигнаха под претекст че трябва да сме демократични . Ама тя демокрацията е крива не разбрана - стана много бедни и няколко богати.

Като знам че вече няма български домат ми масово са ГМО без аромат силно ме съмнява и дали лакомият български ГЪЗ не отглежда рози ГМО вместо българска роза. Ментето няма кой га го купува. В парфюмерията Ганя няма как да вирее.

продаваш малко, защото ти е некачествено маслото. Сори.

световния пазар иска качество, не само много количество и много надувания. През байтошово време се изнасяше главно за съветския съюз.

БЪЛГАРСКАТА РОЗА ОТДАВНА КЪРВИ НА ЗЕМЯТА_НЯМА, МОРАЛ, ЗАКОНИ ВСИЧКО Е АЛЧНОСТ ЗА ПАРИ !??????!!

Имам познати с розови насаждения от десетилетия. Целогодишно блъскане и накрая взимат по 1500 лева за 1 тон (1.50 лева на килограм цвят за 2021 година). Кой нормален човек ще се занимава с това при тези изкупни цени? Разни мутрафони си направиха казани и купуват на безценица суровината, като всяка година има картел, който определя максимална изкупна цена. Отдавна съм им казал да изкоренят всичко и да засадят домати или краставици. Това ще им се отблагодари многократно. А мутрите да си садят фалшивите рози и да плащат да им ги берат, само че будалите свършиха.

И какво да направи обществото?

когато цената на родното масло летеше точно някой от големите риби бяха изловени че са го омешали с пъти по-евтино иранско масло...резултатите не закъсняха... бай ганьо има много повече морал от настоящите едри в сектора.

Колко просто. Преди няколко години от 6 хил. евра, розопроизводитилити дигнаха цената на 12 хиляди. Е, добре. Шапка на тояга. Хитреци обаче, веднага теглиха заеми, направиха масиви с фалшиви сортове и ето на сега, какво стана? Ще печелим и убиваме света. Стана простотията българска. Прост пример, Тончо Токмокчиев и той розопроизводител? А, колко други като него? Глупоста българска няма граници, няма контрол, пълен хаос на пазара и ето резултата. Изкореняват, сърдят се че са ощетени и т.н. Проста истина, кой и защо вдигна цената от 6 хил. на 12 хиляди за кило масло безпричинно. Българският идиотизъм няма граници, затова сме и на това дередже.

Откакто турци , че и цигани с ориенталски капитали влязоха в розовия бузн с, той стана лайнян. Груб алъшвериж, само и единствено бърз паричен келепир и това е. Отделно с комунистическо- мутренски милиони също ударно влязоха някои , плюс френски прековачи Робертет дето тъъъъънко убиват малките, прохождащи с желание чисто български розогледачи. Но като цяло финансовата лакомия на алчни аграри е в основата на белите. Никой не се сети да си затвори кръга с краен продукт. Розовото масло е по- скоро суровина, а не краен продукт...

Голая киска хочет ласки - www.BG17.club

Как не ги беше срам да уношожат маслодайните рози, как сърце ви даде да го направите, бе , бай ганьовци - бизнесмени прости!!! Простотия и алчност - това е! Никакво съжаление към тия диваци, за розите ми е жал.

ХОЧЕШ ПИНДОС ДОЛБОЬОБОВ

Депутатите от този регион да внеса т в НС законопроект за розата. Когато се сформира новия парламент.