Патриарх Неофит: Помнете, че дължим оцеляването си на родната писменост, духовност и култура

С отеческа любов се обръщаме днес към хората на духа: учени и изследователи, творци, поети и писатели, библиотечни и читалищни дейци, нашите преподаватели

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Бог да ви благослови. И дано пак оцелеев в тия времена. Заради децата ни. Амин

Днес църквата на "Америка за България"празнува празника на братята Кирил и Кокорий.

Аман от партийна пропаганда. Писмеността е хубаво нещо, но от нея не зависи оцеляването ни. Сърбите пишат на латиница и са оцелели, други народи също. Айде по леко с лъжите.

Сведете глава пред Св. княз Борѝс I Михаѝл! Онзи с македоницата е слабо просветен. По времето на Св. княз Борѝс I Михаѝл православието се установява у нас, а от нас тръгва към /У/Крайна и продължава пътя си. Историята ни НЕ започва с екзархията, както някои се опитват да ни внушат. Около IX и X-ти век България е определяна като велика. Честит празник на БЪЛГАРСКАТА писменост.

Именно оцеляване! Две племена се заселват край границите на Византийската империя! На север прабългарите, на юг османските турци! Едните приемат православието, другите исляма. И двете обещават да пазят границите! Едните с исляма стават империя, а другите роби!

Глава към пълният некадърник, дето не е спечелил битка, камо ли война! Избил 52 болярски рода, до девето коляно! Поне да беше приел католицизма, а той приел православието

Не е разуно да септвърди, че писмеността е определящата за оцеляването ни. Народът ни не е познавал писмеността, а само свещениците. Ето защо трямва а се каже, че през ония 500 годшнш ни пшсминжст со яли хората за да оцелеят, а повеко свинско есо.Намало е десятък за свините като данък. Весто да градим параклиси и черки разумно е да се отдаде почит на прасето с един монумент, паметник насред столиата ни. И на Пророка Мохамед е е забранил яденето на свинско месо и да се пие вино. Нашенската църква е лъжовна църква, предателска и нанаситна.

Лошото е че СМР се закачи към Българската История като Украйна към Русия . Вампири . Не трябва да се примиряваме с Кърлежите - трява да им се извива врата и да се вадят от кожата .

Ко? Само проблеми с тез енкодеци cp1251.

да бе, да! писменост създадена преди 3 века от папата! големо оцеляване падна от тогава! сега едва ли има и 10% българи на територията "България"! останалото са окупатори и техните наследници или докарани "бежанци" за унищожаване на генофонда на туземците!

Тоз пък. Само 3% са били грамотни, след Освобождението. Явно друго е помогнало - подсказвам - песни и хора!

Пишем на руски. Това е важно. Честит празник!

Пишеш на български! Руснаците не им пука за кирилицата - замениха букви с латински - Z, V...

Те пък, католиците, една хубост неземна. Не стига, че са си избили всички хубави жени, като са ги обявили за вещици, ами са тероризирали и протестантите, и източноправославните, и кого ли още не...

Скоро ще извадят и оригиналът на договора между хан Аспарух и византийският император! съвсем сигурно и съвсем истински и от 7-ми век! дата, подписи, печати! заведен в архива!

И какво става, като приемаме тази религия? Грешната? От 1300 години държава, 200 години гръцко робство и 500 години турско. Прибавям и 50 години васали на турците. Сега сме на изчезване! Като е толкова добра тази религия, що не ни даде петрол, газ или други богатства? Що дава на мюсюлманите в пустинята? Що дава на католиците? А?

Скоро излрзе стенограмата на разговора: Императора: - Ювиги, ще пазиш на Север да не идват тез хъшлаци, разбра ли? Аспарух: - Тю, пииииуууу, нали каза, че само на Слънчака ще се печем бе, серсем?

Вече съм твърдо убеден, че историята е най голямата к...ва, а историци най големите к...ви!

Щото сме най-умни и талантливи!

Тоя поп говори пълни глупости! Всеки човек дължи оцеляването си на Аллах, Истинският и Единствен Бог. Благодарение на Него има живот на земята. Повечето хора не го осъзнават този факт, но това няма никакво значение. А поповете са като българските политици - лицемери и измамници.

Руснаците пишат и говорят на старобългарски език. Горе долу там са си останали и в мисленето.

Пиша аз на кирилица и хората на Запад ми викат: Пишеш на руска азбука! Пък за България никой не е чувал!

Беги, няма нито Алах нито Бог. Накрая си на два метра под земята

Ама това ти си го измисляш, тъпак

Защото не им е разяснено. Ти нали им разказа истината?

Ти остави, Ами и тази религия е копи пейст , на Стария Завет! Познай , когато Мохамед се връща от планината, на кого диктува Божите заповеди? Бил е неграмотен и ги е диктувал на евреин!

Религия и азбука сте взели от Гърция. 24 букви са гръцки. Всичките ви светци са с гръцки имена. Щото братята Кирил и Методий са мои синове.

а тоя "птриарх" сигурно съвсем не знае, че българският превод на библията съвсем съзнателно и със злодейска цел е манипулиран? той не е чел библията на други езици?

"Десетилетия наред ни внушаваха, че празнуваме „славянската писменост", а „българската просвета и култура“ се третираха като производно на някакъв общославянски феномен. В действителност Кирил и Методий създават глаголическата азбука с конкретен адрес – Великоморавия. Техният ученик Климент Охридски, който на свой ред създава кирилицата, също влага в нея конкретно предназначение – тя е за българите и е съобразена с българската фонетика. Никой от тях не създава азбука „за славяните“ изобщо. Към IX век праславянският език вече е преживял своя разпад, затова тогава не може да се говори за общ „славянски език“, както след това не може да става дума „славянска книжнина“ като явление, лишено от народностна идентичност. Учениците на Кирил и Методий, които идват в България – Климент, Наум, Ангеларий, Сава и Горазд, както и техните ученици в българските земи създават книжнина на старобългарски език. Със съответните фонетични и лексикални особености, отличаващи го от близкородствените езици. Факт е, че по-късно, с разпространението на книжнината отвъд границите на България, той става богословски език в други страни и до днес се използва в църковните служби. В опит да отрече българския характер на тази книжнина и на нейния език, руската езиковедска школа го нарича „църковнославянски“. По същата логика латинският език сигурно би трябвало да се нарича „църковнозападноевропейски“ с оглед на ролята му в богослужението, но нищо такова не се случва. Не само заради явната нелепост на подобна идея, но и вероятно защото латинският не се говори от народ, стоящ на пътя на руските имперски амбиции. " Из "Славянинът от Славяново верен към руския прочит на 24 май и "славянския" ни произход"

24 МАЙ ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА, ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА. СЛАВЯНИТЕ В ТОВА ЧИСЛО И РУСНАЦИТЕ СА ВЪЗПРИЕЛИ ОТ НАС ПИСМЕНОСТТА.

Ние сме корена на славянската писменост и култура.

Неграмотните славянски племена са се сдобили с азбука.

Не бедни ми овчарю ! Кирил и Методи са написали глаголицата и да тя си е кажи речи гръцка! А тази на която пишеш и четеш не е написана от тях и няма нищо общо с глаголицата, тази е написана от учениците им и е написана изцяло по българска поръчка даже учениците са държани в тайна! Тази азбука е изцало и на 100% българска . Друг е вупроса че родните каскети както винаги следват руските си овччари !

Е, азиатските неграмотни по-късно взеха българската азбука и език.

И глаголицата, и кирилицата са български азбуки. Глаголицата е оригинална азбука създадена от св. Кирил, който произхожда от знатен български род. Кирилицата е адаптирана глаголица по гръцки образец, създадена в Плиска, Преслав и Охрид от учениците на св. Кирил и Методий по поръчение на българския княз Борис-Михаил.

Абе хора, какви българи? Славните идват през четвърти век и заемат Балканския полуостров! После идват някакви мангали от Север и се заселват на остров , в Дунава! Най много 10 хиляди човека. Силно преувеличено. Ако сте ходили по делтата на Дунав, ще знаете че комарите там са като врабчета! Та, тези българи бягат от острова и са претопени от 12 славянски племена! Явно са направили пазар за името!

Ганьо, ти си панелен трол и си виждал чужденци само по телевизията.

Абе я се скрий! Ако няма с какво друго да се гордееш, гордей се с финикийско гръцката азбука! Българска била!

Що все пак не сравниш буквите? Лесно е, дори за теб.

С тази азбука само проблеми създадохме, особено на руснаците. Много им е кофти, че не са си измислили азбуката сами.

Не ми ясно, защо отричате ТЮРКСКИЯТ си произход. Такова племе, като „ПРАБЪЛГАРСКО“ няма. Племената, които мигрират от Алтайските планини, Хиндокуш и изобщо от Азия, към Балканите и Европа са Тюркски племена. По-късно, след като са се смесили с пруги по пътя на миграцията са се нарекли българи. Ако погледнете етимологията на думата „БУЛГАР“, на турски се пише „bulgar“, а в централна Азия „bulghar“ ще видите, че това на тюркски език означава смесваме. Такъв е коренът и на думата „булашък“, която се използва и в България, като диалектна от българите, в някои райони, като Североизточна България и означава смесена стара храна, с която предимно се хранят свинете. А турците в България използват същата дума за мръсни чинии.

Странно как всички пишем на българица, а я наричаме "кирилица". Защото Кирил и Методиий създават глаголицата, а българицата е плод на техните ученици в България.

Той не се гордее, а говори доказани исторически факти. Колкото и да ви е неприятно на русоробите.

Не съмсъгласен, че свинското месо ни е спасило. Понашите земи, никога не се е умирало от глад. Имаме една от най-богатата земя, съчетана с подходящ климат. И при най-лоши години, пак имаме реколта, способна да ни изхрани и да остане. Това, че сме оцелели и сме се увеличили се дължи на много фактори. Ще изредя някои и ще се опитам да се аргументирам. Вярата. Истински вярващ човек, трудно би си сменил религията, дори и за привилегии и заплаха за живота. Доказателство затова са Родопите, най-вече западните. Населението е смесено, от помаци и българи. Самата смяна на религията е била провеждана по два начина, насилствено и с привилегии. Който приемел исляма получавал повече права, а християните били дори без имот. Къщите им и земите им се водели собственост на султана, с право на ползване. В исляма има някакво уважение и респект към другите две монотеистични религии - християнството и щдеизма. /чел съм корана и библията/. Тези народи са били завладяване, но по принцип не им сменяли религията насила и не ги избивали, освен при бунтове и войни. Ислямизирането на родопите е изключение, било е кампания на един султан. Арменския геноцид е извършен от вече светска власт, след Ататюрк. Писмеността. Ако я е нямало писмеността, трудно би се поддържала вярата за толкова години, как ще се четат свещените книги, няма как. Ще припомня за килийните училища и нашите възрожденци. Статутът ни на поробен народ. Това може да звучи абсурдно, но е помогнало донякъде за размножаването на българите. От поробените, немюсулмански народи, не еимало задължителен набор и не учавствали във войните. Взимането на момченца за еничери е също изключение, за сравнително кратък период от време и не е било масово. От няколко деца, взимат едно, а и не от всички семейства. Всички тези фактора, както и други, малко или много са помогнали да ни има, да си пишем на кирилица и да сме една от древните държави, която все още я има. Има едни еничери в момента, които са еничери пожелание. Те се опитват да разрушат родовата ни памет, да променят историята, да унищожат образованието, за някой друг долар, като заместват всичко българско със съмнителни ценности, дано да не успеят!

Тъпак, генетично нямаме тюрски гени, а думите нямат нищо общо с темата.

Не е вярно. Най-големите врагове на мюсюлманите са евреите.

Както е писал византийският хроникьор: Задава се едно племе от Север, краде, еве и лъже! Ей такива сме си с крадена азбука! Че се и хвалим с кражбата! Добре, че на никой не му пука и не засягаме английски или американски интереси!

"Не ми ясно, защо отричате ТЮРКСКИЯТ си произход." Защото "тюркския" ни произход е историческа измислица на руската пропаганда. Съвременните генни изследвания показват, че тюркският елемент в днешните българи са точно толкова, колкото и в германеца, французина и англичанина, т.е. клонят към нула. Най-близки сме по гени с румънците (като изключвам "макединците", с които имаме идентични гени). Прабългарите са иранско/индоевропейско племе с уседнал начин на живот, няма нищо общо с тюрките.

24 май бърка отзад на всичкото руски трол у нас хахахсгс

Доказани, исторически? Достатъчно! История и факти, нон денс!