Парламентът на Казахстан спира да използва кирилицата

Новата латинска азбука ще се състои от 32 букви, някои от които с диакритични знаци

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това е новина от преди две години. Нали уж ползването на кирилицата и отделянето от белите държави се оправдава с това, че кирилицата отразявала особеностите на славянските езици, Виждаме, че това не така , а кирилицата е налагана и на тюркски езици от Москва , за да ги мачка по-лесно.

Свидетели сме на поредната победа на цивилизацията и демокрацията над мрацобесието и тоталитаризма.

Nie f bularia taka si 4atim f fejsa

То и в България простаци колкото щеш......Като вървя по улиците почти не виждам български език...Прост народ сме ще ни унищожат без да успеем да изблеем даже....

ти да не искаш всички да вървят изплезени, та да им виждаш езиците? писменност и език са съвсем различни работи, умньо??

Предимство е, че ще скъсат една от връзките с гнусните руски орки. Дано успеят да се отърват напълно от тази азиатска чума потлеристан.

Очаквам влошаване на отношенията между Казахстан и Република Северна Македония !

Важното е,че Русия винаги ще бъде на кирилица иначе Толераст Стоянов( В дебата за успоредното въвеждане на латиницата у нас, обещан от президента Петър Стоянов пред паметника на светите братя Кирил и Методий на 24 май, няма нищо страшно.) и джендърчитата у Суфийско веднага ще ни принизят с латиницата.

Моля те, напиши подробно,щ е е интересно за всички. В замяна ще пусна една информация за Петър Стоянов, Ще е интересно да обменим информация.

Те ако и преди присъединяването им към ссср, не са имали тяхна азбука, какъв е смисълът да сменят с латиница? По-добре парите и усилията да ги вложат в други сфери. Със сигурност има в какво.

Не се заблуждавайте с азбука, че трябва да се казва кирилица! 1. Кирил е бил мъртъв от 50 години когато Симеон Велики финансира учениците му да създадът тази наша азбука! 2. Глаголицата на Кирил няма нищо общо с азбуката ни, запитайте се защо когато има глаголица се създава съвсем различна азбука от българи на територията на България и финансирана от български владетел! Как изведнъж на тази азбука се дава името "кирилица", а не "българица"! Обяснението е заради византийците, които много добре осъзнават силата на нац. азбука и успяват по нещастно стечение на обстоятелствата да ни лишат от

До колкото си спомням Кирил и Методий са от Солун а не от София така че Гръцките братя християни са ни образовали за което Благодаря а също и на ап. Павел който е образовал тях А него разбира се сам Исус Христос.Така че трябва да благодарим на Него!!

Сега ще минат на китайска упростена азбука с първа буква Айфон; Би и Т. н. И Казахстан се преименува на Нарсултания със столица Нарсултан

Кирилицата произлиза от България. Външно ще вземе ли отношение? Или ако няма обаждане от Козяк тъпите кифли начело със Захариева няма да се мръднат?

Да знаете да има развита страна пишеща на кирилица? Ако искаме да живеем богато ще трябва да се откажем от тази умираща азбука и да преминем на латиница. Нашите деца вече го направиха с времето кирилицата ще бъде забравена и отменена и заменена с прогресивната латиница. Като цяло славянските езици са мъртви езици и колкото по рано приемем английския и немския за официален толкова по-бързо ще се интегрираме в глобалния свят.

Що не вземеш да се интегрираш с две жици към електрическата мрежа? Хем прогресивно, хем интелигентно?

Знаеш ли развита страна, която не е избивала народи и не е грабила? Холандия? Или отрепките САЩ, Англия, Франция, Испания?

пропуснал си россия, а трябваше да я пишеш най отпред! и въпреки грабежите, които продължават и до днес си остава неразвита страна а иначе има доста развити страни които не са грабили никого!

с капути на трази Земя. Едно време византойскияимператор е разбрал,че латиницата и гръцката азбуки саизчерпани иепоръчал нова.... а най добрата е кирилицата, но явно от 8 век насам няма голямо умствено развитие на населението.

Даваш писменост на шимпанзетата, а като поумнеят почват да се мислят за по умни от учителите.

А ние кога ще зарежем азбуката на кумунизма?

Когато най-сетне го научиш този иначе толкова сложен български език.

Важното е,че Русия винаги ще бъде на кирилица иначе Толераст Стоянов( В дебата за успоредното въвеждане на латиницата у нас, обещан от президента Петър Стоянов пред паметника на светите братя Кирил и Методий на 24 май, няма нищо страшно.) и джендърчитата у Суфийско веднага ще ни принизят с латиницата.

Да правят каквото искат нас какво ни засяга.

Кирилицата е една от причините, почти всички бездарници по тази земя да се считат за полиглоти и да си слагат владеене на руски в сивитата и автобиографиите като позитив. Кирилицата е още по опасна, като се има предвид колко скудоумници в България се информират по нейна линия от потоците руска пропаганда. Така че, браво на Казахстанците, много практично и елегантно подритнаха големите братя. Пък се и чудя, те не бяха ли в някакъв Евроазииски съюз за който и половината българи милеят...Аууууу, срам и позор за Русия.

в България това отдана е станало - анфилтред бира в една реклама...

Ето как и там ще настъпи образователна тъмнина- точно както им трябва на политиците.

Точно пък кирилицата ще им донесе просветление. Няма разумен човек, който да търпи каквато и да е зависимост и обвързаност с братска Русия - най големия потребител на кирилица в света. Така че, един по един народите се изнизват от тази орбита, дали ви харесва или не, никой не ви пита.

това им липсва ,да им е честито!

и раССия да се откаже от азбуката "от македонските земи", която по принцип НЕ и се полага!

Да се има в предвид, че и латиницата и кирилицата ( в сегашния си вид) са понатаманено копие на гръцката азбука

Не позна! И кирилицата, и латиницата и гръцката азбуки са понатаманени копия на финикийската азбука. По-специално кирилицата е много подобна на коптската азбука.

и бездарният и продажен Катър Стоянов искаше да въвежда латиницата в РБ...

идиотите са навсякъде

Ба, ще се пинкат с букви с една и две точки над тях. Ще подобрят и броенето.

Е, баа, и тия задкаспийски братя станаха ромляни /римляни/.

Много умно. Пример -Турция.

Тия са се побъркали.Ако си мислят ,че ще живеят по-добре ако си сменят азбуката са в голяма грешка ... Явно след смяната на името на столицата следва и азбуката ....

Чиче, така като те гледам си направо за китайската азбука.

Лошо няма, латиницата е древна азиатска писменост, логично е

Да не стане така че след 20 години ще въвеждате китайски йероглифи за да приличате на лидера, поне външно.

Нормално.Латиницата е разпространена в целият свят.Така ще се прилижат до западните стандарти.

То пък вече едни стандарти, едни ценности...Умря запада какъвто беше до 20 век включително.

не разбрах защо тогава пишеш на кирилица. То бива лакей и слагач, ама така да се унизяваш е отвратително. Работа на Кирил и Методи е безсмислена? така ли? Роб, лакей и пълен олигофрен - това си ти

Интересно Израел какъв стандарт е, като си пишат на иврит хората и въобще не мислят да го сменят заради "западен стандарт"? Или Япония, която е на йероглифи? Също така ми е много интересно как ще коментираш двете Кореи (Северна и Южна), които пишат с еднакви йероглифи - явно в твоята глава и двете са с еднакви "стандарти"?

Там са. Вътре, в стандартите.

дори и имената да си смените с английски, немски или френски, западняците пак ще ви ненавиждат, дори още повече. Ако досега не сте си намерили идентичността, хич не я търсете. Явно бедността при народите е следствие от простотия им.

тия не са бедни...

конкретно в случая, не са бедни тия дето решават да сменят азбуката, а редовите казахстанци едва ли преливат от богатство.

Доста са бедни.

Хитро измислено - сега 90% от населението ще е неграмотно и няма да може да срича даже.

По умни няма да станат като почнат да пишат на латиници завалиите... Когато се отказваш от вековна традиция с кирилица единствено доказваш че нямаш никакви ценности човешки, не тачиш миналото си, предците си:(((((

Не си прав, преди кирилицата казахите са писали на арабски и латиница и чак след това на кирилица. Което не значи, че латиницата им е най подходяща. Сегашното поколение бая зор ще види докато се научи да чете и пише наново. о проблема си е техен.

Ей сега вече Казакстан че цъфнат и вържат. За аборигенското мислене няма географски ширини и меридиани.

Щом завършва на "стан", ясно е !!.. Пак са си същите джагали, но "а ла франга"!!..

Няма друга азбука, на която да можеш да напишеш която и да е човешка реч, освен кирилицата!!! А идентичността и уважението идват само и единствено с много можене и много знаене! С нищо друго.

Пълна глупост. Колко човешки речи освен български знаеш?

Пълните глупости са си твой патент. Мислещите хора са наясно, че "глупост" е неумението да се мисли, така че въпроса ти "колко езици знаеш" е меко казано неуместен - мисленето е едно, знанието друго. А сега си отвори Уикипедия и погледни разни текстове на шведски, норвежки, чешки, румънски и т.н. да видиш колко много чавки, ченгелчета, двойни точки чертички има по буквите. Ако това не те наведе на някакви мисли отвори си един англо-български речник и виж знаците в скобите след думата, които обясняват произношението й. Можеш също така и да провериш в немския език с колко букви се пишат "Ш", "Щ", "Ч".

А можеше да е различно, след разпада на СССР, бившите републики все пак имаха основа да поддържат нормални отношения... какво им е сбъркано на руснаците, та успяха да превърнат във врагове всичките си съседи ???

като се замисля ..... .... май американската пропаганда!

Значи е много ефикасна.

То и ние, ако бяхме съседи на руснаците, щяхме официално да им се водим съседи-врагове, но това щеше да е вярно само по отношение на управляващите и около 10-ина процента от населението ни с русофобско-американски уклон. Останалите 90 % българи считаме руснаците за братски и близък нам народ, което, държа да отбележа, не ни прави автоматично русофили. Правителството ни заедно с русофобската част си участват перманентно в Биг Брадър, който им задава мисиите, а те чинно ги изпълняват срещу жълти стотинки, а често дори само за погалване по главичката. Останалите 90% седим и гледаме помията, но това не означава, че ни харесва да я ядем - просто сме принудени.

Мога веднага аз да ти отговоря. Всяка република се окупира от местния партиен елит и всички решиха да се емпанципират от партията майка и от държавата хранилка. Та всеки си стана султан особенно в стан републиките и особенно в Казахтан. Интересното е че половината им население са етнически руснаци и да не повторят украинския сценарий.

Днеска тия ,утре ние урааааааа.

Това с идентичността е смешно. Какво общо има латиницата със степите? Къде са патреотете да се застъпят за кирилицата, в крайна сметка това е културен удар и по нас.

Заети са да се цепят, люспят и т.н...

И що на латински?! Да минат на арабски!

Наглата имперска политика на Русия доведе до загубата на още една страна от и без това неголямото семейство на кирилицата! Още един народ се принуди да си смени азбуката, за да се отърве.

Ако не беше пък Русия, семейството на кирилицата щеше да е едночленно.

Това голяма глупост каза, че Паисий и Софроний се въртят в гробовете си.

Да бе, голяма идентичност. Турците вече яко са им промили мозъците. Казахстанците масово почнали да се идентифицират като средноазиатски турци, понеже не се замислят, че турски и тюркски не са едно и също. Между другото, кирилицата е много по-подходяща за фонетиката на алтайските езици от латиницата, но всеки има правото да е прост.

"Парламентът на Казахстан спира да използва кирилицата" И тия ги апат главите.