Парламентът предотврати „вечните“ концесии

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за концесиите, с които се предотвратяват „вечните“ концесии. Те ще се възлагат само от министри и кметове.

Обратно в новината

Коментари - Парламентът предотврати „вечните“ концесии | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

нямаме печалба от концесиите, с какво право управляващите отдават националните ни богатства на чужденци, при това, без съгласието на Народа?! Докога никой няма да се допитва, или, да не се вслушва в гласа Народен?! Не, на концесиите!Те ни ограбват! Това е безобразие! Какво пречеше сами да продължим златодобива си например, сами да управляваме енергодобива, водите, мините и пр. ... Печалбите щяха да остават в хазната и да са в полза на българите, а не да се изнасят от концесионери в чужбина! Излиза, че управляващите ни, са корумпирани и нямат място в Управлението на Държавата! Щом нямат визия за бъдещето на Държавата; щом са неспособни да предложат цялостно адекватни Икономически Решения за Бъдещето и Независимостта на Държавата; щом нямат разумни Решения за самостоятелното разработване на природните ни богатства, при което печалбите да остават в хазната ни; щом не са Способни да създават работа на българите, за да не бъдат Те, принуждавани да работят за чужди икономики като немили недраги скитници в чужбина... означава, че не стават за нищо и нямат място в Управлението на Държавата! Стига! Това не се трае и няма как да продължи!

а не приватизирана е горката ни държава. Дончев каза- постъпили половин милиард, а трябвало седем милиарда от приватизация. Много е гадно да си заобиколен от крадци, лъжци и мародери.

Безобразието и корупцията са обхванали и министерски съвет и парламентарно мнозинство. Предложеният закон е фатално по лош от предложението за Д.Пеевски за силов шеф .Големият срок на концесии повече от 25-50 г. прави България реално колониална територия за безчовечен грабеж и е акт на национално предателство. По малко от 10% концесионни такси също е чужд слугинаж. Ето за това трябва да се протестира за да спасим народа си и земята ни от див и варварски грабеж!

Интересно ако кажем истината за този закон по някоя голяма медия дали бойко ке ни осъди чрез морковси през услужливия съд

КАКВИ КОНЦЕСИИ, КАКВИ ПЕТ ЛЕВА?!?! МОРСКАТА ГРАДИНА ВАРНА И ПЛАЖОВЕТЕ СА ПРОДАДЕНИ С НОТАРИАЛЕН АКТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! БЪЛГАРИЯ Я НЯМА!!! ПОСТЕПЕННО И БЪЛГАРИ НЯМА.

Кога, как и кой е продал Морската ни градина?! На кого? Що за безобразие?! Кой е издал нотариалният акт? Стига! Стоп на дългогодишните концесии и разпродажбата на България!

Не и не, народното събрание има мандат от 4г, следователно няма мандат закони с по-дълги срокове. - Максималният срок на концесиите да е 4г.

d4

прост въпрос със сложен отговор... защо при бае ви Тодор думата "концесия" не съществуваше??? ми с,я ако открият нефт или газ в Черно море?? за колко годинки ще е концесийката?? и кой ще лапне рушвета??

А къде са записани индикаторите за икономическа целесъобразност и качеството на услугите? Т.е. целите на този закон.!

Вместо следователи, журналисти и артисти, каквито в голямата си част са нашите депутати, да измислят неработещи закони, които да преправят по 64 пъти, е по разумно да седнат и грижливо да препишат работещите закони в подредените страни. Само така и нашата малка разхвърляна кочина ще може да се нарече европейска страна.

Държавата България се продава...

ТЯ Е ПРОДАДЕНА....

Това Е ! боко ІІ българоубиец !.............. О, мой боже , прави боже! Не ти, що си в небесата , а ти, що си в мене, боже _ мен в сърцето и в душата ........Не оставяй да изтине буйно сърце на чужбина , и гласът ми да премине тихо като през пустиня !.............

Честно казано, имахме по-високо мнение за адв. Бузева и екипа й. Този проект на закон е заслужил хонорара им, но само това.

грабежите дотук - в момента в страната действат над 480 концесии, а приходите от тях са под 100 млн. лева годишно. Кажи ми, кажи, бедни ми народе, кой те в таз робска люлка люлее... И защо търпиш!

вече ще са по 99 години, нали?

знаеш ли какво стои? Стои робия - бедност, ниски данъци, ниски доходи, грабеж.

длъжни сме да скочим и да им строшим главите! Четете внимателно: "Народното събрание да дава разрешението за концесии със срок от 50 или повече години. При общинските концесии, чийто срок е над 25 години, в законопроекта е посочено, че се изисква разрешение от Общинския съвет. ". Разрешават концесиите НАД 50 г.. Знаете ли какво означава това - дават държавата ни на чужди корпорации, частни лица, вкл. и държави да се разпореждат с националните ни богатства, ако искат и 1000 години. Ще я има ли дотогава България, как ще кретаме в робията ние, децата ни, пра и пра-пра внуците ни. Ще оживеят ли? Представете си - Варна, Бургас, София, Пловдив, Родопите, Пирин и т.н. - дадени под концесия с разрешение само на общината - това са пристанища, летища, ресурси, суровини, обекти с национално значение! Заради такова мащабно, безобразно, идиотско предателство на националните интереси трябва да падат глави! От коя концесия досега имахме полза - от златната с Дънди, от енергийните, от водните.... ОТ КОЯ??? По-нататък четете "При тези концесии за предоставяните от концесионера услуги не се дължат преки плащания от страна на потребителите, поради което публичният партньор извършва плащания към концесионера. " Знаете ли какво е това??? Това означава, че концесионерът НЕ дължи никакви преки плащания за услуги, но затова пък публичният партньор, т.е. държавата и общините /т.е. ние всички/ плаща на концесионера. Разберете, това е недопустимо! Заради само повишените цени на тока, заради един смотаняк Пеевски наскачахте, а сега когато пред очите ни убиват държавата ни ще го понесете ли? Хей, народе, ставай, пребий управляващата мафия, спаси държавата си!

Твоят глас е глас в пустиня !

Тотално разграбване на България ,със одобрение на закона за концесиите България , на практика остава без сопственост. Бог да прости България ,тя е вече е само във историята ,съществуването и със този закон приключи .

Концесия на 10 години на практика е вечна

Кому е нужнохда продавате на пра-пра внуците ни правата.Кой ви сдава такива права.

Концесия за 50 г? Че то ще ги има ли България и българите след толкова време?Нацията без това се стопява прогресивно от "страхотните" условия за живот в тази страна под "мъдрото ръководство на управляващите.

ГЕРБ искат да последват кабинета Орешарски с приемането на този закон! НЕ НА ПОДОБНИ КОНЦЕСИИ! СПРЕТЕ ДА КРАДЕТЕ ДЪРЖАВАТА! НАПРАВЕТЕ НЕЩО ЗА БЪЛГАРИЯ!

Концесията е закон за грабеж на националното богатство. Концесията като форма на експроприация на националното богатство трябва да бъде изцяло ликвидирана в бита на държавата. Концесията е чифутска измислица за ограбване на бандустаните и бантановите територии, в които те нямат реална собственост по документ, но получават фактическа собственост поради подкупно, корупционно решение на банда чиновници продажници! Да се премахне като практика изцяло. Точка!

ВЕЧЕ КОНЦЕСИИТЕ ЩЕ СА ПО 9999999год.

Концесията е една от формите на публично-частно партньорство, а не го включва. Както се вижда, ГЕРБ скалъпват поредния лаишки закон, както е Законът за публично-частното партньорство, приет от тях в предишния им мандат. Орешарски правилно го беше планирал за отменяне от парламента, но падна от власт и Лилето Павлова с радост си запази този венец на невежеството на мутро-милиционерите, което явно няма дъно.

"Срокът на концесията винаги е отделен критерии за възлагане, което означава, че той е част от конкурентната борба между всички кандидати и ще спечели този, включително, който предлага най-кратък срок, репликира го Томислав Дончев - вносител на закона." Ще спечели този, който плати на ГЕРБ повече "в плик". Както става при всички герберски обществени поръчки досега.

И какво сега - държавата ще "инвестира" народните пари в "публично-частната" партньорска концесия, а "инвеститорът" - в общия случай чужда частна компания, ще прилапва печалбите и ще ги изнася извън България. Ама че сладка далавера!

Колко ли дупетати са прочели поне веднъж, това за което гласуват на първо четене?

За наще дупетати е важно да са чели Винету. На който не я е чел съм я дал за задължителна за четене книга през лятната ваканция

За 50 г. на концесия един рудник ще го изкопаят до ядрото на Земята тия лакоми западни задници.

Не знам дали заглавието (Парламентът предотврати вечните концесии) има нещо общо със законопроекта. Вечни концесии имат право разни министри и кметове според написаното. А пък другите са с големи срокове. Точно както гласят концесия с Летище София за 35 години. Напротив, концесиите трябва да са колкото е мандата на даващия го, като продължителността намалява в края на мандата му. За повече да се обръщат към парламента. И то при 2/3 гласове от народните представители, а не от кворума.

При Иван Костов...Закона за концесиите... При Симеон Сакскобурготски....Законът за хазарта..

като се оправдават все с ЕС,тогава те са излишни,какви "управленци" са като не могат да вземат решения.Решения в полза на народа си ,а не на шайка приближени.Побъркаха се от пари,а народа тъне в мизерия и нищета.Защо не вдигнат тавана на пенсиите.

Абе поискала е някаква западна компания 100 годишна концесия и освобождаване от данъци за 100 години. Как ще и откажеш, като лично посланикът е звъннал в централата на ГЕРБ. Каквото поиска, така ще и променят закона, за какво е назначено това Народно събрание.

след това ще има похвали: "Добре свършена работа!"

stan_posta@

Да, за съжаление. Само похвали и потупване по рамото. Такива пинтии са тези западняци, че даже и пари няма да му дадат на Дончев. Само едно "браво" и оставане на власт.

И потупване по рамото. Yes-men в действие.

пропусна, че амбасадорът ще го рекне на ингилизки: "Уел дън уърк!".

Държавата има запаси от ценни природни изкопаеми, от които може да печели милиарди. Има и дейности, от които и сега се печелят милиони /летище София/. Но поради некадърността и мързелът на управниците сами да си работим и печелим даваме ги на концесия и ще получаваме жълти стотинки. Но за сметка на това управниците получават солидни комисионни. Простотията, алчността и глупостта на управниците ни нямат край. Това го няма в никоя западна държава. Държавата ни стана колониална и бананова република. Срам и позор!!!

Бъркаш за "некадърност" и "мързел" при управниците... Хората са си много кадърни и умни, и въобще не са мързеливи. Бързо-бързо прокарват закончета, за техните бъдещи милиончета.

с ЕС и т.н Ясно е че прокарвате един чисто корупционен закон. И това на фона на приказването срещу корупцията. Н авсички стана ясно че основните играчи в корупционната игра са в парламента.

Не трябва да има концесии повече от 50 години с министерско разрешение и до 20 години с разрешение на кмета.

Голямо дрънкане как СССР ни откраднал кирливите 20-25 тона злато и ни докарал до фалит. В днешно време един тон злато е 40 милиона долара. Преди 2-3 месеца правителството пусна доклад, че канадците печелят по 150+ милиона лева от златните мини дето сме им дали. Тия вадят злато у нас от 99-та. България от ВСИЧКИ концесии (около 800 на брой) печели под 100 милиона лева годишно. Съвсем очаквано, след излизането на този доклад изобщо не стана медийна сензация.

Абсолютно сте прав! Концесия е символ на Корупция и се чудя защо има две думи за едно и също нещо.

На всичкото отгоре се оказва, че изобщо не са ни го откраднали. Стояло депозирано в московска банка. Както сега 20 тона наше злато стои в Швейцария и още 20 - в Лондон (благодарим ти Милене Велчев, какво щяхме да правим без тебе !). После собственикът (българската държава) възлага на московската банка да го продаде. Нормална операция, една банка ако не може да продаде едно злато, дето и е в трезора ... После парите - 20 милиона долара постъпват по нашата сметка. А по чия друга да постъпят ? После с тези пари покриваме наши задължения към западни държави. Западни, не руски. Всички документи до един ги има публикувани на видно място. Руснаците взимат само комисионна за операциите, какво, без пари ли да го правят ? Нищо не са ни откраднали, нито стотинка. Наше си е било, продадено, пито, платено. Не знам кой го измисли, че ни го били откраднали ? И 20 милиона долара, ами това са по 3 долара на човек от населението, по два киндер шоколада. Голямата "кражба", няма що ! В онези години само доматената ни реколта беше 30 милиона долара, а на консерви я докарвахме на 100 милиона ! Например танкерът "Тунджа" струваше 100 милиона долара, купен от Япония. За една доматена реколта. Наши пари, не руски.

Парламентът не е предотвратил "вечните концесии, а направо ги осигурява още повече. Данаил Кирилов вече е открит лобист, който разполага с аналитичен матря'л за добитък, защото този проект подготвя материализиране на надеждите за наличие на мнооо петрол и газ в Черно море . Властта говори наобратно и вече е въвела в цялост правилата на режима на Тодор Живков. Ние не сме правова държава, а държава на силните на деня. Съюзът между БСП и ГЕРБ с активната помощ на реформаторите се оказа окончателно печеливш и довърши всички демократични наченки. В такава демокрация не остава нищо друго освен смело поведение и саможертва срещу убийците и грабителите.

все някога ще възтържествува справедливостта и тези ще бъдат анатемасани

Браво, право в 10-ката! С тези закони, подготвят новите грабежи да станат законни.

За законопроекта гласуваха 75 народни представители, против - 38, въздържали се - 27 Останалиде депутати имат ли неизвинени отсъствия днес? На липсващите числото е наистина внушително.

Е то днес пак много депутати имало. По принцип в почти всички случаи едвам се събират 121 да гласуват.

Данаил Кирилов от ГЕРБ посочи, че този законопроект съдържа достатъчно аналитичен материал по отношение на приложението му. Той обърна внимание, че промените са изработени по изискванията на европейски директиви. Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че Законът за концесиите не само транспонира приложимото европейско законодателство, С това измъкване европейското законодателство така било казало като че ли ЕС мисли за всяка страна поотделно а не за облаготелстване

Аз на ЕС доверие нямам! Не щЪ концесиите ни да са със същите правила като в Германия и Холандия. Искам да са по правилата на Партията и Фирмата, защото те са специално създадени за България и нашата действителност.

Остана ли още нещо за разграбване в тая държава? Значи 25 години грабят и още има.... И после комунизмът им бил виновен, ако го нямаше, сега какво щяха да прилапват, а?

този въпрос не им е изгоден но понеже виждат че тяхното няма да го бъде много много и гледат да изтърбушат каквото могат и да се омитат

Българи ,няма какво да се залъгваме ГЕРБ на въже

Е къде видяхте ПРЕКРАТЯВАНЕ на вечните концесии ? Нищо подобно !!! Спрете да лъжете и манипулирате хората! Напротив - увеличиха тия концесии на 50 и повече години! Тотално олигархично правителство - лъже, краде, убива!!!

Няма прекратяване. Просто вдигат мизата на подкупите - вече не всяко кметче ще може да ги дава, а ще трябва да минава през Парламента.

Щом от ГЕРБ отменят възможността за "вечни концесии", въведени от БСП и ДПС, то значи са национални предатели. Точка!

няма такива "вечни" концесии. тези ала-бала са за нас чрез медиите

кои концесии до сега са били изгодни за България и са довели до подобряване на услугите???

той да каже ?Хаха нанай